chwilę zacznę żyć przygotowaniami do świąt. Uwielbiam grudzień, mimo tego, że ciemny, często równie ponury co listopad. Jednak wtedy przedświąteczny klimat wszystko mi rekompensuje. Nie są mi straszne świąteczne przygotowania, bo gdy tak jak ja ktoś sobie wszystko dokładnie rozplanuje, a potem ze spokojem działa według planu, to może czerpać radość z tego wyjątkowego okresu. Ale wracając do mojego(...)się zdrowszy. Crubmle z orzechami i czekoladą składniki na 4 małe porcje: 2 jabłka (najlepiej odmiany, które w czasie zapiekania się rozpadają) garść świeżej żurawiny płaska łyżeczka przyprawy do piernika na kruszonkę: 3 łyżki płatków owsianych 4 łyżki mielonych orzechów laskowych lub migdałów 2 łyżki ksylitolu 2 łyżki masła 50 g gorzkiej czekolady wykonanie: Kokilki smarujemy masłem. Jabłka obieramy, pozbawiamy
Przysmaki Karolkikiedy powoli, powoli zaczynamy myśleć o Bożym Narodzeniu. Wszak są potrawy i dania, które wymagają dojrzewania czy leżakowania. Teraz to już najwyższy czas, aby zagnieść ciasto na piernik staropolski dojrzewajacy . Pora też przygotować domową esencję waniliową i cukier waniliowy . Warto też pomysleć już o domowych likierach - wkrótce na blogu pojaiw się mała ściągawka odnośnie napojów(...)około 2 tygodnie po nim. Zobaczycie, że nalewka nabrała pieknego koloru i przestała być mętna. Jest badzo aromatyczna i korzenna - no przecież musiałam troszkę wspóbwać 😋. Będzie cudowym dodatkiem do świątecznej kawy i deserów. Nalewka tuż po nastawieniu Nalewka na Boże Narodzenie Czas przygotowania: 20 minut + czas oczekiwania ok. 4-6 tygodni Składniki: mała garstka rodzynek mała garstka żurawiny
Kulinarne przygody GatityWitam Kochani Ostatnio na blogu pojawiało się troszkę mniej postów niż zawsze ale "pierniczę" :) czyli piekę pierniczki. W tym roku na dużą skalę . Oprócz pierniczków
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuTo było jedno z lepszych ciast marchewkowych jakie jedliśmy. Bardzo wilgotne, aromatyczne, świetne do kawy. Ciasto które trzeba upiec chociaż raz, jesienią lub zimą. Już sam
Mienta blogW poniedziałek w pracy zapachniało Świętami. Thomas zabrał się za pieczenie pierniczków - w ilości hurtowej. Ze swoimi czterema skrzatami zagniatał, wałkował, wykrawał i piekł chyba przez
Pożeraczka, czyli raz adobrzePoczątek grudnia to czas, kiedy z czystym sumieniem można upiec kruche bożonarodzeniowe pierniczki i zacząć zbliżające nas do Świąt pochrupywanie. Taki smakołyk świetnie zaprezentuje się
W kuchni wieczoremzjada. Pyszności. Z kubkiem grzanego wina smakują naprawdę wyśmienicie. Dla mnie w tej chwili jest to już smak zbliżających się wielkimi krokami Świąt. Było też, oczywiście, śpiewanie świątecznych piosenek. Śmiechu przy tym co nie miara, bo wybitnych muzycznych talentów brakowało, jednak wszystkim udzielił się niemal bożonarodzeniowy nastrój. Bardzo przyjemny był to wieczór, tym bardziej, że mama C. cały dom udekorowała(...)już na półkach i parapetach, zerkają na mnie z ramy lustra. Rozkoszniaki. Dla Was mam ciasteczka - gdy tylko zobaczyłam je u Emilii wiedziałam, że też muszę takie mieć. Pachną piernikiem, ale mają typowe dla amerykańskich ciastek miękkie, lekko ciągnące wnętrze (ważne, żeby nie piec ich zbyt długo, bo będą kruche). Są obłędne, i nikt nie potrafił im się oprzeć. Szczególnie
Pożeraczka, czyli raz adobrzePierniczki Składniki na 3 blaszki: 300g mąki pszennej 100g mąki pełnoziarnistej ( u mnie orkiszowa) 2 jajka 100g roztopionego masła 100g miodu 130g cukru pudru 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżka kakao Na lukier: 1 biało 1 szklanka cukru pudru (lub więcej) Dodatkowo: pokruszone landrynki na witraże Wykonanie: Wszystkie składniki na pierniczki łączymy ze sobą(...)pudrem. Jeśli lukier jest zbyt rzadki do tworzenia wzorków dodajemy więcej cukru pudru. Dekorujemy dowolnie pierniczki. SMACZNEGO! Pierniczki dekorowaliśmy za pomocą rewelacyjnych butelek firmy Wilton. Polecamy nie tylko do świątecznych wypieków
Smak mojej kuchniPyszny, wilgotny, pachnący tort piernikowy przełożony delikatnym kremem pomarańczowym oraz oblany słodkim kajmakiem.... To moja kolejna propozycja na tegoroczne Święta. Nuta piernika jest odpowiednio wyważona, zaś śmietankowy krem idealnie łączy się z otartą skórką z pomarańczy. Kajmak swą słodyczą dopełnia całości. Tort jest bardzo prosty w wykonaniu, należy połączyć najpierw suche, a następnie mokre składniki ze sobą(...)tortu. Dla mnie osobiście jak zwykle największą frajdą było dekorowanie tortu :) Te wszystkie suszone plasterki pomarańczy, laseczki cynamonu czy piękne szyszki, aż się prosiły, żeby właśnie nimi ozdobić mój świąteczny, aromatyczny tort :) Tego tortu nie powinno zabraknąć na Waszym stole :) SKŁADNIKI NA CIASTO: 3 szklanki mąki pszennej 1,75 szklanki brązowego cukru 2,5 łyżki przyprawy piernikowej
Słodko-Słony Świat IlonyKolejny przepis na szybkie świąteczne wypieki. Brakuje Wam czasu? A może chcecie teraz już upiec pierniczki, aby skruszały na święta? Koniecznie upieczcie brukowce. Pyszne są, zaraz po upieczeniu twardawe i aromatyczne ( z kubkiem czarnej kawy idealne.) Świetnie się przechowują, kruszeją i rozpływają się w ustach. Możecie nadziać je marmoladą jeśli lubicie. Przepis na dwie blachy małych(...)niewielkim garnku rozpuścić cukier nie mieszając ani razu. Kiedy zacznie zmieniać kolor na bursztynowo złoty wlać 1/3 szklanki wody i zagotować. Dodać resztę cukru, miód i przyprawę do piernika. Gotować aż cukier się rozpuści. Wystudzić. Mąkę, masło, jajko, sodę włożyć do misy miksera, dodać rozpuszczony cukier z miodem i przyprawami, zmiksować aż wszystko się połączy. Można
Piekarz-Kucharz-GarkotłukCiasteczka owsiane z żurawiną to świetna alternatywa na drugie śniadanie lub jako przekąska gdy czujemy głód miedzy jednym a drugim posiłkiem. Robiąc sama ciasteczka masz pewność
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Keks, to jedno z ciast Wielkiej Bożonarodzeniowej Trójki. Razem z piernikiem i makowcem tworzą ten słodki niepowtarzalny nastrój. Ten dzisiejszy keks upiekłam w babkowej foremce z falbanką, ponieważ nie jest to duże ciasto. Będzie też pasowało do krótkiej keksówki długości 18 cm . Pierwszy raz użyłam mąki typ 500 (czyli jak najbardziej ciastowej:)) prosto z oliwskiego młyna. Kupuję tam od dawna(...)suchy, trzeba go piec w temperaturze 160°C przez 55-60 minut i sprawdzić patyczkiem czy jest upieczone tuż przed upływem czasu. Nie używamy termoobiegu. Tylko grzałka góra dół. Świąteczny keks z bakaliowym lukrem mała foremka babkowa lub keksówka długości 18 cm Ciasto: 10 dkg cukru 3 jajka (żółtka i białka osobno) 10 dkg miękkiego masła 10 dkg mąki pszennej
Posadzone i zjedzoneBABECZKI CHOINKI - PIERNIKOWE Piękna propozycja na świąteczny stół - pachnące, piernikowe babeczki z ozdobą w kształcie choinki. Babeczki są mięsiste i wilgotne, dodatkowo nadziałam je orzechami laskowymi, które przyjemnie chrupią podczas jedzenia:) Choinki zrobiłam z odwróconych wafelków i gęstego lukru. Babeczki cudnie wyglądają i wspaniale smakują:) Miałam wraz z Dziećmi mnóstwo frajdy przy ich dekorowaniu, kilka babeczek zaś skończyło swój żywot(...)Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA BABECZKI (na 12 sztuk): 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki brązowego cukru 0,5 szklanki ciemnego kakao 1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia garść siekanych orzechów laskowych (lub innych ulubionych) 1 jajko 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju (użyłam rzepakowego) 2 łyżki miodu naturalnego SKŁADNIKI NA LUKIER
Słodko-Słony Świat Ilonyzbyt słodki - co mnie akurat odpowiada. Jest bardo puszysty. Polałam kromkę melasą i to było bardzo smaczne połączenie. Warto upiec, ale jednak pozostanę miłośniczką zakwasowców. Ruiskuorinen olutlimppu – fiński chleb świąteczny cytuję przepis od Gucia– klik! (2 chlebki) "Poszukując przepisu na Joululimppu – Fiński Chleb na Boże Narodzenie znalazłem ten przepis. Niestety ilości podaję w ml bo w oryginale były(...)godzin lub na noc. Ciasto Wymieszać w dużej misce wodę, piwo, drożdże, melasę i sól. Dodać starter. Dodawać, mąki żytnią i graham, przyprawy (dałem 2,5 łyżeczki przyprawy do pierników). Wymieszać i dodawać pozostałą mąkę (konsystencja dość luźna ale pozwalająca na ręczne wyrabianie). Wyrabiać dalej dodając roztopione letnie masło. Wyrabiać ok. 10 minut aż ciasto będzie elastyczne i gładkie (podsypywałem
Stare Garymoim blogu przez ponad 8 lat jego tworzenia zebrało się naprawdę dużo przepisów na Świąteczne potrawy. Oczywiście możesz szukać ich wszystkich lub skorzystać z tego zbiorczego postu, w którym zebrałam i pogrupowałam te najlepsze. Aby wejść w dany przepis kliknij w nazwę potrawy lub zdjęcie. Smacznego WIGILIA Uszka do barszczu Zakwas z buraków na barszcz Barszcz wigilijny z suszonymi grzybami(...)cebuli Śledź smażony w cieście z mango Śledź pikantny z chilli Śledzie w wiśniówce Tatar ze śledzia Łosoś marynowany w whisky Łosoś marynowany w wódce SŁOKOŚCI Domowa przyprawa do piernika Najlepszy przepis na pierniczki Muffiny piernikowe Najlepszy i najszybszy piernik Nalewka piernikowa Sernik piernikowy Sernik pomarańczowy Wieniec makowy Ciasto makowe na biszkopcie Ciasteczka z pieczątkami Ciasteczka migdałowe Ciasteczka z okienkiem
nietylkopasta.pl