W przedświątecznej gonitwie i całym z nią związanym chaosie uruchomienie domowej fabryki tych korzennych pyszności wydaje się być miłym odpoczynkiem, a nawet powiedziałabym niezłą zabawą; to
Roślinna - blog wegańskigórę, ja już chyba się nie przestawię na jesień. Skoro już raz spadł śnieg to w mojej głowie wszystko poprzestawiało się na zimowy czas. Nawet widziałam już pierwszą reklamę świąteczną w telewizji! Znalazłam ostatnio na blogu smakujmy.pl super pomysł na Odrywaną drożdżówkę cynamonową. Troszkę ją zmieniłam dla swoich potrzeb, ale muszę przyznać, że z korzenną herbatą smakuje świetnie :) Chociaż(...)rąk). Tak przygotowane ciasto odstawiamy pod przykryciem na około 2,5 godziny.Resztę masła (60 g) rozpuszczamy i odstawiamy do ostygnięcia. Cukier trzcinowy, cynamon i przyprawę do pierników mieszamy i odstawiamy.Na blat wysypujemy resztę mąki i zagniatamy ciasto, a następnie cienko rozwałkowujemy smarując roztopionym masłem. Całość posypujemy cynamonową mieszanką, a później kroimy na paski szer. ok. 4 cm. ( wychodzi
Słodkie Przyjemnościświęta zawsze jest tradycyjnie. Ale nie znaczy to, że lekkostrawnie, bo wręcz przeciwnie. Niektóre potrawy niemile zalegają na żołądku (lub sumieniu :))...Jako jedno ze świątecznych ciast proponuję lekki keks - biszkoptowy. Nie ma w nim tłuszczu, a zamiast cukru użyłam fruktozy. Jest baaardzo bardzo smaczny! Zniknął tego samego dnia, którego został upieczony... :) Ma chrupiącą skórkę i delikatny, wręcz "piankowy" środek(...)delikatnie mieszamy i przekładamy do keksówki o dł. 20cm wyłożonej papierem do pieczenia (ja piekłam w silikonowej). Wkładamy ciasto do piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut, następnie wyłączamy piernik i zostawiamy w nim ciasto na ok. 15 minut. Potem delikatnie uchylamy drzwiczki i pozostawiamy ciasto do ostudzenia. Wyjmujemy je z formy i kroimy dopiero po całkowitym przestygnięciu! Można przed
chili & sugarBożego Narodzenia lub Karnawału. Miodownik (miodowe ciasto z orzechami) w zależności od regionu nosi równe nazwy: Stefanka, czy tez czeski placek. Dla mnie pozostanie miodownikiem. Miodownik może doskonale zastąpić piernik, za którym ja nie przepadam. Mój miodownik do tego nie jest pracochłonny, gdyż nie piecze się wielu warstw ciasta, jest to najprostszy, ale i najsmaczniejszy miodownik, można powiedzieć(...)się podczas pieczenia ciasta. Krem do miodownika zrobiłam tzw. grysikowy na bazie kaszki manny, z dodatkiem ekstraktu waniliowego. Ten miodownik najsmaczniejszy jest na 2-3 dzień. Więc do jego świątecznego pieczenia należy się zabrać dzień przed Wigilią Bożego Narodzenia, będzie obok sernika i makowca idealnym ciastem dla gości. Tegoroczne Święta w Moim domu będą miały zapach słodkiego miodu, orzechów
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięZapomniane ozdoby świąteczne Część III Światy "Światy", to własnoręcznie wykonywany, w najprostszych słowach - przodek dzisiejszych bombek. Rozpowszechnione zostały na początku XIX wieku, a zawieszano je ówcześnie na podłaźniczkach. Tworzenie tych misternych dekoracji polegało na wycinaniu ornamentów z opłatka i sklejaniu ich w kulę, zazwyczaj po prostu za pomocą śliny. Nasi dziadowie wierzyli, że tak, jak i pająki, te właśnie ozdoby(...)utworze pt. "Ozdoby" Emilia Szybista: Czy wiecie moi mili czym nasi przodkowie iglaki zdobili? Najczęściej się stroiło tym co pod ręką było.. Ozdoby z papieru i słomy, orzechy, pierniki, główki czosnku, cebuli i jabłka Oraz przepiękne światy z opłatka. Teraz podam przepis krótki, jak wykonać takie opłatkowe cuda, Spróbujcie! To bardzo łatwe, każdemu się uda. Wymyśl wzór (kulę polecam
Kuchenna Kontrrewolucyamieszając aż do całkowitego połączenia składników, po czym zostawiamy do wystudzenia Mąkę przesiewamy do dużej miski, łączymy z sodą i przyprawą do piernika. Wlewamy do niej przestudzony miód, dodajemy jajka. Łączymy składniki energicznie mieszając – najlepiej mikserem. Część ciasta wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy, musi przestać się kleić(...)wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ PS. Pieczenie przebiega znacząco przyjemniej, jeżeli robimy to z przyjaciółmi, a w tle gra świąteczna muzyka :) Artykuł Pierniczki z witrażykiem na ostatnią chwilę pochodzi z serwisu Patchwork
Patchworksoli ∗∗∗∗∗ Wykonanie: Miód, cukier i masło podgrzewamy mieszając aż do całkowitego połączenia składników, po czym zostawiamy do wystudzenia Mąkę przesiewamy do dużej miski, łączymy z sodą i przyprawą do piernika. Wlewamy do niej przestudzony miód, dodajemy jajka. Łączymy składniki energicznie mieszając – najlepiej mikserem. Część ciasta wyjmujemy na posypaną mąką stolnicę i zagniatamy, musi przestać się kleić, jednak mąkę dosypujemy(...)mój blog. Nie przegap żadnego wpisu – obserwuj PATCHWORK w serwisie Facebook – Instagram – Google+ – Pinterest – Bloglovin’ PS. Pieczenie przebiega znacząco przyjemniej, jeżeli robimy to z przyjaciółmi, a w tle gra świąteczna muzyka :) Artykuł Pierniczki z witrażykiem na ostatnią chwilę pochodzi z serwisu Patchwork
Patchworkoraz brzeczki (a w razie jej braku – pieczony na ciemnym piwie). Zwykle doprawiany goździkami, cynamonem, imbirem, kardamonem i rodzynkami. W Szwecji tradycyjnie jest jedzony na Boże Narodzenie w ramach świątecznego stołu Julbord – rodzaju skandynawskiego posiłku, serwowanego w formie bufetu z wieloma różnymi ciepłymi i zimnymi potrawami na stole. Kiedy tylko zaczyna się Adwent, chleb zaraz pojawia się w szwedzkich piekarniach(...)gdyż ewidentnie to on miał to parcie na szkło ;) Co do chleba - aromatu podczas pieczenia nie da się opisać. Trzeba po prostu samemu upiec. A smak? Intrygujący...korzenny jak piernik, ale nie do końca, bo nie tak pierny i bez cynamonu. Lekko słodkawy, ale za mało słodki na ciasto. No i miękisz typowo chlebowy... Zaczyn I 50 g zakwasu żytniego
Grahamka, weka i kajzerkaniż pół kostki) cukier puder i cynamon do posypania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ser miksujemy na niezbyt dużych obrotach wraz puree dyniowym, przyprawą do piernika, cukrem z wanilią i mąką ziemniaczaną. Wbijamy po jednym jajku, za każdym razem krótko miksując. Na końcu wlewamy stopniowo mleko skondensowane i łączymy je z masą serową. Piekarnik nagrzewamy(...)zblendować *** ciasteczka speculoos pojawiają się w sklepach w okolicy listopada i grudnia (np. Kaufland, Lidl) – są idealne na spód do sernika, zawsze robię sobie ich zapas; poza sezonem świątecznym można użyć ciasteczek digestive z 1 łyżeczką imbiru w proszku Post Sernik dyniowy pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuNa zdjęciu: Oczy CarycyCIASTA I TORTYApple bread Babka drożdżowaBabka kajmakowaBabka kawowa Babka pomarańczowa na białkach Babka z makiem na białkach Bananowiec bez pieczenia Biszkopt
Kuchnia domowa AniJagły zamiast kutii 10. Zamiast kompotu z suszu - grzaniec bezalkoholowy 11. Krokiety z kapustą i grzybami 12. Paszteciki - już upieczone, zamrożone. Ciasta i ciasteczka Pierniczki już są, planuje upiec piernik wylewany, zrobić chatkę Puchatka, keks mocno bakaliowy, muffinki , ciasto Izaura i ciasto marchewkowe. Jest sporo ciast dlatego, że obdarowuję nimi rodzinę czy znajomych. Przygotowuję też dania mięsne typu bigos(...)obiad. Ah się rozpisałam oby i Wam przygotowanie Świąt sprawiało taką frajdę jak i mi, już chętnie bym wszystko przygotowała, ale jeszcze dzień, dwa i działam. Wszystkie dania są świątecznie mmmm Pycha
NA MOIM TALERZUŚwiąteczne, pachnące babeczki z cynamonem i miodem. Mięciutkie i wilgotne, puszyste. Do ich ozdoby przygotowałam krem maślany, cynamonowy i Mikołaje z lukru, z prezentami. Dzieci i nie tylko one, bardzo się ucieszyły z takich słodkich prezentów. Do babeczek użyłam naturalnego miodu i pamiętajmy, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Bardzo polecam… Składniki: Ciasto – składniki powinny być w temperaturze(...)końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem i wlać mleko, krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem. 4. Ciasto równomiernie przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Blaszkę wstawić do nagrzanego piernika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół (na funkcji termoobieg w temperaturze 160oC) przez około 24-27 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 5. Po wyjęciu blaszki z piekarnika
Mała Cukierenkatego się teraz trzymam :) Pierniczki Spokojnie można je zrobić tydzień przed świętami i przechowywać w z amkniętym pojemniku. A jeśli ma się dodatkowo gotowe ciasto, to szast prast i pierniki w 20 min. gotowe. Dwa dni przed wystarczy udekorować je lukrem, wtedy na pewno będą świeże i ładne. Łazanki Ciut więcej z nimi zabawy niż z pierniczkami, ale sposób przechowywania(...)przechowywania. Ryba po grecku Najlepszy czas to niestety dzień przed Wigilią, a jak wiadomo wtedy jest najgoręcej. Generalnie tego dnia najlepiej szykować wszelakie ryby, które będą na świątecznym stole (np. w galarecie). To także ostatni dzwonek na śledzie. Sałatka jarzynowa Zważywszy na fakt, że jest z dodatkiem majonezu, najlepiej jeśli będzie przygotowywana jak najpóźniej. Wieczór przed Wigilią
bastalenaprezentów. Niestety zadanie mnie zupełnie przerosło… Zrobiłam kilka balanych błędów, które poskutkowały totalną katastrofą, nie wiecie jakie to błędy? Już tłumaczę: 1) nigdy nie idź na zakupy świąteczne w niedziele po południu! – po pierwsze tłum, po drugie presja czasu i efekt tego taki, że po godzinie łażenia miałam już łzy w oczach i oczywiście puste ręce(...)ulubionej książki Odchudzony keks przepis na keksówkę o długości 16 cm 1,5 szklanki mąki gryczanej łyżeczka proszku do pieczenia 1 szklanka mąki orkiszowej 2 łyżki domowej przyprawy do piernika 4 średnie jabłka marchew dowolne bakalie: orzechy, żurawina, rodzynki, pestki dyni, morele suszone, śliwki suszone, wiśnie suszone 100 ml mleka kokosowego Jabłka i marchew obierz, zetrzyj na tarce o małych
365 dni dookoła kuchniwitam wszystkich patriotycznie i świątecznie, podając przepis na bardzo pyszne i szybkie ciacho z jabłkami. Zrobicie teraz ,a za niecałą godzinkę już możecie się cieszyć wspaniałym smakiem. Podaje proporcje na zwykłą prostokątną blachę. W ciągu trzech dni zrobiłam takich 4 sztuki, za każdym razem na innym rozmiarze , więc nie wiem jaki rozmiar blachy. Każda będzie dobra, placek będzie różnił się(...)wszystko. Raz ciasto wyjdzie rzadkie, raz może wyjść kremowe. To bez znaczenia, ważne by dało się rozprowadzić na jabłkach i już. Blachę wyłóżcie papierem do pieczenia, na dnie rozłóżcie pierniki lub herbatniki tak, aby stykały się ze sobą i utworzyły warstwę ciasteczkową. Na to wysypcie jabłka i wyrównajcie. Następnie wyłóżcie i wyrównajcie ciasto. Włóżcie do piekarnika i pieczcie około
Z Kuchni Do Kuchni