Piernik na bazie piwa żurawinowego z dodatkiem suszonej żurawiny to kolejna propozycja na pyszne, świąteczne ciasto. Składniki 250 ml piwa żurawinowego ( Karmi ) 750 g mąki 3 płaskie łyżeczki sody 3 łyżki wody 150 g miękkiej margaryny 50 g cukru pudru 6 jajek 1,5 opakowania przyprawy korzennej 350 g miodu 1/2 szkl suszonej żurawiny polewa 125 g margaryny 1/2 szkl(...)małych keksówek. Pieczemy około 45- 50 minut w 180 stopniach. 8. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy margarynę, cukier i kakao. Gotujemy, ciągle mieszając, aż polewa zgęstnieje. Gotową dekorujemy wystudzone pierniki. Smacznego! Kategoria: Ciasta , Przepisy Tagged: Boże Narodzenie , ciasto , na piwie , piernik , przyprawa , z alkoholem , żurawina
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatymiesiąc już Święta, więc to niemal ostatni dzwonek, by nastawić nasze ciasto na staropolski piernik. Chyba już wiecie o tym, że musi on swoje odstać, by ciasto dojrzało i można było upiec z niego najlepszy świąteczny wypiek świata. Puchaty, delikatny, wprost rozpływający się w ustach. Samo ciasto najlepiej przygotować na 4-6 tygodni przed Świętami, choć dla spóźnialskich mam nowinę
Food Squareobiecałam zapraszam dzisiaj na pyszne, aromatyczne, świąteczne pierniczki. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Pierniczki nie są za twarde ani za miękkie, jak dla mnie są idealne. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują. Ten wspaniały przepis dostałam w zeszłym roku od jednego z czytelników Małej Cukierenki Pana Tomka Marca(...)polecam… Składniki: 150g masła 250g naturalnego miodu 300g cukru 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu po 1 łyżeczce zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (możemy zastąpić przyprawą do piernika, ale radzę użyć poszczególnych przypraw) 1 łyżeczka sody około 770-800g mąki pszennej (użyłam tortowej) dodatkowo: lukier do ozdoby 1. Do rondelka włożyć masło, dodać cukier, miód
Mała Cukierenkaobiecałam zapraszam dzisiaj na pyszne, aromatyczne, świąteczne pierniczki. Podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu. Pierniczki nie są za twarde ani za miękkie, jak dla mnie są idealne. Możemy upiec je już teraz na święta lub w ostatniej chwili, za każdym razem świetnie smakują. Ten wspaniały przepis dostałam w zeszłym roku od jednego z czytelników Małej Cukierenki Pana Tomka Marca(...)polecam… Składniki: 150g masła 250g naturalnego miodu 280g cukru 3 jajka 2 łyżeczki cynamonu po 1 łyżeczce zmielonych goździków, gałki muszkatołowej, imbiru, kardamonu (możemy zastąpić przyprawą do piernika, ale radzę użyć poszczególnych przypraw) 1 łyżeczka sody około 770-800g mąki pszennej (użyłam tortowej) dodatkowo: lukier do ozdoby 1. Do rondelka włożyć masło, dodać cukier, miód
Mała CukierenkaCiasto w formie keksa ale nie tylko z bakaliami a z dodatkiem również soczystych jabłek. Nie jest to piernik choć kolor i duża ilość cynamonu mogą zmylić. Ciasto jak najbardziej w świątecznym klimacie i mimo, że proste to bardzo smaczne. *keksówka 35 cm Składniki: 5 jajek 500 g mąki 200 g cukru 100 g masła 200 g miodu
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawersji fit, ale także te tradycyjne, bo przecież trochę przyjemności w tym czasie nikomu nie zaszkodzi (i trochę cukru także). Poza tym na świątecznym stole pojawią się na pewno ciasta: w planach mamy sernik, makowiec i piernik. Do tego sałatki, ryby, mięsa i oczywiście pierogi i krokiety. Ciasteczka cynamonowe 50 g mąki jaglanej 100 g mąki orkiszowej 50 g mielonych
365 dni dookoła kuchnizaliczacie się do grona fa... Tort czekoladowy (przepis i dekoracja) Poezja-smaku obchodzi dziś pierwsze urodziny! Przez ten rok ... Makowiec migdałowy z jabłkami Świąteczny makowiec migdałowy z jabłkami na kruchym cieście.... Pierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika Pierniczkowe cappuccino z domkiem z piernika idealnie wpisuj... Post Kurabiedes – greckie ciasteczka migdałowe pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakuJeśli jesteście zapracowani i przygotowania świąteczne spędzają Wam sen z powiek, to ten przepis jest absolutnie dla Was! Piernik ekspresowy! Nie potrzebujesz miksera, nie potrzebujesz czekać aż dojrzeje. Można zjeść tego samego dnia, albo na drugi i trzeci dzień. Koniecznie wypróbujcie. Na foremkę keksową będziecie potrzebowali 125 g masła 200 g cukru 1 łyżka melasy 2 łyżki miodu
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmacie pomysłu na świąteczne ciasto? Oto jedna z propozycji :) Puszysty sernik, prosty, bez żadnych wymysłów z piernikiem, który niestety musi 2 dni w lodówce przeleżeć, ale efekt na pewno nas zadowoli :) Wykończenie stanowi mus z czekolady mlecznej z orzechami laskowymi, który co prawda smakuję jak delikatna trufla. Jest naprawdę nieziemski w smaku ! Uwielbiam :). Taki mus mogłabym jeść na okrągło. Każda
Kuchnia PaulettesJuż niedługo zaczniemy przygotowywać potrawy (a może niektórzy z nas już zaczęli?) i miód bez wątpienia będzie nam potrzebny. Czy ktoś wyobraża sobie piernik, makowiec, kutię czy kluski z makiem bez dodatku miodu? To właśnie jemu świąteczne potrawy zawdzięczają aromat i smak. Kupując miód, często jednak nie zwracamy uwagi na jego pochodzenie, nie mamy również pojęcia w jakich warunkach powstał
Poranek na słodkoKolejny przepis świąteczny tym razem przepyszne rozpływające się w buzi pierniczki :) kto jeszcze nie ma pierników, z całą stanowczością może skusić się właśnie na nie :) Miękną już po kilku dniach. Moje leżakują już od tygodnia i ciągle znikają ciekawe kto je podjada??? Przepis od Doroty Składniki: 500 g mąki pszennej (użyłam typ 550) 200 g cukru 1 jajko
Delicious Titbitssylwestrową :). A dzisiaj jako, że świątecznie mam dla was pyszny serniczek z piernikowym spodem. Połączenie znakomite i pysznie idealnie jak dla mnie. :). Prawdziwie świąteczne. Składniki: Spód: szklanka mąki tortowej 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 6 łyżek miodu 6 łyżek cukru trzcinowego 60 g masła jajko
Moje pyszne gotowanieprzed którym klękają wszelkie moje dietetyczne postanowienia:D Co roku objadam ciocię z tego ciasta:) no może nie tylko z tego, bo jeszcze piernik:D W tym roku postanowiłam podkraść przepis na struclę:) Zrobiłam więc sobie świąteczne przyjemności wcześniej a poza tym trzeba rozwijać swoje umiejętności. Okazało się, ze mojego magiczne ciasto wcale nie jest takie trudno do zrobienia należy
ciastkarnia na kruchym spodziewyjątkowym smaku. Będzie idealnym deserem do świątecznej kawy. Biszkopt ma delikatny piernikowy smak, przełożony jest konfiturą z żurawiny. Moi goście byli zachwyceni i każdy prosił o dokładkę. Biszkopt: 4 jajka 3/4 szkl cukru szczypta soli 1/2 szkl mąki pszennej 1/2 szkl maki ziemniaczanej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki przyprawy do piernika Konfitura z żurawiny: 2 szkl żurawiny
Smakołyki Asi