Z racji zbliżających się świąt chciałabym podzielić się z Wami przepisem mojej mamy na piernik. Cóż mogę powiedzieć, zawsze się udaje i jest bardzo smaczny:) W
Kuchnia Pełna Pasjiłyżek masła z obniżoną zawartością tłuszczu (temp. pokojowa) 1 łyżka kakao 1 i 1/2 łyżeczki sody 2 łyżki przyprawy do piernika 1 opakowanie cynamonu 1/2 łyżeczki kardamonu (opcjonalnie) Biała czekolada do dekoracji (200-300g) Foremki świąteczne Przygotowanie: Mąkę przesiać. Połączyć z sodą i przyprawami oraz cukrem. Wbić jajka i dodać miód oraz masło w temperaturze pokojowej. Ciasto podzielić
Czarnawisienkaświątecznych cudeniek :) Ale cóż zrobić ... pierniczki wymagają sporo czasu by zachwycać nas nie tylko smakiem ale i cieszyć oczy pięknymi zdobieniami. A Wy czujecie już nieco z tej świątecznej krzątaniny ? Jeśli nie to spokojnie .... pierniczki które dziś Wam proponuję możecie spokojnie upiec nawet na dzień przed świętami. Maja tą cechę ,że nie muszą leżakować tygodniami(...)rękach . Jeśli będziemy chcieli dekorować je z dziećmi warto zrobić je nieco grubsze , aby w trakcie ozdabiania nie łamały się. Każdego roku staram się testować jakieś nowe przepisy na pierniki i szukać nowej jakości . Ale nie da się jednoznacznie powiedzieć , które z nich są najlepsze . Najlepiej samemu wypróbować 2-3 przepisy i wówczas znajdziemy
Malinowa Kawiarenkatorcik Bożonarodzeniowy o bardzo świątecznym smaku. Powidła śliwkowe idealnie komponują się z słodziutką masą z kaszki manny i piernikowymi spodami ciasta tworząc piernikowy tort idealny na święta Bożego Narodzenia. Tort Piernikowy - Składniki: Ciasto: 1/3 szklanki miodu 1/3 szklanki cukru 135 g masła 2 szklanki mąki 2 jajka łyżeczka sody 2 łyżki przyprawy do piernika Masa: 2 szklanki mleka
Słodka Stronałyżeczki proszku do pieczenia + odrobina sody oczyszczonej na czubku łyżeczki ⅓ łyżeczki soli 1 do 2 łyżeczki przyprawy do piernika garść posiekanych orzechów włoskich Dodatkowo: 50g roztopionej białej czekolady pisaki cukrowe lub lukier zabarwiony na zielono i czerwono lub w wersji nie świątecznej cukier puder, polewa czekoladowa Wykonanie: masło roztapiamy i przelewamy do miski, studzimy do masła dodajemy cukier, aromat
Słodkie zapomnienieKochani to już ostatnia chwila żeby przygotować jadalne ozdoby na choinkę i myślę tu oczywiście o piernikach, które Was będą wabić zapachem przez całe Święta, a może nawet dłużej jeśli ich nie zjecie. Uwielbiam je robić, wykrawać, lukrować i co najważniejsze wieszać na Świątecznym Drzewku!. Nie zapomnijcie zrobić dziurki, aby można było przez nią przeciągnąć ozdobną tasiemkę. Składniki(...)prawdziwy - 25 dag cukru - 25 dag masła - 10 dag smalcu - 2 jaja - 1 opakowanie proszku do pieczenia, duży taki na 1 kg mąki - 1 opakowanie przyprawy do piernika, 5 dag - 1 czubata łyżka kakao Lukier: - 1 białko - ok. 25-30 dag cukru pudru 1. Miód, tłuszcz i cukier podgrzewać w rondlu, mieszać do momentu rozpuszczenia się składników, nie gotować
Apetyczna babeczkazawsze ciepłem i zapachami. Najpiękniej pachnie w grudniu. Otuleni aromatami goździków, orzechów, miodu, cynamonu, kakao od lat zbieramy się w kuchni, by uczestniczyć w ukochanym przeze mnie rytuale pieczenia świątecznych ciasteczek. Pochyleni nad babcinym notatnikiem z przepisami co roku przeliczamy składniki na nowo, bo co roku przybywa osób, które dostaną na święta pudełko wypełnione po brzegi słodkościami. I magią(...)wysyłki. Proszę pisać na adres: kucharnia@wp.pl Na maile czekam do świąt. Gratuluję! Pierniczki to mój udział w Świątecznych Podarkach organizowanych przez Cudawiankę:) * Gabriel Garcia Marquez Sto lat samotności **Chris Van Allsburg Ekspres Polarny *** pomysł na świeczniki z pierników znalazłam na tej stronie
KUCHARNIApierwszym miejscu pierniczki i pierniki, prawda? Później? Sernik? Makowiec, strucla makowa lub jeszcze inna wariacja z makiem? Coś jeszcze? Tak! Keks! Keks wypełniony po brzegi bakaliami :-). W tym roku postanowiłam przygotować go w wersji mini, w sam raz jeden keks dla jednej osoby, także można go podarować jako jadalny prezent. W szczególności, kiedy dysponujemy eleganckimi, świątecznymi foremkami, w których możemy
Pora coś zjeśćPepparkakor Szukając świątecznych inspiracji na pierniczki, trafiłam na te oto pochodzące ze Szwecji cieniutkie, kruche i mocno imbirowe pepparkakor. Różnią się zdecydowanie od naszych puszystych
My sweet a lifeMięciutkie i lekkie muffiny w świątecznym klimacie. Super wilgotne, nie za słodkie. Z kawałkami czekolady i suszoną śliwką w środku. Można podawać je z powidłami śliwkowymi
cool and mintyorzechów, miodu i korzennych przypraw, doskonale sprawdzi się na świąteczne śniadanie. Można też ją wykorzystać jako posypkę do świątecznych ciast i deserów. Polecam! Scroll down for recipe in english Świąteczna granola z pierniczkami (6 szklanek) Składniki: 3 szklanki płatków owsianych 1 szklanka wiórków kokosowych Bakalland ½ szklanki pistacji Bakalland, z grubsza posiekanych ½ szklanki migdałów Bakalland lub orzechów włoskich Bakalland, z grubsza(...)minut, mieszając co 15 minut, tak by granola piekła się równomiernie. Podzcas ostatniego mieszania polej kolejnymi 2 łyżkami miodu.. Następnie wyjmij z piekarnika i wmieszaj pokruszone pierniki. Smacznego! Recipe in English Christmassy gingerbread granola (6 cups) Ingredients: 3 cups rolled oats 1 cup shredded unsweetened flaked coconut ½ cup pistachios, roughly chopped ½ cup almonds and or walnuts, roughly chopped
karmelowyOpis: Pierniczki to świąteczna tradycja. Możemy je przygotować dużo wcześniej i odłożyć na ok. 2-4 tygodnie żeby skruszały. Jak również można je zjeść od razu po upieczeniu, wtedy są miękkie. Idealnie nadają się jako ozdoby choinkowe. Pierniczki możemy wykonać w różnych ciekawych kształtach, dowolnie je zdobiąc. Można również wykorzystać je jako prezent – tak ozdobione bożonarodzeniowe pierniczki ucieszą każdego. Składniki(...)szklanki mąki 200 g cukru pudru 3 łyżki płynnego miodu 2 jajka 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 opakowania przyprawy do pierników 1 łyżka masła 1/3 szklanki ciepłego mleka Sposób przygotowania: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Wlewamy miód i delikatnie mieszamy. Cały czas siekając, dodajemy cukier puder, sodę, przyprawę, oraz masło i 1 jajko. Stopniowo dolewamy, najlepiej po 1 łyżce mleka
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnetydzień przed świętami, aby wierzch troszkę się podsuszył w lodówce. Ciasto jest typowo świąteczne, pachnie i smakuje świętami. Zawiera ok. 1800 g bakalii, nie można więc porównać go do żadnego innego. To połączenie mocno bakaliowego keksu i piernika. W związku z tym, że może leżakować w lodówce w pergaminowym(...)morelowym. Ja nie będę dekorować i dodawać dodatkowych smaków, bo takie jest wyśmienite. Moja rada – ciasto trzeba ukrywać przed łasuchami, bo nie dotrwa do świątecznego stołu, albo zrobić z dwóch porcji. Ja tak właśnie zrobiłam i wyszły mi 4 długie keksówki! Użyłam 1 litr brandy i ponad 3,5 kg bakalii! Cóż, ciasto
To co kochamKruche, cynamonowo- orzechowe, błyskawiczne ciasteczka świąteczne. Obowiązkowo znaleźć się muszą na wigilijnym stole :) Z przepisu wychodzi ich sporo, bo aż 50 sztuk, ale nie martwcie się, znikają w mgnieniu oka! Gorąco polecam. Składniki: (na ok.50 sztuk) Ciasto: 150 g maki pszennej 50 g mąki pszennej pełnoziarnistej 50 g zmielonych orzechów laskowych 100 g zimnego masła 80 g cukru(...)pudru 1 małe jajko 2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika (polecam domowej roboty ) Dodatkowo: migdały, orzechy i cukier do dekoracji Przygotowanie: Ciasto: Wszystkie składniki zagnieść w kulę, owinąć folią spożywczą i schłodzić 60 minut w lodówce (lub dłużej). Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i za pomocą foremek wykrawać ciasteczka
Nastoletnie Wypiekanie