roku coraz piękniej. Ma dużo cierpliwości i dużo radości przy tym dekorowaniu. Takie małe arcydzieła są potem pięknym upominkiem świątecznym dla znajomych, przyjaciół i rodziny. Pakujemy je w ozdobne pudełeczka lub małe woreczki foliowe. Ciasto na piernik staropolski zagniatam na początku listopada i leżakuje ono w lodówce. Po rozwałkowaniu wycinam różnymi foremkami pierniczki
To co kochamPiernik, sernik i oczywiście makowiec...to trzy ciasta bez, których nie wyobrażam sobie Bożego Narodzenia. Przywiązanie do tradycji bywa silniejsze od rozsądku, który czasem nakazuje...piecz mniej, przecież wszystkiego nie przejemy ;) Nie wiem jak jest u Was, ale u mnie makowiec to podstawa :) Makowa gwiaza to nie tylko świąteczny wypiek, to również ozdoba świątecznego stołu. I co ważne - wbrew pozorom
ChilliJemyOdkąd w kuchni pomaga mi moja córeczka, pieczenie jest dla mnie jeszcze większą przyjemnością. A wypieki świąteczne, to nie tylko wspólne spędzanie czasu, ale poznawanie tradycji bożonarodzeniowych. Dlatego właśnie lubię te nasze wspólne pieczenie. I tak co roku już wspólnie robimy Pierniki . W tym roku córka moja zajęła się ich wycinaniem, a potem oczywiście dekorowaniem. Są to pierniczki, które
Kuchnia co dniaZebrałam dla Was 36 przepisów, które moim zdaniem nadają się doskonale na świąteczne wypieki. W poniższym zestawieniu znalazły się ciasta trudne i łatwiejsze. Jest kilka serników, pierniki i ciasta z makiem i z orzechami. Pełny przepis po kliknięciu w zdjęcie lub nazwę ciasta. „Gargamel” wg siostry Anastazji Makowiec z wiśniami Biszkopt z masą kokosowo-orzechową Sernik kalifornijski
Smaki Na TalerzuPrzepis na mało pracochłonne, miękkie i proste w przygotowaniu ciasteczka korzenne. Ciasteczka korzenne z lukrem [PRZEPIS] – ZOBACZ JAK JĄ ZROBIĆ: SKŁADNIKI, PRZEPIS, ZDJĘCIA Ciasteczka korzenne
Jakugotujesz.plBardzo ciekawe nadzienie, które można wykorzystać do przełożenia piernika lub jako dodatek do ciast i tortów. U mnie masa ta zagościła w świątecznej roladzie biszkoptowej. Przepis na nią znajdziecie ---> TUTAJ . SKŁADNIKI 500 g śliwek (waga bez pestek) 100 g cukru 150 g orzechów włoskich (waga bez łupin) WYKONANIE Śliwki umyć, przeciąć na pół, wyciągnąć pestki i przełożyć do garnuszka
Passions hobbies lifePierniczki świąteczne z lukrem – to niezastąpiony element podczas świątecznych przygotowań. Warto zacząć je piec nawet już w połowie listopada, dzięki czemu do samych Świąt Bożego
Kulinarne Przebojelekko zmiękną, ale nie będą się rozpadać. Przed podaniem zupę podgrzać. Podawać z grillowanymi plastrami jabłek. Smacznego! Coraz bardziej udziela mi się świąteczna atmosfera. Dom już udekorowany, nawet choinka dumnie pręży się przy stole. Pachnie cynamonem, piernikiem i mandarynkami. Jak ja lubię ten czas
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJesienna euforia jest już w powietrzu, ale również w naszych mieszkaniach. Święta bożego narodzenia zbliżają się coraz bliżej..., więc pora na świąteczne smaki i zapachy w kuchni. Idealna propozycja na śniadanie - omlet z przyprawą do piernika! Składniki: 2 jajka 2 łyżki mąki żytniej pełnoziarnistej 1 łyżeczka cukru trzcinowego szczypta proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
Truskawkowa FiestaTakie piernikowe choinki to wspaniały sposób na zachęcenie dzieci do pomocy przy świątecznych wypiekach. Własnoręcznie przygotowane z pewnością będą o wiele lepiej smakowały. Składniki 2 szkl mąki 1 jajko 3/4 szkl cukru 2 łyżki miodu 1 łyżeczka kakao 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka przyprawy do piernika lukier 1 białko 1 łyżeczka soku z cytryny ok. 2 szkl cukru pudru
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatysmak i zapach. Dodanie przyprawy do piernika do biszkoptu było bardzo dobrym pomysłem. Biszkopt ma ładny kolor i smakuje jak piernik. Krem również jest o smaku piernikowym, całość dobrze smakowo do siebie pasuje. Taki tort można upiec na świąteczny stół i poczęstować nim gości, dodam, że dzieci również będą nim zachwycone. Tort bardzo pięknie się prezentuje, a kruche ciasteczka dodają(...)pożałujecie. Zapraszam :) Składniki: Biszkopty x 3: 2 jajka 2 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka przyprawy do piernika Ciasteczka: 1 szklanka mąki tortowej 10 dag masła lub margaryny 1/4 szklanki cukru pudru 1 żółtko Krem: 25 dag serka mascarpone 330 ml śmietanki kremówki 30 % cukier puder do smaku
Izabelawkuchnipiekę pierniczki katarzynki. Robi się je bardzo łatwo, ciasto nie musi leżakować, od razu możemy wałkować i piec. Zapach, który się rozchodzi po domu od razu nastraja nas świątecznie. Do tej pory piekłam katarzynki z dodatkiem proszku do pieczenia, ale na forum cincin znalazłam przepis, który wykorzystuje drożdże. Pierniczki wyszły doskonałe, tuż po wystygnięciu(...)szklanka miodu 1,5 łyżeczki 1 łyżeczka sody oczyszczonej 7 g suszonych drożdży 25 g masła Wykonanie: Cukier, masło i miód rozpuszczamy w rondelku, pod koniec dodajemy przyprawę do piernika. Odstawiamy do przestygnięcia. Na blat wysypujemy mąkę, dodajemy pozostałe składniki pierniczków i zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy je na grubość 0,5 cm i wykrawamy pierniczki. Układamy ja na blaszce
Kulinarne przygody GatityPiernikowanie rozpoczęło się na dobre! W ciągu następnych kilku tygodni będzie jeszcze kilka propozycji na pierniki, które można przygotować tuż przed samymi świętami. Póki co zapraszam Was na aromatyczne muffiny z pomarańczowym akcentem w środku. Wilgotne, słodkie, bardzo świąteczne! Coś dla tych, co nigdy nie mają na nic czasu... robi się je w 30 minut ;). Składniki
Nastoletnie Wypiekaniedniu odpaliłam piekarnik! Pierniczki są niesamowicie delikatne, lekkie i puszyste! Takie bardziej ciasteczka piernikowe, pachnące cynamonem i przyprawą do piernika. To zdecydowanie najlepsze miękkie pierniczki, jakie jadłam w życiu! Dzięki Anitka Mordarska za fantastyczny przepis! Zagości na stałe wśród moich świątecznych wypieków! A Wam również z całego serducha polecam spróbować – zakochacie się w tych pierniczkach! I z całą pewnością
Ostra na Słodkopowiedział, że nie da się bezglutenowo ? Da się. Przedstawiam przepis na bardzo kruche, delikatne i bezglutenowe pierniczki świąteczne . Warunkiem przepisu są przyprawy korzenne . Osoby będące na diecie bezglutenowej z przyczyn nie medycznych mogą zastosować zwykłą przyprawę do pierników dostępną w sklepach. Osoby chore na celiakię muszą zastosować przyprawę certyfikowaną znakiem przekreślonego kłosa, albo zrobić własną mieszankę (np. cynamon, kardamon, goździki
Kawa z mlekiem