migdałami, cantucci . Zajadaliśmy się z nimi na śniadanie w towarzystwie słonego serka (naprawdę pyszne połączenie) oraz w bardziej tradycyjnym zestawieniu, ze słodkim winem deserowym, Vin Santo. Przywieźliśmy również kilka paczuszek do Polski, jako prezent dla rodziny i znajomych. W czasie wycieczki do Sieny spróbowaliśmy słynnego piernika, panforte , tradycyjnie przygotowywanego tylko na Boże Narodzenie, jednak obecnie dostępnego w każdej lokalnej cukierni
Chilli Czosnek i OliwaIdąc piernikowym smakiem dziś przedstawiam niemożliwie pyszną, wręcz uzależniającą wersja klasycznego lava cake z czekoladą. Pachnące świętami delikatne ciastko z płynnym wnętrzem z białej czekolady i
karmelowyNa blogu są już pyszne, cieniutkie i chrupiące pierniczki na mące orkiszowej. Dzisiejsze są także na orkiszu ale nie są cieniutkie, są raczej grube
Smaczne Zdroweniej warstwę spienionego mleka, przyprawy (np. cynamon) czy bitą śmietaną lub wzbogacić ją o pyszny, rozgrzewający syrop piernikowy. Jak go przygotować? Przepis znajdziecie poniżej: Syrop piernikowy do kawy lub deserów Składniki: 150 ml wody 100 g cukru 1 łyżka (z górką) przyprawy do piernika (bez mąki) Przygotowanie: Do garnuszka z grubszym dnem wsypujemy cukier, zalewamy go wodą i wstawiamy(...)Mieszając doprowadzamy do wrzenia. Następnie dodajemy przyprawę do piernika. Mieszając gotujemy na małym około 1 minuty. Gorący syrop odstawiamy do przestudzenia i przelewamy do słoiczka z zamknięciem, buteleczki itd. Przechowujemy w lodówce, przed podaniem mieszamy. Syrop może zmienić konsystencję na bardziej gęstą, ale w kontakcie z ciepłą kawą szybko się rozpuszcza. W razie potrzeby syrop można podawać również już
Słodkie okruszkilubiane ciasto marchewkowe w mojej autorskiej odsłonie... trochę już świątecznej 🎄 Pachnące piernikiem ciasto z marchewką, przełożone masą orzechową oraz bitą śmietaną - proste i szybkie ciasto, które smakuje genialnie, a także świetnie się prezentuje. Ciasto to jest przykładem, że nie trzeba w kuchni stać godzinami, aby wyczarować coś naprawdę pysznego. Należy ono jednak to tych słodkich i bardziej kalorycznych ciast
Kuchnia MagdaLenyTen przepis, opracowany przez Monikę Mrozowską, nie jest na naszym blogu nowością, publikowałam go już w ubiegłym roku, ale tym razem dostosowałam do wykonania w robotach
Cztery FajeryPrzepis na piernik świąteczny dojrzewający jest w rodzinie państwa Malesów przekazywany z pokolenia na pokolenie od XIX wieku. Jest zarazem obowiązkową potrawą na Boże Narodzenie - podobnie
Cztery FajeryKruche ciasteczka są pyszne i łatwe do zrobienia. Te przygotowane są specjalnie na zbliżające się święta. W moim dom jest tak... ja lubię pierniki i ciasteczka cynamonowe za to córka i mąż lubią zwykłe kruche ciastka. A żeby to jakoś pogodzić to będą w tym roku i pierniki i zwykłe kruche ciastka i kruche obłędnie cytrynowe. Te ostatnie upiekłam
Zrób to smacznieskładniki: 250 g mąki orkiszowej lub pszennej 80 g orzechów włoskich 1 jajko 80 – 100 g cukru pudru 125 g masła, schłodzonego 1 łyżka mleka
Domowy Smak Jedzeniapory pamiętam smak tego ciasta :) pamiętam... bo szybciutko zniknął ;) ma tak niesamowicie pyszny smak i aromat , że każdy jego kęs to przyjemność i do tego rozpływa się w ustach . Użyłam przyprawy do piernika i w całym domu podczas pieczenia roznosi się piękny zapach :) Przepis znalazłam w książeczce kucharskiej dołączonej do "Świata kobiety " Wymiary blaszki : 24 x 29 cm Temp. pieczenia
Różne smaki w kuchniskładniki: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru 1 jajko 55 g miodu 25 g świeżych drożdży 50 g masła, miękkiego 2 łyżeczki przyprawy
Domowy Smak Jedzeniapory pamiętam smak tego ciasta :) pamiętam... bo szybciutko zniknął ;) ma tak niesamowicie pyszny smak i aromat , że każdy jego kęs to przyjemność i do tego rozpływa się w ustach . Użyłam przyprawy do piernika firmy Skworcu i muszę przyznać , że przyprawy tak pięknie pachną , że moja szafka , gdzie je przetrzymuje przy każdym jej otwarciu , zachęca do częstego ich korzystania :) Przepis znalazłam
Słodkości i nie tylkotaką pogodę nie ma nic lepszego niż filiżanka pysznej, aromatycznej i rozgrzewającej kawy... można do niej dodać Wasze ulubione dodatki. Ja bardzo lubię ją z dodatkiem przyprawy do piernika, odrobiny śmietanki i moich ulubionych rurek:) I chwilowo już nic więcej mi do szczęścia nie trzeba... Składniki: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika, 100ml śmietanki 30%, 2 łyżki
Z miłości do słodkościWiem, jestem mało odkrywcza, ale musiałam się pochwalić. Pochwalić się moim debiutanckim piernikiem (już miałam napisać sernikiem, może dlatego, że w głowie mam już kolejny sernikowy plan). Miałam ochotę na przygotowanie go już od kilku lat, ale zawsze jakoś mi umykało, a bardzo bym chciała, aby był pyszny i mógł długo dojrzewać. Tegoroczny dojrzewa w zimnej piwnicy już od tygodnia
Cakes By Kejtprzyprawy, które zwykle dodaje się do pierników - cynamon, goździki, imbir … organizm sam się o nie dopomina. Dzisiejsze ciasto korzenne jest tym właśnie, czego mi potrzeba o tej porze roku. Wspaniale jest zacząć dzień od kawy z przyprawą piernikową i ciasta korzennego, koniecznie posmarowanego nutellą. To ciasto typu babkowego i jest pyszne samo w sobie, lecz gdy posmarujemy kawałek tego ciasta(...)nutelli zaczynałam każdy dzień w zeszłym tygodniu :) Polecam, bo naprawdę jest pyszne! Ciasto korzenne tortownica 24 cm inspirowane przepisem autorstwa J. Ross 1 szkl. mleka 1 łyżka soku z cytryny 2,5 szkl. mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta soli 170 g miękkiego masła 1,5 szklanki cukru
Posadzone i zjedzone