marchewkowe więc postanowiłam takie właśnie upiec, może na niedzielę nie jest zbytnio wykwintne ale za to bardzo pyszne, z dodatkiem orzechów i polewą z serka smakuje wyśmienicie. Zapraszam :) Składniki : 1,5 szklanki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka przyprawy do piernika lub cynamonu 1,5 łyżeczki sody 5 jajek 2 kopiaste szklanki mąki luksusowej pszennej typ 550 Młynomag
Sama słodycz i szczypta chiligotowe na przyszły rok, tak więc dzisiaj prezentuję kolejny przepis. Jak pamiętacie w tym roku przygotowywałam staropolski piernik dojrzewający . Oczywiście nie byłabym sobą gdybym ciasta piernikowego nie przetestowała do zrobienia małych pierniczków jak również rewelacyjnych pierniczków nadziewanych! Są mięciutkie, delikatne, z pysznym nadzieniem z powideł śliwkowych! Jak je przygotować? Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeśćpachnącą przyprawą i dodatkiem skórki pomarańczowej króluje na stołach naszych zachodnich sąsiadów. Są mięciutkie, pachnące i pyszne. Składniki: 200 g miodu prawdziwego 85 g masła 250 g mąki pszennej 85 g mączki migdałowej lub zmielonych migdałów 3 łyżeczki przyprawy do pierników Emix 1 łyżeczka cynamonu Emix 1 łyżeczka proszku do pieczenia Emix 0,5 łyżeczki sody Emix 0,5 szkl
Ala piecze i gotujeznajdziecie na stronie Nasze Ciasto , a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki, jak np. piernik ze śliwkami . Podzieleni byliśmy na 2-3 osobowe grupy i moja grupa przygotowywała babeczki z ostrokrzewem. Dlatego dzisiaj pokażę, jak przygotować takie ładne, a przede wszystkim pyszne babeczki. Smak pomarańczy z czekoladą to jedno z moich ulubionych połączeń. Babeczki(...)przełożyć do formy na muffinki wyłożonej papierowymi foremkami. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-28 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 5. Po wyjęciu z piernika odstawić blaszkę na około 10 minut i następnie wyjąć babeczki do całkowitego ostygnięcia. 6. Czekoladę roztopić na parze i na wierzch każdej babeczki nałożyć 1 łyżeczkę czekolady, rozprowadzić
Mała CukierenkaPrzed nami jedne z najpiękniejszych dni w roku, szykujemy się do Bożego Narodzenia, ustalamy menu, szukamy przepisów na pyszne świąteczne ciasta, ciasto korzenne z nutą naturalnej palonej kawy i domowej roboty powideł śliwkowych to prawdziwy świąteczny klasyk, wilgotne i puszyste oblane polewą z gorzkiej czekolady , rozpływa się ustach, ten wypiek to wspaniałe dopełnienie świątecznych słodkości. Forma keksowa(...)mąki pszennej tortowej ¾ szklanki cukru brązowego 12 dag masła 5 dag gorzkiej czekolady 2 łyżki ciemnego kakao ½ szklanki kwaśnej gęstej śmietany 18% 1 czubata łyżka korzennej przyprawy do piernika 1 łyżeczka mielonej kawy naturalnej Arabica ½ łyżeczki sody 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia Kilka łyżeczek domowych powideł śliwkowych Polewa: 50 g gorzkiej
Wanilia i Kardamondotrwają do tego czasu :) Trzeba przyznać, że są pyszne i na pewno jeszcze nie raz wrócę do tego przepisu. A przepis znalazłam tutaj . Składniki: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżka margaryny 2 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 1 łyżka przyprawy do piernika Wszystkie składniki zagniatamy razem, aż uzyskamy gładkie i jednolite ciasto. Rozwałkowujemy
Słodka Kraina Wypiekówznajdziecie na stronie Nasze Ciasto , a oprócz tego wiele inspiracji na świąteczne wypieki, jak np. piernik ze śliwkami . Podzieleni byliśmy na 2-3 osobowe grupy i moja grupa przygotowywała babeczki z ostrokrzewem. Dlatego dzisiaj pokażę, jak przygotować takie ładne, a przede wszystkim pyszne babeczki. Smak pomarańczy z czekoladą to jedno z moich ulubionych połączeń. Babeczki(...)wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół (termoobieg 160oC) przez około 25-28 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. 5. Po wyjęciu z piernika odstawić blaszkę na około 10 minut i następnie wyjąć babeczki do całkowitego ostygnięcia. 6. Czekoladę roztopić na parze i na wierzch każdej babeczki nałożyć 1 łyżeczkę czekolady, rozprowadzić
Mała Cukierenkawszystko razem dobrze mieszamy, wrzucamy pokrojone jabłka, rodzynki, posypujemy przyprawą do piernika, mieszamy i prażymy – jabłka nie powinny puścić zbyt wiele wody, robimy to na średnim ogniu przez około 6-8 minut, często mieszając. Jabłka zmiękną, zrobią się szkliste ale nie porozpadają się, za to całe obkleją pysznym syropem. Porcje ryżu rozkładamy na dwa talerze, pośrodku robimy łyżką spore wgłębienie(...)ekstraktu waniliowego 2 płaskie łyżki cukru trzcinowego 1 łyżka masła 2 średnie jabłka, ok. 600g – twarde, soczyste i kruche –np. Glostery 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżka masła garstka rodzynek granola do podania
Karo in the Kitchenskładniki: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g masła 200-230 g cukru pudru 3 łyżki miodu 40 g przyprawy do piernika 2 łyżki
Domowy Smak Jedzeniasię wielkimi krokami. Nie wiem jak Wy ale ja już zaczynam myśleć co upiec z tej okazji. Piernik last minute jest świetną propozycją dla osób zabieganych. Nie wymaga długiego przygotowywania i leżakowania. Doskonale smakuje już na drugi dzień. Jest wilgotny, po prostu pyszny. A połączenie korzennych smaków z powidłami i czekoladą sprawi, że każdy będzie sięgał po następny kawałek :) Ciasto
Smakołyki AsiMuffiny z dynią są naprawdę pyszne. Puree z dyni sprawia, że są przyjemnie wilgotne ale smak dyni jest zupełnie niewyczuwalny. Aromat nadają im natomiast korzenne przyprawy - imbir, cynamon, mieszanka do piernika oraz miód. składniki: 1 szklanka puree z dyni 2 jajka 1/2 szklanki oleju 2 łyżki płynnego miodu 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku
babka w formiezobaczyłam, to musiałam je zrobić. Przepis znalazłam na blogu moje wypieki . Są pyszne, ciasto piernikowe w środku wkładka z marcepanu z kandyzowaną skórką pomarańczy i mielonymi migdałami. Rewelacja. Historia jak pisze autorka bloga moje wypieki sięga XIX wieku, wtedy po raz pierwszy upiekli je niemieccy bracia Muller, do dziś są pieczone poza granicą Polski i w samej Legnicy. Polecam(...)jajka L 400 g mąki 50 g zmielonych migdałów 50 g migdałów bardzo drobno posiekanych 30 g kakao 2 łyżeczki sody oczyszczonej 5 łyżeczek korzennej przyprawy do piernika świeżo otarta skórka z 1 pomarańczy 2 łyżki soku z pomarańczy Do garnuszka dajemy miód, cukier (u mnie bez), masło. Podgrzewamy do momentu, aż składniki się nam roztopią i połączą. Odstawiamy
kruche babeczkidzisiejsze są upieczone z dodatkiem sody oczyszczonej. Wszystkie tak samo pyszne, zapraszam ! Katarzynki w polewie czekoladowej Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 420 g mąki pszennej 40 g masła 170 g miodu 85 g cukru 2 łyżki wody 1 jajko 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki przyprawa do piernika Polewa czekoladowa 50 g masła 45 g cukru pudru 3 łyżki
Kulinarne przygody GatityPrzepis na ten piernik dostałam od mojej matki chrzestnej i jest dla mnie najlepszy. Robię go od lat i jest sprawdzony, także polecam. Porcja na jedną dużą keksówkę , ja na takiej robię(40cmx14cm), lub na dwie małe. Można go zamrozić i nic nie straci na smaku, a wręcz przeciwnie, będzie wilgotny i pyszny. Jeśli kogoś przeraża ilość przypraw
Anioły...POZA KUCHNIĄPrzepis na ten piernik dostałam od mojej matki chrzestnej i jest dla mnie najlepszy. Robię go od lat i jest sprawdzony, także polecam. Porcja na jedną dużą keksówkę , ja na takiej robię(40cmx14cm), lub na dwie małe. Można go zamrozić i nic nie straci na smaku, a wręcz przeciwnie, będzie wilgotny i pyszny. Jeśli kogoś przeraża ilość przypraw(...)łyżeczki sody · 3 szklanki mąki · przyprawa do pierników · paczka goździków zmielonych · bakalie Zaczynamy od zrobienia karmelu. Cukier wrzucić na patelnię i stopić, ostrożnie dodać wodę i dalej podgrzewać
Anioły w kuchni