piernik pyszny - 1258 przepisów (strona:32/84)

Pierniczki Katarzynki 174

dodała do ciasta miodu. Kasia tak zrobiła, a ciastka wyszły znakomite. Smak pierników wprawił w zachwyt króla i dworzan i zostały one nazwane katarzynkami. Nie wiadomo dziś, w której z tych legend jest więcej prawdy, ale fakt, że katarzynki są znane i pyszne jest niezaprzeczalny. A co roku w Toruniu odbywa się Jarmark Katarzyński. Ja wybrałabym zdecydowanie drugą wersję(...)wiarę, że nie ma w nich miodu? Składniki: 250 g miodu 1 łyżka masła 200 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej 1 łyżeczka amoniaku 2 łyżeczki przyprawy do piernika 50 g posiekanych orzechów włoskich 3 łyżki rumu szczypta soli Miód podgrzać z masłem. Mąkę przesiać, wymieszać z amoniakiem i przyprawą do piernika. Dodać do miodu razem z orzechami

Pełny talerz
Lukier plastyczny oraz do ciast -praktyczne wskazówki 186

Lukier jest nie odłącznym elementem wielu ciast i ciasteczek. Nie wyobrażam sobie bez niego piernika czy pierniczków. Jak to zwykle bywa na początku i ja miałam

Ciasta z tradycjami
Pierniczki alpejskie z nadzieniem 347

Pierniczki jak marzenie.... Puszyste, mięciutkie, wprost rozpływające się w ustach. Jeśli nie przepadacie za piernikami, na których niekiedy można sobie połamać zęby, to koniecznie wypróbujcie ten przepis. Będziecie zachwyceni smakiem mięciutkich pierniczków. Ich przygotowanie trzeba rozłożyć sobie na 2 dni, ponieważ ciasto potrzebuje doby, aby zgęstnieć w lodówce. Jeśli nie macie ochoty bawić się w nadziewanie pierniczków dżemem (jest(...)foremką wytnijcie pierniczki. W wersji bez nadzienia, też z pewnością będą pyszne. Składniki: 500 g mąki pszennej 4 żółtka 2 białka 1/2 szklanki cukru 1,5 łyżki kakao 100 ml gęstej śmietany 18% 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 120 g masła 200 g miodu dżem truskawkowy Do dekoracji: 200 g czekolady łyżeczka oleju złoty

Smakowity Blog Kulinarny
Ale piernik! (druga część przepisu) 232

pieczenie zabrać się wystarczająco wcześnie, ponieważ piernik staropolski jest jednym z nielicznych ciast, które staje się coraz lepsze z każdym dniem. Najlepszy jest po około 5-6 dniach od przełożenia. Od razu po upieczeniu może być trochę suchy, jednak obiecuję, że po kilku dniach stanie się mięciutki i pyszny. Należy też pamiętać, że lukrujemy go lub polewamy

Ratunku obiad
Miodownik z kremem budyniowym i polewą. 163

smaków, wiem, wiem, że do Świąt jeszcze daleko, ale nic na to nie poradzę, że ,,chodzą'' za mną pierniki, pierniczki i miodowniki, a no i jeszcze makowce. I tak co jakiś czas piekę któreś z tych słodkości. Tym razem upiekłam pyszny miodownik przełożony budyniowym kremem, całości dopełnia własnoręcznie zrobiona polewa. Ciasto jest bardzo pyszne i ładnie się prezentuje na talerzu

Izabelawkuchni
Szarolotka w szklance 147

piszę tu o Żubrówce z sokiem jabłkowym, a o pysznym deserze o smaku szarlotki z bitą śmietaną. Taką wersję szarlotki można przygotować w 15 minut! Składniki na 4 porcje 4-6 pierników 4 spore jabłka (ja użyłam championów) łyżka cukru, cynamon 200 ml śmietanki 30% cukier puder i cukier waniliowy do smaku Przygotowanie Pierniki pokruszyć (ja zrobiłam

Kulinarne Inspiracje
Pierniczkowy zawrót głowy i świąteczne (niezapomniane) tradycje 195

kilka tygodni przed Świętami przygotowywała ciasto na staropolski piernik i z anielską cierpliwością czekała, aż dojrzeje. Przyznaję, pierniczki z takiego ciasta są wyśmienite, nie mogą równać się z niczym. Ja jednak wspominając świąteczne historie i przepyszne pierniczki, zapragnęłam przedsmaku tak bardzo, że zrobiłam swoje, nie wymagające tak długiego czekania.  Wyszły pyszne, chrupiące, takie, jak lubię. Posmarowane czekoladowym frostingiem

Gotowanie to kochanie
Pierniczki Katarzynki 201

wystygnięciu robią się twarde. Ale są pyszne, przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Przepis z  MW . Ciasto nie sprawia najmniejszych problemów. Nie mam foremki o kształcie przypominającej Katarzynki, wycinałam więc gwiazdki i serduszka. Takie też mi się podobają - ważne, że smaczne! Składniki: 200 g miodu naturalnego 1 łyżeczka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao 100 g cukru pudru 1 jajko

Blondynka Gotuje
Miękkie ciastka a’la pierniczki 204

puszce czy w zamkniętym pudełku. Są po prostu pyszne od razu po upieczeniu. Składniki na 30-40 dużych i grubych pierniczków: 300 gr miodu naturalnego lub sztucznego 120 gr masła 600 gr mąki pszennej przesianej (jeżeli robicie na święta to 50 gr mąki zastąpić 50 gr przyprawy do pierników) 1 jajko (rozmiar L) 2 żółtka (z jajek rozmiar

moj przepis na
Czekoladowo- piernikowa owsianka z orzechami i pomarańczą 164

Kopernik”. Tym razem wykorzystałam klasyczne piernikowe serduszka, które nadały owsiance wspaniałego głębokiego smaku i cudnego aromatu. Piernik, pomarańcza, orzechy to mieszanka iście Świąteczna- nie czekajcie jednak z tą owsianką do Świąt. Każdy dzień jest wyjątkowy i warto go odpowiednio pysznie zacząć * Przepis inspirowany przepisem Jamiego Oliviera Składniki na ok 8-10 porcji 300 gramów płatków owsianych (zwyklych) 100 gramów

olalacooking
Biscotti piernikowe z lukrem z wanilią i nutą kardamonu 163

Dziś przychodzę do Was z kolejnym pomysłem na pyszne świąteczne ciasteczka. Boże Narodzenie od zawsze kojarzy mi się z zapachem cynamonu, goździków i innych korzennych przypraw. Choć nie jestem fanką tradycyjnego piernika, to uwielbiam piec piernikowe ciasteczka. Przez lata przetestowałam wiele przepisów i muszę przyznać, że te tegoroczne piernikowe biscotti udały mi się wyjątkowo! W moim rodzinnym domu pieczenie ciasteczek

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierniczki gwiazdki i bałwanki 213

piernika 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżka kakao 1 płaska łyżeczka sody 3 szklanki mąki jajko Dodatkowo:                                                                       czekoladowe kuleczki ZENTIS   -Mieszanka chrupiących kulek w pysznej

Różowa kuchnia
Czekoladowy piernik z powidłami wg Aleex 123

Jesienna pogoda nie skłania do spacerów. Najlepszy zestaw na ciemne, zimne wieczory z przenikliwym wiatrem to kubek gorącej herbaty i kawałek pysznego ciasta. W sobotnie popoludnie weszłam do kuchni, aby upiec coś dobrego. Wybrałam przepis z kwestii smaku , ale nieco go zmodyfikowałam. Nie chciałam ciasta z owocami, zależało mi, by wypiek miał wyrazisty, korzenny smak. I takie ciasto upiekłam: mocno(...)dość ciężkie, korzenne. Doskonałe na poprawę nastroju w ciemny, listopadowy wieczór. Polecam. Składniki: • 200 g masła • 190 g cukru pudru • 4 jajka • 190 g mąki • 20 g przyprawy do piernika • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 3 łyżki kakao • 40 g czekolady deserowej • cukier puder do posypania • 4 łyżki powideł śliwkowych • 3 łyżeczki nutelli Sposób przygotowania: 1. Masło ogrzać do temperatury

W mojej kuchni

Proponowane wyszukiwania