pierniczki z miodem - 500 przepisów (strona:19/34)

Pierniczki alpejskie 255

Domowe pierniczki alpejskie wprost rozpływają się w ustach, w smaku bardzo przypominają te sklepowe ale uważam, że są od nich jeszcze smaczniejsze Polecam!   Składniki: 1/2 kg mąki + mąka do podsypania 4 żółtka 2 białka 3/4 szklanki cukru 2 płaskie łyżki kakao 100 ml gęstej kwaśnej śmietany 18%, w temperaturze pokojowej 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 200g miodu 125g masła(...)miód i ponownie mieszamy. Na końcu dodajemy śmietanę i znów mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji *** *** Miskę przykrywamy folią i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Ciasto z początku będzie dość rzadkie, jednak następnego dnia zgęstnieje *** *** Po tym czasie ciasto podsypujemy mąką i rozwałkujemy na grubość około 0,5 cm (ważne aby nie było za cienkie) *** *** Za pomocą foremek wykrawamy pierniczki

Blog z Apetytem
Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu 159

Pierniczki miękkie od razu po upieczeniu... Lekko chrupiące z wierzchu, mięciutkie w środku. Nie są zbyt słodkie więc są idealne do zdobienia lukrem lub czekoladą. Nie wymagają czasu by zmięknąć, do zjedzenia od razu, nie łamiąc przy tym zębów :) Składniki na ok. 60 szt: (w zależności od wielkości) 0,5 kg mąki 200 g sztucznego miodu 1 czubata łyżeczka miodu(...)miód, dodajemy cukier, margarynę i przyprawę do piernika. Mieszamy na jednolitą masę i studzimy. Mąkę wsypujemy do dużej miski, dosypujemy sodę, mieszamy, dodajemy jajka i masę korzenną, ugniatamy na kulkę. Wkładamy na chwilę do lodówki, ok. 5-10 min. Posypujemy blat mąką, urywamy 1/3 ciasta (moim zdaniem tak wygodniej) i wałkujemy na 0,5 cm do 1 cm. Wykrawamy pierniczki

Pelusiowa Kuchnia
Nadziewane pierniczki. 181

pasem, więc najwyższa pora pomyśleć o pierniczkach. Dziś polecam takie nadziewane. Są wyjątkowo smaczne. Mięciutkie za sprawą nadzienia, po prostu rozpływają się w ustach.  Składniki; 30 dag mąki pszennej 10 dag mąki żytniej pełnoziarnistej 2 duże jajka 130 g cukru pudru 10 dag masła, roztopionego i lekko przestudzonego 10 dag miodu 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżka kakao(...)podsypując je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy. Z ciasta wycinać większe koła. Na środku każdego koła położyć łyżeczkę dżemu.  Każdego pierniczka przykryć kolejnym wykrojonym kawałkiem ciasta. Przyłożyć dowolny kształt foremki (mniejszej od koła) i wykrawać pierniczki. Boki pierniczków delikatnie docisnąć, by się skleiły. Nie trzeba smarować brzegów roztrzepanym białkiem, lekkie dociśnięcie

Radość kipiąca uśmiechem.
Błyskawiczny piernik przekładany powidłami 683

bardzo lubię, jednak jest to dość pracochłonne. Tutaj znajdziecie moje zeszłoroczne lukrowane pierniczki, a tutaj domek z piernika :) W tym roku potrzebuję szybkiego, prostego przepisu na pyszny piernik. I ten taki właśnie jest...   foremka 11cmx26cm Składniki:   4 jajka,  150g masła,  80g miodu,  2 łyżeczki przyprawy do piernika,  50g brązowego cukru,  2 szklanki mąki

Z miłości do słodkości
Ciasteczka imbirowe. 135

imbirowe ciasteczka już dawno skradły nasze serca (i żołądki). Trochę przypominają pierniczki lecz są bardziej rozgrzewające, idealne na aurę panującą za oknem. Sprawdzą się jako poczęstunek dla Mikołaja, słodka przekąska, choć my zazwyczaj wieszamy je na choince. Po upieczeniu, gdy miód stężeje, trochę twardnieją, lecz nie zrażajcie się. Wystarczy zamknąć je w szczelnym pojemniku i uzbroić się w cierpliwość

Rozpustne gotowanie
Miękkie pierniczki na ostatnią chwilę, czyli pierniczki "last minute" 178

przepisu na szybkie pierniczki, które nie wymagają dojrzewania i są mięciutkie po upieczeniu. Dobrze też zachowują swój kształt,przez co świetnie nadają się do dekorowania (to moje plany na dzisiejszy wieczór :) ). Składniki: 125 g mąki graham 125 g mąki pszennej 250 g mąki żytniej 1 łyżeczka kakao (lub nieco więcej jeśli użyjecie jaśniejszego miodu) 3-4 łyżeczki przyprawy do piernika(...)płynnego miodu gryczanego 120 g roztopionego masła 2 jaja 2 łyżki mleka 1 łyżeczka sody oczyszczonej Mąki wymieszać razem z kakao i przyprawą do piernika. Dodać cukier, miód, jaja, masło i rozpuszczoną w mleku sodę. Wyrobić ciasto. Powinno być gładkie, o konsystencji plasteliny. Można użyć od razu, ale gdy w mieszkaniu jest bardzo ciepło lepiej ciasto trochę schłodzić w lodówce

Pełny talerz
PIERNICZKI ŚWIĄTECZNE 197

święta kochani! Czas najwyższy na pieczenie pierniczków. Dziś upiekłam i szybciutko piszę żebyście i Wy mogli zdążyć. Składniki: 200gr masła, 200gr cukru,500-700gr mąki,2 jajka,przyprawa do piernika np.Kamis,0,5 łyżeczki imbiru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 1,5 łyzeczki proszku do pieczenia, 0,5 łyżeczki startej skórki cytrynowej, szklanka miodu płynnego,esencja waniliowa,2 łyżki gorzkiego(...)kakao Zmiksowałam cukier z masłem. Dodałam jajka,miód, esencję,  przesianą przez sitko mąkę,  proszek do pieczenia i przyprawy. Dobrze wyrobione ciasto podzieliłam na dwie części. Do jednej z nich dodałam dwie łyżki gorzkiego kakao. Włożyłam ciasto na godzinę do lodówki. Następnie rozwałkowałam na ok 3 mm ( można grubsze) podsypywałam trochę mąką,żeby się nie przylepiało i wykraiwałam foremkami

potrawyregionalne
domowe miękkie pierniczki 311

składniki: 300 g mąki orkiszowej lub pszennej 100 g cukru 1 jajko 55 g miodu 25 g świeżych drożdży 50 g masła, miękkiego 2 łyżeczki przyprawy

Domowy Smak Jedzenia
Pomarańczowe pierniczki 136

szkodzi, pewnie będę piekła pierniki jeszcze nie raz przed tymi Świętami. Uwielbiam pieczenie pierniczków w gronie najbliższych, to najpiękniejszy czas. Składniki: 500 gram mąki + odrobina do podsypania skórka otarta z dwóch pomarańczy 2 duże jajka szklanka cukru pudru 100 gram masła 100 gram miodu 2 łyżki przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej W garnku rozpuszczam masło

Mango Papaja
Szybkie pierniczki świąteczne 223

szybki deser z mango, banana i jogurtu przekładany pierniczkiem „. Polecam! Składniki: (na około 50 sztuk) 300 g mąki pszennej 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej 1 łyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 jaja (L) 130 g cukru pudru 100 g masła, roztopić 100 g miodu (płynnego)   Przygotowanie: Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka(...)całkowicie ostygły. Ostudzone można dowolnie udekorować. Przechowywać w zamykanej puszce metalowej. Przepis na lukier znajdziecie tutaj . źródło: Na podstawie przepisu Dorotus („Moje Wypieki”) The post Szybkie pierniczki świąteczne appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Pierniczki Katarzynki 223

Czego chcieć więcej? Te pierniczki muszą jednak poleżeć przed podaniem, bo po wystygnięciu robią się twarde. Ale są pyszne, przywołują wspomnienia z dzieciństwa. Przepis z MW. Ciasto nie sprawia najmniejszych problemów. Nie mam foremki o kształcie przypominającej Katarzynki, wycinałam więc gwiazdki i serduszka. Takie też mi się podobają - ważne, że smaczne! Składniki: 200 g miodu naturalnego 1 łyżeczka przyprawy(...)piernika 1 łyżka kakao 100 g cukru pudru 1 jajko 400 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1 - 2 łyżki kwaśnej śmietany   Wykonanie: Miód z przyprawą do piernika i cukrem pudrem podgrzałam w rondelku. Odstawiłam do przestygnięcia. Po tym czasie wylałam go do miski,dodałam mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia i zaczęłam miksować spiralnymi

Blondynka Gotuje
Bezglutenowe pierniczki świąteczne 152

Bezglutenowe świąteczne pierniczki. Delikatne, kruche i mocno korzenne.Nie do odróżnienia w smaku od tradycyjnych, glutenowych. Obowiązkowy wypiek na święta. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE SKŁADNIKI: 120 g mąki ryżowej np. Nutrifree 200 g mąki gryczanej np. Nutrifree 100 g mąki kukurydzianej drobnej np. Nutrifree 75 g masła 100 g miodu 50 g cukru trzcinowego(...)jajka 2 łyżeczki przyprawy do piernika ½ łyżeczki sody Mąka ryżowa do podsypania Masło, miód i cukier umieść w garnuszku i podgrzej cały czas mieszając. Dodaj przyprawę do piernika i dokładnie wymieszaj. Lekko przestudź. W misce wymieszaj mąki z sodą i dodaj zawartość garnuszka. Wymieszaj. Dodaj jajka i wyrób gładkie i elastyczne ciasto. Przygotowane ciasto zawiń w folie spożywczą i wstaw

Kuchnia bezglutenowa
PIERNICZKI 194

dobre, aromatyczne i łatwe pierniczki. Nie są z gatunku tych twardych, na których można połamać sobie zęby, po trzech dniach są jeszcze lepsze i  bardziej  miękkie.  Będą idealną słodką przekąskę podczas Świąt. A dekorowanie to świetna zabawa dla dzieci :) SKŁADNIKI : 0,5 kg mąki pszennej 20 dag dag cukru 3 łyżki miodu opakowanie przyprawy korzennej 4 łyżki(...)kawy zbożowej typu ,,Inka'' 12 dag masła 2 jajka 1 łyżeczka sody + łyżka ciepłej wody do rozpuszczenia 1,5 łyżki gęstej śmietany WYKONANIE : Masło rozpuszczamy z miodem, cukrem, kawą i przyprawą korzenną. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia. Dodajemy do jeszcze ciepłej masy, 10 dag przesianej mąki i dobrze mieszamy. Odstawiamy, aż masa będzie całkiem zimna. Dodajemy resztę  przesianej mąki, rozpuszczoną

Pani na deser
Pierniczki 176

Przepis na pierniczki mam od 3 lat i co roku robię z niego świąteczne ciasteczka :) Wypróbowałam już wiele przepisów i wydaje mi się, że ten jest najlepszy :) Nie trzeba nawet czekać aby zmiękły, ponieważ są od razu gotowe do jedzenia :)Składniki:1 kg mąki (tak jest w przepisie,ale według mnie powinno być jej o wiele więcej bo ciasto jest(...)ostudzony miód,cukier i margarynę. Wyrobić ciasto tak, aby było jednolite. Ciasto formujemy w kulkę i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy ciasto, odrywamy kawałek i wałkujemy na stolnicy obsypanej delikatnie mąką (aby ciasto się nie przykleiło) i wycinamy foremkami kształty. Blaszkę wysmarować margaryną i układać na niej pierniczki. Posmarować roztrzepanym

charlotte gotuje
MIĘKKIE NADZIEWANE PIERNICZKI 418

lubi nadziewanych pierniczków tzw alpejskich? Jedne z lepszych jakie jadłam to właśnie te prezentowane przeze mnie.Są puszyste,mięciutkie..a oblane czekoladą bądź posmarowane domowym lukrem są idealne...co gorsza uzależniające...trzeba je chować przed domownikami by dotrwały do Świąt. Składniki na ok 100-120 szt: 1kg mąki 400 g miodu 1 przyprawa do piernika 250 g dobrej margaryny bądź(...)gdyż śmietana zwiększy swoją objętość. Mąkę wymieszać z kakao,białka ubić na sztywno,dodając cukier,żółtka - ciągle ubijając.Przygotowaną masę jajeczną przelać do mąki,delikatnie mieszając łączyć składniki,wlać miód,na końcu śmietanę.Wyrabiać by ciasto miało jednolitą konsystencję.Ciasto wyjdzie kleiste i rzadkie..takie ma pozostać.Należy je przykryć,odstawić na 24h w chłodne miejsce,ale nie do lodówki

Niespełnione zdolności kulinarne