pierniczki z miodem - 500 przepisów (strona:22/34)

Pierniczki alpejskie 204

Pyszne, mięciutkie, pachnące... takie właśnie są pierniczki alpejskie ;) Robi je się bardzo szybko i są bardzo proste w wykonaniu, dobrze jednak jak ciasto odpocznie 24 godziny i wtedy można już je piec :) Składniki: 0,5 kg mąki pszennej, 4 żółtka, 2 białka jaja, 170 g miodu, 3/4 szklanki cukru, 120 g masła, 2 łyżki kakao, 100 ml gęstej kwaśnej śmietany

Aga w kuchni
Pierniczki świąteczne 130

piernika Wykonanie: Utrzeć jajka z cukrem i dodać miód z karmelem (podgrzać jedno i drugie na patelni). Dodać rozpuszczoną, ostudzoną margarynę i trochę mąki wymieszać. Do masy dodać śmietanę rozrobioną z sodą i przyprawą do piernika. Gdy trochę zgęstnieje zagnieść z resztą mąki. Wałkujemy na grubość palca. Wykrawamy pierniczki foremką. Piec w temperaturze 150 stopni na funkcji termoobiegu przez

Olga Piecze i Gotuje
Święto słodkości 202

najsmaczniejsze ciasto, kursy pieczenia ciasteczek i dekorowania pierniczków dla małych i dużych, wizyta w pobliskiej cukrowni, wystawa poświęcona historii i produkcji cukru, wystawa hobbistyczna i teatrzyki o słodkiej tematyce dla dzieci. Jednym słowem cały dzień spędzony wśród słodkości. Mieliśmy okazję skosztować aromatycznej marokańskiej herbaty i pysznych ciasteczek.      Miód i wosk pszczeli Konkurs na najsmaczniejsze ciasto

Mia Cucina Sofieta
Miękkie pierniczki 154

gram masła  100 gram miodu  100 gram cukru  1 łyżeczka sody  1 łyżka przyprawy do piernika  1 łyżka kakao  lukier do dekoracji  Miód, masło i cukier podgrzewam do rozpuszczenia. Na koniec dodaję sodę, wówczas masa zacznie się pienić. Mąkę, jajka, przyprawę do piernika i kakao mieszam dokładnie a następnie wyrabiam gładkie ciasto. Ciasto(...)wycinać ulubione kształty. Ciastka piecz w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 8-10 minut. Upieczone pierniki studzę na kratce.  * Podczas wałkowania ciasta na pierniczki staram się nie podsypywać ciasta mąką, gdyż ciasto staje się twarde a pierniczki tracą swój smak. Zamiast tego smaruję blat oraz wałek olejem, który powoduje, że ciasto nie klei się a pierniczki są smaczniejsze

Mango Papaja
Pierniczki alpejskie z nadzieniem 367

zgęstnieć w lodówce. Jeśli nie macie ochoty bawić się w nadziewanie pierniczków dżemem (jest to dość pracochłonne), rozwałkujcie ciasto nieco grubiej (na około 5 mm) i foremką wytnijcie pierniczki. W wersji bez nadzienia, też z pewnością będą pyszne.Składniki:500 g mąki pszennej4 żółtka2 białka1/2 szklanki cukru1,5 łyżki kakao100 ml gęstej śmietany 18%1,5 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżeczki(...)swoją objętość.Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodajemy żółtka i miksujemy. Ubitą masę jajeczną wlewamy do mąki i delikatnie mieszamy. Dodajemy miód i dalej mieszamy. Na koniec dodajemy śmietanę z sodą i mieszamy. Powstałe ciasto będzie dość rzadkie. Przykrywamy je folią spożywczą i odstawiamy do lodówki, w ciągu 24 godzin zgęstnieje

Smakowity Blog Kulinarny
Obiecane i długo wyczekiwane pierniczki! 167

taki podarunek przypadnie do gustu każdemu :) Przepis na te pierniczki jest bardzo prosty - korzystam z niego od paru lat i nie jestem w stanie nawet odpowiedzieć skąd się u mnie wziął. Składniki : 400 g mąki - ja czasem zastępuję część mąki mielonymi orzechami 2 duże jajka 100 g masła 100 g miodu 1/2 szklanki cukru pudru 1 łyżka kopiasta kakao

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Czekoladowy piernik z powidłami 181

przedświąteczną atmosferę.  Ponieważ bardzo zasmakowały nam czekoladowe pierniczki, postanowiłam upiec czekoladowy piernik. Wyszedł dokładnie taki jak chciałam, wilgotny i pachnący, uwielbiam takie wypieki :-) Przepis na dużą keksówkę znalazłam na  tej stronie. Składniki: 2 szklanki mąki pszennej 3 jajka 250 g masła lub margaryny 1 szklanka cukru 2 łyżki miodu 3 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki

Na słodko lub wytrawnie
Pierniczki okrągłe 165

należy podpatrywać sytuacje w piekarniku po 10 min. pierniczki mogą nie dojść ja dostawiłam na kolejne 3 minuty. Skala smaku - 10/10, mocno wyczuwalna przyprawa do piernika, na tą porcję nie dałam całej paczki zostawiłam z pół łyżeczki w opakowaniu i to był dobry pomysł. Składniki: 500 g mąki 250 g miodu tj.około 3/4 szkl. 140 g cukru 2 jajka

Kubki smaku
Pierniczki miodowe 216

Miodowe choinki....ale nie tylko są też gwiazdki, dzwoneczki i bałwanki :). Te ciasteczka wymagają kilku dni leżakowania, bo choć po wyrobieniu są twarde, to po kilku

Apetyczna babeczka
Bardzo kruche pierniczki (bezglutenowe) 293

Czas świąt to czas pierniczków i kto powiedział, że nie da się bezglutenowo ? Da się. Przedstawiam przepis na bardzo kruche, delikatne i bezglutenowe pierniczki świąteczne . Warunkiem przepisu są przyprawy korzenne . Osoby będące na diecie bezglutenowej z przyczyn nie medycznych mogą zastosować zwykłą przyprawę do pierników dostępną w sklepach. Osoby chore na celiakię muszą zastosować przyprawę certyfikowaną znakiem przekreślonego kłosa, albo(...)guar 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka ciemnego kakao 100 g cukru pudru przyprawa do piernika (20 g) 120 g roztopionego i wystudzonego masła 1 jajko 300 g płynnego miodu Wykonanie: 1. Najpierw mieszamy w misce wszystkie suche składniki. 2. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy w misce. 3. Następnie przekładamy na blat i zagniatamy. Bardzo fajnie się zagniata. Następnie formujemy

Kawa z mlekiem
Pierniczkowe kruche ciasteczka na choinkę bez jajek 207

oraz pieprzu) 4 łyżeczki miodu  1 łyżeczka domowego ekstraktu waniliowego (opcjonalnie) 1 płaska  łyżeczka kako  Na lukier :  1 białko 1 szklanka cukru  Przygotowanie:  Posiekać masło nożem , dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, uformować z niego dwie kule, rozwałkować między dwoma arkuszami papieru, odstawić na chwilę w zimne miejsce, wyciąć pierniczki i piec ok 10 minut

zdrowa vege kuchnia
Lebkuchen 360

mamy grudzień! Możemy powoli myśleć o piernikach, Mikołajach, choinkach itd. Ja zaczynam od pierników. Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki. Podobno jedne z najlepszych na świecie. Miękkie, rozpływające się w ustach, z wyraźną cytrusową nutą, delikatnie ciągnące się w środku. Nie wymagają długiego leżakowanie, chociaż najlepiej smakują po kilku dniach. Składniki:250 g mąki pszennej85 g mielonych orzechów laskowych, włoskich(...)płynnego miodu85 g masłaskórka otarta z pomarańczy i cytrynyPrzygotowanie:Suche składniki: mąkę, mielone orzechy i migdały, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy mieszamy w misce.W garnuszku z grubym dnem podgrzewamy miód i masło, do momentu, aż masło się roztopi. Lekko przestudzamy.Do suchych składników wlewamy ciepłą masę miodowo-maślaną, dodajemy otartą skórkę z pomarańczy i  cytryny i mieszamy mikserem. Ciasto będzie

Smakowity Blog Kulinarny
MAŁE HOLENDERSKIE PIERNICZKI NA MĄCE ORKISZOWEJ 218

Składniki: - 115g mąki orkiszowej u mnie typ700 - 115g mąki orkiszowej pełnoziarnistej - około pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika - 1 łyżeczka kakao

Smaczne Zdrowe
Świąteczne Pierniki 151

Szał na pierniczki być może był już jakiś czas temu lecz pomimo to chciałabym wrzucić przepis, który jest szałem internetu i trudno mi znaleźć pierwotnego autora tego przepisu bo dużo osób podaje ten właśnie przepis na pierniki. Należy jednak pamiętać aby piec je kilkanaście dni przed świętami i trzymać w szczelnym zamknięciu aż odmiękną. Są łatwe w zrobieniu i raczej(...)wszystkim wychodzą , a przynajmniej nie znam osoby, której by nie wyszły :) Składniki:  250 g miodu 250 g cukru pudru 80 g masła 3 jajka 650 - 800 g mąki 2 łyżki kakao 1 łyżka sody 1 paczka przyprawy do piernika Wykonanie: Stawiamy miskę na garnku z wodą, którą podgrzewamy na małym ogniu -  zrobimy tz. kąpiel wodną Dodajemy do miski

W Moim Magicznym Domu
PIERNIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM 188

PIERNIKI DROŻDŻOWE Z NADZIENIEM Czas na pierniczki właśnie nadszedł. Te pierniczki są drożdżowe, więc na już. Miękkie i puszyste z pysznym nadzieniem oblane czekoladą. Nie trzeba czekać, aby zmiękły. Można zajadać się do woli, ale jak wiadomo najlepsze są na drugi a nawet trzeci dzień.  Kto próbował, ten wie ! :D Prawie jak ze sklepu :) ~~PRZEPIS~~ mąka pszenna(...)drożdże suche 1 op. ( 7-8 g. ) mleko 350 ml.  cukier 3 łyżki miód 2 łyżki przyprawa do piernika 4 łyżeczki  kakao 2 łyżki olej rzepakowy Wielkopolski 80 ml.  sól 1 szczypta jaja 2 szt. ( małe )  dżem malinowy najlepiej domowy ( u mnie od babci ) Polewa masło 1/2 kostki  cukier 1/2 szkl. kakao 3 łyżki mleko

Kuchnia Paulettes