bezą Rogaliki z białym makiem Rogaliki z orzechów laskowych Sałatka szuba Krokiety z mięsem Pierniczki królewskie z marcepanem Piernik staropolski z powidłami śliwkowymi Ciasteczka z kremem karpatkowym Likier piernikowy Miodownik z kremem grysikowym wiśniami i orzechami Pomarańczowe paluszki Tort piernikowy Ciasteczka cieszyńskie koniczynki Witrażyki z miodem Czerwononose rudolfy Gwiazdki cytrynowe Barszcz świąteczny czysty Zakwas buraczany Mikołaj Ciasteczka misie Domowy cukier
Ala piecze i gotujetylko dla dzieci. Oto przepis na pierniczki, które nie muszą leżeć, aby zmiękły. Od razu po upieczeniu są kruche, wiec można je upiec nawet dzień przed świętami. To dla tych co do tej pory nie mieli czasu na pieczenie 😉 Składniki: 1 kg mąki pszennej Basia 250 g masła/margaryny 250 g miodu 1/2 szklanki cukru 2 jajka 2-3 łyżki(...)sody oczyszczonej Polewa: 100 g masła 100 g czekolady gorzkiej 50 g czekolady mlecznej 1 łyżeczka przyprawy do piernika dowolne posypki do dekoracji Wykonanie: W garnku roztapiamy masło. Dodajemy miód, cukier oraz przyprawę do piernika. Wszystko mieszamy i zdejmujemy z ognia. Studzimy. W misce mieszamy przesianą przez sito mąkę z sodą oczyszczona. Następnie wystudzoną masę stopniowo łączymy ze składnikami
Kuchnia MagdaLenyoliwek składniki na masę makową: 100 g orzechów włoskich 100 g migdałów 250 g maku niebieskiego 350 g mleka 50 g rodzynek 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej 200 g miodu Kluski z makiem. Przepisy Thermomix. Wykonanie: Do naczynia Thermomix dajemy mąkę, jajka i oliwę. Całość wyrabiamy czas 2 min/Interwał. Ciasto wyjmujemy z naczynia, formujemy kulę, zawijamy folią i wkładamy(...)lodówki. Następnie wałkujemy ciasto na blacie. Ciasto było tak elasyczne, że nie było potrzeby podsypywania mąką. Rozwałkowane ciasto kroimy na kwadraty, jak łazanki. Ja miałam foremkę do wycinania pierniczków w kształcie gwiazdki więc wyciełam tak makaron. Makaron pozostawiamy na blacie aby przesechł. Na słony wrzątek wrzucamy makaron i gorujemy ok. 5 min. Makaron odcedzamy i łączymy z masą makową. Wykonanie
Themo przepisyczekoladową lub lukrem. Ja postanowiłam podzielić ciasto na dwie części, zrobić piernik i pierniczki. Za miesiąc zobaczymy co z tego wyjdzie ;) Jeśli chcecie sprobować razem ze mną, spieszcie się, bo to ostatni dzwonek! Składniki na 3 blaty o wymiarach 39 x 26 cm: 500 g miodu naturalnego 1,5 szklanki cukru 250 g masła 1 kg mąki pszennej 3 jajka
Zawsze głodna!W domu u Aniołów cały czas pierniczymy:)Składniki;40 dkg mąki,10 dkg cukru,20 dkg masła,1 jajko,15 dkg miodu,1 łyżeczka proszku do
Anioły w kuchnikawałek ciasta o korzennym aromacie,ulubiona książka i zamykam się w swoim świecie. PIERNICZKI Z SUSZONĄ ŚLIWKĄ. /własny;/ ok. 15-20 babeczek (w zależności od wielkości) 3 szklanki mąki pszennej 3 duże jajka1 szklanka cukru 1 szklanka niezbyt mocnego naparu kawy z 1 łyżeczki1 szklanka miodu płynnego¾ szklanki oleju 1 opakowanie przyprawy do piernika 1 łyżeczka sody oczyszczonej 100g
W kuchni Karmel-itkiwłaśnie pierniczki - zrobione miesiąc wcześniej, aby nabrały smaku i aromatu, dekorowane bezpośrednio przed świętami lukrem w kolorach tęczy. Jeśli macie w domu małe dzieci, zaproście je do pomocy. Milusińscy chętnie wykroją foremkami ciastka, gdy my będziemy zmywać naczynia.Potrzebne nam (na około 160 ciastek różnej wielkości):- po 3 szklanki mąki żytniej i pszennej- 1/2 litra miodu- 2 płaskie łyżeczki(...)pierników- pół łyżeczki mielonego imbiru- 2 jajka- żółtkoPrzygotowanie: Miód rozpuścić w rondelku, aby był płynny. Mąkę wymieszać z przyprawą do pierników i solą. Dodać jajka, żółtko, płynny miód i sodę rozpuszczoną w 2 łyżkach letniej wody. Zagnieść ciasto. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodać trochę mąki. Wyrobione ciasto podzielić na 3-4 porcje, każdą rozwałkować na grubość około
W poszukiwaniu inspiracjiPierniczki ‘last minute’ – zrobione nawet na dzień przed świętami będą pysznym punktem słodkiego stołu. Te pierniki od razu po upieczeniu są miękkie, pachnące i obłędnie puszyste! Robi się je szybko, ale i tak samo szybko znikają – są przepyszne – ja nie potrafiłam się powstrzymać i gdy tylko lukier zastygł pożarłam ich pięć, popijając kubkiem ciepłego mleka. No przecież kucharce też coś(...)się od życia należy! Szykujemy sobie kubeczek, miskę, rondelek i misę miksera – to lepkie ciasto, zdecydowanie lepiej wyrabia się ja maszynowo niż ręcznie. Do rondelka wkładamy masło, dodajemy miód i razem podgrzewamy do rozpuszczenia. Studzimy. Do misy miksera przesiewamy 220g mąki pszennej, mąkę żytnią i cukier puder. Wsypujemy sodę, przyprawę do piernika i kakao, wszystko razem dokładnie mieszamy. Do kubeczka
Karo in the Kitchenkolor na złotobrązowy.) Następnie gotowy karmel rozprowadzić kawą. Dodać cukier, miód i masło,oraz przyprawy. Do miski z mąka dodać wystudzona masę karmelową ,ubite -rozbełtane jajka, środki spulchniające .Wyrobić ciasto. Piec w 180 ° C prze 15 minut. wyszedł duży pojemnik 5litrowy i dwa sloje pierniczków ,a to tylko z polowy produktów zrobilam.. ,żaluje
w mojej kuchnicynamonowy Jesień w pełni. Co raz częściej sięgamy po rozgrzewające herbaty z miodem, imbirem czy cynamonem. Dla mnie przyprawy korzenne kojarzą mi się ewidentnie z późną jesienią, zimą, a najbardziej ze Świętami Bożego Narodzenia. Pierniki pachnące gożdzikami i cynamonem, miodowniki, orzechowce. Myślami już wybiegam do świątecznych pierniczków....Eh, tak się rozmarzyłam, a to wszystko przez moją pięcioletnią córkę. Kiedy zagniatałam
na moim stole...leżakowania) - przepis: Składniki na ok. 50 pierniczków: Syrop cukrowy: 8 płaskich łyżek cukru 8 łyżek wody kilka kropel soku z cytryny 5 łyżek syropu cukrowego 1 szklanka mąki pszennej 2 szklanki mąki żytniej 3 łyżeczki przyprawy do piernika 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao szczypta soli 100 g masła 100 g miodu 1/2 szklanki cukru 1 jajko Lukier(...)intensywnie bulgotać, ale nie może zbrązowieć. Musi ciągle pozostawać przezroczysty. Po ugotowaniu dodajemy sok z cytryny, mieszamy i studzimy. Póki syrop stygnie, w osobnym rondelku umieszczamy masło, cukier, miód i gotujemy przez ok. 5-8 min, aby w masie nie pozostawało krysztalików cukru. Studzimy. Do dużej misy przesiewamy mąkę pszenną i żytnią, przyprawę do piernika, szczyptę soli, proszek
Kuchnia Łukaszaprzepis na pierniczki, tym razem będą to pulchniutkie, mięciutkie poduszeczki :) Można je również nadziać ulubioną marmoladką , ja zrobiłam bez nadzienia . ale i tak jest się czym zachwycać :) Temp. pieczenia : 180 C Czas pieczenia : 15 minut Składniki: 2 i 1/4 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. cukru pudru 1 łyżeczka kakao 6 łyżeczki przyprawy do piernika 1/4 szkl. miodu 5 łyżek(...)masła ) 2 jajka 1 łyżeczka sody mąka do podsypania lukier do dekoracji Sposób wykonania: Mąkę należy przesiać do miseczki. Dodać cukier puder, kakao oraz przyprawę do piernika. Miód i masło rozpuszczamy na małym ogniu i odstawiamy do ostygnięcia. Następnie wlewamy do sypkich produktów. Wbijamy jajka i sodę rozpuszczoną w odrobinie ciepłej wody i wlewamy ją do miseczki. Wszystkie składniki
Różne smaki w kuchniszkl drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej lukier 125 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z pomarańczy A jak to zrobić: W rondelku rozpuścić masło z miodem i odstawić do przestygnięcia. W misce połączyć wszystkie suche składniki, do których wlewać przestudzoną masę miodowo-maślaną, oraz skórkę pomarańczową, wymieszać. Najlepiej zrobić to mikserem, aby nie było grudek. Ciasto(...)powinno mieć lekko klejącą konsystencję. Masę odstawić do całkowitego wystygnięcia i zgęstnienia. Z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pomiędzy pierniczkami zostawiać spore odległości, gdyż podczas pieczenia zwiększą objętość. Każdą kulkę lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut. Po przestudzeniu pierniczki obficie polukrować
Kuchnia w opałachupieczeniu. Swoje pierniczki zamiast lukrem ozdobiłam polewą czekoladową, bo takie czekoladowe lubimy najbardziej. Bardzo proste do przygotowania, polecam! Składniki na około 30 sztuk: 250 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa 630) 85 g zmielonych migdałów 3 łyżeczki przyprawy piernikowej 1 łyżeczka zmielonego cynamonu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 ml miodu 85 g masła 1/2 szklanki(...)drobno posiekanej skórki pomarańczowej i cytrynowej Skladniki na polewę czekoladową: 120 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki kremówki Wykonanie: suche składniki wymieszać w misce w garnuszku podgrzać miód z masłem, nie zagotowywać. Odstawić do przestudzenia do suchych składników wlać masę miodowo-maślaną i wymieszać, np. łyżką do połączenia składników. Na końcu dodać skórkę pomarańczową. Ponieważ kandyzowanej skórki cytrynowej nie miałam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!słodki prezent dla najbliższych przyjaciół. Z ciasta możecie zrobić także pierniczki. Pora zabrać się do pracy. Zdjęcie gotowego piernika jest z zeszłego roku, ale zagniecione ciasto jej dzisiejsze ;) Aby otrzymać 3 grube blaty ciasta piernikowego o wymiarze blaszki 40cm x 25cm będziecie potrzebowali: 500 g miodu naturalnego - użyłam miody rzepakowego od mojej mamy ;) 1,5 szklanki cukru
Piekarz-Kucharz-Garkotłuk