pieczywo - 17769 przepisów (strona:454/1185)

Biblijny chleb Ezechiela 217

Kilkanaście lat wstecz, kiedy to zaczęło być modne odżywianie zgodne z grupą krwi, przy mojej grupie krwi 0 Rh+, wyczytałam, że nie powinnam jeść żadnego pieczywa, żadnych makaronów, większości nabiału, pić napoi gazowanych...Same zakazy podstawowych produktów! Natomiast powinnam jeść mięso, chleb Ezechiela i Esseński. To tak w skrócie. Wówczas nie piekłam jeszcze chleba w domu, ale te dwie nazwy

Leśny Zakątek
Sałatka z rukolą, pieczoną ciecierzycą i pomidorkami koktajlowymi 194

wierzchu układamy pieczoną ciecierzycę, pestki dyni, orzechy włoskie i pomidorki koktajlowe. Całość skrapiamy sosem miodowo-musztardowym. Sałatkę z rukolą, pieczoną ciecierzycą i pomidorkami koktajlowymi podajemy z ulubionym pieczywem.  Warto wiedzieć, że rukola jest wartościową sałatą. Zawiera kwas foliowy, beta-karoten i luteinę, która chroni wzrok. W rukoli znajdziemy witaminy A, C, i K oraz wapń, magnez, żelazo

My Chcemy Jeść
Tosty z kozim serem i żurawiną 186

bardzo szybkie danie i bardzo stylowe.  Kozi ser nadaje tostom wyrazistego smaku, a żurawina lagodzi go swoja slodyczą. Proporcje dla dwóch osób. Zapraszam. Skladniki: 6 kromek dowolnego pieczywa 150 g koziego sera 2 garści świeżej ulubionej sałaty 1 garść mieszanych orzechów 1 łyżeczka prażonego sezamu 1 garść suszonej żurawiny 1 łyżeczka tymianku oliwa z pierwszego tłoczenia ocet balsamiczny albo

Wino Francja Kuchnia
Kremowa zupa z dyni i marchwi na bazie śmietanki kokosowej 177

przyprawami dokładnie całość zmiksować na aksamitny krem, dodać śmietankę kokosową oraz miód. Gotować 5 minut. Można podpiec przed podaniem. Przyozdobić prażonym sezamem. Podawać ze świeżą bagietką lub innym ulubionym pieczywem. Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Kurczak w kremowym sosie musztardowym 209

koniec do gotowego dania dorzucić posiekaną natkę pietruszki.  Danie komponuje się z każdym dowolnym dodatkiem, może to być purée ziemniaczane, frytki, ryż, kasza, makarony, jak również świeże chrupiące pieczywo podane oczywiście z zestawem ulubionych sałat. Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Wiosenne smarowidło 180

Prawdziwie wiosenny przepis. Duża porcja świeżych warzyw i pyszne smarowidło do wszystkiego rodzaju pieczywa: ciabatty, krakersów, bagietek. Pięknie wyglada i dobrze smakuje. Inne pasty na chleb: tutaj i tutaj. Zapraszam: Wiosenne smarowidło: 150 g naturalny serek z ziołami 1 czerwona cebulka 3 łyżki wody 2 łyżki oliwy 4 łyżki białego wina 4 łyżki suszonych owoców: morele

dolcevitainmykitchen
MIĘSO W SOSIE GRZYBOWYM 123

grzybowym aromatem więc wyciągnęłam z zamrażalki grzyby, które mąż uzbierał ostatniej jesieni. Mięso wyszło miękkie, delikatne z grzybową nutą. Możemy podać je z ryżem, młodymi ziemniakami lub zjeść z pieczywem. Pod każdą postacią będzie pyszne. Mięso można przygotować na wodzie, ale tak jak ja na bulionie. Sos wtedy jest bardziej aromatyczny. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 4 szklanki bulionu warzywnego

Kuchnia w oparach
Labneh 154

Końce gazy zebrać i zwinąć gumką recepturką.  Wstawić całość (razem z miską) do lodówki. Co kilka godzin docisnąć gumkę. Po 12-24 godzinach otrzymamy kremowy serek do smarowania pieczywa, a po około 3-4 dniach - miękki biały ser, który można pokroić

wyzwania kuchenne
Pasta z awokado 143

Pasta z awokado Pasta z awokado smakuje wybornie do kanapek z pszennego pieczywa i tostów. W duecie ze słonymi przekąskami (talarki, krakersy) jest również doskonałą przystawką na każde przyjęcie. Awokado to bomba witaminowa, zawiera również wiele nienasyconych kwasów tłuszczowych. Sięgnijcie po ten owoc na pewno wyjdzie wam na zdrowie. Składniki na pastę z awokado: 1 awokado

Gotuj Się Kto Może
Pasta z makreli wędzonej 142

stymulują pracę mózgu. Jest również bogata we wspomagający system odpornościowy selen oraz witaminy z grupy B. Warto więc sięgnąć po tą rybę. Pastę z makreli podaję najczęściej z pieczywem lub tostami. Jej przygotowanie jest bardzo proste i szybkie. Składniki potrzebne do przygotowania pasty z makreli: 1 makrela wędzona, pęczek dymki, 3 jajka 2 łyżki majonezu, sól i pieprz

Gotuj Się Kto Może
Pasta z awokado i fety 145

właściwości przeciwnowotworowe (gdy jemy je razem z awokado zawartość przyswojonego likopenu wzrasta ponad czterokrotnie). Czyli takie zdrowe i takie pyszne :). U mnie w towarzystwie świeżego domowego pieczywa lub słonych przekąsek takich jak krakersy lub talarki pasta znika natychmiast. Wypróbujcie:) Składniki potrzebne do przygotowania pasty z awokado i fety: 1 dojrzałe awokado, 2 łyżki soku

Gotuj Się Kto Może
FRANCUSKIE TOSTY W PŁATKACH ŚNIADANIOWYCH 121

problem co podać na śniadanie? Ile można jeść kanapki lub jogurt z owocami. Jeżeli lubicie francuskie tosty w mleku to ten przepis będzie idealny dla Was Składniki: 4 kromki pieczyw ( u mnie tostowe z ziarnami) 1/3 szklanki pokruszonych płatków śniadaniowych (u mnie nestle fitness ale również nadadzą się kukurydziane) 2 jajka 1/3 szklanki mleka 2 łyżki brązowego cukru 1/4 łyżki

Kuchnia w oparach
TOSTY W KLIMACIE JESIENNYM 132

weekendowe to śniadanie bez zwykłych kanapek. Kiedy mąż dziś budził mnie to na przywitanie powiedział, że "Przecież obiecałaś". Przygotowałam więc szybkie muffiny tostowe w klimacie jesiennym. Składniki: 6 kromek pieczywa tostowego 6 plastrów szynki ulubionej garść kurek 1 op. sosu grzybowego WINIARY 1 cebula starty ser sól pieprz bazylia olej rzepakowy  Cebulę kroimy w kostkę i szklimy. Dodajemy oczyszczone

Kuchnia w oparach
TOSTOWE MUFFINY Z JAJKIEM PRZEPIÓRCZYM 115

posiadają większą ilość aminokwasów oraz mikroelementów  zawierają dobrze przyswajalny fosfor są mniej tłuste i posiadają mniej cholesterolu od jaj kurzych jaja przepiórcze nie uczulają Czego potrzebujemy: 6 kromek pieczywa tostowego 6 plastrów szymki garść startego sera 1 pomidor 6 jajek przepiórczych sól pieprz Chleb tostowy ugniatamy wałkiem i wykładamy nim formę do muffinów. Następnie układamy szynkę

Kuchnia w oparach
SAJGONKI Z ZUPEK TYPU CHINSKIEGO 118

żurek na białej kiełbasie i z jakiem, a chrzanu dodaje się o zupy w trakcie gotowania. U męża w w rodzinie je się żurek na kiełbasie podlaskiej z jajkiem, pieczywem, białym serem i chrzanem dodanym na talerz przed samym podaniem.  Sernik jest zarówno w Lublinie jak i w Warszawie. Obydwa pyszne... bo teść rób z brzoskwiniami a mama

Kuchnia w oparach