pieczywo - 17769 przepisów (strona:445/1185)

Bezglutenowy Chleb Dyniowy 125

Osoby na diecie bezglutenowej nie maja łatwego życia. Ciągłe wyrzeczenia i odmawianie sobie chleba pszennego... Prawda jest taka że pieczywo bez glutenu nie jest tak sprężyste i puszyste.. ale może być pyszne. Dziś u mnie chlebek z dodatkiem puree z dyni. Przepis na formę: 31cm x 12cm (na 2 chleby) SKŁADNIKI: 750ml letniej wody 4 łyżeczki soli

Dziś Ja gotuje
Dietetyczne bagietki pełnoziarniste 67

Uwielbiam domowe pieczywo! Nic nie smakuje i nie pachnie lepiej, niż domowy chleb czy bułki. Moja dzisiejsza propozycja to dietetyczne bagietki pełnoziarniste. Bagietki z mojego przepisu zawierają dużo błonnika, który reguluje pracę jelit, spowalnia przyswajanie cukrów i wpływa korzystnie na przemianę materii – jest więc idealny

Vegan Taste
Zapiekanka na bagietce ze szpinakiem i suszonymi pomidorami 70

Kilka dni temu zaprezentowałem przepis na dietetyczne, pełnoziarniste bagietki. Dzisiaj mała propozycja jak je wykorzystać – zapiekanka na bagietce! Zapiekanki na pieczywie kojarzą mi się z dzieciństwem – chrupiące, białe bułki przykryte przesmażonymi pieczarkami, do tego duża porcja roztopionego żółtego sera, a na górze mnóstwo

Vegan Taste
Domowe masło orzechowe 69

Wielokrotnie pisałem, że jestem ogromnym fanem produktów wykonywanych w domu. Regularnie przygotowuję domowe tofu, robię mleka roślinne, zdarza mi się także piec domowe pieczywo. Dziś do kolekcji przepisów dołącza domowe masło orzechowe. Produkty wytwarzane w domu mają tę zaletę, że są w 100% zdrowe

Vegan Taste
Miękkie i puszyste krakowskie bajgle 94

Bajgle to wyjątkowe, żydowskie bułeczki pochodzące z XVII wieku. Ciągnąca, rumiana skórka i miękki środek – to cecha charakterystyczna tego pieczywa. Pochodzenie bajgli nie jest do końca znane. Niektórzy mówią, że pochodzą one z Krakowa, gdzie były wręczane jako prezenty dla kobiet, które właśnie urodziły

Vegan Taste
Focaccia z suszonymi pomidorami 100

Focaccia to chyba najlepsze pieczywo na świecie! Prosty przepis, który zawsze się udaje – puszyste, aromatyczne ciasto i ulubione dodatki – dziś suszone pomidory. Najlepiej smakuje na ciepło, choć na zimno również jest dobra. Mógłbym jeść ją codziennie, bo jest wyśmienita! Poniższy przepis

Vegan Taste
Czosnkowa pasta z białej fasoli 93

Mistrzyni kanapek, na równi z hummusem, pastą z groszku i pastą z pieczonej papryki, najlepsza ze świeżym, chrupiącym, jeszcze ciepłym pieczywem – czosnkowa pasta z białej fasoli. Pasta z fasoli to żadne odkrycie – w sieci można znaleźć wiele przepisów na pastę z fasoli z pieczonym

Vegan Taste
Pasta do chleba z pieczonego selera 112

Pasta do chleba z pieczonego selera to ciekawy i bardzo smaczny dodatek do pieczywa. Nie jesteście przekonani, nie przepadacie za tym warzywem? Też tak myślałam, ale bardzo miło się zaskoczyłam Seler korzeniowy to warzywo, po które powinniśmy sięgać w okresie jesienno – zimowym, to teraz jest na niego sezon Dodatkowo seler to samo zdrowie: ma dwukrotnie więcej witaminy C niż

365 dni dookoła kuchni
No to pasztet. Wegepasztet z czerwonej soczewicy i kaszy jaglanej z suszonymi pomidorami. 96

kaszy jaglanej. Wilgotny, zwięzły, bezproblemowo się kroi, dobrze rozsmarowuje na chlebie, a do tego pyszny, sycący i zdrowy. Tak samo doskonały solo jak i na pajdzie świeżego chrupiącego pieczywa. Do świątecznego i nieświątecznego menu, na śniadanie oraz do zabrania ze sobą, jednak najlepiej sprawdza się jako lekka, warzywna kolacja. Składniki (forma o wymiarach 10cm x 20cm): 1 szklanka

Fitsweet.me
KAPUŚNIAK NA ŻEBERKACH 177

sezonie jesienno-zimowym. Świetna na przeziębienia i jesienną szarówkę. Ugotowana na mięsnym wywarze, z dużą ilością warzyw i przypraw, jest sycąca, aromatyczna i rozgrzewająca. Można dodatkowo podawać z pieczywem. Jeśli chcecie przechować zupkę na późniejsze dni, wystarczy przelać bardzo gorącą zupę do słoików ( wyjętych prosto ze zmywarki lub wyparzonych wrzątkiem) i od razu zakręcić. Przechowywana w lodówce, będzie dobra

cool and minty
Mleczny chlebek 123

Zapraszam na pyszny chleb z mąki pszennej oraz kukurydzianej. Zamiast wody dodałam mleko i dzięki temu pieczywo wyszło mleczne. Górę chleba posypałam naprzemiennie sezamem czarnym i łuskanym od Helio. Polecam Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej 1/2 szkl mąki kukurydzianej 1 szkl mleka 2 łyżki puree z dyni 1 łyżeczka soli 1 op. suchych drożdży (7g) 2 łyżki oleju sezam

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Sałatka z ogórków i rzodkiewki 121

przecisnąć przez praskę, dodać do jogurtu. Ogórki, rzodkiewkę i koperek zalać jogurtem, posolić i popieprzyć do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Podawać jako dodatek do obiadu lub z pieczywem

Kulinarne przemyslenia
Przysmak rybny 140

rzodkiewkę również  pokroić w kostkę. Wymieszać wszystko z rybą i koperkiem. Skropić delikatnie octem lub sokiem z cytryny, dodać kilka kropel maggi, popieprzyć i ewentualnie posolić. Podawać z pieczywem posmarowanym masłem

Kulinarne przemyslenia
Paprykowa zupa z serków topionych 128

dodajemy 2 łyżeczki mąki. Wlewamy rozrobione serki do zupy i zagotowujemy. Na koniec jeśli zajdzie potrzeba doprawiamy zupę solą i pieprzem. Podajemy z grzankami czosnkowymi lub z białym pieczywem. Smacznego

Studencka Micha
Karkówka pieczona z kapustą kiszoną i pieczarkami 226

wyciekł na talerz na którym leżały przesmażone kotlety. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez 1 godzinę i 40 minut. Podajemy z pieczywem lub gotowanymi ziemniakami

Qchnia po prostu