pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:92/301)

Gniazdka ziemniaczane z serem pleśniowym i boczkiem 242

zróbcie, a gwarantujemy, że nie będzie mogli przestać go zajadać! Ilość porcji: 3 Czas przygotowania: 40 minut (w tym 20 minut pieczenia) Składniki: 0,5 kg ziemniaków 250g sera pleśniowego camembert (2 krążki) 200g wędzonego boczku 100ml białego wina 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 listki laurowe Łyżka masła Przygotowanie potrawy zaczynamy od obrania ziemniaków i pokrojenia je w drobne(...)liść laurowy. Boczek kroimy w kostkę i dorzucamy na patelnię. Całość chwilę podsmażamy i wlewamy wino. Następnie redukujemy płyn. Wyłączamy gaz i dorzucamy ziemniaki oraz pokrojony w kostkę ser. Delikatnie mieszamy. Tak przygotowaną masę układamy w foremkach do tartaletek lub jeśli nie mamy, to w formie do tarty. Możemy poupychać więcej bo danie się zredukuje podczas pieczenia. Wkładamy do piekarnika

Kolizje Smaków
Babka ziemniaczana 91

250g wędzonego boczku 1 łyżka majeranku sól, pieprz Sposób przygotowania: Obrać ziemniaki, umyć i zetrzeć na drobnej tarce lub zemleć w maszynce. Utarte ziemniaki przełożyć na sitko, aby odciekły. Następnie starte ziemniaki przełożyć do miski dodać pokrojoną cebulę, wbić jajka, wsypać mąkę, majeranek ,sól i pieprz oraz podsmażony boczek. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do wysmarowanego naczynia. Piec

Wasze Przepisy
Smalec z fasoli 132

solą i pieprzem. W razie potrzeby dolać odrobinę zalewy z fasoli. Schłodzić. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Pasta z ciecierzycy, pieczonej dyni i słonecznika → Pasta z czerwonej fasoli z boczkiem → Hummus → Tapenada z czarnych oliwek → Pasta z bobu z koperkiem Artykuł Smalec z fasoli pochodzi z serwisu Oryginalny smak

Oryginalny smak
Pieczona pierś kurczaka z wędzonym boczkiem 124

uzyskać 4 w miarę równe kotlety. Mięso oprószamy przyprawą polewamy olejem i nacieramy. Następnie kawałki układamy w naczyniu żaroodpornym a każdy z nich przykrywamy plastrami boczku. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy (bez przykrycia) około 25 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia do mięsa dodajemy gałązki tymianku

Qchnia po prostu
Bułeczki na śniadanie 123

jeżeli mamy długie to przeciąć na pół) szynka ser żółty Bułeczki na śniadanie Wykonanie: Bułeczki naciąć wzdłuż i lekko rozchylić. Parówki owinąć plasterkiem szynki lub boczku, włożyć do bułeczki i posypać tartym żółtym serem. Piec według przepisu na opakowaniu. Artykuł Bułeczki na śniadanie pochodzi z serwisu Pomysłowa kuchnia

Pomysłowa kuchnia
Boczkowa niespodzianka 124

Boczek zawijamy. 12.                     Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. 13.                     Pieczemy 30 minut

Kulinarna Chwila
Szparagi zapiekane w boczku 153

było piasku szczególnie w główkach. Ugotować je na parze ok 5 minut, włożyć do zimnej wody. Podzielić po 3 pędy i owinąć je plastrami wędzonego boczku. Ułożyć na blasze i wstawić do gorącego piekarnika. Piec ok 15 minut w temp 200stC. Podawać z sadzonym jajkiem, posypane startym serem typu parmezan. Smacznego

Obiad gotowy
Tarta z pokrzywą 144

tartę. Śmietanę mieszamy z czosnkiem, pokrzywą – próbujemy smak, możemy dosolić lub dodać pieprzu. Wbijamy jajko, mieszamy dokładnie i wylewamy na ciasto. Na wierzchu układamy boczek pokrojony w kostkę, plastry pomidorów i liście pokrzywy. Pieczemy ok 45 min w 180st. Artykuł Tarta z pokrzywą pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Grillowane ziemniaki otulone boczusiem 182

Pieczone na ruszcie ziemniaki przesiąknięte smakiem aromatycznego, chrupiącego wędzonego boczku to świetny dodatek do grillowanego mięsa. Składniki: 8szt młodych średnich ziemniaków 8 plastrów wędzonego boczku przyprawa do ziemniaków oliwa z oliwek pieprz i sól Wykonanie: 1. Młode ziemniaki dokładnie umyć, wyszorować. 2. Ziemniaki skropić oliwą, oprószyć solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków. 3. Ziemniaki otulić boczkiem i każdy ziemniak

Szalona Kuchnia Eweliny
Dorsz zapiekany z boczkiem i musem jabłkowym 170

dokładnie blendujemy, przekładamy do garnuszka i lekko podgrzewamy. Jeśli jest taka potrzeba przyprawiamy. Filety dorsza oprószamy solą i pieprzem cytrynowym, każdy zawijamy w plasterek boczku. Boczek spinamy wykałaczkami. Roladki układamy w żaroodpornym naczyniu i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut. Dokładny czas pieczenia jest uzależniony od grubości i wielkości filetów rybnych. Na talerzu układamy listki młodego

Kulinarne przygody Gatity
Wielkanocne menu 196

gości na wielkanocnym stole? U mnie w domu zazwyczaj podaje go się z biała kiełbasą. Ja jednak przygotuję wersję bezwieprzową. Zamiast białej kiełbasy używam boczku z indyka…Jest przepyszny! W tym roku zaplanowałam pieczone piersi z kaczki . Jest to szybkie danie, zwłaszcza, że piekę mięso w całości i kroję na plastry. Bardzo lubię pierś z kaczki, zwłaszcza

codojedzenia
Rolada z boczku 263

spoci" Potem posypujemy rozgniecionym pieprzem. Następnie posypujemy majerankiem, uprzednio ucierając go w dłoniach. Na końcu przyprawiania wyciskamy czosnek. Tak przyprawiony boczek rolujemy i przewiązujemy. -- -- Związany boczek posypujemy papryką i przekładamy do naczynia z tłuszczem. Pieczemy w 200 st.C / 75 minut pod przykryciem. Potem 15 minut bez pokrywki. -- -- Po upieczeniu chwilę studzimy, potem odsączamy z tłuszczu i chowamy

chleba naszego
Bigos 148

szatkujemy i dorzucamy do kapusty kiszonej. Cebule kroimy w piórka, kiełbasę w plasterki, podsmażamy na oleju i następnie dodajemy do kapusty. Wołowinę i wieprzowinę i boczek kroimy na małe kawałki, wkładamy do brytfanki i pieczemy w piekarniku w temp. 190 st. C przez około 1 godzinę, po czym dodajemy do garnka z kapustą. Obieramy jabłka, kroimy w ćwiartki dodajemy

Smakowity Blog Kulinarny
ziemniaki z czosnkiem,boczkiem,mozzarellą z piekarnika... 204

przyprawa do kurczaka i kucharkiem mozzarellę kulę pociąć na plastry i poukładać na ziemniakach, na wierzchu rozłożyć resztę plastrów boczku piekarnik nagrzany na 200c, grzanie góra/dół, piec około 40 minut, podać np. z zieloną sałatą w śmietanie - ziemniaki pieczone są smacznym, sycącym daniem na szybkie, proste danie, składniki można dodawać różne, jakie się lubi i jakie

W Mojej Kuchni Lubię
Wieprzowina na ostro – pulled pork 228

więc mięso i marynatę do żeliwnego garnka z przykrywką lub innego naczynia. Pokrój boczek w kostkę i usmaż. Wlej bulion, dodaj śliwki i usmażony boczek. Wstaw naczynie do piekarnika nastawionego na 140ºC i piecz mięso przez około 3-4 godzin. Sprawdź widelcem czy mięso się rozpada. Przygotuj coleslaw. Poszatkuj kapustę, jabłko i koper. Używam do pomocy malakser. Dodaj oliwę

codojedzenia
Szparagi zapiekane z serem / Cheesy asparagus bake 337

Szparagi są teraz wszędzie! Korzystajcie bo sezon na nie jest niestety krótki, a one są przepyszne. Wcześniej proponowałam Wam zielone w wersji smażonej z boczkiem i gorgonzolą , a dziś przedstawiam białe szparagi, wstępnie pieczone w masełku z czosnkiem i ziołami a następnie dopiekane pod grubą warstwą brie i mozzarelli. Są absolutnie przepyszne i pasują do każdego dania głównego. Polecam

karmelowy
Biała kiełbasa zapiekana ze śliwkami 163

solą i pieprzem. Kiełbasę płuczemy w zimnej wodzie, nakłuwamy z każdej strony widelcem. Przekładamy do formy. Przykrywamy resztą cebuli i śliwek. Ponownie posypujemy  przyprawami. Boczek kroimy w cienkie paseczki. Wykładamy na wierzch dania. Pieczemy bez przykrycia w 180 stopniach C przez ok. 30 minut. Ilość porcji: 5 szt Czas przygotowania: ok. 1 h Koszt przygotowania

Pobite gary Barbary
Rolada z boczku z musztardą francuską 835

Składniki: 1,1kg boczku bez skóry, musztarda francuska, sól, pieprz, majeranek, czerwona słodka papryka, 4 ząbki czosnku. Przygotowanie:                

W kuchni u Moniki
Szparagi w boczku 225

łyżeczki ziół prowansalskich Wykonanie: • Szparagi gotować w osolonej wodzie przez 5 minut, odcedzić i przelać zimną wodą. • Każdy szparag owinąć plastrem boczku i ułożyć w naczyniu żaroodpornym. • Posypać ziołami prowansalskimi. • Piec w 200 st.C przez 10 minut

To co kocham
Roladki z chleba tostowego 4694

kromkę chleba tostowego rozwałkowujemy cienko za pomocą wałka.  2. Smarujemy keczupem, majonezem, układamy ser i paprykę. Zwijamy w roladki, każdą z nich owijamy plastrem boczku. Spinamy wykałaczkami, które wyciągamy przed podaniem roladek. 3. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 10 minut

Szefowa kuchni
Drobiowe szaszłyki z boczkiem 224

ostra, pieprz 2 łyżki oleju 1. Filety kroimy w grubą kostkę. Przekładamy do miseczki, dodajemy olej i przyprawy, dokładnie mieszamy. 2. Każdy kawałek kurczaka owijamy boczkiem i nadziewamy na patyczek. 3. Szaszłyki grillujemy lub pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 35 minut

Szefowa kuchni
Chlebek z serem i boczkiem – pyszna przekąska 350

się włożyć ser jak najgłębiej. Roztapiamy masło i smarujemy nasz chlebek z serem roztopionym masłem. Szczypiorek siekamy, a boczek kroimy w drobną kostkę. Posypujemy chleb boczkiem i szczypiorkiem. Całość zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w temperaturze 180’C (termoobieg 160’C) przez 20 minut, następnie ściągamy folię aluminiową (wystarczy go odkryć) i pieczemy kolejne 20 minut. Chlebek

KasiaiKrzysiu.pl
Zraziki ze śliwką. 127

kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę i szklimy na maśle klarowanym, dodajemy do masy mięsnej, wyrabiamy, w kulkę masy jajecznej wkładamy śliwkę, formujemy kotlecik, zawijamy w boczek, naczynie żaroodporne smarujemy masłem klarowanym, układamy ciasno kotleciki, pieczemy w temperaturze 180 stopni około

Kuchnia Beaty
Pizza wiejska z boczkiem i ogórkiem kiszonym 258

składniki na ciasto mieszamy, dodajemy rozczyn i wyrabiamy ciasto. 5. Ciasto rozkładamy na wcześniej przygotowaną blaszkę. Smarujemy sosem. 6.Na sosie rozkładamy cebulę, a na tym boczek i ogórki kiszone. Całość posypujemy tartym żółtym serem. Pieczemy w 180 st. C przez 15-20 minut. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Roladki schabowe z kiełbasą 220

Oprószamy solą, pieprzem i papryką, odstawiamy na 30 minut. 2. Na plastry schabu układamy kiełbasy, zwijamy w roladki. Każdą roladkę owijamy dokładnie 2 plastrami boczku.  3. Roladki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni

Szefowa kuchni
Pasztet z królika 242

tartą, dno można wyłożyć cienkimi plasterkami boczku. Nałożyć masę pasztetową do 3/4 wysokości foremki, lekko wstrząsając, tak aby rozłożyła się równomiernie w naczyniu, przykryć plastrami boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C. Piec ok 50 minut, następnie odkryć, temperaturę podnieść do 180 st C i piec już bez przykrycia, aby się pasztet lekko zrumienił. Powinien odchodzić od brzegów

Stare Gary
Książka RYBY SĄ SUPER, czyli przepisy Karola i Doroty na ryby i owoce morza. 182

miętowym. ZUPY - moją uwagę przykuła gęsta zupa rybna kokosowo-pomidorowa. DANIA GŁÓWNE - na pewno skuszę się na rybno-krewetkowe curry z dynią i pstrąga pieczonego w soli. Ciekawie zapowiada się również śledź w boczku z prażoną cebulką z rodzynkami (o mniam!). ŚWIĘTA - tutaj bardziej klasycznie, choć nie do końca. Są ryby w połączeniu z suszonymi grzybami, migdałami, suszonymi owocami

bistro mama
Pasztet z grzybami i zielonym pieprzem 202

bułką tartą, dno wyłożyć cienkimi plasterkami boczku. Nałożyć masę pasztetową do 3/4 wysokości foremki, lekko wstrząsając, tak aby rozłożyła się równomiernie w naczyniu , przykryć plastrami boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C. Piec ok 50 minut, następnie odkryć , temperaturę podnieść do 180 st C i piec już bez przykrycia aby się pasztet lekko zrumienił. Powinien odchodzić od brzegów

Stare Gary
zapiekanka kalafiorowa z serem korycińskim 197

plasterki marchewki i polać sosem serowym.  Następnie ułożyć pozostałe ziemniaki, kawałki kalafiora, pokrojoną cebulę i ser.  Na wierzchu ułożyć plastry pomidora i kawałki boczku. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około pół godziny. Świetnie smakuje z dodatkiem sosu czosnkowego lub ketchupu

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
"Leśna Pokusa" - Tarta bez pieczenia 436

pokruszonych ciastek i dalej miksować, aż powstanie jednolita wilgotna masa o konsystencji mokrego piasku. Dno formy do tarty o średnicy 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić całą formę powstałą ciasteczkową masą (łącznie z boczkami). Schłodzić w lodówce przez 30 minut, aż spód stwardnieje. Krem z białej czekolady: 350 g schłodzonej śmietany kremówki 36%  250 g schłodzonego serka mascarpone

maniapieczenia
Karkówka po flisacku 263

naczyniu. Marchew obieramy i kroimy w plastry. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Paprykę w kosteczkę. Warzywami przykrywamy mięso. Cebulę kroimy w piórka a boczek w paseczki. Wysypujemy na wierzch. Całość podlewamy bulionem. Pieczemy pod przykryciem w 170*C (z termoobiegiem) przez 60 minut. Pod koniec pieczenia zdejmujemy pokrywkę aby wszystko ładnie się zarumieniło

VioletoweKucharzenie
Szybka tarta z owocami lata - bez pieczenia 374

Masło roztopić. Wlać do pokruszonych ciastek i dalej miksować, aż powstanie jednolita masa. Dno formy do tarty o średnicy 25 - 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić całą formę powstałą ciasteczkową masą (łącznie z boczkami). Schłodzić w lodówce przez 30 min, aż spód stwardnieje.   Krem waniliowy  (Cr è me P â tissi è re): Normal 0 21 false

maniapieczenia
Cebulowy quiche z chipsami z boczku 202

paski. Jajka ubić na puszystą pianę zmiksować ze śmietaną.  Na podpieczonym spodzie rozłożyć cebulę posypać wiórkami sera, zalać masą jajeczno-śmietanową ułożyć plasterki boczku.  Wsadzić do nagrzanego piekarnika do 190*c i piec 10 minut po czym temp zmniejszyć do 180*c i piec około 20 minut. Podawać pokrojoną po wyjęciu z piekarnika. Życzę smacznego

Wanilia i Kardamon
Piersi z kurczaka zapiekane z młodą kapustą 292

posmarować majonezem. Na sam koniec całość zalać ketczupem i śmietaną (najlepiej te 2 składniki połączyć w miseczce). Wierzch zapiekanki posypać żółtym serem i resztą boczku. Zapiekać około 1 godziny w 180ºC.  Jeżeli podczas pieczenia zauważycie, że wierzch zapiekanki już się zarumienił - to naczynie żaroodporne przykryjcie pokrywką

Ugotować
Pasikonik (Grasshopper Pie) - Tarta bez pieczenia 495

Masło roztopić. Wlać do pokruszonych ciastek i dalej miksować, aż powstanie jednolita masa. Dno formy do tarty o średnicy 25 - 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylepić całą formę powstałą ciasteczkową masą (łącznie z boczkami). Schłodzić w lodówce przez 30 min, aż spód stwardnieje. Masa wersja I: 150 g białych pianek Marshmallow 125 ml mleka 3.2% 50 g białej czekolady

maniapieczenia
Kurczak w boczku ( ze szpinakiem i groszkiem ) 195

niego drobno posiekany czosnek + przyprawy ( sól , pieprz , gałka muszkatałowa ). Po chwili dodajemy ugotowany groszek i dokładnie mieszamy. CAŁOŚĆ: Mięso podajemy gorące , posypane podsmażonym boczkiem , razem z przygotowanymi warzywami. Świetnym dodatkiem są tu pieczone ziemniaczki z cebulką. Pycha! Polecam

Ostra na Słodko
Zapiekany camembert z sosem malinowym 207

świeżych lub mrożonych malin - 12 plastrów boczku - 3-4 łyżki cukru Przygotowanie:  Każdy krążek sera kroimy na 6 równych trójkącików, które owijamy plastrami boczku. Kawałki sera układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. W międzyczasie płuczemy maliny i razem z cukrem wrzucamy do blendera. Zmiksowane wstawiamy do lodówki. Gdy piekarnik jest nagrzany, wkładamy

W poszukiwaniu inspiracji
Tarta lotaryńska, czyli quiche lorraine 262

wyklejamy ciastem, ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy do lekkiegio zbrązowienia ciasta. W międzyczasie w misce mieszamy wszystkie składniki na farsz, oprócz boczku. Boczek układamy na podpieczonym cieście, na to wylewamy farsz. Pieczemy ok. 45-50 minut

Kulinarne przygody Gatity

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję