pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:96/301)

suszony na piecu boczek 219

boczek. Teraz mięso zawieszamy w przewiewnym miejscu w którym panuje temperatura około 22-24 stopni ( ja zostawiam mięso przy domowym piecu)  i zostawiamy je w spokoju na 2-3 dni ( im temperatura wyższa tym mięso szybciej dojrzewa). Następnie boczki zdejmujemy, kroimy w cienkie plastry i konsumujemy z ulubionym pieczywem

Miód i pieprz
Ziemniaczany krem z boczkiem 113

boczku. W smaku bardzo przyjemna, delikatna, kremowa. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 8 (porcja: 245 kcal) Składniki: 500 g ziemniaków 150 g marchwi 2 cebule 340 g jabłka 500 g jabłek lub 250 ml soku jabłkowego 1 l wody 120 g śmietany 18 % 1 łyżka masła szczypta gałki muszkatołowej szczypta soli i pieprzu Dodatkowo: 8 plastrów wędzonego boczku ½ pęczka(...)kostkę. Przełożyć warzywa i jabłka do garnka z cebulą. Zalać całość wodą i posolić 1 łyżeczką soli. Gotować przez 30 minut pod przykryciem. Plasterki boczku zwinąć w rulonik i ułożyć na spodzie żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku w 200 stopniach do czasu, aż plasterki ładnie się zarumienią i będą chrupiące. Warzywa i jabłka razem z wywarem, w którym się

KuchniaWeDwoje.pl
Ziemniaczany krem z boczkiem 146

garnka z cebulą. Zalać całość wodą i posolić 1 łyżeczką soli. Gotować przez 30 minut pod przykryciem. Plasterki boczku zwinąć w rulonik i ułożyć na spodzie żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku w 200 stopniach do czasu, aż plasterki ładnie się zarumienią i będą chrupiące. Warzywa i jabłka(...)dodać do gotującej się zupy. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualne dosłodzić cukrem. Krem podawać z posiekanym szczypiorkiem i rulonikiem chrupiącego boczku. Krok po kroku: 1. Zeszklić cebulę 2. Pokroić warzywa 3. Przełożyć warzywa do garnka, zalać wodą i gotować 4. Boczek podsmażyć w piekarniku 5. Zupę zblenderować

KuchniaWeDwoje.pl
Potrawy wigilijne z Podlasia i przepisy kuchni regionalnej 263

tyle popularna, że w jednej z podlaskich miejscowości organizuje się co roku mistrzostwa pieczenia właśnie babki ziemniaczanej. Do Supraśla ściągają więc kucharze i wielbiciele tego przysmaku, aby spróbować najlepszego wypieku. Podczas tego wydarzenia można zjeść nie tylko klasyczną babkę ziemniaczaną z cebulą i boczkiem, ale również taką z grzybami, wędlinami, a nawet owocami. Najlepsza jest na świeżo, zaraz po upieczeniu(...)wystarczy zagnieść placki drożdżowe, na których kładzie się parzoną cebulę z makiem, a następnie piecze. Farsz najlepiej zrobić dzień wcześniej, dzięki czemu cebula puści sok i połączy się idealnie ze smakiem maku. Tradycyjnie je się bez dodatków, ale można dodać do nich trochę boczku lub polać po upieczeniu keczupem

Słodkie okruszki
Śliwki pieczone w boczku 138

wykonaniu i doskonała przekąska, która sprawdzi się na każdej imprezie Co potrzeba: 20 plasterków boczku parzonego, 20 dużych suszonych śliwek bez pestek lub 40 małych ostra musztarda Wykonanie: Plastry boczku smarujemy z jednej strony musztardą. Na brzegu każdego plasterka układamy po jednej dużej śliwce i zwijamy ciasno w rulon, przebijamy wykałaczką w ten sposób, żeby przeszła na drugą stronę rulonu(...)potraktujcie jako jedną dużą, ale wykałaczka musi przejść przez obie. Roladki układamy na małej blaszce, wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180°C, pieczemy 15 minut na termoobiegu. Upieczone wykładamy na talerz. Smacznego :)) śliwki, boczek

Bułka z Chlebem
Tortellini zapiekane z boczkiem 202

Śmietanę wymieszać z papryką ostrą, solą i pieprzem. Polać zapiekankę. Piec w 180 stopniach C około 15 minut po czym posypać startą mozzarellą. Piec ponownie aż ser się roztopi. Po upieczeniu posypać koperkiem. tortellini zapiekane z boczkiem

O kuchni z uczuciem
Gnocchi z boczkiem i kapustą 480

Gnocchi z boczkiem i kapustą Gnocchi to rodzaj włoskich klusek ziemniaczanych, bardzo podobnych do polskich kopytek i nawet zrobionych często z tych samych składników tylko wykonanych w troszkę w innej formie, czyli małych, drobnych kluseczek z wgłębieniami. Istnieje wiele wersji tej potrawy, najbardziej znane są gnocchi wykonane z ziemniaków gotowanych w mundurkach lub pieczonych w całości w piekarniku. Dziś(...)obiadu.     Składniki: 1 kg średniej wielkości ziemniaków 100g mąki pszennej 1 jajko 1 łyżeczka soli 20dkg boczku wędzonego 1 duża cebula 0,5 kg kiszonej kapusty suszona bazylia, sól, pieprz         *** Ziemniaki gotujemy w mundurkach lub pieczemy w piekarniku zawinięte w foli aluminiowej (około 1 godzinę) do miękkości *** *** Ziemniaki studzimy, obieramy i przepuszczamy przez maszynkę

Blog z Apetytem
Pączki wegańskie 130

połowie ciasta zaznaczam szklanką delikatnie kółka i w środek kładę po łyżeczce dżemu. Przykrywam drugą połową ciasta i wykrawam szklanką okręgi. Boczki dokładnie sklejam i pączki układam na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Pączki odstawiam do wyrośnięcia na 30-40 minut. Następnie rozgrzewam tłuszcz (smażyłam na oleju kokosowym) do 180 stopni (jeśli nie możesz zmierzyć temperatury, wrzuć do nagrzanego tłuszczu

Słodki sentyment
Boeuf Bourguignon 195

Bourguignon, czyli Wołowina po burgundzku, jedno z najsłynniejszych dań świata. Przepis na 6 głodnych osób. Składniki: 8 plastrów wędzonego boczku (plus skórka z boczku) 1,5 kg dobrej jakości wołowiny (polędwica, antrykot lub ewentualnie na pieczeń) 2 marchewki 1 duża cebula 0,7 litra czerwonego wina (Julia sugeruje Burgunda lub Beaujolais) 0,5 litra treściwego bulionu wołowego 2 łyżki koncentratu

ladykitchen
Genialna tarta z brukselką (i syropem klonowym...) 201

dzielna i stawić im czoło. I kiedy zaczęłam zastanawiać się nad połączeniami smaków, nadeszła wena. Oto jej efekt. TARTA Z BRUKSELKĄ, KLONOWYM BOCZKIEM I SOSEM SEROWYM  Na ci asto 300g mąki szczypta soli szczypta proszku do pieczenia czubata łyżeczka suszonego tymianku cytrynowego (nasz!) 100g masła w temperaturze pokojowej 4-5 łyżek zimnej wody trochę masła i bułka tarta

les mirabelles
Faszerowane plastry cukinii serkiem ricotta, parmezanem i wędzonym boczkiem 129

kroimy w plastry o grubości około 1,5 cm. Wydrążamy ze środka nasiona z włóknistym miąższem. Plastry układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wypełniamy farszem z serka ricotta. Następnie posypujemy startym parmezanem, pokrojonym boczkiem i skrapiamy oliwą z oliwek. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C i zapiekamy około 15 – 20minut. Faszerowane plastry cukinii serwujemy

Tajemnice Smaku
Wolno pieczony, ziołowy schab ze szparagami, ziemniakami i młodą kapustą 216

czas na odpoczynek...? Stawiamy opór biegnącemu czasu i zamiast przygotować coś naprędce biorę się za woooolne gotowanie, schab ziołowy wolno pieczony z ziołowym nadzieniem, wolno pieczone warzywa w miodzie i wolno duszona młoda kapusta w białym winie. Takie wolne dania nadają się świetnie na weekend, kiedy aż nie wypada się śpieszyć ;)  Składniki na 4-6 porcje Czas(...)solą i pieprzem, całość mieszamy dłońmi i pieczemy w 200 stopniach ok 40 min, przed podaniem oprószamy posiekanym koperkiem  5. Kapusta -  w szerokim rondlu rozgrzewamy oliwę, dodajemy pokrojony w kosteczkę boczek, następnie pokrojoną w kostkę cebulę i smażymy całość aż cebula zmięknie, kapustę drobno szatkujemy i dodajemy cebuli i boczku, mieszając smażymy ok 10 min, dolewamy wino, czekamy

Słodki Kompromis
Pizza a'la Blue Marine 219

drożdży     szczypta cukru     1 łyżeczka soli     3 łyżki oliwy z oliwek Dodatki:      ok120 g boczku wędzonego     1 cebula     2 marynowane papryczki piri piri       ok 200 g żółtego sera     garść rukoli     7 różyczek(...)Ciasto smarujemy przygotowanym sosem i posypujemy połową startego żółtego sera. Układamy pokrojoną w piórka cebulę, cienkie plasterki boczku, przekrojone na pół różyczki brokuła, posypujemy drobno pokrojonymi papryczkami. Posypujemy pozostałym serem i lekko oprószamy tymiankiem, oregano oraz pieprzem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15 minut. Przed podaniem posypujemy rukolą. Pizza a'la Blue Marine Pizza a'la Blue Marine

peggiwkuchni
Gęś pieczona z kapustą kwaszoną na słodko 202

Gęsina to już chyba rarytas na naszym stole, przygotowuje się ją dość rzadko a szkoda bo mięso jest wspaniałe. Moja propozycja to marynowana pierś pieczona w piekarniku podana w asyście kiszonej kapusty na słodką nutę. Całość komponuje się wspaniale. Przepis warty wypróbowania. Składniki: 1 pierś z gęsi ze skórą-1,10 kg Marynata: 2 łyżki miodu 2 łyżki sosu sojowego(...)słodko: Kapustę kwaszoną odcisnęłam –kwas zostawiłam do zakwaszenia, a kapustę zalałam zimną wodą i gotowałam do miękkości, odcedziłam na durszlaku. Tłuszcz z pieczenia mięsa przelałam do garnka, wrzuciłam do niego pokrojoną w kostkę cebulę oraz boczek i przesmażyłam pod przykryciem 5 minut, po czym dodałam łyżkę mąki, wrzuciłam ugotowaną kapustę, wlałam wodę, doprawiłam do smaku solą oraz pieprzem, gotowałam

Wanilia i Kardamon