pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:89/301)

Polędwiczki wieprzowe w boczku 160

skorzystania z przepisu. Polędwiczki wieprzowe w boczku 2 polędwiczki wieprzowe boczek surowy wędzony w plastrach 3 łyżki cukru trzcinowego demerara 2-3 łyżeczki soli himalajskiej 2/3 łyżeczki papryki wędzonej w proszku 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego Glazura 2 łżki chutney”a figowego 1 łyżka musztardy francuskiej Warzywa pieczone ziemniaki bataty marchewka seler czerwona cebula korzeń pietruszki sól, pieprz, olej(...)paprykę wędzoną i pieprz. Polędwiczki wieprzowe oczyścić z włókien i natrzeć dokładnie mieszanką przypraw. Mięso dokładnie owinąć plastrami boczku. Można pomóc sobie wykałaczkami. Warzywa obrać, pokroić w kawałki, doprawić przyprawami, dolać odrobinę oleju i dokładnie wymieszać. Rozłożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 190 st. Piec około 30 minut. W międzyczasie na rozgrzanej patelni z odrobiną

Pieguskowa Kuchnia
Roladki Schabowe Z Kindziukiem, Mozzarellą, Zawijane W Boczku Z Piekarnika 214

aromatyczna, jest doskonała nie tylko na kanapki, ale też jako nadzienie do mięs, pierogów czy past kanapkowych. Jako że roladki były pieczone w piekarniku, potrzebowały jakiejś ochrony aby nie ususzyły się na "wiór" wiec obłożyłam je boczkiem który idealnie się wytopił i utworzył chrupiącą skorupkę. Polecam wam takie rolady np. na święta czy po prostu na niedzielny obiad(...)Smarujemy musztardą, układamy po dwa plastry kindziuka, dwie kulki mozzarelli i po odrobinie zeszklonej cebuli. Następnie zawijamy całość i obkładamy boczkiem i spinamy wykałaczkami. 2. Gotowe roladki obsmażamy na patelni, następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy odrobina wody i pieczemy w 190 stop. przez 1 h do 1 i 1/2 godz pod przykryciem. Wszystko zależeć będzie od mięsa

Gotowanie...to proste !
Placek z pomidorami 211

łyżeczka świeżych liści tymianku  ( pietruszki, szczypiorku) świeżo zmielony czarny pieprz ok 400 g  pomidorów, najlepiej różnych, pokrojonych w plasterki 6 mm grubości +opcjonalnie trochę podsmażonego boczku przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 190 ° C. Ciasto - wszystkie składniki wyrobić w malakserze, tak długo aż utworzą kulę. Wyjąć, podzielić na 2 części, włożyć do lodówki na 20 -30 minut. Przygotować(...)razu na papierze - tak jest nawet wygodniej. Rozwałkowane, leżące na papierze ciasto przenieść na blachę do pieczenia razem z papierem. Na każde koło nałożyć masę serową, zostawiając ok 4 - 5 cm marginesu, ser posypać boczkiem (jeżeli używamy) następnie rozłożyć pomidory. Brzeg ciasta założyć na pomidory. Posmarować  ciasto śmietaną . Wstawić blachę z plackami do piekarnika Piec

Stare Gary
Ktoś nam podłożył świnię! …. 204

minut (mój przepis) i szynka peklowana parzona(wg przepis San Jacinto) – wyroby szynkowarowe: szynkowa i golonkowa (od San Jacinto) , schab faszerowany pieczony w całości w wykonaniu obu Piotrów – rolada z boczku faszerowana mięsem mielonym z paprykami – tuszonka w słoikach według norm radzieckiego GOST-u – bigos – gulasz piwny z dodatkiem papryki czerwonej i zielonej(...)chleb na zakwasie z miodem gryczanym autorstwa San Jacinto z przepisu Prosty chleb na zakwasie , miałam w nim mały udział, gdyż w niedzielę o 7.00 rano wkładałam go do pieca Ta kulinarna impreza wzbudziła również zainteresowanie lokalnych mediów -prasy i radia, z którymi mieliśmy okazję porozmawiać przy stole, oraz udzielić indywidualnych wywiadów na temat blogów, kuchni i gotowania. Podczas

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
BARSZCZ BIAŁY: prosty przepis, na zakwasie 108

barszczu. Zła kiełbasa może popsuć całe danie - jakość wędzonej albo białej kiełbasy jest tu więc bardzo ważna. Zamiast na kiełbasie, rosół na barszcz biały można ugotować na wędzonym boczku lub żeberkach, a także z grzybami. Barszcz biały na zakwasie. Barszcz biały - całoroczny klasyk, szczególnie uwielbiany w chłodniejsze miesiące.      Kiedy prognoza pogody ogłosi ponury okres deszczowych(...)regionu. Dodatki do barszczu bywają różne :) Oto kilka propozycji serwowania: jajka ugotowane na twardo: kurze lub przepiórcze; jajka sadzone, szkockie; ziemniaki: ugotowane lub pieczone, pokrojone w kostkę, ziemniaki tłuczone ze skwarkami z boczku i podsmażoną cebulką (zdj.) dojrzewający, twardy ser twarogowy: pokruszony lub pokrojony w kostkę (uwielbiam) mięso: plasterki ugotowanej w rosole wędzonej albo białej kiełbasy . podsmażony na rumiano

Moja Książka Kucharska
Gofry owsiane wytrawne / Dry oat waffles 121

English. Składniki: (4 porcje) Gofry: 120 g. mąki owsianej 120 ml. mleka 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 1 łyżka oleju 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru Do podania: 1 dojrzałe awokado 4 jajka 100 g. wędzonego boczku 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka masła sól, pieprz Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtko(...)nagrzej (7-8 minut). Porcje ciasta nabieraj chochelką i rozprowadzaj równomiernie na kratkach. Zamknij i piecz ok. 5 minut (w trakcie pieczenia nie otwieraj gofrownicy). Po upieczeniu gofry odkładaj na metalową kratkę. Awokado pokrój w małą kosteczkę, dopraw solą, pieprzem i sokiem cytrynowym. Boczek pokrój w kosteczkę i smaż na suchej patelni, aż mocno się zarumieni. Na maśle usmaż

Delicious Place
Sernik dyniowy bez cukru (z żurawiną i polewą z białej czekolady) 216

też uważać aby masła nie było za dużo bo podczas pieczenia nam się całe wytopi i po papierze do pieczenia sobie z formy będzie wypływać i wszystko nam utłuści. Formę, w której robimy sernik wykładamy na dole papierem do pieczenia i na to wykładamy herbatniki i ugniatamy  robiąc "boczki" - tzn. ugniatamy też herbatniki na bokach formy tak do połowy(...)blachę. (Ważne jest aby forma, w której pieczemy sernik była mniejsza od formy, do której potem to wstawiamy. Musi ona swobodnie stać, nie kołysać się na boki i nie przewracać) Wstawiamy obydwie blachy do piekarnika i do dolnej wlewamy wodę (ile się da) Od razu przekręcamy piekarnik na 150 stopni i pieczemy w ten sposób przez 1 godzinę

Jedzeniomania
Proste i pyszne faszerowane pieczarki 177

skomplikowane a tak wyborne Składniki : 6 dużych pieczarek ( zwykłych nie musza być portobello , ważne żeby były dość duże ) kawałek wędzonego, kopconego boczku kilka szalotek parę gałązek świeżego tymianku 2 ząbki czosnku kulka mozzarelli tłuszcz do wysmarowania blaszki do pieczenia sól , pieprz do smaku Z pieczarek wyciągamy ogonki i siekamy je drobno . Kapelusze odkładamy . Szalotki i boczek również siekamy . Czosnek wyciskamy

Ogrodnik w podróży
Sałatki i przystawki 260

Papryczki pimientos de padron Sałatka z ciecierzycy Empanadas z dynią i chorizo Bruschetta z pieczoną papryką Sałatka z pszenicy farro Sałatka z figami i boczkiem Sałatka z pomidorów i brzoskwini Sałatka z pomidorów i mozzarelli Sałatka z fasolki z grzankami Sałatka na upały Roladki z cukinii Sałatka z bobu z orzechowym pesto Sałatka z fasolki i groszku Sałatka

Chilli Czosnek i Oliwa
Zrazy-roladki z boczkiem i kapustą kiszoną 257

Winna marynata nadała mięsu kruchości i lekko owocowego posmaku, boczek zapachu, a kapusta podkreśliła to wszystko. Nie podaję proporcji przy liście składników na zrazy, gdyż pozostawiam Wam decyzję ile boczku, ile kapusty. Można również zwinąć jeden, większy kawałek mięsa i zrobić dużą roladę, którą potem da się pokroić na plastry. Wszystko zależy od Waszego uznania :) Smak jest(...)wraz z marynatą powinno stać w lodówce.) W zasadzie takiego mięsa nie trzeba już specjalnie doprawiać. Jeśli ktoś lubi bardziej słone mięsa, wtedy przed pieczeniem można je lekko posolić.  Składniki roladek: zamarynowana wołowina , boczek wędzony , ugotowana kapusta kiszona , sól , pieprz do smaku , odrobina oleju , niewielka cebula , 2-3 ząbki czosnku . Mięso osuszyć papierowym ręcznikiem. Jeśli mamy jeden

Codzienna kuchnia niecodzienna
Babeczki z kruchego ciasta wypełnione porem i boczkiem 258

wyjątkowo smaczne!   Potrawa przygotowana z tego przepisu zawiera gluten Ilość porcji: 12 Czas przygotowania: 50 minut ( w tym 25 minut pieczenia) Składniki: Ciasto: 260g mąki pszennej 125g masła 1 żółtko Ok. 40ml wody Sól Farsz: Ok. 100g boczku 3 jajka 2 pory ½ szklanki śmietany 18% ½ szklanki startego żółtego sera 1 łyżka musztardy Przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, gałka muszkatołowa(...)pieprzem i gałką muszkatołową. Całość mieszamy i dorzucamy lekko przestudzony boczek i por. Na końcu wrzucamy ser. Mieszamy. Schłodzone ciasto delikatnie wałkujemy na blacie. Wycinamy okrągłe placki i wykładamy nimi formy do muffinek. Formę możną wcześniej posmarować tłuszczem, ale nie jest to niezbędne. Do każdej miseczki nakładamy farsz. Pieczemy około 20-25 minut w temp 190 stopni. Smacznego

Kolizje Smaków
ŻUREK NA ZAKWASIE W CHLEBIE 232

przegotowanej ciepłej wody, 1 zabek czosnku 4 ziarna ziela angielskiego Kamis 3 liscie laurowe Kamis  9 ziaren pieprzu Kamis piętka chleba pieczonego na zakwasie żurek: 3l wody pęczek włoszczyzny 30 dag wędzonego boczku 5 liści laurowych po 4 ziarenka:ziela angielskiego i pieprzu Kamis 750 ml zakwasu majeranek 3 ząbki czosnku 1 cebula śmietana każdej osobie(...)boczek zalewamy wodą.Zagotowujemy ,dodajemy sól,pieprz,ziele,listek.Zbieramy szumowiny,gotujemy ok.25 minut na małym ogniu.Wyjmujemy po tym czasie boczek i warzywa.Do zupy wlewamy zakwas,doprawiamy jeszcze majerankiem i sola.Dajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.Gotujemy ok.10 minut.Delikatnie zabielamy śmietaną.Chlebki wydrążamy w środku, zapiekamy po ok 5 minut w piekarniku, wlewamy żurek, podajemy z jajkiem i białą kiełbaską pieczoną

Z Majeczką w kuchni
Pancetta(surowy suszony boczek) 332

odcinamy skórę i wyrównujemy krawędzie tak aby powstał prostokąt. Przygotowujemy wszystkie przyprawy i nacieramy dokładnie boczek z wszystkich stron zaczynając od czosnku. Boczek wkładamy do worka i pakujemy próżniowo lub do woreczka strunowego.Worek wkładamy do blaszki do pieczenia i obciążamy czymś.Ja użyłem kółek od hantli 3 kg. Całość wędruje do lodówki na 7 dni,codziennie przewracamy boczek na drugą

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Bigos staropolski 173

różnych gatunków mięsa (wieprzowina, drób, dziczyzna) 200-250 ml bulionu sól, pieprz, papryka słodka, ostra i majeranek 0,5 kg kiełbasy śląskiej 300 g wędzonego boczku 50 g suszonych grzybów 10-12 wędzonych śliwek 3 liście laurowe ziele angielskie i ziele jałowca 200 ml czerwonego wina - opcjonalnie Wykonanie: suszone grzyby opłukać i zostawić do namoczenia przez całą noc lub zamoczyć(...)nadmiaru wody, jeśli jest taka potrzeba posiekać. Dodać grzyby z wodą, w której się moczyły oraz przyprawy. Następnie dodać pokrojone mięsa, upieczony boczek i kiełbasę. Pokrojoną kiełbasę można również przesmażyć na patelni. Wlać sos z pieczenia mięsa do bigosu i dodać czerwone wino. Dodać pokrojone w paski wędzone śliwki. Całość dusić pod przykryciem około 1 godziny, a najlepiej przez kilka

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tartiflette - zapiekanka alpejskich górali 207

niezimowej aury, zimowo na talerzach. Z ceramicznego naczynia do zapiekania wystaje złoty kopiec Tartiflette, parujący, aromatyczny, jeszcze cicho bulgoczący, bo właśnie wyjechał z gorącego pieca. W kuchennych przestworzach unosi się słodki aromat gałki muszkatołowej, wędzonego boczku i zapowiedź sycącej, zimowej uczty. Tartiflette, to tradycyjne danie alpejskich górali, zamieszkujących tereny Górnej Sabaudii, którzy w XIII i XIV w. chcąc płacić panu(...)plastry i ugotuj al dente w osolonej wodzie. 2. Boczek pokrój w kosteczkę lub słupki i podsmaż na patelni. 3. Pokrój cebulę w drobną kosteczkę i dodaj do boczku - zeszklij. 4. Czosnek pokrój w plasterki, dodaj na patelnię i podsmażaj przez 30 sek., następnie zalej całość winem i śmietanką. 5. Dopraw do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową, zagotuj

Kuchnia w Słońcu Skąpana