Dzisiaj chciałam Wam zaprezentować smakowity, pieczony w niskiej temperaturze, w zasadzie parzony w piekarniku, schab kanapkowy. Schab przygotowałam w bardzo podobny sposób jak boczek rolowany peklowany, ( przepis jest już na blogu klik ) Tak naprawdę, to pierwszy był schab, robiłam go już kilka razy, ale za każdym razem tak szybko znikał, że nie zdążyłam zrobić zdjęć. Schab z tego(...)aromatyczny. Bardzo łatwy w przygotowaniu, pracy nie ma z nim wiele, tylko trzeba się uzbroić w cierpliwość i trochę poczekać nim się zapekluje, a potem już tylko pieczenie, studzenie i można zajadać :) Polecam :) Składniki - 1 - 1,5 kg schabu bez kości Zalewa - 40 g soli peklowej - 1 łyżeczka cukru, - 0.5 łyżeczki soli morskiej - 1 łyżeczka czosnku mielonego - 1 łyżeczka
Kuchnia z widokiem na ogródsztuki, śliwki suszone 100 gram, kapusta kiszona 2 kg, podgrzybki mrożone 1/2 kg, woda 4 szklanki, żeberka pieczone 4 porcje, pieprz kolorowy Appetita 1 łyżeczka, cukier 2-3 łyżki Do garnka szybkowara dać smalec, wsypać pokrojone kawałki wędzonki, boczku świeżego, kiełbasy, sól czosnkową, smażyć do zrumienienia, dodać pokrojone cebule z czosnkiem, ziele angielskie, liście laurowe. Dodać kiszoną kapustę, wsypać
W Mojej Kuchni Lubięnaczynia Thermomix dajemy cebulę pokrojona na 4 części i czosnek. Kroimy czas 5s/obr.5. Na ta sama patelnie co smażył się boczek wlewamy olej (jeżeli został nam tłuszcz z boczku to oleju nie dodajemy). Wsypujemy pokrojona cebulę z czosnkiem. Kiedy cebula będzie lekko rumiana dodajemy mięso i podsmażamy (tak aby mięso było suche bez wody). Dodajemy przyprawy czyli sól, pieprz(...)Następnie dajemy plastry ogórka, na ogórka rozkładamy plastry sera. Na sam wierzch dajemy usmażone plastry boczku. Z mniejszego kawałka ciasta wałkujemy okrąg trochę większy niż średnica tortownicy. Ciastem przykrywamy naszego hamburgera, łącząc boki z góra. Wierzch ciasta smarujemy mlekiem i posypujemy ziarnem sezamu. Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 30-40 minut. Kiedy widzimy, że góra nam się mocno spieka
Themo przepisyDłońmi oprószonymi mąką uformować cienki placek, rozkładając na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i podsypanej mąką. Poczekać kilkanaście minut, by ciasto na blasze nieco podrosło. Można włożyć do piekarnika nagrzanego do 40 oC. W tym czasie przygotować dodatki. Zetrzeć ser. Pieczarki, cebulę i cukinię pokroić w plastry, boczek w kostkę, pora(...)pół plasterki (opłukać na sicie). Ciasto posmarować sosem, posypać tartym na grubych oczkach serem, rozłożyć boczek, pieczarki, cukinię, przekrojone na 3 części szparagi, cebulę, czosnek, pora i szczypior. Posypać ziołami i majerankiem. Blachę z pizzą wstawić do gorącego piekarnika. Przez pierwsze 12 minut piec w 240 o C na środkowej półce piekarnika z funkcją góra-dół, kolejne
Czerwień i błękitlubię. Tym razem udało mi się spisać kolejność działań, a że pasztet wyszedł bardzo dobry, więc przepis wstawiam. Piekłam w aluminiowych jednorazowych foremkach. składniki (3 foremki 10x 23 cm) 450 g ugotowanego mięsa perliczki (mięso z ok kilogramowej perliczki ) 410 g boczku surowego 150 g surowej wątroby gęsiej włoszczyzna z rosołu 4 jajka 1 bułka(...)wymieszać, rozrzedzić jeśli trzeba dodając wywar z boczku. Foremki posmarować tłuszczem, posypać bułką tarta, dno każdej wyłożyć cienkimi plasterkami słoniny. Nałożyć masę pasztetową do 3/4 wysokości foremki , lekko wstrząsając, tak aby rozłożyła się równomiernie w naczyniu , przykryć folią. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st C. Piec ok 50 minut, następnie odkryć , temperaturę podnieść
Stare Garycałą noc. Zamarynowane udka ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wolne przestrzenie wpełnić warzywami, polać pozostałą w naczyniu marynatą. Udka pieczemy przez około 1,5 godziny w 170 stopniach, na środkowym poziomie piekarnika. W trakcie pieczenia kilka razy polewać sosem spod kurczaka, wytworzonym podczas pieczenia. Oto kilka pomysłów na pyszny obiad: udka kurczaka z piekarnika, tłuczone ziemniaki(...)udka kurczaka z piekarnika, kasza jęczmienna z boczkiem i cebulką i surówka z kapusty>> > udka kurczaka z piekarnika z sosem chrzanowym>> > udka kurczaka z piekarnika z ryżem jaśminowym, sałatą rzymską, fetą i pomidorkami koktajlowymi. Smacznego :) Udka kurczaka pieczone z chrupiącą skórką fot. Moja Książka Kucharska Udka kurczaka pieczone z chrupiącą skórką
Moja Książka Kucharskałyżeczka cynamonu 3-4 goździki 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki mielonego chilli sól, pieprz dodatki kawałki pieczonej dyni (ok 100g) konfitura z jarzębiny 2-3 pieczarki 1 pomidor 1 szalotka szynka parmeńska lub boczek ok 50g tarta mozarella rukola pestki dyni SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na ciasto, poza wodą, umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy(...)odstawiamy na 1h do wyrośnięcia. Wszystkie składniki na sos umieszczamy w rondelku i zagotowujemy (czosnek przeciskamy przez praskę). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia. Kawałki pieczonej dyni łączymy z 1-2 łyżeczkami konfitury jarzębinowej. Pieczarki i pomidory kroimy w cienkie plasterki, a szalotkę w piórka. Wyrośnięte ciasto uderzamy ręką (żeby się odgazowało). Dzielimy
DefinicjaSmakukostkę, mieszamy ze składnikami marynaty, przekładamy do małej foremki do pieczenia lub do pokrywy naczynia żaroodpornego, pieczemy pod grillem ok. 10-15 minut. Wyjmujemy, przekładamy na ręcznik kuchenny, odstawiamy do przestygnięcia. 3 . Rozgrzewamy na sporej patelni o grubym dnie oliwę, podsmażamy lekko boczek, wrzucamy cebulę, podsmażamy na małym ogniu do lekkiego skarmelizowania. 4 . Dodajemy suchy ryż, podsmażamy aż będzie szklisty
Kuchnia Prezydentowejpieprz do smaku. Przygotowanie polędwicy: Mięso kroimy na małe kawałki, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i każdy kawałek zawijamy w boczek wbijając wykałaczkę, aby się nie rozpadły. Smarujemy z każdej strony miodem. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczmy nasze mięso 20-30 minut. W między czasie smarujemy jeszcze dwukrotnie miodem. Po wyjęciu smarujemy ostatni raz miodem i odkładamy(...)trochę kremu kokosowego, który się tworzy na górze puszki mleka, ale to opcjonalne). Ps. To danie nadaje się również do przygotowania na grillu. Smacznego! Artykuł Polędwica zawijana w boczku. pochodzi z serwisu paleolife
PaleoLifepatelni układamy plasterki boczku i na niewielkim ogniu smażymy boczek, delikatnie go obracając ze dwa razy. Gdy boczek nam się dobrze zrumieni, przekładamy go na papier ręcznikowy i delikatnie osuszamy papierem. Odkładamy. Ser kroimy w paseczki. Na patelni kładziemy papier do pieczenia na nim nasz ser w paseczkach i na małym ogniu podgrzewamy aż ser się rozpuści, wtedy ściągamy
Kuchnia na wzgórzuzajadałam się jej wypiekiem :D Składniki: 2/3 szklanki mąki kokosowej 1/2 szklanki mąki konopnej 100g zimnego masła klarowanego 1 jajko Szczypta soli ½ kg pieczarek 2 średnie cebule 250g boczku 200g chorizo 1 szklanka mleka kokosowego 2 jajka Przyprawy (np. tymianek, papryki ostra i słodka, cayene) Opcjonalnie: tarty ser żółty do posypania Przygotowanie: Mąkę konopną i kokosową ugniatamy ręcznie(...)stanie jeśli potrzymamy je w lodówce dłużej ;) Schłodzone ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180˚C i pieczemy 15 minut. W czasie gdy spód tarty nam się podpieka zabieramy się za nadzienie. Kroimy cebulę w piórka i pieczarki na plasterki, boczek i chorizo jak nam się podoba :) Cebulkę podsmażamy aż się zeszkli na maśle klarowanym, potem dorzucamy pieczarki i smażymy
Jak gotować i nie zwariowaćśrodku miękka i bardzo soczysta. Rzadko jemy mięso, ale takiej pieczeni nikt w domu nie oprze się. Jeśli nie zjecie całej na obiad, to do kanapek jest rewelacyjna. Można ją wtedy podawać z kanapkami na zimno lub na gorąco. W swoim domu taką pieczeń przygotowuję na święta. (Oczywiście, nie na Wigilię.) Składniki: około 1200 g karkówki wieprzowej sól(...)pokroić w plastry średniej grubości. Boczek pokroić w plastry – również średniej grubości. W naczyniu do zapiekania ułożyć na dnie boczek. Na nim rozłożyć cebulę i czosnek. Na wierzchu położyć przyprawione mięso. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 stopni. Piec pod przykryciem około półtorej do dwóch godzin. Po tym czasie odkryć mięso, zwiększyć temperaturę do 180-190 stopni i piec
Codzienna kuchnia niecodziennawieprzowa. Dzięki dłuższemu pieczeniu w niższej temperaturze mięso nabiera soczystości i kruchości. Roladę można podawać zarówno na ciepło- jako danie obiadowe, jak i na zimno – jako pyszna wędlina na kanapki lub przekąska na przyjęcie. Składniki: 1,5 kg schabu 6-7 sztuk suszonych pomidorów 1 cebula 3 ząbki czosnku 7-10 plastrów boczku wędzonego Przyprawy: sól, pieprz(...)równomiernie na mięsie *** *** Do 3/4 długości mięsa układamy plastry boczku wędzonego *** *** Roladę ciasno zwijamy wzdłuż krótszego boku (tego z boczkiem) *** *** Z wierzchu mięso nacieramy olejem i przyprawami. Całość umieszczamy w żaroodpornym naczyniu *** *** Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 20 minut , następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 70 minut *** *** Roladę można podawać zarówno
Blog z Apetytemjajek, ale jeśli ktoś chce, to nic nie stoi na przeszkodzie, by je tu dodać. Czasami dodaję też boczek wędzony lub frankfurterki zamiast tradycyjnej kiełbasy. Jest gęsty i treściwy! A może macie ochotę na wegetariański żurek z pieczonymi ziemniakami? Przepis ➨ Wegetariański żurek na wodzie z kiszonych ogórków Składniki: 2 marchewki 1 pietruszka 1/3 selera 1 por 1 cebula(...)Gotujemy do momentu, aż ziemniaki będą miękki i wlewamy zakwas. Zagotowujemy i gotujemy jeszcze około 10 min. Przyprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Rada: Zamiast kiełbasy tradycyjnej czasami dodaję boczku wędzonego pokrojonego w kostkę lub frankfurterki pokrojone w plasterki
Kuchnia MagdaLenyśniadanie do pracy, -do wspólnego delektowania się smakiem podczas obiadku. Spróbujecie? ;) Szybka pizza na cieście francuskim - 1 opakowanie ciasta francuskiego - 1 biała cebula - 150g boczku wędzonego parzonego - świeże kolorowe papryczki chili - pół kostki sera sałatkowego typu feta Na sos pomidorowy: - 1 puszka pomidorów z puszki - mały słoiczek koncentratu pomidorowego - suszony tymianek(...)dzieła! 1. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni C. 2. Płat ciasta rozwijamy i układamy na papierze do pieczenia, a potem na blaszce. 3. Przygotowujemy sos pomidorowy: wszystkie składniki łączymy ze sobą i smarujemy obficie ciasto. 4. Boczek kroimy w większą kostkę, cebulkę w piórka, papryczki w krążki, a ser kruszymy po wierzchu. Wszystko dowolnie układamy i wrzucamy
Sajkofanka smaku