pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:113/301)

Kotlety schabowe po zbójnicku 628

artykuł: Pieczarki – obierać czy myć? ). Następnie pokroić je w nie za dużą kostkę. Gdy cebula będzie już zarumieniona dorzucić na patelnię pieczarki, oprószyć je delikatnie solą (można pominąć jeśli boczek jest dość słony) oraz doprawić pieprzem do smaku. Smażyć do czasu aż nadmiar wody z grzybów odparuje. Na koniec dodać musztardę sarepską, wymieszać. Wyłączyć palnik i odstawić farsz(...)mozzarella zetrzeć na tarce o dużych lub średnich oczkach. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C (funkcja góra-dół). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Poukładać na nim kotlety schabowe, a następnie za pomocą łyżki nałożyć farsz z boczku, cebuli i pieczarek. Na koniec wierzch posypać startym serem mozzarella. Zapiekać kotlety po zbójnicku przez ok. 10 minut. Po upieczeniu przełożyć na talerze

Kulinarne Przeboje
Zawijasy z ciasta francuskiego z serem i jalapeno 231

Dzisiaj proponuję łatwe do zrobienia, a bardzo smaczne zawijasy z francuskiego ciasta z dodatkami. Trzeba zaglądać do piekarnika w trakcie pieczenia - moje ciut za bardzo się spiekły. Sądzę że zależy to od rodzaju ciasta i od piekarnika. Inspiracją był przepis z przepysznego bloga  I am a food blog składniki 1 płat gotowego ciasta francuskiego, 1 jajko, lekko roztrzepane(...)startego sera np Cheddar (lub więcej ) 1 papryczka jalapeno, pokrojona  w bardzo cienkie plasterki 6 plastrów boczku wędzonego ( może więcej, zależy od wielkości) świeżo zmielony pieprz do smaku przygotowanie Rozgrzać piekarnik do 180° C.  Wyłożyć  blachę papierem do pieczenia . Rozwinąć  ciasto na blacie  - .posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać  serem i pokrojoną papryczką jalapenos, ewentualnie posypać

Stare Gary
Gęsi pasztet z żurawiną 156

kremowy, pachnący gałką muszkatołową i majerankiem Inne przepisy na pasztety: Pasztet wielkanocny pasztet drobiowy z wiśniami przepis na pasztet pieczony Przepis na Gęsi pasztet z żurawiną: 80 dag ugotowanej gęsiny (skrzydła i mięso z korpusu) 250 g surowego boczku 250 g wątróbki gęsiej lub innej drobiowej 1 gotowana marchewka kawałek gotowanego selera 1 łyżka oleju 1 cebula 2 ząbki(...)ewentualnie jeszcze doprawiamy do smaku solą, wlewamy wywar z gotowania boczku i dokładnie wyrabiamy masę ręką. Do masy dodajemy suszoną żurawinę. Dokładnie mieszamy. Dwie aluminiowe foremki wysmarowane margaryną i obsypane odrobiną bułki tartej napełniamy do 3/4 wysokości, na wierzchu masy układamy pozostałą żurawinę, lekko dociskamy powierzchnię masy, wyrównujemy. Pieczemy pasztet 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C, następnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
PIZZA Z BOCZKIEM I CUKINIĄ 196

drożdży lub 7 g suszonych 1 płaska łyżeczka soli (morskiej lub himalajskiej) 1 łyżka oliwy DODATKI 30 g cukinii (1/4) 1 kulka białej mozzarelli 4 plastry chudego, cieniutko pokrojonego boczku 1 szalotka SOS POMIDOROWY 400 g rozdrobnionych pomidorów z puszki 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki oliwy PRZYPRAWY: sól, pieprz, 1 łyżeczka suszonego oregano, szczypta chili (opcjonalnie) i cukru (jeśli(...)cienkie piórka.  Na wyrośniętym cieście rozsmarowujemy 3-4 łyżki sosu pomidorowego (pozostały sos przekładamy do miseczki) i wykładamy dodatki: plastry boczku i cukinii oraz porwaną na kawałki mozzarellę. Na wierzchu układamy cebulkę. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 12-15 minut, aż spód i brzeg pizzy będą dobrze zrumienione.  Ostrożnie wyjmujemy na blat, wierzch posypujemy suszonym oregano i podajemy

cool and minty
Kolorowe kotleciki 186

rozgrzanym oleju z obu stron. 4.    Wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 5.    Mozzarellę przekładamy do naczynia. 6.    Dodajemy serek śmietankowy. 7.    Następnie starty ser cheddar, wszystko razem mieszamy. 8.    Na mięsie układamy boczek. 9.    Smarujemy masą serową

Kulinarna Chwila
Kasztany jadalne z brukselką 219

lunch, lekki obiad lub dodatek do mięsa :) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Miłosna . Zapraszam do pieczenia! Składniki dla dwóch osób (lub 4 osób jako dodatek do mięsa): 20 brukselek 10 kasztanów jadalnych 1 marchewka 2 szalotki kawałek boczku (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku 2 liście laurowe 2 łyżki masła 3 łyżki miodu lub syropu klonowego 4 ziarna ziela angielskiego(...)paski, a boczek w małą kostkę. W naczyniu żaroodpornym układamy przygotowane warzywa i boczek, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.  2. W garnuszku łączymy miód, masło, utarty czosnek i gałkę muszkatołową. Podgrzewamy, aż do rozpuszczenia masła i polewamy warzywa. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut.  3. Kasztany układamy

My Culinary Art
Buchty z mięsem 190

śląskie regionalne danie  które często gości w moim domu Składniki Pieczeń • 1,2 kg pieczeni z tłuszczem • sól • pieprz • tymianek dałam kilka gałązek • 1 duży ząbek czosnku • szczypta gałki muszkatołowa • ziele angielskie • liść laurowy • olej • 1 kiszony ogórek • kilka plastrów wędzonego surowego boczku • 1 łyżka smalcu • 1 cebula • kostka mięsna • 2 łyżki mąki buchty • 3 szklanki mąki(...)łyżki masła rozpuszczonego • 1 jajko • 1 żółtko • 1 szklanka mleka • 25 g drożdży • 1 łyżka cukru płaska Sposób przygotowania 1. Pieczeń • Mięso posypać solą pieprzem czosnek  zetrzeć na tarce pokropić mięso olejem dodać liść laurowy  i angielskie ziele tymianek mięso zostawić na kilka godzin  w marynacie najlepiej na noc 2. • Rozgrzać patelnię dodać 1 łyżkę smalcu mięso

W królestwie smaków Beaty
Ciasto francuskie z boczkiem 797

krążki i na boku kładę na blachę z pergaminem. Na koniec po górze smaruję jeszcze jajkiem i do pieca. Piekarnik mam na 180-190oC i zapiekam ok 20 minut. Przyprawy tutaj bardziej podkreślają smak boczku a ciasto daje efekt łagodności więc proszę się nie obawiać połączenia pieprzu i ostrej papryki. Smacznego

Mechanik w kuchni
Drobiowe ragout w cieście francuskim - kategoria kurczak 320

pieczenia. Przykryć krążkiem z wyciętym kółkiem. Lekko docisnąć i wierzch ponownie posmarować rozkłóconym jajkiem. Odstawić na 5 minut.  Następnie piec około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180st. Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie, krótkie paski. Boczek pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na odrobinie oleju. Dodać oczyszczone i pokrojone w kostkę grzyby. Oprószyć do smaku solą i białym

Z miłości do słodkości
Mini pizza w 4 smakach (część III) 94

cytryny Pesto z rukoli: 50 g rukoli 20 g orzechów włoskich 4 -6 łyżek oliwy 40 g startego parmezanu 1 ząbek czosnku szczypta soli I. Pizza z boczkiem: 150 g boczku ½ cebuli 50 g sera żółtego II. Pizza z dynią i cebulą 200 g dyni 1 czerwona cebula ½ kulki sera mozzarella ½ łyżeczki cukru lub miodu III. Pizza z szynką parmeńską(...)boczkiem: Boczek pokroić w kostkę, a cebulę posiekać. Smażyć boczek i cebulę na patelni, do czasu aż tłuszcz z boczku się wytopi i całość się ładnie przyrumieni. Ser żółty zetrzeć na tarce o cienkich oczkach. Wersja z dynią i cebulą: Dynię obrać, wydrążyć środek i pokroić na cienkie plastry. Wysmarować oliwą i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec

KuchniaWeDwoje.pl
Mini pizza w 4 smakach (część III) 239

czasu aż tłuszcz z boczku się wytopi i całość się ładnie przyrumieni. Ser żółty zetrzeć na tarce o cienkich oczkach. Wersja z dynią i cebulą: Dynię obrać, wydrążyć środek i pokroić na cienkie plastry. Wysmarować oliwą i przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 15 – 20 minut(...)żurawinę). Piec 15 minut w 220 stopniach. Po upieczeniu na pizzę z szynkę parmeńską wyłożyć rukolę, a pizzę z camembertem udekorować żurawiną. Krok po kroku: 1. Rozpuścić drożdże 2. Przelać drożdże do mąki 3. Zagnieść ciasto 4. Ciasto pozostawić do wyrośnięcia 5. Przygotować sos 6. Przygotować pesto 7. Podsmażyć boczek

KuchniaWeDwoje.pl
A po drugie... 181

było, ser został. Poszperałam więc w książce Pieczenie chleba w domu Gertrud Weidenger i Maire-Theres Wiener, i znalazłam przepis idealny. To znaczy idealny do modyfikacji, które zamierzałam przeprowadzić. Efekt? Wyśmienite, pełne smaku, mięciutkie i puszyste bułeczki. Z chrupiącą skorupką sera na wierzchu. Bajka po prostu. Mówię Wam, musicie spróbować. Bułeczki z boczkiem, cebulą i serem Składniki: (na 12 sztuk(...)mleko, zagnieść ciasto. Wlać masło, wyrobić gładkie, nielepiące się ciasto. Dodać cebulę i boczek, dobrze połączyć. Odstawić do wyośnięcia na 1 godzinę. Gotowe ciasto szybko zagnieść, podzielić na 12 równych części, z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do wyrośnięcia na 20-30 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować mlekiem, posypać startym

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami 239

jajkiem oraz startym serem żółtym. Doprawiamy solą i pieprzem. 4 Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w naczyniu do zapiekania. 5 Pieczemy około 20 minut do zrumienienia w 180 stopniach. 6 Zapiekankę przed podaniem posypujemy parmezanem. Artykuł Zapiekanka makaronowa z boczkiem i brokułami pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl

Kuchnia Bazylii
Pierniki nadziewane 102

kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 2 żółtka 2 łyżeczki sody oczyszczonej Dodatkowo: Powidła (lub ulubiony dżem) Czekolada do polania (około 350 g) Przygotowanie: Mleko i cukier zagotowuję, a następnie dodaję masło i miód. Podgrzewam, aż wszystko się rozpuści. Następnie masę odstawiam do przestygnięcia. Mąkę, przyprawę piernikową, cynamon, kakao, proszek do pieczenia mieszam w misce, dodaję ostudzone mleko(...)powideł, przykrywam drugą częścią rozwałkowanego ciasta. Ciasto wokół „górek z powideł” dogniatam palcami (zdjęcia pomocnicze na końcu) i wykrawam dowolne kształty. Boczki ewentualnie dociskam, jeśli się nie skleiły przy dociskaniu. Pierniki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 14 minut. Kiedy wystygną, ozdabiam je czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Czekoladę rozpuściłam

Słodki sentyment
Szaszłyki z kurczaka z piekarnika 93

piekarniku, na grillu lub na patelni.   Szaszłyki z kurczaka z papryką i cukinią składniki około 400 g filetów z kurczaka lub z indyka, opcjonalnie 150 g wędzonego boczku w plasterkach,  1 mała czerwona papryka, 1 mała żółta papryka, opcjonalnie 1 cukinia, 2 średnie cebule białe lub czerwone, 1-2 łyżki oleju lub oliwy do skropienia warzyw,  patyczki(...)cebulę w cienkie plasterki. Skrop warzywa oliwą lub olejem. 5. Plasterki wędzonego boczku pokrój na kawałki o boku około 3 cm 6. Nadziewaj na przemian kawałki mięsa, warzyw i boczku. Ostatni kawałek powinna stanowić papryka, wtedy mięso nie będzie się zsuwało podczas pieczenia. 6. Wstaw szaszłyki do piekarnika nagrzanego do 190-200 stopni i piecz około 25-40 minut

Cztery Fajery
Bułki zapiekane z jajkiem 130

więcej czasu od rana.   Składniki: Bułki  Jajka  Boczek pokrojony w kosteczkę Ser żółty w plastrach  Sól, pieprz, szczypiorek  Przygotowanie: Górę bułek ścinamy, środek wydrążamy. Do bułki wkładamy kolejno boczek, jajo, sól, pieprz, szczypiorek, ser. Przykrywamy odciętym kawałkiem i owijamy folią aluminiową. Pieczemy w 180st przez około 15-20minut.  Smacznego

Kulinarne blogowanie
Piernik dojrzewający 112

tygodni. Piernik dojrzewający: pieczenie i składanie ciasta Kiedy ciasto dojrzeje, podziel je na trzy równe części. Przygotuj blaszkę o wymiarach ok. 30cm x 40cm i wytnij kawałek papieru do pieczenia, pasujący do dna blaszki. Następnie rozwałkuj porcję ciasta na piernik dojrzewający, tak aby pasowała do prostokąta z papieru. Przełóż ciasto do blaszki. Piecz w temperaturze 180 stopni przez 18 minut(...)Uszka wigilijne Schab ze śliwką Lukier do pierników Śledzie w śmietanie Makowa fantazja Ryba po grecku Zobacz też nowe przepisy Piernik dojrzewający Pieczone jabłka w sosie karmelowym Parmigiana z bakłażana Kopytka dyniowe Tarta z porami, boczkiem i groszkiem Artykuł Piernik dojrzewający pochodzi z serwisu Okolice Palnika - blog kulinarny

okolicepalnika.pl
BOCZEK PIECZONY W PRZYPRAWACH 107

zimno - z musztardą lub chrzanem. Składniki: boczek surowy Na marynatę: liść laurowy ziele angielskie sól pieprz słodka i ostra papryka 2-3 ząbki czosnku majeranek tymianek ostra musztarda olej  Wykonanie: Wszystkie składniki marynaty mieszamy ze sobą. Skórę boczku nacinamy, mięso smarujemy dokładnie ze wszystkich stron marynatą. Wkładamy do rękawa do pieczenia mięsa wraz z resztą marynaty. Woreczek wkładamy

Walijskie Pichcenie
Wykwintna babka z kurczakiem 138

Sposób przygotowania: 1.    Mięso kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy przyprawą oraz solą. 2.    Na dnie okrągłej tortownicy układamy boczek, tak żeby przykryć boki oraz dno. 3.      Na boczku układamy mięso, przykrywamy tylko dno. 4.    Następnie obieramy ziemniaki, kroimy w plastry i układamy na mięsie. Doprawiamy przyprawą do ziemniaków oraz solą(...)rozprowadzamy na ziemniakach. 6.    Paprykę obieramy z nasion, kroimy drobno i układamy na marchwi. 7.    Boczne paski boczku zawijamy do góry, przykrywając wierzch babki. 8.    Wstawiajmy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40 minut w 180 ° C pod przykryciem. 9.    Brokuł gotujemy w osolonej wodzie i po ugotowaniu układamy na upieczoną babkę

Kulinarna Chwila
Lody ciasteczkowe 94

będzie się je znacznie łatwiej nakładać. Zobacz też inne przepisy na desery : Nektarynkowa granita Proste ciasto bez pieczenia Tarta z rabarbarem Czekoladowy pudding chia Biały lion – ciasto bez pieczenia Potrójnie czekoladowy deser Zobacz też najnowsze przepisy : Kopytka dyniowe Tarta z porami, boczkiem i groszkiem Powidła z piekarnika Sos marinara Lody malinowe bez maszynki Artykuł Lody ciasteczkowe pochodzi z serwisu Okolice

okolicepalnika.pl
Tarta po rusku 110

rusku. Tym razem w szybszej formie, formie tarty. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 500 g ziemniaków 250 g białego sera 1 łyżka majeranku 1 cebula 200 g wędzonego boczku sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size(...)Ziemniaki gotujemy, razem z serem mielimy na średnich oczkach. Cebulę siekamy, boczek kroimy w kostkę. Na suchą patelnię wrzucamy boczek, wytapiamy tłuszcz, następnie dodajemy cebulę, szklimy. Zmielone ziemniaki z serem mieszamy z boczkiem, cebulą i majerankiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. W formie do pieczenia rozkładamy ciasto, nakłuwamy widelcem i chwilę podpiekamy w 200°C. Na podpieczony spód wykładamy

R'n'G Kitchen
Bezowe koszyczki 113

rękawie cukierniczym z otwartą gwiazdkę 1M rozprowadzam barwnik w trzech paskach. Białka umieszczam w worku cukierniczym i szprycuję na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, najpierw 3 kółka jako podstawkę i nie odrywając ręki dwa kółka jako boczki. Bezowe koszyczki suszę w piekarniku nagrzanym do 90 stopni przez 1,5 godziny bez termoobiegu i 45 minut z termoobiegiem. Składniki na krem

Słodki sentyment
Pierogi po lwowsku 131

kwaśną śmietaną. [caption id="attachment_7884" align="aligncenter" width="685"] Pierogi po lwowsku[/caption] Zobacz inne przepisy na pierogi: Pierogi Z Boczkiem I Twarogiem Pierogi Zapiekane W Sosie Pomidorowym Pierogi Z Kapustą I Pieczarkami Pieczone W Piekarniku Pierogi Z Wątróbką Pierogi Z Mięsem I Pieczarkami – Pyszne! Pierogi Ze Śliwkami Pierogi Ruskie Artykuł Pierogi po lwowsku pochodzi z serwisu e-PrzepisyKulinarne.pl

e-PrzepisyKulinarne
Soczysty schab z grilla 241

sezon jest schab. Chyba większości z nas ta część wieprzowiny kojarzy się z mięsem suchym, mocno zwartym. Piekąc schaby owijamy je boczkiem lub słoniną, wszystko po to, aby mięso było soczyste. A tymczasem wystarczy piec je krócej Oto przepis na soczysty kawał grillowanego schabu. Składniki: Schab w całości Sól, pieprz, papryka słodka i ostra, cumin Przygotowanie: Specjalnie nie napisałam

Kulinarna Patilogia
Ziemniaki puree – jak zrobić? 437

kwaśną śmietanę, więc także zachęcam do takiego urozmaicenia przepisu – wtedy ziemniaczki mają bardziej wyrazisty smak. Ziemniaki puree możecie podawać do kotletów, pieczonych mięs czy gulaszy. Zobacz też: Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym Ziemniaki z boczkiem i brukselką Placuszki z marchewki i ziemniaków Przepis na ziemniaki puree Drukuj przepis Porcji: 2-3 Czas gotowania: 30 minut Składniki

Kuchnia Bazylii
Boczek peklowany pieczony 249

blasze lub w brytfannie, podlać 1 szklanką wody i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na ok. 1,5 godziny. Jeśli boczek jest bardzo gruby należy potrzymać go trochę dłużej w piekarniku. W trakcie pieczenia można go podlewać trochę sosem z pieczenia, żeby mięso zbytnio nie wyschło. Następnie wyjąć z formy i zostawić do wystudzenia. Najsmaczniejszy jest po kilkugodzinnym

Ze smakiem bez glutenu
Najsmaczniejsze burgery – mięsne, soczyste i pełne smaku. 194

Hamburger, król fast foodów, przygotowany zazwyczaj z mięsa wołowego z dodatkami serwowanego w podpieczonej bułce. Istnieje wiele sposobów na przygotowanie – można smażyć, grillować, piec na żywym ogniu. Serwowany z różnymi dodatkami takimi jak ser, sałata, cebula, boczek, ogórek konserwowy no i oczywiście z musztardą, majonezem i ketchupem. Poniżej przedstawiam przepis, którym już dawno chciałam się podzielić. Moja tajemnica polega

wysmienity
Wytrawny sernik z boczkiem u Aleex 182

przy pomocy miksera mieszamy dokładnie z jajkami i mąką ziemniaczaną. Kiedy masa będzie już jednolita, dodajemy pieprz, sól, a następnie wrzucamy szpinak, gruszki, boczek, ser z niebieską pleśnią oraz orzechy włoskie. Całość wylewamy do tortownicy. 4. Pieczemy około 80-90 minut w temperaturze 170 stopni (grzanie góra-dół). W połowie pieczenia posypujemy sernik płatkami migdałowymi. Jeśli chcemy spróbować sernik

W mojej kuchni
Schab ze śliwką 248

zdjęcie pojawiło się na FB i naszym profilu na Instagramie. Nadrabiamy więc zaległości. W tym roku na naszym Wielkanocnym stole obok faszerowanego boczku znalazł się schab ze śliwką . Ale nie był to tradycyjny, klasyczny schab pieczony nadziewany śliwką lecz schab peklowany parzony ze śliwkami. Schab przygotowany według naszego przepisu jest bardzo soczysty i kruchy. Schab ze śliwką świetnie smakuje

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Schab ze śliwką 166

zdjęcie pojawiło się na FB i naszym profilu na Instagramie. Nadrabiamy więc zaległości. W tym roku na naszym Wielkanocnym stole obok faszerowanego boczku znalazł się schab ze śliwką . Ale nie był to tradycyjny, klasyczny schab pieczony nadziewany śliwką lecz schab peklowany parzony ze śliwkami. Schab przygotowany według naszego przepisu jest bardzo soczysty i kruchy. Schab ze śliwką świetnie smakuje

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto francuskie z dodatkami – wersja śniadaniowa 164

jego końcówki zawijamy do wewnątrz. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Po kwadransie wyciągamy ciasto, układamy na wierzch plasterki boczku, pomidory, a w środek wbijamy dwa jajka. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut. Gotowe ciasto wykładamy, doprawiamy solą, pieprzem i posypujemy pokrojonym szczypiorkiem. Uwierzcie smakuje tak dobrze, jak wygląda:) Ania

Ania i Marcin gotują
boczek rolowany nadziewany z porem 122

solą, pieprzem i majerankiem. Pora pokroić w plasterki, podsmażyć na maśle. Do mięsa mielonego dodać jajko, pora, sól i pieprz, wymieszać. Rozłożyć na boczku i zwinąć w roladę. Owinąć sznurkiem bawełnianym i umieścić w blaszce do pieczenia. Piec w 200*C około półtorej godziny podlewając wytapiającym się tłuszczem

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Zapiekane figi 149

świeże figi boczek parzony w plastrach ser gorgonzola Sposób przygotowania: Figi nacinamy z wierzchu (tworząc krzyż) wkładamy do nich ser zawinięty w plastry boczku. Owoce zapiekamy ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Podajemy prosto z pieca. Smacznego! Ten i inne przepisy znajdziecie na stronie http://www.wielkiapetyt.blogspot.com

Wielki apetyt
Bliniarz, ciasto ziemniaczane a la babka ziemniaczana 430

średniej cebuli 2 jajka czubata łyżka mąki sól, pieprz proponuję też: łyżeczkę suszonego majeranku pokrojone 2 liście pietruszki 1. Obrać ziemniaki 2. Słoninę (boczek) pokroić w kostkę i usmażyć skwarki. Przelać wytopiony tłuszcz na blachę do pieczenia, a skwarki rozłożyć równomiernie. ( Jeśli stosujemy olej, warto go uprzednio podgrzać, zanim wlejemy masę ziemniaczaną na blachę ) 3. Zetrzeć ziemniaki na tarce

Weekendy w domu i ogrodzie
Duszona cukinia i boczuś, czyli obiad w 30 minut 195

delikatnie masło i wrzucić warzywo, posypać przyprawami, przykryć pokrywką i dusić 8-10 minut. Na końcu dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Cienkie plastry boczku umyć osuszyć i natrzeć przyprawami. Ułożyć na rozgrzanej patelni z olejem i piec około20-25 minut, lekko podlać wodą. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu z ugotoanymi ziemnaczkami i małosolnum ogórkiem...Smacznego

Gosia gotuje
Ziemniaki z grilla 213

warstwy. 3. Boczek pokroić w niezbyt grube plastry. 4. Na dość sporym kawałku folii aluminiowej ułożyć składniki w kolejności : ziemniak, boczek, cebula, ziemniak, boczek, cebula. 5. Całość posypać przyprawą do grilla. 6. Dokładnie zawinąć folię i piec na grillu do momentu aż ziemniaki będą miękkie

A Ty Smakuj Mnie
BEKONOWE ZAWIJAŃCE Z KURCZAKA 198

wodzie al dente, po czym studzimy i układamy różyczki brokuła na naszym filecie. Całość zwijamy ściśle i układamy na rozłożonych plastrach boczku. Plastry boczku owijamy dokładnie wokół naszej drobiowej roladki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 220st. Pieczemy ok. 25 minut

Walijskie Pichcenie