pieczony boczek - 4514 przepisów (strona:126/301)

Pizza z boczkiem na sosie pomidorowo-śliwkowym 69

zjeść pizzę. Kombinowałam nad składnikami. Nie chciałam, żeby to była zwykła pizza  – nie nie, w końcu mieliśmy Wielkanoc… I tak po konsultacjach, stanęło na pizzy z boczkiem i sosem pomidorowo-śliwkowym. Dołożyliśmy do tego czerwoną cebulę, chili i świeży majeranek. Chili zdecydowanie za mało, następnym razem przyładujemy podwójną porcję. Majeranek – obowiązkowo. Nie wiem jak to się(...)kroimy w plasterki, cebulę w piórka. Ciasto rozkładamy na blasze (wysmarowanej oliwą), rozprowadzamy po cieście sos i układamy dodatki. Pieczemy w piekarniku około 20 minut, aż do zrumienienia. Przed podaniem, pizze posypujemy majerankiem.  Artykuł Pizza z boczkiem na sosie pomidorowo-śliwkowym pochodzi z serwisu Kardamonowy

Kardamonovy
5 obiadów za 10 zł każdy 96

trzyma tę samą cenę. Droższe są za to ryby. Gdyby człowiek poprzestał na jedzeniu schabowego i pulpetów, to dałby radę utrzymać rachunki w ryzach. Przepisy ciut bardziej ekstrawaganckie, jak pieczona kapusta już napędzają koszty. Wiemy, że zmieszczenie się z obiadem w 10 zł to nie jest wielki wyczyn. My gotujemy dla dwójki dorosłych – syna stołuje się w przedszkolu(...)tego dania koszty zawyżyła właśnie szynka parmeńska, którą po burżujsku dodaliśmy. Można ją zastąpić zesmażonym na chrupko boczkiem (3 zł oszczędności). Piekąc kapustę, upiekliśmy też więcej ziemniaków oraz czerwoną paprykę. Nadliczbowe ziemniaki i papryka zostały na wtorek. Bo we wtorek była Pieczona tortilla Tortille można usmażyć na patelni, albo w tej patelni upiec. Polecamy drugą metodę, ponieważ placka

Niedzielny kucharz
Szaszłyki z marynowanej w winie wołowiny, papryki i boczku 177

zasadzie takiego mięsa nie trzeba już specjalnie doprawiać. Jeśli ktoś lubi bardziej słone mięsa, wtedy przed pieczeniem można je lekko posolić.  Szaszłyki: marynowana przez 48 godzin wołowina , cebula , świeża czerwona papryka , wędzony parzony boczek . Wszystkie składniki pokroić: mięso w średniej grubości kawałki, cebule w krążki, boczek w plasterki, paprykę w odpowiedniej wielkości kawałki. Nadziewać naprzemiennie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Domowy smalec z wolnowaru 354

jeść lekkie i zielone, ale ponieważ dużo chlebów ostatnio piekę, a do nich domowy smalczyk jest najlepszy, więc przed nadejściem cieplejszych dni jeszcze raz postanowiłam to niezdrowe smarowidło przygotować. Pomyślałam,że wolnowar powinien dobrze  się  sprawdzić do wytapiania smalcu. Dla ułatwienia sobie pracy zmieliłam słoninę i boczek w maszynce do mięsa. Bez wysiłku wyszedł znakomity smalec

Stare Gary
Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem 152

wylepiać nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia . Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu .   Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy.     W międzyczasie przygotować pozostałe składniki.   Boczek pokroić w drobna kostkę i podsmażyć na patelni do przyrumienienia i wytopienia się(...)podpieczony i wystudzony spód tarty wyłożyć po kolei: cebulę, boczek, pieczarki i ananasa.  Wylać na to masę jajeczną. Na wierzch tarty rozsypać starty na dużych oczkach ser żółty - mój był akurat w plasterkach, więc po prostu pokroiłam go w drobną kostkę.   Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 200C ok. 20-25 min. do całkowitego ścięcia się

Grunt to przepis!
Pieczeń rzymska z jajkiem 133

kanapek, na kolację czy też na lunch. Tym razem jej przygotowaniem zajął się mój Ślubny. Wyszła mu doskonała. Pieczeń rzymska z jajkiem Proporcje na keksówkę o dł. 27 cm Czas przygotowania : 100 minut Składniki: 1000 g wieprzowej łopatki 500 g boczku 1 duże surowe jajko sól pieprz 3 ząbki czosnku 3 łyżeczki majeranku ok. 1/3 - 1/2 szklanki zimnej wody(...)boczek kroimy w kostkę i mielimy. Przekładamy do  miski, dodajemy przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę, jajko i wodę. Wszystko bardzo dokładnie wyrabiamy przy użyciu malaksera. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Formę smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką. Połowę masy przekładamy do formy, układamy ugotowane jajka i przykrywamy resztą mięsa. Wierzch wyrównujemy ręką zwilżoną zimną wodą. Pieczeń pieczemy w kąpieli

Kulinarne przygody Gatity
3 pomysły na śniadanie z boczkiem w roli głównej 207

rozgrzać do 150°C (termoobieg). W międzyczasie wysmarować cienko olejem foremkę do muffinek. Środek wyłożyć plastrami boczku „na krzyż”. Końce powinny lekko wystawać poza foremkę. Zbyt długie końcówki odcinamy. W tak przygotowany koszyczek wbić jajko, dodać sól i pieprz. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 10-12 minut. Czas pieczenia najlepiej dostosować do własnych upodobań. Kto lubi bardziej ścięte żółtko(...)trzyma muffinkę w piecu nieco dłużej. Gotowe babeczki udekorować szczypiorkiem. Najłatwiej wyciągnąć bekon z jajkiem z foremki, gdy przestygnie minutę lub dwie. Można też użyć foremki z silikonu, wówczas nie trzeba wcześniej smarować jej olejem. POMYSŁ NR 3: Kanapka kapitańska z boczkiem i curry Składniki : 1 kromka ciemnego pieczywa 1 pomidor 1 mały banan 1 plaster boczku wędzonego 1 jajko

Tradycyjna Kuchnia
Pieczone szaszłyki z piersi indyka 198

jest to, że spora ilość tłuszczu wytapia się podczas pieczenia. Nie są trudne w przygotowaniu, a z dodatkiem domowego ketchupu, czy najlepszego sosu tzatziki smakują wręcz obłędnie. Mój przepis na domowy ketchup i sos tzatziki zamieszczę niebawem. Spróbujcie :) Składniki na ok. 10 szaszłyków: - 800g filetu z piersi indyka - 300g boczku lub szynki np. brandenburskiej - 1-2 papryki np. czerwonej(...)stopni. Filet z piersi indyka i boczek lub szynkę kroimy w kostkę. Papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, kroimy w szerokie paski, a następnie każdy pasek dzielimy na 3 części. Cebulę kroimy na ósemki. Na poszczególny patyczek wbijamy w dowolnej kolejności wszystkie składniki. Posypujemy przyprawami z każdej strony i układamy na blasze wyłożonej folią aluminiową. Pieczemy ok. 30minut. Smacznego

Be Fit Be Strong
Boeuf bourguignon - wołowina w czerwonym winie według przepisu Julii Child 154

wyśmienicie… naprawdę, niebo w buzi. Jeśli ktoś jeszcze nie jadł, koniecznie niech spróbuje. Czas przygotowania: 4h ( w tym 3h pieczenia) Ilość porcji: 6 – 8 osób Składniki: 1,4 kg chudej wołowiny na gulasz (łopatki, szpondera lub karkówki) 170g surowego boczku* 3 szklanki wyrazistego młodego czerwonego wina 2 szklanki bulionu wołowego* 1 łyżka przecieru pomidorowego 2-3 zmiażdżone ząbki czosnku ½ łyżeczki(...)Kawałki mięsa przekładamy do dużej brytfanki. Wołowinę kroimy na duże kawałki o wielkości około 5 na 8 cm i osuszamy ją ręcznikiem papierowym. Na patelnie z wytopionym tłuszczem po boczku dodajemy nieco oleju, aby powstała warstwa na ok. 2 mm. Włączamy średni gaz.  Kiedy tłuszcz prawie zacznie dymić przyrumieniamy wołowinę. Jednorazowo umieszczamy na patelni zaledwie kilka kawałków mięsa

Kolizje Smaków
Zupa z soczewicą i ciecierzycą w stylu marokańskim 66

pistacjami Krem z zielonych szparagów Krem z pora z jabłkiem Krem z pomidorów caprese Zupa grzybowa z borowików Krem z pieczonych pomidorów Zupa z brokułów z serem cheddar Krem z czerwonej soczewicy Krem z pora z boczkiem ZUPA Z SOCZEWICĄ I CIECIERZYCĄ Przygotowanie : 40 minut Ilość porcji: 4 Składniki: 1 duża cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 3 ząbki

nietylkopasta.pl
Kula Smakula 98

wodzie 2.   Przygotowujemy dowolne naczynie żaroodporne, okrągłe, kwadratowe obojętnie 3.   Układamy na około naczynia plastry boczku, tak żeby spód był również przykryty i brzegi można zawinąć do góry 4.   Ziemniaki obieramy kroimy w plasterki i układamy na około na boczku, solimy 5.   Mięso kroimy w plastry i rozbijamy, układamy na około na ziemniakach, doprawiamy solą oraz(...)dużych oczach marchew 8.   Warzywa przykrywamy mięsem, doprawiamy solą oraz przyprawą 9.   Na koniec brzegami boczku przykrywamy mięso 10.           Przewracamy naczynie dnem do góry i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia 11.           Pieczemy 40 minut

Kulinarna Chwila
Tarta z zielonymi szparagami i boczkiem 103

Najlepsze wg mnie są zielone, cieniutkie, choć nie mam na to wielkiego wpływu, bo zakupy spożywcze robi mąż ;) Na pewno jeszcze przed nami risotto ze szparagami i szparagi w boczku. To takie klasyki, które w maju zjeść trzeba :)  Klikając TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na szparagowe przepisy.  A następne w kolejce truskawki! Jeszcze nie jadłam w tym sezonie(...)wody. Odcedzamy i kroimy szparagi na ok. 10 cm kawałki. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na złoty kolor. Jogurt mieszamy z jajkami, startym serem, solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową, dodajemy boczek i mieszamy. Na ułożone w formie ciasto wylewamy przygotowaną masę, na wierzchu układamy kawałki szparagów.  Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez kolejne 15 minut (masa

bistro mama
Szaszłyki z karkówki 185

tylko kilku podstawowych składników, karkówkę, boczek wędzony i cebulę oraz oczywiście marynatę. Jest to danie głównie mięsne, z warzyw dodaję tylko cebulę. Natomiast jeżeli chcę dodać jakiekolwiek warzywa do mojego grillowania, przygotowuję dodatkowo szaszłyki warzywne , które znajdziecie na mojej stronie. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na szaszłyki . Składniki: 2 kg karkówki 100 g boczku wędzonego 2 cebule 4 łyżki(...)lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą dobę. Boczek kroimy w plastry, a cebulę obieramy o kroimy w ćwiartki. Na patyki do szaszłyków nadziewamy kolejno kawałki karkówki, cebuli i plastry boczku. Układamy w taki sposób, aby na początku i na końcu było mięso. Następnie gotowe szaszłyki pieczemy na grillu. Zazwyczaj wystarczy około 45 minut, często je obracając. Gotowe

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Modra kapusta 105

potrawa, podobnie jak rolady, kluski, krupniok, szpajza czy karminadle kojarzy się z kuchnią śląską. Tradycyjną modro kapustę przygotowuje się z dodatkiem boczku, ja pominęłam ten składnik, żeby nieco odchodzić całe danie. Kapusta stanowiła u mnie dodatek do pieczonych udek gęsi z kluskami śląskimi . Polecam również inne przepisy na dania z kapusty: Bigos z młodej kapusty Młoda kapusta z pomidorami

Obiad gotowy

Proponowane wyszukiwania