pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:99/865)

Schab z pieczarkami pod kruszonką 137

schab . Niby pyszny do wszystkiego , ale łatwo zrobić z niego nudną suchą podeszwę . Polecam ,tym bardziej, że danie jest niezwykle proste i szybkie w wykonaniu . Zaserwowane w towarzystwie pieczonych ziemniaków i np. świeżych szparagów , po prostu wymiata . No tak sezon na szparagi za nami , zawsze można użyć poczciwej , fasolki szparagowej w ich zastępstwie .. . Kruszonka jest aromatyczna i chrupiąca(...)około 0,5 cm ) i posypujemy dość grubo , ale nie z przesadą parmezanem zmieszanym z bułką tartą . Układamy na ruszcie .Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C , bez termoobiegu . Pieczemy tak długo , aż kruszonka nabierze złocistej barwy . Gotowe . Koniecznie serwujcie na gorąco , prosto z piekarnika , wtedy smakuje najlepiej Smacznego ! Artykuł Schab z pieczarkami pod kruszonką pochodzi z serwisu Ogrodnik

Ogrodnik w podróży
Roladki schabowe ze szparagami FIT 73

szparagi są tego warte! Wczoraj pojawiła się frittata z ich wykorzystaniem, ale polecam Wam również cytrynowe risotto ze szparagami i krewetkami oraz pieczone szparagi w szynce Crudo z jajkiem w koszulce i pieczonymi ziemniakami . Mniam! Przygotowanie szparagów jest niezwykle proste, dlatego warto włączyć je do codziennej diety nawet w ich najprostszej wersji. Na moim Instagramie w Stories(...)szparagi i ciasno zawijamy (możemy spiąć wykałaczką). Roladki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Następnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy 10 minut. Podajemy z młodymi ziemniaczkami, jogurtem, koperkiem i ogórkiem małosolnym. Smacznego! Artykuł Roladki schabowe ze szparagami FIT pochodzi z serwisu Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Roladki schabowe ze szparagami FIT 73

szparagi są tego warte! Wczoraj pojawiła się frittata z ich wykorzystaniem, ale polecam Wam również cytrynowe risotto ze szparagami i krewetkami oraz pieczone szparagi w szynce Crudo z jajkiem w koszulce i pieczonymi ziemniakami . Mniam! Przygotowanie szparagów jest niezwykle proste, dlatego warto włączyć je do codziennej diety nawet w ich najprostszej wersji. Na moim Instagramie w Stories(...)szparagi i ciasno zawijamy (możemy spiąć wykałaczką). Roladki smażymy na rozgrzanym oleju z każdej strony, do uzyskania złotego koloru. Następnie przekładamy je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i zapiekamy 10 minut. Podajemy z młodymi ziemniaczkami, jogurtem, koperkiem i ogórkiem małosolnym. Smacznego! Artykuł Roladki schabowe ze szparagami FIT pochodzi z serwisu Just Be Fit Be Strong

Be Fit Be Strong
Wegańska nutella czyli, krem z pieczonych kasztanów (bez glutenu) 208

maronami. U mnie ciekawość smaku i odkrywania nowych produktów wygrała z wszelkimi innymi za i przeciw. Powiem szczerze, że początkowo rozbawiły mnie komentarze porównujące ich smak do pieczonych ziemniaków z orzechową nutą, ale coś w tym jest. Ja miałam na próbę niespełna 300 g, a co z nich powstało.... Coś co zadowoli wegetarian, amatorów nowych doznań smakowych i osób(...)sojowego choć może zmienić smak) 2 łyżki melasy karobowej *** można pominąć  Wykonanie :  1. Kasztany nacinamy od wypukłej strony nożem na krzyż co zapobiegnie wybuchaniu podczas ich pieczenia. 2.Zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu do momentu zagotowania. Ja doprowadzam do wrzenia i gotuję ok, 5 minut. Odcedzamy na sitku . Gorące wysypujemy na papier do pieczenia i umieszczamy

vaniliowoczekoladowa
Smaki USA: frytki pieczone 198

ochotę na jedzenie typu fast-food, takie danie całkowicie mnie zaspokaja, bez wyrzutów sumienia ;) Nie podaję Wam ilości składników, każdy chyba wie ile ziemniaków może zjeść :) FRYTKI PIECZONE Składniki: - ziemniaki - oliwa z oliwek - zioła prowansalskie - sól Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w słupki. Nasmarować oliwą z oliwek i ziołami. Ja robię to tak, że ziemniaki chowam do worka(...)foliowego, wlewam około łyżki oliwy z oliwek, wsypuje zioła, nawiązuje i mieszam. Ziemniaki są wtedy równomiernie pokryte oliwą, dzięki czemu będą ładnie zarumienione. Ziemniaki wyłożyć na blaszce wyłożonej papierem, piec w temperaturze 200 stopni przez około 35 min. Smacznego

Zgrabne Gotowanie
Schab zapiekany pod beszamelem – pomysł na pyszny obiad 92

Jego przygotowanie nie trwa długo, a jest bardzo smaczne i ładnie się prezentuje na stole. Danie można przygotować wcześniej i tylko zapiec tuż przed podaniem. Schab podałam z pieczonymi ziemniakami surówką z kapusty. Składniki na schab zapiekany pod beszamelem: 600 g schabu bez kości 150 g sera żółtego średniej wielkości por 2 łyżki smalcu (lub masła) czubata łyżka mąki(...)papryką, kurkumą i gałką muszkatołową. Plastry schabu przekładamy do naczynia żaroodpornego. Na nich wykładamy pora, a całość zalewamy sosem beszamelowym. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut, aż danie się zarumieni. Po wyjęciu z piekarnika posypujemy posiekaną natką pietruszki. [caption id="attachment_9204" align="aligncenter" width="901"] Schab zapiekany pod beszamelem – pomysł na pyszny

e-PrzepisyKulinarne
Pierś faszerowana kremowym szpinakiem z sosem czosnkowym. Przepis krok po kroku! 121

kielecki, sok z cytryny oraz sól i pieprz do smaku. Ewentualnie możesz „złamać” smak odrobiną cukru.   Po upieczeniu podawaj mięso z pieczonymi ziemniakami i pomidorkami koktajlowymi z czosnkiem oraz sosem czosnkowym.   Pierś faszerowana kremowym szpinakiem z sosem czosnkowym.   Zastanawialiście się kiedyś, jak przygotować idealnie soczystą pierś(...)Wymaga dosłownie 5 składników i 3 minut wolnego czasu. Oczywiście sos można dowolnie modyfikować o zioła, czy inne przyprawy. Całe danie wspaniale komponuje się z pieczonymi ziemniaczkami i pomidorkami koktajlowymi z czosnkiem oraz sosem czosnkowym.   Jeżeli szukacie innego fajnego przepisu na pierś faszerowaną to polecam Pierś faszerowaną serem

kuron.com.pl
Faszerowany kalafior 159

Bardzo dobry obiadek z tego wyszedł. Można serwować taki kalafior na imprezy, przyjęcia itp. Ja zrobiłam go na obiad i podałam z pieczonymi ziemniakami, a na drugi dzień z makaronem. Było pycha. Możecie też podać z ryżem lub ziemniakami ugotowanymi. Było rewelacyjne. Odciąć od kalafiora tą najgrubszą część łodygi oraz liście. Umyć i osuszyć kalafior. Do dużego garnka wlać(...)masę. Natkę pietruszki posiekać i dodać do śmietany, część zostawić na koniec do obsypania. Wylać sos na kalafiora, obsypać potartym serem. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 C i piec 45 minut. Naczynie musi być przykryte. Wyciągając kalafiora z naczynia użyj dużej płaskiej łyżki, żeby się nie rozleciał. Na drugi dzień jak odgrzewałam smakował również wybornie . Polecam

Kuchnia Pokoleń
RYBA PIECZONA POD POMIDOROWO-KOPERKOWĄ PIERZYNKĄ 138

Pyszna propozycja na piątkowy obiad. Przygotowanie takiej ryby zajmuje dosłownie kilka chwil, do tego pieczone ziemniaki i już jest gotowe pyszne danie.  Ryba wcale nie musi być nudna, tym razem pokombinowałam z kombinacją sosu pomidorowego i świeżego koperku. Ryba zasmakowała całej mojej rodzinie. Na pewno nie raz jeszcze przygotuję ją na obiad, a kto wie może zagości(...)końcu dodać posiekany koperek i wymieszać.  Przesmażoną rybę przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch wyłożyć sos pomidorowo-koperkowy. Zakryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180'C, piec około 15-20 minut.  Ryba najlepiej smakuje na ciepło i najlepsze jest kolejnego dnia

Zrób to smacznie
Sery z francuskich Alp 186

dojrzewania. Jednak wielu klientów woli sery starsze, dojrzewające 6 miesięcy, a czasem i dłużej, bardziej pikantne, rozwijające ciekawsza paletę aromatów.  Zastosowanie w kuchni Doskonale nadaje się do dań pieczonych, mięs, makaronów oraz warzyw. Świetnie komponuje się na desce z owocami oraz orzechami. Stanowi również samodzielną przekąskę, jak i z bagietką i oliwkami (to mój ulubiony zestaw przekąskowy). Dodawany(...)Zastosowanie w kuchni Należy podawać go z ciemnym pieczywem i piwem (szczególnie ta odmiana z dodatkiem kminku idealnie współgra z piwem). Niektórzy posypują go kminkiem lub zjadają z pieczonymi ziemniakami. Najlepszy okres do spożywania tego sera to pora od maja do października. Jest serem stołowym. W Alzacji zamiast chleba podaje się do sera Munster gotowane ziemniaki, lecz najlepiej sprawdza

gutfut
Kotlety jagnięce w sosie winnym podane z grillowanymi szparagami, pieczonymi ziemniakami oraz zielonym groszkiem 135

Kotlety jagnięce w sosie winnym podane z grillowanymi szparagami, pieczonymi ziemniakami oraz zielonym groszkiem Na dziś przygotowałam delikatne kotleciki jagnięce.  Okres świat jest idealnym czasem do podawania dań niecodziennych.  Można nią również zaskoczyć na kolacji we dwoje, czy na uroczystościach jubileuszowych przy doborze dobrego wina. Jagnięcina wbrew pozorom nie jest wymagająca. Odpowiednio przyprawiona i podana z dobrymi(...)Zapraszam. Proporcje dla dwóch osób. Składniki:   6 kotletów jagnięcych z kostką 1 wiązka zielonych szparagów 250 g rozmrożonego i odsączonego z wody zielonego groszku  1/2 kg młodych ziemniaków 2 gałązki świeżego rozmarynu  3 ząbki czosnku  2 szalotki 1 łyżka sosu Worcestershire sól morska pieprz  1 szczypta zmielonego kuminu 1 szczypta zmielonych ziaren kolendry kilka łyżek

Wino Francja Kuchnia
Kiełbaski zapiekane w kapuście włoskiej z słodkim sosem pomidorowym. 177

godziny, wliczając w to czas zapiekania. A efekt? No cóż, mogłabym napisać prawdę — że jest naprawdę bardzo smacznie, ale lepiej napiszę — koniecznie spróbujcie sami  : - ) Danie podałam z pieczonymi ziemniakami — tutaj przepis , ale świetnie sprawdzi się też ryż. Składniki na 10 sztuk: 10 białych kiełbas główka włoskiej kapusty puszka pomidorów w puszce ząbek czosnku pieprz ziołowy, sól, oregano(...)następnie polać nim "gołąbki". Całość nakryć folią aluminiową. Chodzi o to, by sos i liście nie spiekły się z wierzchu i nie zepsuły smaku. Wstawić na pół godziny do pieca na 170 stopi. To wszystko :-)  Smacznego, pozdrawiam - Kasia

Poezja Smaków - blog kulinarny
Kofty drobiowe – przepyszne szaszłyki z mięsa mielonego 185

doprawione orientalnym przyprawami i upieczone na grillu bądź w piekarniku. Można je podać z sosem czosnkowym, czy tzatziki albo innym lekkim sosem na bazie jogurtu, a także z pieczonym ziemniakami i surówką ze świeżych warzyw. Kofta to potrawa popularna na Bliskim Wschodzie, w Grecji czy Indiach. Przygotowuje się je z mięsa mielonego (wołowego, drobiowego, jagnięciny czy baraniny) w formie(...)lepiąca. Odstawiamy do lodówki na około godzinę. Następnie mięsem obklejamy patyczki do szaszłyków, formując walce. Kofty smarujemy lekko olejem z każdej strony. Smażymy je na grillu, patelni grillowej lub pieczemy w piekarniku z funkcją grilla przez około 25 minut, aż nabiorą złotego koloru.   [caption id="attachment_9219" align="aligncenter" width="1200"] Kofty drobiowe – przepyszne szaszłyki z mięsa mielonego[/caption

e-PrzepisyKulinarne
Kotlety Gyros 44

tradycyjnej sałatki o tej nazwie, z pominięciem sałaty. Kotlety Gyros to danie, które podajemy na ciepło (w przeciwieństwie do sałatki), a najlepszym dodatkiem do nich będą frytki lub pieczone ziemniaki. Jest to pomysł na smaczny obiad, który przypadnie do gustu nie tylko dorosłym, ale też dzieciom. Kotlety Gyros to delikatne mięso z piersi kurczaka doprawione przyprawą gyros(...)przyprawą do gyrosa. Odstawić na 5 minut. Na patelni rozgrzać olej rzepakowy. Usmażyć doprawione mięso z każdej strony na złoty kolor. Podsmażone mięso przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ser zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć gniazda nasienne. Pokroić w niedużą kostkę i przełożyć do miski. Czerwoną cebulę obrać, pokroić w kostkę

Danka Pichci
Kurczak faszerowany mięsem mielonym i pieczarkami 418

jeszcze został kawałek na kanapki). Farsz nie jest skomplikowany ani zbyt wyszukany dlatego każdy powinien sobie z nim bez problemu poradzić. Do tego jakaś lekka sałatka (tudzież pieczone ziemniaki) i zwykły kurczak nabiera niecodziennego charakteru :) Składniki: 1 kurczak o wadze 1,5-1,7 kg Przyprawy do natarcia kurczaka: 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka słodkiej(...)igły możemy się posłużyć wykałaczkami. Spinamy otwory wykałaczkami ściśle obok siebie po czym przewlekamy nici tak jak sznurówki w bucie, mocno je ściskając. Gotowego kurczaka przekładamy do formy do pieczenia, na którą wykładamy kilka wiórek margaryny i kilka łyżek wody. Wkładamy ptaka do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy go aż ładnie się zrumieni (u mnie trwało to około

My simple kitchen