smakuje ona jeśli mamy prawdziwą kiszoną kapustę (nie kwaszoną, którą można kupić w każdym sklepie) i kiełbasę zrobioną własnoręcznie lub kupioną bezpośrednio od masarza. Można podawać ją z pieczonymi ziemniakami lub z chlebem. Polecam wszystkim. Składniki: surowa biała kiełbasa po 1 – 2 szt. na osobę ok. 0,5 kg. kiszonej kapusty 1 duża cebula pieprz czubrica suszone liście kolendry(...)kapustą. Na kapustę ułożyć kiełbasę. Całość posypać pieprzem, czubricą, liśćmi kolendry. Kiełbasę przykryć cebulą, polać odrobiną oliwy i dodać kilka ziaren jałowca. Całość przykryć folią aluminiową lub naczyniem żaroodpornym. Piec w temperaturze 180 o przez około 1,5 godziny. Odkryć i piec jeszcze przez 10 – 15 minut. Smacznego
Mama GotujeWyobraź sobie zarumienione kawałki batatów otoczone chrupiącym sezamem zanurzone w wyrazistym słodko-słonym sosie… Uwielbiam połączenie słodkich ziemniaków z masłem orzechowym – co prawda oba produkty są nieco zawiesiste, a mimo to razem tworzą idealnie dopełniającą się parę. Poniższy przepis wyszperałam w niemieckiej wegańskiej książce kucharskiej pod wdzięcznie brzmiącym tytułem „Vegan für Faule”, czyli weganizm dla leniwych (coś(...)nieco go zmodyfikowałam. Wszystkie smaki są idealnie zbalansowane, a ja od siebie dorzuciłam hojną łychę masła orzechowego, dzięki czemu sos zgęstniał i stał się bardziej kremowy. Przeważnie preferuję pieczenie ziemniaków w piekarniku, aby uniknąć nadmiaru tłuszczu związanego z użyciem patelni, ale tym razem poszłam na kompromis, oszczędzając trochę czasu. Składniki dla 2 osób: 1 duży batat (ok. 400g
Roślinna - blog wegańskipropozycję na pieczoną gęś, która wcześniej całą noc marynowała się w majeranku. Pyszne, kruche, aromatyczne mięso, które wprost rozpływa się w ustach i idealnie wypieczona skórka z wierzchu. Było to moje pierwsze podejście do pieczenia gęsi i na pewno nie ostatnie :) Gęś podałam z pieczonymi ziemniakami i surówką z kapusty kiszonej, uwierzcie, że było bardzo smacznie :) Składniki(...)oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć gęś (również w środku). Wstawić gęś do lodówki najlepiej na całą noc. Gęś włożyć do naczynia żaroodpornego lub brytfanki. Piec gęś pod przykryciem około 3 godziny w 170'C. Następnie zdjąć pokrywkę i piec kolejną godzinę
Zrób to smaczniedrodze a dania jakie tam podają są niesamowite!! Najlepiej odwiedzić Zamek Moszna gdy kwitną azalie :D tzn. teraz w maju/czerwcu Schab zapiekany ze szparagami w sosie serowym z pieczonymi ziemniakami SKŁADNIKI: 5 kotletów wieprzowych pęczek białych szparagów kilka młodych ziemniaków śmietana 18% serek topiony ser żółty sól, pieprz, pietruszka, cukier, czerwona papryka chilli Szparagi i ziemniaki obrać i podgotować(...)momentu roztopienia serów, dosypać suszoną pietruszkę. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kotlety, na nich ugotowane szparagi. Zalać sosem serowym a na nim ułożyć ziemniaczki pokrojone w talarki. Piec w piekarniku nastawionym na 190stopni. Pod koniec dosypać do pieczącego się dania sera zółtego. Poczekać aż się trochę zarumieni. Podawać z papryczką chilli. Smacznego
MarciochaKucharzyDelikatne słodkawe mięso jagnięce w połączeniu z ziołami i czosnkiem. Pyszne. Podałem z pieczonymi ziemniakami. Składniki: 800 g łopatki jagnięcej z kością 4 ząbki czosnku 4 gałązki rozmarynu 4 łyżki oregano 3 łyżki oliwy sól, pieprz Przygotowanie: Łopatkę ponacinałem, włożyłem w nacięcia czosnek. Gałązki rozmarynu ułożyłem na łopatce całość związałem sznurkiem. Do miski wlałem oliwę, wsypałem oregano, dodałem(...)natarłem związane mięso. Mięso włożyłem do brytfanki , którą umieściłem w piekarniku bez przykrycia na 30 minut w temperaturze 200 stopni C. Po tym czasie zmniejszyłem temperaturę do 180 stopni. Piekłem mięso nadal bez przykrycia przez 1 godzinę. Następnie przykryłem brytfankę i piekłem mięso dalej w temperaturze 180 stopni przez 1,5 godziny. Pod koniec zdjąłem przykrycie i podpiekłem mięso jeszcze
R'n'G Kitchenoraz śledź w oleju. Wszystkie inne to pochodne, zaś ich wspólnym mianownikiem jest cebulka we wszelkich możliwych postaciach. Śledź w dzień Wigilii to potrawa raczej śniadaniowa, podawana z pieczonymi ziemniakami i kiszoną kapustą. > Tutaj < znajdziesz przepis na śledzia na trzy sposoby. Łosoś i pstrąg – ryby na Wigilię Łosoś i pstrąg są cenione w kuchni ze względu(...)możliwości i trudno wskazać konkretne przepisy bazowe. Zawsze doskonale komponują się z cytrusami, koperkiem i masłem klarowanym, dlatego mogą świetnie pasować do różnorodnego, wigilijnego menu. Cudownie smakują wędzone, duszone, pieczone, smażone a nawet w formule surowego tatara z kaparami. Na wigilijnych stołach zagościły wraz z nadejściem epoki akwakultury intensywnej w sadzach morskich i śródlądowych. Tutaj znajdziesz przepis
kuron.com.plnadzieniem. W Portugalii na przykład można zjeść krokiety z owocami morza, Meksykanie natomiast lubią krokiety z tuńczykiem lub fasolą, w Indiach popularne są krokiety z ziemniakami, w Japonii krokiety wypełnione mięsem, ziemniakami, warzywami można zjeść od restauracji po uliczne stragany, Korea Południowa ma swoje krokiety z kmi-chi. Holandia ma nawet swoje krokiety w sieci popularnego fast foodu i nazywają(...)czasami mieszając. Następnie usuń anyż i cynamon, przy pomocy blendera ręcznego, zmiksuj sos na gładką pastę. Sos idealnie nadaje się do krokietów, deski serów , mięs i na przykład, pieczonych ziemniaków z tymiankiem i rozmarynem. Możesz go podawać na ciepło i zimno. Jak zrobić naleśniki na krokietów Wsypy i wlej składniki na naleśniki do blendera i zrób z tego, idealnie
RafalCookdodałam również sól, dzięki czemu przyprawa staje się samowystarczalna, ale możecie pominąć sól, jeśli chcecie dodawać jej tylko do smaku. Przyprawa idealnie pasuje do kurczaka, wieprzowiny, ryb, skorupiaków, pieczonych ziemniaków czy innych warzyw. Ten obiad zaczynacie robić w dużym garnku lub patelni i kończycie w dużym garnku, lub patelni. Żadnych dodatkowych naczyń do zmywania , no ewentualnie jedna miseczka(...)obiad będzie kremowy, jednogarnkowy makaron z kurczakiem cajun? Więcej prostych i szybkich dań: Pierożki ravioli z kaparami i sosem cytrynowym Kurczak w sosie śmietanowym z karmelizowaną cebulką Makaron z pieczonym kalafiorem, orzechami nerkowca i grillowaną papryką Artykuł Jednogarnkowy makaron z kurczakiem cajun pochodzi z serwisu Słodkie Gotowanie
Słodkie GotowanieIlość sosu zależy też od tego jak słona jest nasza kiełbasa. Staram się używać domowej, robionej przez nas. A tak podaną kiełbasę bardzo lubię. Można ją zajadać z pieczonymi ziemniakami, ale bardzo smaczna będzie też z dobrym pieczywem i ostrym chrzanem. składniki 1 kg białej, surowej kiełbasy 2 cebule 4 ząbki czosnku 1/2 szklanki oliwy(...)grubą igłą, włożyc do miski i dobrze obtoczyć marynatą. Wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia wyjąć kiełbasę z marynaty, doprowadzić do temperatury pokojowej, ułożyć w naczyniu do pieczenia odpowiedniej wielkości. Piekarnik nagrzać do 170 st C. Wstawić kiełbasę bez przykrywania i piec przez 1,5 godziny. Smacznego
Stare Garymoje córki były małe zajadały go z równie wielkim apetytem. Nie ma przy nim za dużo pracy a smaku i aromatu mnóstwo. Zapraszam zatem na pyszny obiad. Pieczone ziemniaki z chrupiącym filetem z kurczaka. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanieszczypta soli (pomiń jeśli używasz przyprawy do pizzy z solą) 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta ostrej papryki 1 łyżeczka przyprawy do pizzy Dodatki 100 g mozzarelli 150 g fioletowych ziemniaków 1 łyżeczka oliwy rozmaryn sól Przygotowanie Drożdże pokrusz w miseczce, wymieszaj z cukrem i zalej ok. 100 ml ciepłej (nie wrzącej) wody. Posyp odrobiną mąki, przykryj ściereczką i odstaw(...)ciasto. Ciasto oprósz mąką i pozostaw przykryte ściereczką w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na ok. 20-30 min. Następnie rozwałkuj cienko ciasto i wyłóż na blaszkę z papierem do pieczenia. Ziemniaki dokładnie wyszoruj (nie obieraj), pokrój w cienkie plasterki (ja użyłam do tego elektrycznej szatkownicy do warzyw, można to też zrobić na tarce). Mozzarellę porwij na kawałki. Rozmaryn posiekaj. Połóż
Powiedz dietom nieKonkretny kawał mięsa na konkretny obiad:). Podałam ją z mizerią i pieczonymi ziemniakami, bardzo nam smakowała. W smaku bardzo podobna do szaszłyków kupowanych na mieście. 500g polędwiczek wieprzowych 100g wędzonego boczku w plastrach 3 cebule 1/3 szklanki wody 1/3 szklanki keczupu 2 łyżeczki musztardy 2 łyżeczki miodu sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1. Cebulę kroimy w piórka(...)każdej kieszonki wkładamy po plasterku boczku i cebulę. Układamy je w naczyniu żaroodpornym. 2. Wodę, keczup, musztardę, miód i przyprawy mieszamy ze sobą. Zalewamy polędwiczki. 3. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 1 godzinę
Szefowa kuchnibomba smaku Śledzie piernikowe w musztardzie, whisky i wiśniówce Śledzie po szwedzku – inlagd sill Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione Śledź w śmietanie – sałatka śledziowa do pieczonych ziemniaków Jajka nadziewane ze srirachą, serowym chipsem i bekonową posypką Portugalska pasta z sardynek Pasta z tuńczyka – nie tylko na kanapki Sałatka z paluszków krabowych w sosie Marie Rose Sałatka(...)herbatą matcha i owocami Tort z kremem mascarpone o smaku cappuccino, z kapiącą czekoladą Sernik na zimno – truskawkowo-waniliowy Sernik japoński – bezglutenowe ciasto z trzech składników Sernik bez pieczenia – kardamonowy, z wiśniową pianką Kremówka idealna. Napoleonka na cieście francuskim, z domowym budyniem Strucla makowa na szybko – krucho-drożdżowa ‘Magiczne ciasto’ – jedno ciasto, po upieczeniu – trzy różne warstwy! Sernik turecki
Karo in the Kitchenzostały w mięsie, a ja miałam czas na nakrycie stołu. Do pieczonej jagnięciny polecam zamiast sosu sałatkę z kukurydzy, zblanszowanego kalafiora i mięty . Jako ciepłą przystawkę proponuję pieczone ziemniaki i smażone pieczarki. Jagnięca polędwica to dosyć małe porcje mięsa. Na godzinę przed przyrządzeniem wyjmuję mięso z lodówki aby się lekko ociepliło. Potem mięso solę i doprawiam pieprzem(...)temperturę o około 2- 4 stopnie, więc wyjmuję je z piekarnika kiedy termometr wskazuje 57ºC. Po owinięciu w folię mięso dochodzi, a soki nie uchodzą przy krojeniu. Na święta piekę często indyka. Skorzystajcie z tego przepisu jeśli po raz pierwszy będziecie piec indyka w całości
codojedzeniaBIAŁEJ do wypieku ciast, tart a nawet wyrobu wina. 16 . Przyprawa do serników i mas serowych 17. Przyprawa do Masła to doskonała dodatek do grillowanego pieczywa, pieczonych ziemniaków, ryb lub mięs z grilla. Można nią również posmarować tosty i upiec w tosterze. Dzięki niej można przygotować w sposób prosty chrupiące, złociste i niezwykle aromatyczne grzanki czosnkowe(...)bądź też na patelni na złocisty kolor. 18. Przyprawa węgierska do gulaszu , leczo, do dań mięsnych . 19. Caffe de Paris Zastosowanie: Do dipów oraz sosów, masła ziołowego, sałatek, pieczonej i grillowanej ryby. Skład: Skórka i trawa cytrynowa, pietruszka nać, koperek, cebula, szczypiorek, sól, papryka czerwona, pieprz czarny, czosnek granulowany. 20. Kardamon charakteryzuje się łagodnym aromatem o eukaliptusowej
Słodkości i nie tylko