biały chleb były podstawą diety średniowiecznych Słowian, którzy piekli je na żarze, czyli gorących kamieniach z ogniska, a potem z czasem na żeliwnej blasze umieszczonej na palenisku. Niektóre źródła jednak podają, że nazwa podpłomyki odnosi się do przyrządzania chlebowych placków w żarze, tak jak przygotowuje się pieczone w żarze ziemniaki. Z braku żaru i paleniska w słonecznej kuchni(...)ciasto ponownie zagnieć i podziel na 4-6 części. 5. Oprósz blat mąką i rozwałkuj porcje ciasta na jak najcieńsze placki i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodatki i pieczenie 1. Pokrój warzywa (cukinia, buraczki, dymka) i ser w cienkie plasterki. 2. Posmaruj ciasto oliwą i układaj warzywa. liście i ser w piękne konstelacje :) 3. Oprósz całość
Kuchnia w Słońcu Skąpanaobcięciu łodyżek, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w półplasterki grubości ok 1 cm. Karczochy wyjąć z oleju, jeżeli są w całości, przekroić na połówki. Do brytfanny włożyć ziemniaki, fenkuł i karczochy. Dodać 2-3 łyżki oleju z karczochów, posypać pieprzem, delikatnie wymieszać. Dolać zimną wodę, brytfannę szczelnie osłonić folią aluminiową. Wstawić do piekarnika na 1 godzinę. W międzyczasie(...)godzinie wyjąć brytfankę z piekarnika, zdjąć folię, rozłożyć na warzywach śmietanę i posypać resztą parmezanu. Wstawić odkryte naczynie do piekarnika i piec jeszcze przez ok 20 minut - tak długo aż wszystko się ładnie zrumieni a ziemniaki będą upieczone. Przed podaniem posypać koperkiem z fenkuła. Smacznego
Stare Garygrzybowy ze świeżych grzybów to jeden z lepszych jesiennych dodatków do obiadu. Polecam jako dodatek do obiadu: do puree ziemniaczanego oraz mięsa duszonego, smażonego czy pieczonego. Sos grzybowy z tego przepisu smakuje także do wszelakich makaronów, kasz, kopytek, klusek śląskich czy risotto grzybowego. Podasz wtedy niezwykle pyszny, domowy obiad wege. Niezwykle aromatyczny sos ze świeżych grzybów, który doprawisz lubczykiem(...)dodatek, z którego możesz śmiało zrezygnować. Na koniec duszenia sosu dodaj posiekane zioła: natkę, koper, lubczyk.. Sos podaję na gorąco do dań mięsnych z puree ziemniaczanym, ziemniakami z wody, pieczonymi, z kopytkami lub kluskami śląskimi. Idealnie pasuje do makaronów i kasz. Przed podaniem udekoruj świeżo posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego
Zasmakuj Kuchnijednej z plaż południowego wybrzeża Italii spotkała staruszkę, piekącą na ognisku ziemniaki, skropione oliwką z oliwek i posypane rozmarynem oraz grudkami morskiej soli. Wtedy postanowiła, że zgłębi arkana sztuki kulinarnej..." "Marlena de Blasi, Smaki Południowej Italii. Wspaniałe przepisy i włoskie opowieści." Czy to nie jest czarujące? Ja poczułam zapach ogniska, ziemniaków, pysznej oliwy i soli. Czytając tę książkę czuje się(...)Giovanni da Fiore - makaron duszony z przepiórką z San Giovanni da Fiore) Sycylia (np. Olive Nere e Verdi con Aglio Intero al Forno - czarne i zielone oliwki pieczone z czosnkiem, Fritalle di Melanzane e Mentuccia Selvaggia di Lampedusa - placki z bakłażanów i dzikiej mięty z Lampedusy) Sardynia (np. Cosciotto di Maiale al Coccio del Pastore Sassarese
Brzuszki Łakomczuszkimajeranku, łyżeczka słodkiej papryki, wiórki masła. Przygotowanie: Ziemniaki obieram ze skórki, myję i osuszam. Następnie kroję w ósemki. Mąkę mieszam z przyprawami, obtaczam w niej ziemniaki. Ziemniaki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypuję wiórkami masła. Piekę w 200 stopniach przez 40 minut pod folią aluminiową, potem jeszcze 5 minut bez przykrycia
JejKuchniaSkładniki: Pieczone warzywa: - 1 kalafior - 4 ziemniaki - 4 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka garam masala - 1 łyżka papryki wędzonej lub zwykłej - 1/2 łyżeczki soli - opcjonalnie Sos: - 2 cebule - 4 ząbki czosnku - 4 ząbki czosnku kiszonego - 2 pomidory - 1 łyżka pasty z kurkumy Przepis na pastę z kurkumy - 1 łyżeczka zmielonej czarnuszki - opcjonalnie sól do smaku Przygotowanie(...)dzielimy na różyczki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Do dużej miski wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy przyprawy, mieszamy. Do oliwy dodajemy kalafior i ziemniaki, dobrze mieszamy. Wykładamy warzywa na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, pieczemy 30 minut + 10 minut termoobieg. Podczas pieczenia warzyw przygotowujemy sos. Cebulę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka
Szkrab Je Samwszystkim szukającym pomysłu na pyszne danie z patelni. Ta pyszna wieprzowina wypełni dom cudownym zapachem, na który żaden z domowników nie pozostanie obojętny. Karkówkę możesz podać z pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami, kaszą oraz kluskami śląskimi. Karczek duszony w cebuli, to bez wątpienia godne uwagi danie, które często uzupełniane jest grzybami, ogórkiem kiszonym, papryką lub porem. Karkówkę można przygotować(...)koniec sos możemy zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej rozrobionej z małą ilością wody. Karkówka duszona świetnie smakuje podana z kaszą gryczaną lub kaszą pęczak. Sprawdź również jak smakuje nasza karkówka pieczona na kapuście , a także karkówka wieprzowa w sosie własnym . Pyszna jest również domowa karkówka na kanapki oraz roladki z karkówki z pieczarkami . Polecamy też karkówkę z piekarnika
Kuchnia Na Wypasiejajkiem, drobno pokrojoną kapustą, bułką odciśniętą z wody, paryką, kucharkiem obrane ziemniaki pokroić na cienkie talarki, rozłozłożyć je na blaszce 30x25 cm z papierem do pieczenia, posypać 2 pokrojonymi cebulami na ziemniakach układać kotlety mielone z 2 cm grubości i spłaszczone piekarnik nagrzany na 210 C, grzanie góra/dół, wstawić blachę i piec około 60 minut, w połowie(...)pieczenia kotlety obrócić, jeśli za mocno się przypiekają to nakryć folią aluminiową i zmiejszyć temperaturę do 180 C - pyszne ziemniaki, pyszne kotlety, podane z maślanką smakują wyśmienicie na obiad..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni LubięDziś kolejna wersja włoskich gnocchi, tym razem na kolorowo. Zostało mi trochę pure z pieczonych buraków i skoro można zrobić zielone kluseczki, to czemu nie zrobić różowych ? Wprawdzie moje córki już dawno wyrosły z lalek Barbie i różowego kolory na ubraniach, ale gnocchi zjadły chętnie. Podałam je z sosem śmietanowym. Natomiast gdyby Wam różowy kolor nie przypadł(...)minut Składniki na 3-4 porcje Składniki: 500 g ugotowanych starych ziemniaków ok. 200 g mąki pszennej 1 jajko szczypta soli 2 łyżki pure z pieczonych buraków Wykonanie: Gorące ziemniaki przeciskamy przez praskę i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. W dużym garnku gotujemy wodę z dodatkiem łyżeczki soli. Na blat lub stolnicę wysypujemy mąkę
Kulinarne przygody Gatitywbrew pozorom wcale nie spędzicie godzin w kuchni, aby przygotować to fantastyczne danie… Przed upieczeniem… i po…:) Składniki (2 porcje): łosoś atlantycki, 300g, 2 średnie ziemniaki, 1 mała cukinia, 1/2 czerwonej papryki, 2 ząbki czosnku, 10 pomidorków koktajlowych, brokuł, około 250g, łyżeczka masła. Składniki na marynatę: 2 łyżki oliwy z oliwek, łyżka soku z cytryny, łyżeczka miodu(...)solą i pieprzem. Na cukinię wykładamy kawałki łososia, a na każdy z nich odrobine masła. Na koniec układamy pozostałe warzywa: brokuły, paprykę, ziemniaki oraz czosnek. Całość możemy posypać posiekaną bazylią i świeżo mielonym pieprzem. Danie pieczemy w rozgrzanym na 180 stopni piekarniku, funkcja góra-dół, przez około 25 minut. Smacznego! JEDNA PORCJA, TO: około 623kcal Białko: 42,1g Węglowodany
Natka PietruszkiPraktycznie w ogóle nie jadamy frytek smażonych, bo są tłuste, czyli bardziej kaloryczne, a do tego trzeba na nie zmarnować sporo dobrego oleju Frytki pieczone, wcześniej namoczone w wodzie, która wypłukuje z ziemniaka skrobię, są po prostu pyszne – miękkie w środku i chrupiące z wierzchu. Nasz kolejny ulubiony składnik to pieczony jarmuż. W tej postaci smakuje(...)piekarnik na 180 stopni z termoobiegiem. Umyj ziemniaki, ale nie obieraj. Pokrój w grube frytki, zalej zimną wodą i odstaw na pół godziny. Wyciągnij z kąpieli, osusz, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub w naczyniu żaroodpornym. Polej łyżką oleju, posyp łyżką oregano i solą. Wymieszaj tak aby przyprawy pokryły ziemniaki. Krok 4 Do naczynia żaroodpornego włóż kurczaka osączonego
Niedzielny kucharzzabrać do pracy w kolejny poniedziałek, bo dobrze się przechowują. Mam nadzieję, że ściągniecie bezpłatny plan obiadów i będziecie z niego gotować. Dajcie mi znać, czy smakowało :) Niedziela - Młode ziemniaki ze szparagami i salsą verde, łosoś lub jajko sadzone Młode ziemniaczki z sadzonym to dla mnie idealny wiosenny obiad :) Lubię jednak eksperymentować w kuchni, dlatego już kilka lat temu zaczęłam(...)filety w naczyniu do zapiekania lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dopraw solą i pieprzem i polej odrobiną oliwy. Piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni C. Ugotowane ziemniaki i szparagi podaj z jajkiem sadzonym lub pieczoną rybą oraz sosem. Zostaw trochę sosu do sałatki makaronowej. Poniedziałek - Sałatka ziemniaczana z jajkiem i rzodkiewką Z gotowanych
Chilli Czosnek i Oliwaszklanka jogurtu ½ opakowania serka typu Almette 2-3 łyżki tartego parmezanu ½ łyżeczki tymianku lub innego suszonego zioła 1/3 łyżeczki soli Pieprz Olej do nasmarowania formy do pieczenia Przygotowanie: Krok 1 Zrób puree. Ziemniaki umyj, nie obieraj, zalej zimną wodą, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, przykryj, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu do miękkości (około 15-18 minut). Odcedź(...)puree jedno jajko (ziemniaki nie mogą być gorące), dodaj łyżkę mąki i łyżkę suszonego oregano. Wymieszaj całość. Nasmaruj formę do pieczenia olejem. Wyłóż do niej masę ziemniaczaną i rozprowadź po naczyniu łyżką. Staraj się tak uformować ziemniaki jak klasyczne ciasto na tartę, czyli tak żeby spód był cienki, a brzegi podniesione w górę. Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Wstaw ziemniaczany
Niedzielny kucharzszklanka jogurtu ½ opakowania serka typu Almette 2-3 łyżki tartego parmezanu ½ łyżeczki tymianku lub innego suszonego zioła 1/3 łyżeczki soli Pieprz Olej do nasmarowania formy do pieczenia Przygotowanie: Krok 1 Zrob puree. Ziemniaki umyj, nie obieraj, zalej zimną wodą, wstaw na kuchenkę, doprowadź do wrzenia, przykryj, zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu do miękkości (około 15-18 minut). Odcedź(...)puree jedno jajko (ziemniaki nie mogą być gorące), dodaj łyżkę mąki i łyżkę suszonego oregano. Wymieszaj całość. Nasmaruj formę do pieczenia olejem. Wyłóż do niej masę ziemniaczaną i rozprowadź po naczyniu łyżką. Staraj się tak uformować ziemniaki jak klasyczne ciasto na tartę, czyli tak żeby spód był cienki, a brzegi podniesione w górę. Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Wstaw ziemniaczany
Niedzielny kucharzczęsto tracisz na walorach zdrowotnych, bo kupujesz opakowania zawierające zbędne dodatki. I tak w musli masz cukier, w przyprawie do ziemniaków sól, a w warzywach na patelnie większość to ziemniaki (które nie są złe, ale dominować powinny inne warzywa). Podobnie z konserwami czy słoikami - zamiast kupować np. soczewicę w puszcze, kup suchą i ugotuj. 3. KUPUJ SEZONOWE OWOCE I WARZYWA(...)obiad gotowy), z czerstwego chleba zrobimy grzanki, resztki warzyw można dorzucić do omleta warzywa z rosołu nadają się na kotlety i na koniec recyklingowy mistrz, czyli pieczone obierki z ziemniaków (przepis znajdziecie tu) 14. ZAINWESTUJ W SOKOWIRÓWKĘ/WYCISKARKĘ LUB BLENDER Soki i koktajle niewątpliwie są zdrowe, niestety ceny w sklepach czasem przyprawiają o ból głowy. Blender
Powiedz dietom nie