dobrze wymieszać z olejem ziemniaki włożyć do naczynia żaroodpornego, każdy ziemniak posmarować marynatą, resztę marynaty wylać na ziemniaki piekarnik na 200C, grzanie góra/dół, bez przykrycia piec z 30 minut - ziemniaki są pyszne, aromatyczne, chrupiące ismakują z maślanką...........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięziemniakach. Następnie rozłożyć pozostałe ziemniaki. W dużym kubku rozmieszać śmietanę i potarty ser. Wylać wszystko na ziemniaki. Wstawić zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 220 C i piec do momentu, aż ziemniaki się podpieką i staną się chrupiące i złotawe. Podawać z zielonymi sałatami i mięsem lub sadzonym jajkiem. To było pycha
Kuchnia PokoleńPrzed wyjęciem sprawdzić wykałaczką czy ziemniaki są miękkie. Pieczone piersi z kurczaka: Piersi dobrze osuszyć i ponacinać. Cebulę i czosnek pokroić i w każde nacięcię w piersi powkładać. Mięso doprawić solą i pieprzem, naoliwić. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220stopni C i piec 30-40minut ( ja piekłam pod przykryciem i na ostatnie kilka minut odkryłam(...)pokrojony w kostkę ser feta, pokrojone suszone pomidory. Polać olejem ze słoika po suszonych pomidorach i wymieszać. Gotowa potrawa: Na talerz wykładać kolejno: surówkę, pokrojoną pierś z kurczaka, ziemniaki i polać sosem. Smacznego
W kuchni u Monikiwejście na bloga. Całkiem o nich zapomniałam- nie wiem dlaczego, bo były przepyszne. Mimo, że na blogu są już dwa przepisy na pieczonego pstrąga, to ten zdecydowanie najbardziej przypadł mi do gustu. Może z miłości do ziemniaków? :) Składniki: - 2 pstrągi tęczowe - 7 niewielkich ziemniaków - duża czerwona cebula - 3 ząbki czosnku - sok z 1/2 cytryny - 2 łyżki miękkiego masła(...)nawet przede wszystkim w środku)solą i pieprzem, polewam sokiem z cytryny. Masło mieszam z posiekanym koperkiem, wkładam do każdej z ryb. Gdy ziemniaki są już miękkie układam na nich pstrągi i piekę jeszcze 10-15 minut. Smacznego
Cook&Lovechęci na spotkania z przyjaciółmi są. Czas odpalić grilla i wrzucic na ruszt to co lubimy najbardziej. Dzisiaj na pierwszy ogień poszły szaszłyki z mięciutki i aromatycznymi pieczonymi łódeczkami z ziemniaków. W ziołach siła :) Składniki: 1kg piersi z kurczaka 2 duże papryki czerwone 2 duże cebule duża cukinia 5 łyżek oliwy łyżeczka oregano łyżeczka świeżo posiekanej bazylii łyżeczka ziół
ChilliJemyPomysł na obiad, który "sam się robi". Kurczak pieczony na butelce podany z młodymi warzywami (marchewką, ziemniakami i cukinią). Kurczak przygotowany w poniższy sposób będzie miał chrupiącą skórkę i soczyste mięso, ponieważ podczas pieczenia - jest polewany piwem. Zachęcam Was do przygotowania takiego kurczaka, ponieważ jest niesamowicie smaczny i ma nietuzinkową formę podania 😋 Składniki na porcję dla 4-5 osób(...)butelkę i wbić na nią kurczaka (spójrz na zdjęcie powyżej) . Przygotowanego kurczaka wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180ºC i piec 60 minut, co jakiś czas mięso podlewając odlanym piwem. W międzyczasie marchewki umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w ćwiartki. Młodą cukinię umyć, odkroić z niej końcówki, przekroić ją na pół i pokroić
Ugotowaćkuminu – 1/2 łyżeczki cynamonu – 1/3 łyżeczki chilli – 1 łyżeczka czosnku granulowanego – 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej – sól oraz pieprz do podania ulubione pieczone warzywa – u mnie: ziemniak, marchew, cukinia i papryka Przygotowanie: Mięso mielone z indyka przełóż do dużej miski. Następnie dodajemy garść drobno posiekanej pietruszki oraz świeżej mięty (można zastąpić suszonymi). Następnie(...)obracając. Możemy je również je upiec w piekarniku w 220 stopniach również przez około 10-12 minut. Gotowe kofty podajemy np z pieczonymi warzywami pokrojonymi w paseczki U mnie są to cukinia, marchew, ziemniak i papryka :). Smacznego! Artykuł Kofty z indyka i warzywami pochodzi z serwisu I LOVE LIFE
I LOVE LIFEbiały chleb, ciemny chleb lub bułki. Jak wykorzystać sos chlebowy? Sos chlebowy może być podawany do wielu potraw. Najczęściej stosuje się go jako dodatek do pieczeni, kotletów mielonych, klopsów, kasz i ziemniaków. Można go też podawać jako sos do sałatek lub kanapek. W zależności od preferencji smakowych, sos może być lekko pikantny lub bardziej słodki, a do jego przygotowania(...)type": "Question", "name": "Jak wykorzystać sos chlebowy?", "acceptedAnswer": { "@type": "Answer", "text": " Sos chlebowy może być podawany do wielu potraw. Najczęściej stosuje się go jako dodatek do pieczeni, kotletów mielonych, klopsów, kasz i ziemniaków. Można go też podawać jako sos do sałatek lub kanapek. W zależności od preferencji smakowych, sos może być lekko pikantny lub bardziej słodki, a do jego
Via GustoPyszne racuchy ziemniaczane na proszku do pieczenia, według przepisu z przedwojenny z książki/broszury reklamowej dr. Oetkera, „ Dobra gospodyni piecze sama ”. W 1922 roku powstała w Polsce, w Gdańsku Oliwie, fabryka proszku do pieczenia Dr. Oetkera. Produkowane tam były: proszek do pieczenia „Backin”, cukier waniliowy, żelatyna „Regina”, mączka „Gustin”, aromaty i desery w proszku. W latach trzydziestych ubiegłego wieku zaczęto intensywnie(...)soli, 200 g smalcu do smażenia, Ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce, odsączyć na sicie. Nie wylewać płynu, tylko odstawić na około 15 minut. Po tym czasie delikatnie zlać płyn. Zostanie nam na dnie mąka ziemniaczana, którą należy dodać do startych ziemniaków. Do kartofli, cały czas mieszając dodać jajka, cukier, mleko, mąkę, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Dokładnie wymieszać
królestwo garówprzygotowanie jest mnóstwo. Ja zapraszam dzisiaj na ziemniaki zapiekane z cebulą. Taka zapiekanka jest świetnym dodatkiem do kotletów grzybowych lub grzybów w śmietanie, a także pieczonych ryb i mięs. Zachęcam do spróbowania, bo ziemniaki wcale nie tuczą tak bardzo, jak niektórzy straszą. W tej wersji uznałabym,że są tak po środku - nie dietetyczne,ale też nie są przesadnie tłuste(...)masła. Na dnie naczynia ułożyć warstwę ziemniaków. Na ziemniakach warstwę cebuli. Oprószyć solą, pieprzem, gałką, posypać natką pietruszki. Ułożyć kolejne warstwy w ten sam sposób. Zakończyć ziemniakami. Zalać bulionem posypać strużnynami masła. Piec w 190°C (termoobieg 170°C) około 50 minut. Przed podaniem posypać resztą natki pietruszki. Smacznego
Pełny talerzdokładnie miksujemy. Solimy i dodajemy pieprz. Na dno wyłożonej papierem do pieczenia formy żaroodpornej układamy połowę ziemniaczanych plastrów, na to całe mięso mielone i przykrywamy pozostałymi ziemniakami, wszystko zalewamy sosem. Pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 50 min. Następnie przykrywamy górę zapiekanki startym serem i pieczemy kolejnych 10 min. Smacznego
Kuchnia Łukaszapatelni. Jeżeli nie możemy naszej patelni wstawić do piekarnika, zawartość należy przełożyć do żaroodpornego naczynia, przykryć pokrywką lub folią aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym do 190st.C przez godzinę. W międzyczasie obrać ziemniaki, ugotować w osolonej wodzie, a następnie dobrze odcedzić. Podgrzać mleko i polać ziemniaki. Dodać kawałek masła i dobrze rozgniatać , aż masa ziemniaczana będzie gładka(...)smażyć, aż zrobi się chrupiący. Osączyć. Do puree dodać rozmaryn, doprawić solą i świeżo zmielonym czarny pieprzem . Wyjąć naczynie z jagnięciną z pieca , łyżką nałożyć na wierzch puree z ziemniaków, rozprowadzić równomiernie. Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 200 st. C i piec przez około 20 minut lub do czasu aż wierzch stanie się chrupiący
Stare Garyusmażyłam na minimalnej ilości tłuszczu. Do tego sos czosnkowy na bazie jogurtu i dużo warzyw. Pycha! Przepis na 2 porcje. 250 g filetów z kurczaka 500g ziemniaków, najlepiej odmiana do pieczenia 1/3 główki sałaty lodowej 1 ogórek 1 duży pomidor 1 papryka 1 cebula 100g sera feta dobrej jakości ketchup przyprawa kebab/gyros olej sól(...)czosnkowy: 250ml jogurtu greckiego 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól, pieprz 1. Ziemniaki obieramy, osuszamy ręcznikiem papierowym, kroimy na cienkie frytki. Wlewamy 1 łyżeczkę oleju, solimy. Pieczemy w temperaturze 200 stopni z termoobiegiem przez około 15-20 minut. 2. Filet z kurczaka drobno siekamy, dodajemy 1 łyżeczkę oleju, posypujemy przyprawą gyros. Podsmażamy na patelni
Szefowa kuchniblaszkę, co jest nieuniknione ;) Wracając do marynaty, tu całym sekretem jest świeży tymianek, jeśli zastąpisz go suszonym to już nie będzie to samo (sprawdzałam). Pierś podałam z pieczonymi warzywami, Młody ziemniaki, a ja swoje ulubione marchewki ;) Do tego sos jogurtowy z czosnkiem i sałatka ze wszystkiego co mi wpadło pod ręce, czyli tym razem była to sałata lodowa, cebula(...)łyżki miodu ( u mnie miód gryczany ) 1 łyżka oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 2 łyżki świeżego tymianku (same listki) pieprz sól (u mnie różowa himalajska ) Dodatkowo: pieczone ziemniaczki, np. ziemniaczki niedźwiedzie frytki z warzyw ( u mnie marchewka, tym razem zamiast w słupki pokroiłam warzywa w talarki) ulubiona sałatka Sposób przygotowania: U mnie bywa różnie. Czasami marynuję mięso
Blondynka Gotujeprawie miękkie wrzucić dynię i gotować jeszcze 3 minuty. Odcedzić. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek i rozrzucić ziemniaki i dynię. Obsypać warzywa pieprzem ziołowym i skropić oliwą z oliwek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C i piec 20 minut. Zdjąć skórę z łososia pokroić w kawałki, doprawić solą i ziołowym pieprzem. Musztardę wymieszać z cremem frache lub kwaśną
Kuchnia Pokoleń