pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:198/865)

Fasolka szparagowa po katalońsku 19348

Fasolka szparagowa po katalońsku to ugotowane, a następnie podsmażone na patelni strąki w towarzystwie upieczonych ziemniaków i pomidorków koktajlowych. Ziemniaki można też usmażyć na głębokim tłuszczu jak frytki. Fasolka przygotowana w ten sposób może stanowić samodzielne danie obiadowe, ale będzie też smakować w towarzystwie pieczonych lub smażonych mięs. Natomiast u mnie fasolka szparagowa po katalońsku została podana z jajkiem(...)fasolki szparagowej 600 g ziemniaków 1 większa biała cebula 2 ząbki czosnku 7 pomidorków koktajlowych 4 łyżki oleju rzepakowego do smażenia sól, pieprz, ostra papryka w proszku kilka gałązek zielonego koperku (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Fasolki szparagowej po katalońsku: Ziemniaki umyć, obrać, pokroić w słupki (jak na frytki). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, skropić olejem rzepakowym, ułożyć na niej pokrojone

Danka Pichci
Kurczak pieczony z pomidorkami i ziemniakami 177

Kurczak pieczony w całości z dodatkiem ziemniaków, pieczarek oraz pomidorków koktajlowych. Cytryna oraz czosnek włożone do środka kurczaka nadają mu ciekawego, cytrynowego smaku. Składniki: 1 kurczak (mój miał 1,3 kg) 4 ziemniaki 1 cebula 250 g pieczarek 2 gałązki pomidorków koktajlowych świeży tymianek lub 1 łyżka suszonego 4-5 łyżek oliwy 1 cytryna 4 ząbki czosnku sól, pieprz(...)oraz cytrynę pokrojoną w ćwiartki. 2. Cebulę pokroić w piórka, ziemniaki oraz pieczarki w ćwiartki. 3. W naczyniu do zapiekania ułożyć kurczaka, ziemniaki, pieczarki, pomidorki oraz cebulę. Posypać tymiankiem. Doprawić jeszcze solą i pieprzem, polać oliwą. 4. Piec w 180 stopniach przez 80 min, następnie podwyższyć temperaturę do 200 stopni i piec jeszcze 10 min, aż skórka kurczaka będzie chrupiąca

Moja Galeria Smaku
Menu na tydzień – kurczak i jarmuż 168

lodówce i oczywiście zawsze warto go w niej mieć ). Menu z kurczakiem i jarmużem Niedziela – Pieczone udka kurczaka w zalewie pomarańczowej z frytkami i pieczonym jarmużem Poniedziałek – Sałatka z jarmużu, kurczaka, batatów i cieciorki Wtorek – Pęczotto z pieczoną papryką, blanszowanym jarmużem i chorizo Środa – Placki z jarmużu i cukinii Czwartek – Zupa pomidorowo-paprykowa z grzanką(...)Praktycznie w ogóle nie jadamy frytek smażonych, bo są tłuste, czyli bardziej kaloryczne, a do tego trzeba na nie zmarnować sporo dobrego oleju Frytki pieczone, wcześniej namoczone w wodzie, która wypłukuje z ziemniaka skrobię, są po prostu pyszne – miękkie w środku i chrupiące z wierzchu. Nasz kolejny ulubiony składnik to pieczony jarmuż . W tej postaci smakuje

Niedzielny kucharz
Polędwica pieczona w porach i ziemniaczki zasmażane z tymiankiem 126

przepis na polędwiczkę pieczoną właśnie w liściach pora... część przepisu zapamiętałam, resztę przerobiłam po swojemu:) Moja polędwiczka marynowała się około 20 godzin, bo posmarowałam ją marynatą wieczorem, a piekłam dopiero następnego dnia na obiad. Dzięki temu była pyszna - pikantna nie tylko z zewnątrz, ale również w środku. Warto przygotować ją sobie chociaż kilka godzin przed pieczeniem (np. rano przed(...)żaroodpornym i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika. Ja piekłam bez przykrycia, ale jeśli chcesz, żeby mięso było bardziej wilgotne, możesz piec pod pokrywką. 5. Polędwiczkę pieczemy ok. 40 - 45 minut. Ziemniaki kroimy w kostkę. 10 minut przed planowanym końcem pieczenia podsmażamy ziemniaczki na niewielkiej ilości oleju do momentu, aż ładnie nam się zrumienią. Posypujemy tymiankiem. 6. Po wyjęciu

Kraina Tysiąca Smaków
Mini pizze na pełnoziarnistym spodzie bez drożdży 110

jakości składników, które wybierzemy. Jest wiele sposobów, które pozwolą nam na przygotowanie popularnych dań w zdrowszej wersji. Placki warzywne można przygotować w piekarniku, moja wersja  pieczonych placków z ziemniaków i marchewki smakuje mi o niego lepiej niż te tradycyjne nasączone tłuszczem.  Zdrowe brownie bez mąki i cukru do dziś jest jednym z moich ulubionych deserów i mając(...)dodawać gorącą wodę, aż do uzyskania zwartego ciasta, odpowiedniego do uformowania pizzerinek Z kawałków ciasta formujemy małe, cienkie pizze Smarujemy ulubionym sosem, układamy dodatki i wkładamy do nagrzanego piekarnika Pieczemy około 15-20 minut (w zależności od pożądanej chrupkości spodów) w 180 stopniach

HealthyCreations
Filety z kurczaka po Bałkańsku 887

przygotowaniu. Tak przygotowane aromatyczne filety z kurczaka po Bałkańsku podane w towarzystwie kaszy lub ryżu mogą być idealnym pomysłem na letni obiad. Dobre też będą z młodymi, pieczonymi lub gotowanymi ziemniakami i ulubioną surówką. W zależności, co kto lubi i na co ma ochotę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Filety z kurczaka po Bałkańsku: 1 podwójny filet z kurczaka(...)składników. Tak przygotowanym farszem wypełnić kieszonki z filetów. Można spiąć wykałaczkami. Filety przełożyć do naczynia żaroodpornego. Polać oliwą z pomidorów. Naczynie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C. i piec około 40 minut. W międzyczasie mięso przewrócić na drugą stronę. Polecam wypróbować przepis na kurczaka pieczonego na młodej kapuście . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Filety z kurczaka po Bałkańsku pochodzi

Danka Pichci
Szybka sałatka z grillowanym kurczakiem 150

przekąskę dla gości ? Sałatka z grillowanym ( lub pieczonym ) kurczakiem sprawdzi się doskonale. Zrobisz ją w oka mgnieniu... o ile będziesz mieć na wyciągnięcie ręki ugotowane ziemniaki i grillowany lub pieczony filet z kurczaka. Do sałatki dobrze pasuje kurczak marynowany w teriyaki, np taki jak przygotowywałam TUTAJ . Możecie też wykorzystać mięso z kurczaka pieczonego lub grillowanego. PRZEPIS(...)SAŁATKĘ Z GRILLOWANYM KURCZAKIEM Składniki na sałatkę z kurczakiem: 200 g grillowanego filetu z kurczaka 180 g mixu sałat ( 1 opakowanie ) 1/2 cebuli 5 ugotowanych ziemniaków truflowych ( lub innych sałatkowych ) 50 g twarogu wędzonego ( można zastąpić oscypkiem lub nawet mozarellą ) Składniki na sos sałatkowy jogurtowy: 100 g jogurtu naturalnego 50 g majonezu świeże zioła ( np. tymianek, oregano, rozmaryn )  sól

kolorowotorcikowo
Ziemniaki zapiekane z boczkiem i żółtym serem 169

piekarniku… ach co to był za zapach! Totalnie fenomenalny, a smak nie ustępuje mu ani na krok! Zdecydowanie polecam! Czas przygotowania: 10 minut + 45 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: 8-10 sporych ziemniaków 8 plasterków żółtego sera Opakowanie boczku w plastrach Łyżka oleju rzepakowego Przyprawy: świeżo mielona sól, świeży tymianek, Ziemniaki obieramy i płuczemy wodą. Układamy na desce(...)zdjęciach). Każdego ziemniaka nacinamy z góry do napotkania oporu. Żółty ser tniemy na paseczki, podobnie boczek. Delikatnie rozchylamy ziemniaki i wkładamy ser oraz boczek pomiędzy plastry ziemniaka. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Delikatnie smarujemy olejem przy pomocy pędzelka, obsypujemy solą oraz świeżym tymiankiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na grzanie góra i dół, ostatnie 10 minut

Kolizje Smaków
Wytrawna tarta na obiad 116

Dzień dobry w lany poniedziałek! Dzisiaj mam dla Was przepis na szybkie danie obiadowe z resztek – tartę z kurkumą i ziemniakami. Ta tarta z kurkumą i ziemniakami to tym razem całkiem warzywne danie, bo obok gotowanych ziemniaków znajdują się w niej również brokuły, cebula i szpinak. Aby przygotować tę wyjątkową tartę , posypałam ją żółtym serem i roztrzepanymi w śmietanie(...)Schłodzone ciasto rozwałkować na placek i grubości 0,5 cm i wyłożyć nim formę. Nakłuć widelcem. Przykryć papierem do pieczenia i obciążyć ceramicznymi kulkami do pieczenia. Wstawić spód do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piec przez 15 minut. Pokroić ziemniaki na plasterki i ułożyć na podpieczonym spodzie na przemian z cebulą, brokułami i szpinakiem. Posypać startym serem. Jajka roztrzepać

codojedzenia
Podpłomyki z kozim serem i młodymi warzywami 141

biały chleb były podstawą diety średniowiecznych Słowian, którzy piekli je na żarze, czyli gorących kamieniach z ogniska, a potem z czasem na żeliwnej blasze umieszczonej na palenisku. Niektóre źródła jednak podają, że nazwa podpłomyki odnosi się do przyrządzania chlebowych placków w żarze, tak jak przygotowuje się pieczone w żarze ziemniaki. Z braku żaru i paleniska w słonecznej kuchni(...)ciasto ponownie zagnieć i podziel na 4-6 części. 5. Oprósz blat mąką i rozwałkuj porcje ciasta na jak najcieńsze placki i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Dodatki i pieczenie 1. Pokrój warzywa (cukinia, buraczki, dymka) i ser w cienkie plasterki. 2. Posmaruj ciasto oliwą i układaj warzywa. liście i ser w piękne konstelacje :) 3. Oprósz całość

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Ziemniaki i karczochy z pieca 144

obcięciu łodyżek, przekroić wzdłuż na pół, a następnie pokroić w półplasterki grubości ok 1 cm. Karczochy wyjąć z oleju, jeżeli są w całości, przekroić na połówki. Do brytfanny włożyć ziemniaki, fenkuł i karczochy. Dodać 2-3 łyżki oleju z karczochów, posypać pieprzem, delikatnie wymieszać. Dolać zimną wodę, brytfannę szczelnie osłonić folią aluminiową. Wstawić do piekarnika na 1 godzinę. W międzyczasie(...)godzinie wyjąć brytfankę z piekarnika, zdjąć folię, rozłożyć na warzywach śmietanę i posypać resztą parmezanu. Wstawić odkryte naczynie do piekarnika i piec jeszcze przez ok 20 minut - tak długo aż wszystko się ładnie zrumieni a ziemniaki będą upieczone. Przed podaniem posypać koperkiem z fenkuła. Smacznego

Stare Gary
Sos grzybowy 54

grzybowy ze świeżych grzybów to jeden z lepszych jesiennych dodatków do obiadu. Polecam jako dodatek do obiadu: do puree ziemniaczanego oraz mięsa duszonego, smażonego czy pieczonego. Sos grzybowy z tego przepisu smakuje także do wszelakich makaronów, kasz, kopytek, klusek śląskich czy risotto grzybowego. Podasz wtedy niezwykle pyszny, domowy obiad wege. Niezwykle aromatyczny sos ze świeżych grzybów, który doprawisz lubczykiem(...)dodatek, z którego możesz śmiało zrezygnować. Na koniec duszenia sosu dodaj posiekane zioła: natkę, koper, lubczyk.. Sos podaję na gorąco do dań mięsnych z puree ziemniaczanym, ziemniakami z wody, pieczonymi, z kopytkami lub kluskami śląskimi. Idealnie pasuje do makaronów i kasz. Przed podaniem udekoruj świeżo posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Smaki Południowej Italii. Wspaniałe przepisy i włoskie opowieści. 202

jednej z plaż południowego wybrzeża Italii spotkała staruszkę, piekącą na ognisku ziemniaki, skropione oliwką z oliwek i posypane rozmarynem oraz grudkami morskiej soli. Wtedy postanowiła, że zgłębi arkana sztuki kulinarnej..." "Marlena de Blasi, Smaki Południowej Italii. Wspaniałe przepisy i włoskie opowieści." Czy to nie jest czarujące? Ja poczułam zapach ogniska, ziemniaków, pysznej oliwy i soli. Czytając tę książkę czuje się(...)Giovanni da Fiore - makaron duszony z przepiórką z San Giovanni da Fiore) Sycylia  (np. Olive Nere e Verdi con Aglio Intero al Forno - czarne i zielone oliwki pieczone z czosnkiem, Fritalle di Melanzane e Mentuccia Selvaggia di Lampedusa - placki z bakłażanów i dzikiej mięty z Lampedusy)   Sardynia (np. Cosciotto di Maiale al Coccio del Pastore Sassarese

Brzuszki Łakomczuszki
ZIEMNIAKI PIECZONE W MĄCE 2121

majeranku, łyżeczka słodkiej papryki, wiórki masła. Przygotowanie: Ziemniaki obieram ze skórki, myję i osuszam. Następnie kroję w ósemki. Mąkę mieszam z przyprawami, obtaczam w niej ziemniaki. Ziemniaki układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypuję wiórkami masła. Piekę w 200 stopniach przez 40 minut pod folią aluminiową, potem jeszcze 5 minut bez przykrycia

JejKuchnia
Pieczone ziemniaki i kalafior w sosie garam masala - bez smażenia 159

Składniki: Pieczone warzywa: - 1 kalafior - 4 ziemniaki - 4 łyżki oliwy z oliwek - 1 łyżka garam masala - 1 łyżka papryki wędzonej lub zwykłej - 1/2 łyżeczki soli - opcjonalnie Sos: - 2 cebule - 4 ząbki czosnku - 4 ząbki czosnku kiszonego - 2 pomidory - 1 łyżka pasty z kurkumy  Przepis na pastę z kurkumy - 1 łyżeczka zmielonej czarnuszki - opcjonalnie sól do smaku Przygotowanie(...)dzielimy na różyczki. Ziemniaki obieramy i kroimy w kosteczkę. Do dużej miski wlewamy oliwę z oliwek, dodajemy przyprawy, mieszamy. Do oliwy dodajemy kalafior i ziemniaki, dobrze mieszamy. Wykładamy warzywa na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni, pieczemy 30 minut + 10 minut termoobieg. Podczas pieczenia warzyw przygotowujemy sos. Cebulę drobno szatkujemy, wkładamy do garnka

Szkrab Je Sam