pieczone ziemniaki - 12967 przepisów (strona:185/865)

Buraczane kopytka 136

kolorowe i troszkę słodsze od tych klasycznych, na pewno więc zasmakują wszystkim, również najmłodszym członkom rodziny. Buraczane kopytka - przepis Do przygotowania kopytek będziesz potrzebować: 400g ugotowanych ziemniaków, 1 buraka (gotowanego lub pieczonego), 100g mąki, jajko. 1. Ziemniaki utłucz lub zetrzyj (jak to się mówi u mnie w domu - rozciapciaj!). 2. Buraka zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. 3. Starte

Z notatnika dietetyka
Ziemniaki w mundurkach z sosem winegret 150

się na blogu, choćby ziemniaki w mundurkach z sosem winegret. Najwięcej ziemniaków gotuję latem, bo mają najwięcej walorów smakowych. Latem też są to u mnie najczęściej ziemniaki w mundurkach, gotowane czy pieczone nie ma znaczenia. Młode ziemniaki w mundurkach są pyszne w każde postaci. Świetnie pasują z sosem winegret. Szczerze przyznam, że tak przyrządzone ziemniaki mogę jeść

codojedzenia
DORSZ CURRY Z SOSEM ZE ŚWIEŻYCH POMIDORÓW 151

każdy), 1,5 łyżki mąki, 1/2 łyżeczki curry, 2 łyżki masła, sól; sos: 4 pomidory, 1/2 większej cebuli, łyżka masła, zioła prowansalskie, pieprz cayenne, sól, cukier; warzywa pieczone: 6 większych ziemniaków, 20 dag pieczarek, papryka słodka, sól, pieprz, 6 łyżeczek oleju z czosnkiem i bazylią. Dodatkowo: świeże oregano. Przygotowanie: Sos: Cebulę siekam, podsmażam na maśle. Pomidory obieram(...)Całość gotuję na średnim ogniu około 7-10 minut z dodatkiem przypraw: ziół prowansalskich, pieprzu cayenne, soli i cukru. Warzywa: Ziemniaki kroję w kostkę, pieczarki na mniejsze kawałki. Całość układam w naczyniu żaroodpornym, posypuję przyprawami i polewam olejem. Piekę w 240 stopniach około 20 minut (przemieszać w trakcie 2-3 razy). Ryba: Mąkę mieszam z curry. Dorsza myję, dokładnie osuszam

JejKuchnia
Indyk z ziemniakami i ziołami z rękawa 180

gałązka świeżego rozmarynu, 1 soli,  4 łyżki oleju rzepakowego, Ważne: rękaw do pieczenia  Indyka płuczemy, czyścimy i kroimy na większej wielkości kawałki. Dodajemy świeże zioła, słodką paprykę, łyżkę oleju, oraz sól (według uznania - ja dodaję niewielką ilość). Odstawiamy do lodówki.  Następnie obieramy ziemniaki, myjemy i kroimy w talarki średniej grubości. Do ziemniaków dodajemy pokrojoną w listki cebulę(...)swój rękaw włożyłam do naczynia żaroodpornego, aby nie zabrudzić piekarnika.  Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, wkładamy rękaw i pieczemy przez ok. godzinę. Warto kontrolować czy ziemniaki są twarde. Można w czasie pieczenia przewrócić worek, aby wszystkie składniki dusiły się w powstałym sosie.  Możemy się częstować! Smacznego

Kuchnia moimi oczami
Ziemniaki fondant – rozpływają się w ustach! 604

Ziemniaki fondant ( pommes de terre fondantes ) to francuski klasyk, odpowiednik gotowanych najpierw w maśle a później pieczonych do chrupkości w piekarniku ziemniaków. Bogate w smaku, z relatywnie niewielką ilością tłuszczu, doskonale uzupełniają pieczenie wołowe, wieprzowe i pieczonego kurczaka dosłownie rozpływając się w ustach przy jedzeniu. Kremowe, maślane i lekko chrupkie – to jest mokry sen każdego pyrocholika! Do zrobienia(...)tych ziemniaków najlepiej nadają się ziemniaki typu użytkowego C, B lub CB (więcej o ziemniakach i ich typach napisałam już w TYM artykule) – powinny mieć sporo skrobi, być lekkie i puszyste. We francuskiej kuchni ziemniaki do szykowania w ten sposób są najpierw obierane, a później docinane do formy dość wysokiego walca (6-9cm) ręcznie albo za pomocą foremek

Karo in the Kitchen
Niedzielny obiad: Kurczak jak z KFC 121

czas pieczenia. Krok 5 Razem w udkami wstaw do piekarnika batatowe frytki. Przygotowanie jest bardzo proste: obierz ziemniaki i pokrój na grube frytki – kawałki muszą być solidne, bo ziemniak zmięknie podczas pieczenia i cieknie frytki będą giętkie jak z gumy. Polej pokrojone bataty olejem, posól, posyp papryka i wymieszaj. Przełóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika. Bataty powinny

Niedzielny kucharz
Czwartek: Chrupiący kurczak jak z KFC 140

pieczenia. Krok 5 Razem w udkami wstaw do piekarnika batatowe frytki. Przygotowanie jest bardzo proste: obierz ziemniaki i pokrój na grube frytki – kawałki muszą być solidne, bo ziemniak zmięknie podczas pieczenia i cieknie frytki będą giętkie jak z gumy. Polej pokrojone bataty olejem, posól, posyp papryka i wymieszaj. Przełóż na blaszkę do pieczenia i wstaw do piekarnika. Bataty powinny

Niedzielny kucharz
Kurczak pieczony na piwie z warzywami 176

Zapraszam na kurczaka pieczonego w całości. Nigdy nie przepadałem za tym sposobem jego przygotowania - tak przygotowany kurczak wydawał mi się suchy i nijaki. A jednak przygotowany godnie z tym przepisem jest bardzo smaczny i soczysty. Dla mnie rewelacja - zachęcam do spróbowania. Do przygotowania dania użyłem: całego kurczaka o wadze ok. 2 kg, 75 gram masła, 5 ząbków czosnku(...)osolonej wodzie przez 10 minut. Marchewki obrałem i pokroiłem wzdłuż w ćwiartki. Cebule pokroiłem w grube piórka. Kurczaka posadzonego na puszce piwa umieściłem na środku blachy do pieczenia. Dookoła kurczaka ułożyłem ziemniaki w całości, kawałki marchewek i kawałki cebul. Całość umieściłem w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni z włączonym termoobiegiem. Piekłem przez 2 godziny. Po tym czasie zdjąłem z kurczaka

Wyprawy kulinarne
Pieczone młode ziemniaki z białymi szparagami i wędzonym boczkiem 100

musi być dokładnie) i kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy do miski, dodajemy dwie łyżki oleju, oprószamy solą i dokładnie mieszamy. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a na nią wysypujemy przygotowane ziemniaki. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez 20 minut.  W tym czasie przygotowujemy szparagi: odłamujemy końcówki i obieramy ze skórki. Kroimy na kawałki(...)długości około 3 cm. Boczek (bez skóry) kroimy na małe plasterki. Na podpieczone ziemniaki układamy boczek oraz szparagi. Zapiekamy przez kolejne 20 minut. Po upływie tego czasu wyjmujemy blachę, usuwamy papier do pieczenia, całość delikatnie mieszamy. Wstawiamy jeszcze na 5 minut do zapieczenia. W tym czasie szatkujemy drobno koper i mieszamy ze sobą wszystkie składniki sosu. Blachę wyjmujemy z piekarnika

Qchnia po prostu
Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem 315

kroimy boczek w drobną kostkę i obsmażamy (nie dodajemy tłuszczu wytopi się z boczku). Cebulę kroimy w kosteczkę i również obsmażamy.   Krok 2 W naczyniu przeznaczonym do pieczenia układamy warstwę ziemniaków, którą dobrze osalamy solą morską ( należy pamiętać, że woda podczas gotowania nie była solona) W kuchni nie należy się męczyć, gotowanie ma być przyjemnością dlatego używajmy akcesorjów kuchennych(...)osolone ziemniaki układamy boczek z cebulą i pomidora pokrojonego w plastry. Następnie kładziemy warstwę ziemniaków i boczku.  Krok 3 W misce trzepiemy jajka ze śmietaną, doprawiamy solą, pieprzem i chilli, dodajemy posiekaną pietrusze. Zalewamy masą jajeczną naszą zapiekankę.  Pieczemy w 180 C przez 20-25 minut.  Smacznego!   e-gustus.pl wyposaża Niezły Młynek w akcesoria

Niezły Młynek
Ziemniaki Faszerowane Kurczakiem Fetą i Szpinakiem 65

przygotowaliśmy to ziemniaki faszerowane kurczakiem, fetą i szpinakiem . Mogą być podawane w formie dodatku do dania głównego ale także jako główne danie. Macie ochotę na wypróbowanie przepisu na ziemniaki faszerowane w naszej wersji? Jeśli tak, koniecznie zapoznajcie się z poniższym przepisem. Taka forma ziemniaków z pewnością zachwyci Wasze podniebienia! ZIEMNIAKI FASZEROWANE – PRZEPIS Składniki: 2 ziemniaki 2 garści świeżego szpinaku(...)pieprzem, solą, bazylią. Wszystkie składniki na nadzienie łączymy ze sobą. Ziemniaki w całości gotujemy, aż będą prawie miękkie (ok 30 min). Ugotowane ziemniaki kroimy na pół, wydrążamy środek, który dodajemy do naszego nadzienia i dokładnie mieszamy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ziemniaki faszerujemy, na wierzch układamy ser żółty. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Ziemniaki Faszerowane Kurczakiem Fetą

Przepiski.pl
Kurczak pieczony po włosku z warzywami 43

Kawałki kurczaka oraz ziemniaki, czosnek i karczochy pieczone z dodatkiem rozmarynu. KURCZAK PIECZONY PO WŁOSKU SKŁADNIKI 1 cały kurczak zagrodowy; 4-6 ziemniaków; 3-5 ząbków czosnku; 1 duża cebula; karczochy w oliwie; kilka gałązek świeżego rozmarynu; oliwa extra virgin; sól, pieprz; przepis na kurczaka pieczonego po włosku z warzywami Artykuł Kurczak pieczony po włosku

Kuchnia Tomka
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym i beszamelem 385

ziemniaków, na ziemniaki całe, podsmażone z cebulą mięso, a na to pozostałą część ziemniaków. Całość zalać sosem beszamelowym. Zapiekankę wstawić bez przykrycia do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) i zapiekać przez około 60 minut. Na 10 minut przed końcem pieczenia posypać startą mozzarellą. Gotową zapiekankę posypać drobno posiekaną natką pietruszki. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu(...)mozzarellę można zastąpić startym, żółtym serem. Ziemniaki należy bardzo cienko pokroić, inaczej konieczne będzie delikatne podgotowanie ziemniaków przed włożeniem ich do piekarnika. Im grubsze plastrym, tym dłużej ziemniaki będą się piekły w zapiekance (nawet do 90 minut). Do zapiekanki można dodać pieczarki czy paprykę. Mięso i beszamel należy dobrze przyprawić, aby zapiekanka nie była mdła. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Skrzydełka BBQ. Skrzydełka z piekarnika 107

Skrzydełka BBQ. Skrzydełka z piekarnika . Te skrzydełka BBQ są pieczone w piekarniku, tak długo aż będą miękkie i mięso będzie odchodzić się od kości. To najprostszy sposób na zrobienie glazurowanych skrzydełek, są bardzo pyszne! Skrzydełka BBQ doskonale sprawdzą się też na wiosennym grillowaniu. Pieczemy je wtedy na aluminiowych tackach. Nie każdy lubi sos BBQ, który ma specyficzny dymny(...)łatwiznę i wykorzystać gotowy sos. Miskę ze skrzydełkami wstawiamy na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Blachę na której będziemy piekli skrzydełka BBQ wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy skrzydełka, pokrojone ziemniaki i wstawiamy blachę do piekarnika i pieczemy przez 45 minut w środkowej jego części na intensywnie złoty kolor, w tym czasie skrzydełka zaczynają się karmelizować

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię