pieczone ziemniaki w piekarniku - 5758 przepisów (strona:303/384)

Szybkie ciasto ze śliwkami 139

Miało być drożdżowe ciasto ze śliwkami, ale z braku czasu zdecydowałam się na to wyjątkowo szybkie ciasto. Na przepis natrafiłam  tutaj . Od razu przypadło mi

kuchnia doski
ŻEBERKA NA MŁODEJ KAPUŚCIE 221

szaleję z nią w kuchni. Nigdy potem nie smakuje ona tak dobrze jak wiosną i latem.  Dziś połączyłam ją z pieczonymi żeberkami, które nie pamiętam kiedy jadłam ostatnio 😉  Wyszło super jedzonko, zajadaliśmy się bez ziemniaków 😊 Składniki: mała głów ka młodej kapusty 2 cebule łyżka klarowanego masła sól pieprz szczypta cukru  odrobina octu winnego koper Wykonanie: Kapustę(...)wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. całość chwilę smażymy po czym przekładamy do naczynia z mięsem. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, przykrywamy, i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni na godzinę i 15 minut.  Na talerz wykładamy gorącą kapustę, na nie układamy żeberka

Walijskie Pichcenie
Tartaletki z kurczakiem pod pierzynką z ciasta francuskiego 312

Czas przygotowania: 30 minut + 15 minut pieczenia Składniki: 4 ziemniaki 1 łyżka śmietany 30% 1 łyżka masła 300 gram grzybów ( my użyłyśmy pieczarek, ale równie dobrze można użyć np.borowików) 1 pierś z kurczaka ½ cebuli Bulion drobiowy Sos sojowy Sól, pieprz Opakowanie ciasto francuskiego Opakowanie sera z niebieską pleśnią Najpierw obieramy ziemniaki, wstawiamy do garnka z osoloną wodą i gotujemy(...)gasimy ogień pod patelnią. Ziemniaki odcedzamy, dodajemy do nich łyżkę śmietany, łyżkę masła i pieprz. Całość rozgniatamy praską. Tak przygotowane ziemniaki przekładamy do foremek, na nie układamy mięso z grzybami. Na wierzchu umieszczamy niebieski ser pleśniowy pokrojony z plastry, a na nich ciasto francuskie. Całość wstawiamy na kwadrans do nagrzanego na 200 stopni piekarnika i gotowe

Kolizje Smaków
Bakłażan faszerowany mięsem mielonym 149

takie warzywa, które po pierwsze mają odpowiednią wielkość, po drugie są dość miękkie w konsystencji. Nie chodzi nam przecież o to aby piec nadziane warzywo do świąt. Najlepsze będą zatem: cukinia, pomidory, bakłażan, papryka, pieczarki czy ziemniaki. Ja postawiłam tym razem na bakłażana. Badzo lubię to warzywo w formie grillowanej. Idealny jest on także do sałatki, do moussaki i oczywiście(...)listki mięty. Dusić na małym ogniu przez dziesięć minut, od czasu do czasu mieszajac. Kiedy nadzienie jest już gotowe wyłożyć nim łódeczki bakłażana. Bakłażany układamy na blasze do pieczenia. Wkadamy do piekarnika nagrzanego do 175 stopni Celsjusza na 30 minut. Na 5 minut przed upływem czasu pieczenia, bakłażany posypać startym serem Gouda. Bakłażan faszerowany mięsem mielonym O czym warto pamiętać

mecooks
Gołąbki z młodej kapusty z mięsem i ryżem 164

kilku sztuk. A muszę powiedzieć, że sztuki te wcale nie były małe;) U nas tradycyjnie podawało się gołąbki z kleksem kwaśniej śmietany, ale wiem, że niektórzy wolą je z ziemniakami.  A u was jak się jada gołąbki?  Składniki (na 9-10 sztuk): 1 duża główka młodej kapusty 500g mięsa wieprzowego (karkówka, łopatka) 1 duża cebula 100g białego ryżu(...)liście kapusty nakładać nadzienie, zwijać gołąbki. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180stC. Żaroodporne naczynie posmarować pozostałym olejem, położyć liście laurowe i ziele angielskie. W naczyniu układać gołąbki. Pomidor pokroić w kostkę, rozłożyć na gołąbkach. Zalać gorącym bulionem, przykryć folią (lub pokrywką żaroodporną) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Gołąbki piec 40 minut, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 15 minut. Podawać

Obiad gotowy
Farmerska sałatka z kurczaka – sos ranch 264

tortilli albo między dwoma kromkami świeżego chleba. Dzień przed przygotowaniem sałatki kurczaka oczyszczamy, przyprawiamy i smażymy, gotujemy albo pieczemy – ja polecam Wam nieustannie TEN PRZEPIS na piersi pieczone w piekarniku, które zawsze zostają soczyste. Sałatka z kurczaka ma sos, nie trzeba się bardzo martwić jeśli kurczak wyjdzie Wam suchy – ale im lepiej przygotowany kurczak, im bardziej po przygotowaniu(...)siekamy, na mgiełkę. Wsypujemy do sosu i dokładnie mieszamy.   Ten gęsty sos ranczerski/farmerski możecie wykorzystać do każdego białego mięsa – kurczaka, indyka czy ryby. Świetnie pasuje też do pieczonych ziemniaków, do żeberek i karkówki. Sosem zalewamy składniki sałatki, całość dokładnie mieszamy, przekładamy do salaterki i chłodzimy. Dobrze jest dać sałatce przynajmniej 4-5 godzin w lodówce, żeby smaki zdążyły

Karo in the Kitchen
Markizy z płatkami owsianymi i marchewką 204

przekładania..nawet może i smaczniejsze..chociaż te przełożone dżemem -u mnie malinowym też były pyszne. Ciasteczka razem ze mną piekły : Marzenka , Małgosia , Kasia , Asa ,... 1 szkl. mąki pszennej  4 łyżki płatków owsianych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek cukru 1/2 łyżeczki cynamonu 130 g masła lub margaryny 1 marchewka o wadze około 80g dżem truskawkowy lub malinowy Marchewkę(...)około 30 minut.  Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, cienko rozwałkować. Z ciasta wycinać ciasteczka i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Blaszkę z ciastkami wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC) przez około 16-20 minut, aż ciastka się zezłocą. Po wyjęciu z piekarnika odstawić

Moje domowe kucharzenie
Baba drożdżowa z ziemniakami. 188

tymi ostatnimi upiekłam dziś drożdżową babę. Ziemniaki po upieczeniu nie są wyczuwalne , a nadają babce odpowiedniej wilgotności . dzięki temu dłużej pozostaje świeża. Składniki : 200 g rozgniecionych na purre ziemniaków (ok 3- 4 średniej wielkości ) 4 dkg świeżych drożdży pół szklanki letniego mleka szklanka (220g ) cukru 4 żółtka 2,5 ( 420g ) szklanki mąki + 1 łyżka do obtoczenia bakali 1 łyżka maki(...)ciasto było oporne i nie chciało rosnąć ale po jakimś czasie ruszyło pięknie w górę. Wyłożyć ciasto do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułka tartą. Wstawić do zimnego piekarnika i nastawić pieczenia na 170'C Piec ok 45 min  , Sprawdzić patyczkiem czy ciasto już jest gotowe. ( patyczek wbity w cisto po wyjęciu będzie suchy ) Po wystudzeniu cisto można polukrować

Malinowa Kawiarenka
Samosy z kurczakiem 173

zwykłe pierogi - tyle tylko, że smażone (pieczone) a nie gotowane. I to właśnie przyprawy nadają im ten niesamowity orientalny smak a smakują niesamowicie - polecam! SAMOSY łatwe ok 1 h ok 10 sztuk Składniki ciasto: 1/2 kg mąki z ciecierzycy - u mnie pszenna gorąca woda sól 1 łyżka oleju nadzienie: 4 ziemniaki 2 garści marchewki z groszkiem 1/2 piersi(...)oleju. Wody dajemy tyle aż z ciasta powstanie elastyczna kula - ciasto powinno być gładkie, odchodzić od dłoni. Odstawiamy. Ziemniaki i marchewkę z groszkiem gotujemy. Kurczaka kroimy w drobną kostkę posypujemy curry, pieprzem i solą - smażymy. Kolendrę i kmin mielimy w młynku. Ziemniaki przepuszczamy przez praskę lub ugniatamy tłuczkiem. Łączymy z pozostałymi składnikami i przyprawami,.Kurczaka polecam dodać do nadzienia

sierotka maRysia w kuchni
Pieczeń wołowa wolno pieczona – wołowina slow-low 228

już rozgrzanego piekarnika. W metodzie slow & low przyjmujemy, że każde 0,5KG wołowej polędwicy to pieczenie przez 2 godziny do stanu medium rare (~2.20h w przypadku innych fragmentów mięsa) . Pieczeń o wadze kilograma pieczemy w niskiej temperaturze przez około 4-4,30h.   Jaką temperaturę powinno osiągnąć mięso w środku? Jeśli szykujecie pieczeń z polędwicy wołowej temperatura mięsa(...)uzyskania wewnętrznej temperatury 65 ⁰ C – medium ). Gotową pieczeń (najłatwiej sprawdzić to termometrem z sondą, wbijając sondę w sam środek pieczonego kawałka mięsa) odstawiamy na 10-20 minut, żeby soki rozeszły się po mięsie, następnie kroimy pieczeń na cienkie plastry. Podajemy od razu, z lekkimi i nietłumiącymi smaku mięsa dodatkami – z ziemniakami z wody, ziemniakami fondant lub z frytkami, zieloną

Karo in the Kitchen
Ciasto marchewkowo-dyniowe ze skórką pomarańczową 162

polewa czekoladowa do polania gotowego ciasta – moja domowa polewa czekoladowa do znalezienia TU Marchewkę oraz surową dynię obrać i zetrzeć na drobnych oczkach tarki - ale nie tych do tarcia ziemniaków na placki ziemniaczane - puszczą wtedy za dużo soku i w cieście może pojawić się zakalec. Moją "miarką" są szklanki, w których starte warzywka ugniatam dość ściśle, a następnie odciskam ewentualny(...)pomarańczy skórki pomarańczowej - i przechowuję w lodówce zawekowaną w słoiczki właśnie na takie okazje - wkrótce przepis na blogu . Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej ciasto, pomagając sobie łyżką. Piec w nagrzanym do 180 C piekarniku ok. 45-50 min - na środkowym poziomie piekarnika w opcji góra-dół bez termoobiegu . Bliżej końca pieczenia sprawdzać patyczkiem stan upieczenia ciasta - suchy

Grunt to przepis!
Pieczona dynia z sosem z tahini 192

kolej w mojej kuchni. Zaczęła już trochę smutno wyglądać, dlatego pomyślałam, że przyszedł na nią czas najwyższy. Pieczoną cebulę lubię bardzo, zawsze dorzucam ją do brytfanny, gdy piekę ziemniaki, zatem Yotam nie musiał mnie specjalnie namawiać na to połączenie :)  Przeglądając przepis w książce już wyobrażałam sobie, jak pomarańcz dyni i fiolet cebuli będą pięknie prezentowały się(...)pieprz oliwa Przygotowanie: Wrzuć dynię i cebulę do miski, polej 3 łyżami oliwy, dopraw solą, pieprzem i wymieszaj. Następnie rozłóż je równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C przez 30-40 minut. Zwróć uwagę na cebulę, która może upiec się szybkiej niż dynia i w razie czego ją wyjmij

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciasto dyniowe z żurawiną 139

Lubicie jesienne smaki? Szarlotki, marchewkowe czy czekoladowe to ciasta najczęściej pieczone właśnie jesienią. A może by tak zmienić przyzwyczajenia i spróbować czegoś nowego? Ciasta z warzywami to w dzisiejszych czasach nic nadzwyczajnego. Buraczane, marchewkowe z cukinią czy ziemniakami. Ja jednak dziś, przygotowałam dla Was przepis z dodatkiem bardzo zdrowej i pożywnej dyni połączonej z musem jabłkowym i świeżą(...)Ostudzony mus przelewamy do wcześniej wymieszanych składników. Dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną razem z proszkiem do pieczenia - lekko mieszamy.Orzechy kroimy na drobne kawałki. Razem z żurawiną dodajemy do masy.Gotową masę przelewamy do prostokątnej dużej formy wyłożonej papierem do pieczenia.Wstawiamy do rozgrzanego do 200`C piekarnika i pieczemy około 20 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 175`C i pieczemy

Słodkie Przyjemności
Pizza z pesto, ziemniakami i cebulą 167

pieczenia Składniki (na dwie okrągłe pizze): Na ciasto: 170ml ciepłej wody 150g mąki pszennej 150g maki pszennej pełnoziarnistej* 15-20g świeżych drożdży 2 łyżki oliwy Szczypta soli Na farsz: 300g sera mozzarella 6 łyżek pesto prowansalskiego (szczególnie polecamy oryginalne francuskie pesto z serii Reflets de France, które możecie kupić w Carrefour) 4 plasterki boczku 3 małe ugotowane ziemniaki(...)mniejsze kawałki. Ziemniaka kroimy w plasterki. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części. Blat obsypujemy mąką i wałkujemy okrągły placek. Smarujemy go dwoma łyżkami pesto i obsypujemy mniej więcej 1/4 ilości mozzarelli. Układamy połowę ziemniaków, cebuli i boczku. Obsypujemy ponownie 1/4  ilości sera. Z pozostałym ciastem robimy dokładnie tak samo. Powstałe pizze wstawiamy do piekarnika na 12-14 minut

Kolizje Smaków
Łosoś pieczony z warzywami po hiszpańsku 400

Zastanawialiście się kiedyś, bez czego nie mogłyby się obejść kuchnie z różnych stron świata? Trudno wyobrazić sobie kuchnię grecką bez oliwek. Włoską – pomidorów. Chińską – sosu sojowego. Polską – ziemniaków. Hiszpańską? Papryki! Tutaj, bez tej świeżej czy suszonej – tak słodkiej i wędzonej – jedzenie zwyczajnie nie byłoby takie samo, wiele przy tym tracąc ze swego charakteru. Jeśli macie zatem na podorędziu kawałek łososia(...)ości i skóry (najlepiej dzikiego) 1 czerwona papryka 1 żółtka papryka 1/2 niedużej czerwonej cebuli 10 zielonych szparagów 10 – 15 pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju do pieczenia (np. ryżowego lub z pestek winogron) nierafinowana sól i przyprawy: 2 niepełne łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżeczka wędzonej papryki, około 1/3 łyżeczki ostrej papryki (lub według preferencji) Łososia umyć

Even Better Food
Regionalne Smaki - LISTOPAD. ZAPROSZENIE 115

jajka 1 łyżka cukru 1 jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie farszu: Ziemniaki pokroić w kostkę, ugotować do miękkości. Odcedzić ziemniaki, pozostawiając ok. 2 cm wody.  Do garnka ziemniakami dodać suchą kaszę gryczaną i ugnieść na gładką masę. Garnek przykryć pokrywką, pozostawić na ok. 1 godzinę do zmięknięcia kaszy. Gdy kasza będzie miękka (sprawdzić rozgniatając kaszę między palcami), dodać pokruszony(...)Rozwałkować pozostałe ciasto i przykryć nim farsz. Za pomocą noża wsunąć brzegi ciasta między farsz, a brzegi foremki. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piróg piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Piróg biłgorajski. Krupniak. Regionalne Smaki - Listopad 171

jajka 1 łyżka cukru 1 jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie farszu: Ziemniaki pokroić w kostkę, ugotować do miękkości. Odcedzić ziemniaki, pozostawiając ok. 2 cm wody.  Do garnka ziemniakami dodać suchą kaszę gryczaną i ugnieść na gładką masę. Garnek przykryć pokrywką, pozostawić na ok. 1 godzinę do zmięknięcia kaszy. Gdy kasza będzie miękka (sprawdzić rozgniatając kaszę między palcami), dodać pokruszony(...)ciasto i przykryć nim farsz. Za pomocą noża wsunąć brzegi ciasta między farsz, a brzegi foremki. Wierzch ciasta  ponakłuwać   widelcem i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piróg piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego Piróg Biłgorajski na innych blogach: Konwalie w kuchni nie-ład mAlutki

Codziennik Kuchenny
Wolnowar Russell Hobbs - wrażenia z użytkowania 398

temperatury gotowania - niska, wysoka i podtrzymywanie ciepła. Niska temperatura około 70*C służy do powolnego, długiego gotowania. Mięso pieczone w tej temperaturze przez 10 godzin jest kruche, soczyste i obłędnie pyszne, ciężko odtworzyć ten smak w piekarniku. Drugi stopień ciepła, to wysoka temperatura ok. 120*C do szybszego duszenia mięsa, aczkolwiek nadal jest to około 6 godzin. Ostatnia(...)różne posiłki, nie tylko wolnopieczone mięsa. Idealnie sprawdzi się również jako narzędzie do przygotowania jednogarnkowego obiadu - gulaszu czy nawet zupy. Piekąc udka z kurczaka, włożyłam do wolnowaru również obrane ziemniaki i marchewki - wszystko się świetnie upiekło i przepięknie pachniało. Warzywa przygotowane w wolnowarze są jędrne, soczyste i dużo smaczniejsze niż te prosto z wody.  A co najważniejsze - moja praca

Gotowanie i blogowanie

Proponowane wyszukiwania