pieczone ziemniaki w piekarniku - 5758 przepisów (strona:304/384)

Regionalne Smaki - LISTOPAD. ZAPROSZENIE 115

jajka 1 łyżka cukru 1 jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie farszu: Ziemniaki pokroić w kostkę, ugotować do miękkości. Odcedzić ziemniaki, pozostawiając ok. 2 cm wody.  Do garnka ziemniakami dodać suchą kaszę gryczaną i ugnieść na gładką masę. Garnek przykryć pokrywką, pozostawić na ok. 1 godzinę do zmięknięcia kaszy. Gdy kasza będzie miękka (sprawdzić rozgniatając kaszę między palcami), dodać pokruszony(...)Rozwałkować pozostałe ciasto i przykryć nim farsz. Za pomocą noża wsunąć brzegi ciasta między farsz, a brzegi foremki. Wierzch ciasta ponakłuwać widelcem i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piróg piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego

Codziennik Kuchenny
Piróg biłgorajski. Krupniak. Regionalne Smaki - Listopad 171

jajka 1 łyżka cukru 1 jajko do posmarowania ciasta Przygotowanie farszu: Ziemniaki pokroić w kostkę, ugotować do miękkości. Odcedzić ziemniaki, pozostawiając ok. 2 cm wody.  Do garnka ziemniakami dodać suchą kaszę gryczaną i ugnieść na gładką masę. Garnek przykryć pokrywką, pozostawić na ok. 1 godzinę do zmięknięcia kaszy. Gdy kasza będzie miękka (sprawdzić rozgniatając kaszę między palcami), dodać pokruszony(...)ciasto i przykryć nim farsz. Za pomocą noża wsunąć brzegi ciasta między farsz, a brzegi foremki. Wierzch ciasta  ponakłuwać   widelcem i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piróg piec ok. 1 godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego Piróg Biłgorajski na innych blogach: Konwalie w kuchni nie-ład mAlutki

Codziennik Kuchenny
Wolnowar Russell Hobbs - wrażenia z użytkowania 398

temperatury gotowania - niska, wysoka i podtrzymywanie ciepła. Niska temperatura około 70*C służy do powolnego, długiego gotowania. Mięso pieczone w tej temperaturze przez 10 godzin jest kruche, soczyste i obłędnie pyszne, ciężko odtworzyć ten smak w piekarniku. Drugi stopień ciepła, to wysoka temperatura ok. 120*C do szybszego duszenia mięsa, aczkolwiek nadal jest to około 6 godzin. Ostatnia(...)różne posiłki, nie tylko wolnopieczone mięsa. Idealnie sprawdzi się również jako narzędzie do przygotowania jednogarnkowego obiadu - gulaszu czy nawet zupy. Piekąc udka z kurczaka, włożyłam do wolnowaru również obrane ziemniaki i marchewki - wszystko się świetnie upiekło i przepięknie pachniało. Warzywa przygotowane w wolnowarze są jędrne, soczyste i dużo smaczniejsze niż te prosto z wody.  A co najważniejsze - moja praca

Gotowanie i blogowanie
Pizza orkiszowa z kurkami, boczkiem, mozzarellą i jajkiem sadzonym 154

Połączenie boczku z kurkami i jajkiem może być pomysłem na wiele potraw. Zarówno tłustą sałatkę z ziemniakami, jak i Carbonarę w nowej odsłonie. Z tych składników byłby również świetny quiche czy tarta lub zwyczajna i banalna zapiekanka. Ja postawiłam dziś na orkiszową pizze. Proste połączenie, które można zastosować w wielu daniach. U mnie tym razem w taki sposób. A wiesz(...)minut i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Następnie rozwałkuj ciasto i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 15-20 minut do wyrośnięcia. Wysmaruj ciasto sosem pomidorowym. Ułoż pokrojony ser. Połóż boczek oraz posyp całość kurkami. Umieść pizze w piekarniku nagrzanym do 200 stopni i piecz 10 minut. Po tym czasie wyciągnij pizze, wbij jajka, dopraw solą

Mango Papaja
Bułki nadziewane dżemem mandarynkowym 84

lubię), czyli za przygotowanie jakiegoś żarełka. Tym bardziej, że Madzia za godzinę z pracy wróci i pewnie jeść będzie chciała. Więc w piekarniku już dochodzą kurczakowe udka w sosie musztardowo miodowym, a do tego zaraz zacznę robić ziemniaki. Wymyśliłem sobie takie grubo krojone, ze cztery razy grubsze niż tradycyjne frytki. Trzeba je nieco obgotować, odrobinę tylko, tak maksymalnie(...)kulki i spłaszczamy je na płaski placek. Na środek kładziemy łyżeczkę marmolady i zawijamy ciasto. Musimy dokładnie zlepić żeby marmolada nam nie wypłynęła. Kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia sklejeniem ku dołowi i ponownie przykrywamy i zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Smarujemy po wierzchu mlekiem i pieczemy około 20 minut (do zrumienienia) w temperaturze 180 stopni. Prawdę mówiąc

Marder&Marder Manufacture
Kaczka z sosem malinowym 112

kaczki przygotuj pyszny sos malinowy, lub jeśli wolisz podaj ją z żurawiną, też będzie idealna. Jestem fanką podania tej kaczki na talerzu z sałatką, a dodatek w postaci ziemniaków, kaszy czy pieczywa podaj na stół. Dzięki sałatce kaczka będzie wyglądała jeszcze lepiej Polecam Wam także inne przepisy: – kaczka teryiaki – kaczka z pigwą – pierogi z kaczką – rosół(...)drugą stronę i smaż jedynie 2 minuty. Jeśli Twoja patelnia nadaje się do używania w piekarniku nie musisz zmieniać naczynia i wstawić kaczkę do piekarnika na patelni, a jeśli nie nagrzej naczynie żaroodporne wraz z piekarnikiem i włóż do niego kaczkę skórą do góry. Piecz piersi kacze przez 8 minut, po czym wyjmij je z piekarnika i odstaw

nietylkopasta.pl
Indyk w sosie z zielonym groszkiem 161

Indyk w sosie z zielonym groszkiem to danie, które idealne łączy się z kaszą jęczmienną i gryczaną. Indyk jest bardzo delikatnym mięsem i trzeba uważać, aby

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Wtorek – Kurczak z ryżem a la pilaf 127

składniki marynaty. Odstawiamy na kilka minut. Myjemy filety, osuszamy i dodajemy do marynaty. Odstawiamy na minimum 15 minut. Krok 2 Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Kurczaka osączamy z marynaty, przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 30-35 minut. Krok 3 Przygotowujemy ryż. Ziarenka płuczemy pod strumieniem zimnej wody. Siekamy drobno szalotkę. Rozgrzewamy rondel i roztapiamy łyżkę(...)gotujemy 17 minut. Po tym czasie ścigągamy pokrywkę, mieszamy ryż, solimy i pieprzymy do smaku. Krok 4 Kurczaka wyciągamy z pieca i odstawiamy na kilka minut, żeby soki równo rozprowadziły się w filetach. Krok 5 Z pieczeni zostanie pyszny sos, pełny aromatów z marynaty. Przelewamy go na patelnię i podgrzewamy kilka minut, żeby płym odparował i zgęstniał. Dodajemy odrobinę

Niedzielny kucharz
Warzywna zapiekanka z dynią i papryką 159

naprawdę pyszna :) W czasie pieczenia pomyślałam jednak, że spora ilość dyni i marchewki może spowodować, że zapiekanka będzie lekko słodkawa i mdła, dlatego zeby troszkę zaostrzyć jej smak zrobiłam szybki sos czosnkowy z koperkiem na bazie jogurtu naturalnego. I to był strzał w dziesiatkę :) Wszyscy byli zachwyceni tym połączeniem. Ale oceńcie najlepiej sami :) Składniki: 3 ziemniaki około 600g dyni piżmowej(...)około 5 minut, a następnie wystudzić. W misce połączyć dynię, ziemniaki, podsmażone warzywa i 3/4 sera startego na grubej tarce. Dodać posiekaną pietruszkę, tartą bułkę, bazylię, gałkę muszkatołową i jajka. Doprawić solą i pieprzem i wszystko dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lekko wysmarowanego tłuszczem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni. Zapiekać 40-45 minut

kuchnia doski
Chleb żytni z kminkiem – podobno litewski ;) 135

nawinie. Żeby było śmiesznie, przepisy pochodzą z blogów zagranicznych. I tak robiłam już „polish pierogis” – podobno typowo polskie danie, z nadzieniem z ziemniaków i boczku, potem gotowane i odsmażane na maśle. Piekłam typową, polską babkę z nadzieniem uwaga…z cynamonu Robiłam również morawskie kołacze, czyli drożdżówki ze śliwką – całkiem dobre przyznaję, jednak nie mi oceniać(...)razowej 150 g aktywnego zakwasu 200 ml wody W dniu pieczenia 200 g mąki żytniej razowej 1 łyżeczka soli 150 g gorącej wody 1 łyżka kminku 1 łyżka dobrego, naturalnego kakao Sposób przygotowania Dzień wcześniej Wymieszać składniki w misce. Przykryć folią, zostawić na noc w temperaturze pokojowej. W dniu pieczenia Wymieszaj wszystkie składniki z masą w poprzedniego dnia. Wysmaruj keksówkę

Mieszam w Garnku
Ciasto cytrynowe z malinami 155

Dziś setny wpis na moim blogu, więc z tej okazji zapraszam na pyszne ciasto do kawy lub herbaty :) Ciasto jest bardzo smaczne i pięknie pachnie cytryną

kuchnia doski
Pyszna zapiekanka kalafiorowa z grzybami 99

pieczonym mięsem na zimno… Polecam to proste i niezawodne danie, zapiekanka grzybowa jest pyszna z każdego rodzaju grzybów, ale najbardziej nam smakowała z boczniakami. Wy musicie sami wypróbować które będą bardziej w Waszym guście : pieczarki, boczniaki, shitake, a może leśne podgrzybki czy maślaczki lub mariaż wszystkich po trochu.. Składniki na około 3-4 osoby: 4 duże ziemniaki(...)duże. Podsmażamy na maśle, jak zmiękną i się przyrumienią, dokładamy obrane i pokrojone w małą, kostkę ziemniaki. Smażymy do czasu, aż się lekko przyrumienią. Doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem, gałką i cukrem do smaku. Mieszamy i przekładamy do słoików ( naczynia do zapiekania ), układając smażone ziemniaki z grzybami , wtykamy do nich małe różyczki kalafiora, dość gęsto lub tyle ile lubicie . Każdy słoik

Ogrodnik w podróży
Puree z dyni do wszystkiego 138

dyniowy może przygotować każdy, nawet jeśli domowe przetwory robi po raz pierwszy. Domowy przecier z dyni zamrażam lub pasteryzuję, a zimą wykorzystuję go do ciast, deserów i jako zamiennik ziemniaków do obiadu. Mus z dyni to także nasz ulubiony dodatek do wielu curry i zup, zwłaszcza zupy krem z dyni z mlekiem kokosowym Przecier dyniowy dla niemowlaka można przed podaniem(...)dynia piżmowa lub innych gatunków Puree z dyni do wszystkiego - przepis Piekarnik nagrzewam do temperatury 180-190 stopni. Dynię myję, oczyszczam z pestek i włókien i kroję w niezbyt szerokie paski o grubości mniej więcej 2 cm w najszerszym miejscu. Pokrojoną dynię układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę około 40 do 60 minut w zależności od gatunku

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Brownie z batata - bezglutenowe, wegańskie, najlepsze :) 193

się udało! I żałuję, że tak późno się za to zabrałam. To ciacho jest fantastyczne! Mega pyszne, mocno czekoladowe, słodziutkie i naładowane różnymi, zdrowymi składnikami. I jest z ziemniaka, rzecz jasna 😂 Jest bardzo proste i wydaje mi się, że szybkie do przygotowania. A efekt finalny bardzo zadowalający. Brownie jest mięciutkie, ale zwarte, czyli się nie rozwala, ma mazistą strukturę(...)Kolejno wszystkie składniki wraz z ugotowanymi batatami zmiksuj na jednolitą masę (użyłam malaksera). Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (moja ma 21,5 x 21,5 cm) i wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika. Piecz z termoobiegiem przez ok. 50 minut (do suchego patyczka).  Po upieczeniu ciasto wyciągnij z formy i pozostaw do całkowitego ostygnięcia

Zdrowie na języku :P
Schabowy po królewsku – przepis na obiad 353

szybki obiad, gdyż wszystko można przygotować nawet dzień wcześniej, a w momencie podania tylko zapiec przez kilka minut w piekarniku. Schab można podać jako samodzielne danie, albo w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki np. z kapusty kiszonej. Zamiast schabu można wykorzystać również pierś z kurczaka, będzie równie smacznie. [embed]https://youtu.be/R7rMeLrgLzA[/embed] Składniki na schabowy po królewsku (5 porcji): około(...)dużej łyżce pieczarek z papryką, a na wierzchu posypujemy startym serem żółtym. Całość zapiekamy kilka minut w piekarniku, aby ser się rozpuścił. [caption id="attachment_7603" align="aligncenter" width="685"] Schabowy po królewsku[/caption] Zobacz inne przepisy ze schabem: Schab Pieczony W Ketchupie – Przepis Na Obiad Schab Pod Pierzynką Z Marchwi I Sera Schabowe Pod Pierzynką Kotlet Schabowy

e-PrzepisyKulinarne

Proponowane wyszukiwania