tygrysy lubią najbardziej. Kawał soczystego steak'a z rostbefu wołowego. Z pieczonymi ziemniakami, masłem czosnkowym i sałatką z rukoli i pomidorów. Próbowałem wielu sposobów na przygotowanie steak'a, z sosem winnym, sosem pieprzowym, sosem balsamicznym, ale to właśnie ten sposób smakuje mi najbardziej. To proste danie i lubi proste składniki i dodatki. Do przygotowania steak'a użyłem: steak(...)lodówki pozostawiłem je na godzinę, aby osiągnęło pożądaną temperaturę. W międzyczasie przygotowałem dodatki do mięsa. 4 małe ziemniaki obrałem ze skóry, umyłem i przez 10 minut dotowałem we wrzącej osolonej wodzie. Po tym czasie odcedziłem je i umieściłem w piekarniku z włączoną funkcją grilla w temperaturze 180 stopni na 20 minut. Następnie obniżyłem temperaturę w piekarniku do 90 stopni
Wyprawy kulinarnebrokuła pozostałości wędlin- mogą być obeschnięte obierki z marchewki pozostałe pieczone mięso szczypiorek lub cebula dymka sól i pieprz do smaku Składniki na wywar z wyjątkiem przecieru pomidorowego umieścić w garnku, zalać wodą i gotować na niewielkim ogniu kilka godzin. Aby nie marnować niepotrzebnie gazu lub prądu ziemniaki umieścić na metalowym sitku i ugotować na parze w garnku(...)powierzchni. Na każdym kawałku ułożyć różne dodatki, następnie „zawinąć” w ciasto.Teraz brzegi ciasta dokładnie ze sobą zlepić, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do kolejnego wyrastania na około 15 min. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 20-25 min w temperaturze 200°C. Póżniej chrzan wymieszać ze śmietaną. Wypieki podawać z sosem. A tak to wygląda na warsztatach :) Naprawdę
Kuchnia na wzgórzuNajbardziej na świecie lubię risotto z grzybami. Jednak ile można! Dziś poszliśmy rano z synkiem na bazar i tak się zastanawiałem z czym zrobić to danie
BaRepasKolejna propozycja na Halloween to tarta dyniowa (pumpkin pie). Kruchy spód wypełniony kremowym nadzieniem z dyni z przyprawami korzennymi. W Stanach Zjednoczonych i Wielkiej Brytani tarta
kuchnia doskipodczas pieczenia ) , solimy , doprawiamy pieprzem i majerankiem ( spora ilość ;)) . Całość wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 C z włączonym termoobiegiem, zaraz po wstawieniu kuraka , obniżamy temperaturę do 160 C i pieczemy tak długo , aż skórka zrobi się apetycznie brązowa , na 10 minut przed wyjęciem go z piekarnika , podkręcacie temperaturę do 190 C ( wtedy skórka zrobi się chrupiąca ) . Podczas pieczenia , otwieramy(...)polewamy nim co jakiś czas piekącego się kuraka ( tak co 15 minut ) , aż do wyczerpania złotego trunku " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" />" class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Kuraka podajemy natychmiast po wyjęciu z piekarnika , gdyż jak poleży, to skórka straci chrupkość . Warzywka pieczone w ściekającym z kuraka soku i piwku
Ogrodnik w podróżytwarogiem, podstawowymi składnikami serników są: jajka, cukier, masło, mąka pszenna, sól, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy (lub inny środek aromatyzujący). W niektórych przepisach spoiwem, zamiast mąki, są gotowane ziemniaki, bądź jajka w dużych ilościach. Celina Nierodkiewicz, członkini Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” przypomina, że sposobem uzyskania najlepszego wypieku jest użycie ingrediencji wysokiej jakości. – Najlepiej, aby twaróg(...)szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubite przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki i wykładamy masę serową. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 1 godz. Jeżeli wierzch zaczyna się za mocno przypiekać – przykrywamy go arkuszem papieru do pieczenia. Gotowy sernik studzimy
mojewypiekiinietylkotwarogiem, podstawowymi składnikami serników są: jajka, cukier, masło, mąka pszenna, sól, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy (lub inny środek aromatyzujący). W niektórych przepisach spoiwem, zamiast mąki, są gotowane ziemniaki, bądź jajka w dużych ilościach. Celina Nierodkiewicz, członkini Loży Ekspertów Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” przypomina, że sposobem uzyskania najlepszego wypieku jest użycie ingrediencji wysokiej jakości. – Najlepiej, aby twaróg(...)szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę stopniowo dodając cukier. Ubite przekładamy do masy serowej i delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki i wykładamy masę serową. Tak przygotowany sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy około 1 godz. Jeżeli wierzch zaczyna się za mocno przypiekać – przykrywamy go arkuszem papieru do pieczenia. Gotowy sernik studzimy
mojewypiekiinietylkopewno nikt przy zdrowych zmysłach nie odpali wówczas piekarnika ;) Dlatego najlepiej sprawdzą się jako deser lody albo ciasta prosto z lodówki. Ostatnio naszła mnie ochota na takie właśnie ciasto i postanowiłam spełnić swoją zachciankę. Troszkę poszperałam w necie i wymyśliłam sobie takiego oto składańca z owocami leśnymi. Na herbatnikach, bez pieczenia. Możecie użyć dowolnych owoców - truskawki, jeżyny czy poziomki też(...)gładki krem i dzielimy go na pół. Mus owocowy: Owoce umieszczamy w garnku i wlewamy wodę. Zagotowujemy. Rozgniatamy owoce na mniejsze kawałki (za pomocą widelca lub tłuczka do ziemniaków) lub miksujemy w blenderze (jeśli wolimy gładką konsystencję). Wsypujemy galaretki i mieszamy do ich rozpuszczenia. Studzimy. Blachę wyłożyć folią spożywczą tak, aby duża część wystawała poza jej brzegi. Ułatwi to późniejsze
My simple kitchenmąki pszennej do pierogów (np. poznańska) 3 łyżki startego parmezanu 1 jajko 1,5 łyżeczki soli dodatkowa mąka do podsypania Przygotowanie: Puree z dyni wymieszać z ziemniakami, solą, jajkiem, parmezanem i mąką - na początek proponuję 200 g, jeśli ciasto będzie zbyt miękkie dodać więcej. Jeśli puree jest wodniste, warto je wcześniej odparować trochę na patelni, albo odcedzić trochę(...)kroimy na ćwiartki, wydrążamy nasiona, aby został sam łany miąższ. Ćwiartki kroimy na mniejsze kawałki o szerokości 5-6 cm. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy 45-60 minut, aż widelec będzie lekko wchodził w miąższ. Studzimy dynię i miksujemy na gładko. Odważamy porcje jakie będą nam potrzebne
Kulinarne InspiracjeŚwięta, święta i po świętach. Lodówka ujrzała światło :) czas zacząć gotować, po takim objedzeniu dziś coś lekkiego, pikantnego. Krem z pieczonej papryki, co najlepiej lubię w zupach ....? Gdy mogę budować smak zupy, za każdym razem wystarczy dodać inny składnik np., gdybym dodała do tego dynię lub mleko kokosowe już mamy coś innego. Zwykła zupa nie musi być nudna(...)ulubione zioła, opcjonalnie uprażone ziarna słonecznika, dyni, ziarnka chili (możemy pominąć jeśli chcemy zjeść czysty krem) SPOSÓB WYKONANIA : Paprykę myjemy osuszamy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika do 200 stopni na ok 20 minut. Papryka zmięknie, lekko będzie opalana. Po upieczeniu bardzo łatwo zdjąć skórkę, oczyścić z nasion. Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek,paprykę chili kroimy
Basia w kuchniindeks glikemiczny (75), dlatego dynię należy łączyć z produktami o niskim IG. Na moim blogu pojawiły się już przepisy na pieczoną dynię, na zupę krem z pieczonej dyni i na dyniowe ślimaczki drożdżowe. Mam jeszcze parę dań do przygotowania, na razie kolorowe dynie cieszą moje oko w domu i w przydomowym ogródku ! Może zrobię dyniowy(...)smaku przypominają trochę ziemniaka... W sprzedaży są też dynie makaronowe Stripetti i Pyza, ale ja nie jestem ich wielbicielką. Zdecydowanie bardziej od nich wolę prawie bezobsługową dynię bezłupinową Miranda. Jedzmy więc dynię ! Jest smaczna, zdrowa i ma bogate zastosowanie ! A co zrobić, żeby mieć dynię cały rok pod ręką ? Upiec w piekarniku, a następnie zblendować
Kulinarne przygody GatityPolsce. W poszukiwaniu idealnego spodu na bezglutenową pizzę wymyśliłam ostatnio, że mogę użyć do jego przygotowania zielony groszek. Są już pizze z kalafiora, z brokuła, z dyni, lub z ziemniaków, to dlaczego nie wypróbować innego warzywa? Spisał się całkiem nieźle. Wykorzystałam mrożony groszek już przygotowany na parze Bonduelle, który bardzo polubiłam, żeby nie czuł się samotny użyłam również kukurydzy(...)dodajemy szczyptę soli, oliwę z oliwek i wymieszane razem mąki. Mieszamy aby połączyć składniki i uzyskać jednolita masę. Wykładamy ją na blaszkę na papier do pieczenia i formujemy na kształt pizzy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na godzinę. Pomidory malinowe obieramy ze skórki, blendujemy i redukujemy na patelni z dodatkiem kilku plasterków chilli, soli, miodu, przeciśniętego przez
Quinoa Raz!Znam klopsiki drobiowe, wieprzowe, wołowe...znam klopsiki z jaj, kaszy jaglanej, ryżu i czego tam więcej....ale ostatnio poznałam klopsiki z ryby. Od dawna przymierzałam się
Kopystką po garachKontynuując tydzień z ziemniakiem, proponuję je dziś w formie pieczonej. Ale za nim przejdę do przepisu, kilka informacji z pochodzenia ziemniaka. W XVII i XVIII wieku ziemniaki zaczęto uprawiać w Europie Środkowej i Wschodniej. W Polsce pokazały się po raz pierwszy w XVII wieku. Jan III Sobieski przysłał je swojej ukochanej Marysieńce jako osobliwość cesarskich ogrodów(...)się krajem, o którym poeta Włodzimierz Zagórski pisał: Znaszli tej kraj, gdzie kartofla dojrzewa? Dziś bez ziemniaków trudno wyobrazić sobie polski jadłospis. Jak kraj długi i szeroki pyrki, kartofle, grule, ziemniaki można przyrządzać na wiele sposobów. A oto jeden z nich: Składniki: -8 ziemniaków jednakowej wielkości -30 dag pieczarek -jedna duża cebula -łyżka masła -20 dag sera zółtego -folia aluminiowa
Kulinarne przemysleniaLiczba porcji : 15 bułeczek Często piekę różnego rodzaju bułeczki, ale te podbiły serca mojej rodziny. Po pierwsze są niesamowicie pyszne, po drugie ziemniaki powodują, że są pulchne, a po trzecie na drugi dzień są nadal tak samo świeże jak zaraz po upieczeniu. Co ciekawe, do włoskich bułeczek można użyć ziemniaków z obiadu . Po przepisy na moje wypieki zapraszam(...)ugotowanych ziemniaków 4 łyżki oliwy z oliwek 360 ml ciepłej wody 1 łyżeczka soli 25 g świeżych drożdży Składniki do smarowania bułeczek 30 ml oliwy z oliwek 2 łyżeczki oregano Sól Opcjonalnie: Czarnuszka Słonecznik Parę suszonych pomidorów Parę plasterków salami Krok po Kroku 1 Gotujemy ziemniaki, czekamy aż ostygną i przeciskamy przez praskę. Do bułeczek włoskich możemy wykorzystać ziemniaki które
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy