pieczone udka - 2203 przepisów (strona:95/147)

Kurczak po kujawsku 192

Umyte i osuszone udka natrzeć zmiażdżonymi ząbkami czosnku. Następnie oprószyć ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem i słodką mieloną papryką. Mięso schłodzić w lodówce przez 30-60 minut. 2. W małej misce połączyć ketchup i majonez. 3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch mięsa wyłożyć keczup i majonez. Całość oprószyć bułką tartą. Naczynie przykryć folią aluminiową, piec w 200 st.C przez

Kuchnia domowa Ani
Szaszłyki w miodowo-sojowej marynacie 319

500g mięsa z udek kurczaka 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki miodu szczypta pieprzu i ostrej papryki 3 łyżki sezamu 1. Mięso kroimy w niezbyt grubą kostkę. W misce mieszamy sos sojowy, miód, pieprz, paprykę i sezam. Łączymy z mięsem i dokładnie mieszamy by marynata obtoczyła każdy kawałek.  2. Mięso nabijamy na patyczki do szaszłyka. Pieczemy w temperaturze

Szefowa kuchni
kurczak marynowany masłem czosnkowym,przyprawami pieczony z cukinią podany z ryżem z parowara czyli Pudliszki – pomidorowe 166

wykałaczkami spiąć otwór, udka związać razem przyprawy oprócz w płynie wszystkie wymieszać i natrzeć kurczaka, uważać na skórę gdzie jest masło aby nie popękała - schować do lodówki na całą noc opłukaną cukinię pokroić na kawałki, młode obrane marchewki pokroić na talarki kurczaka położyć w naczyniu żaroodpornym i wokoło rozłożyć marchew z cukinią nakryć folią i piec w 220C około

W Mojej Kuchni Lubię
Szwajcarskie Chrebeli, czyli Pospolity Marcepan 136

cukru. Czasami zamiast zwykłego cukru dodaje się cukier puder. A we francuskojęzycznej części Szwajcarii w przepisach pojawia się masełko. Podobno prawdziwe chrebeli nie mogą zawierać ani grama proszku do pieczenia.  Anyżkowe chrebeli są popularne w Szwajcarii w okresie Bożego Narodzenia. A w Baden, mieście w kantonie Aargau sprzedawane są przez cały rok. Pięknie opakowane w badenskich kolorach: czerwonym, białym(...)podsuszy, aż dół pozostanie wilgotny i utworzy się lekko białawy brzeżek nazywany nóżką lub stopką ciasteczka.  Ciastek nie trzeba piec zbyt długo, ponieważ będą twarde. Ważne jest, żeby miały jasny kolor. Nie wolno wykładać foremki papierem do pieczenia, tylko trzeba posmarować ją masłem. W przeciwnym razie nie utworzy się charakterystyczna nóżka, czyli brzeżek pod ciasteczkiem. W starych przepisach przeczytamy

dolcevitainmykitchen
Czerwona kapusta zasmażana do obiadu 93

uzupełnia posiłek. Udko kurczaka, pierś kaczki, kotlety mielone – do wszystkiego czerwona kapusta będzie pasowała smakowicie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Czerwona kapusta zasmażana 5 od 2 osób Autor: Paweł Clad Danie: Sałatka Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość 4 porcje Przygotowanie 10 min. Gotowanie 30 min. Kalorie 70 kcal Najlepsza zasmażana czerwona kapusta. Do dań z mięsem: pieczonego kurczaka, kaczki

ProstePesto.pl
Marynata barbecue na grilla 129

innego mięsa (udek z kurczaka lub karkówki, a także tofu) Przygotowanie: Skórkę z pomarańczy zetrzeć i wycisnąć sok z pomarańczy. Papryczkę chilli pokroić drobno, dodać do soku razem z resztą składników. Kurczaka pokroić wzdłuż i zamarynować co najmniej na 1h, a najlepiej przez całą noc. Grillować na ogniu lub na patelni grillowej. Można podawać z pieczonymi ziemniakami i sałatą

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Udka w miodowej glazurze z chilli 186

Umyte i osuszone udka smarujemy marynatą i wkładamy do rękawa, który umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Wstawiamy do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia naczynie z kurczakiem wstawiamy do piekarnika, ustawiamy temperaturę 170 st. i zostawiamy na 25 minut. Cukinię kroimy w krążki, posypujemy z jednej strony ziołami i odrobiną soli. Wstawiamy do piekarnika i skrapiamy oliwą. Pieczemy kolejne 25 minut

W poszukiwaniu inspiracji
Tosty francuskie z awokado i jajkiem 239

Tosty francuskie z awokado i jajkiem to zdrowa propozycja na niedzielne śniadanie. Tosty będą z dodatkiem awokado, które dzięki zawartym składnikom odżywczym bardzo pozytywnie wpływa na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Udka kurczaka w czerwonym winie 170

niebo. Składniki: Udka z kurczaka ( ta grubsza część, ja miałam 7 dużych ) Czerwony knorr do mięs Sól Czosnek granulowany 2 cebule Wino czerwone półwytrawne Wykonanie: Kurczaka przyprawiamy czerwonym knorrem do mięs, solą i granulowanym czosnkiem. Cebule obieramy i kroimy w ósemki. Cebulą przekładamy kurczaka. Całość pozostawiamy do zamarynowania na godzinę albo dłużej. Po upływie tego czasu pieczemy w piekarniku

Smaki Ewy
PASZTET DROBIOWY Z ŻURAWINĄ 171

wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok godziny. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po odstudzeniu obieramy. Bułkę moczymy w rosole,odciskamy. Przez maszynkę do mięsa trzykrotnie przepuszczamy mięso, bułkę i warzywa. Gotową masę doprawiamy do smaku solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowalismy mięso i warzywa. Dodajemy żurawinę. Przekładamy do foremek. Pieczemy w piekarniku

Z Majeczką w kuchni
Kurczka cacciatore z dynią, pieczarkami, pomidorami i oliwkami 166

nóżek. Udka oczyszczamy ze skóry. Dynię, pieczarki i kurczaka wrzucamy do garnka. Wlewamy wino i czekamy aż wino się trochę zredukuje (odparuje alkohol) ok. 15 minut. Teraz wlewamy pomidory, pół puszki wody (tej puszki z pomidorów) i całość mieszamy. Dodajemy wydrylowane oliwki i doprowadzamy do wrzenia. Danie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok. 1 godziny

Kuchenne Wariacje
Pasztet drobiowy z mączką grochową 163

udko ugotowane 6 wątróbek drobiowych 1 szklanka rosołu sól pieprz pieprz ziołowy staropolski przyprawa do pasztetu (pasztet ardeński) 2 łyżki mączki z grochu 1 jajko Oddzielić mięso od kości. Mięso  i wątróbkę włożyć o kubka blendera zalać rosołem, dodać jajko i wszystko dobrze zmiksować na jednolitą masę, doprawić do smaku, Przełożyć do formy i piec

Gotowanie jest łatwe
Marynata miodowo- musztardowa 252

ucztą dla podniebienia. Delikatny słodko- ostry smak doda mu prawdziwego charakteru. Marynata miodowa idealnie sprawdza się z drobiem. Na moim stole ostatnio zagościła w towarzystwie kurczaka- a dokładniej jego udka. Powiem nieskromnie- palce lizać ;)  Serdecznie polecam ;)  Składniki: pół szklanki oliwy z oliwek 4 łyżeczki naturalnego miodu  4 łyżeczki musztardy  pół łyżeczki ostrej papryki szczypta słodkiej papryki(...)sól do smaku  pieprz do smaku  Wykonanie: Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i natrzeć nią oczyszczone i osuszone nogi z kurczaka. Mięso marynować w lodówce przez dzień. Podczas pieczenia co jakiś czas mięso polewać marynatą.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Czwartek: Pęczotto z grzybami i groszkiem 159

pęczotto: warzyw, grzybów i kurczaka. Każdy z elementów tego dania ma swój smak i aromat, które idealnej odnajdują się w pęczaku. Wykorzystaliśmy przepis Davida Travisa Składniki: Szklanka pęczaku 4 udka kurczaka bez kości Szklanka groszku Szklanka zielonej fasolki 250 g boczniaków lub pieczarek Szklanka białego wina (najlepiej kwiatowego, np. Rieslinga) 1 szalotka lub mała, drobno posiekana cebula 1 drobno posiekany(...)szklanki tartego parmezanu Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Mięso osusz recznikiem papierowym, posól, popieprz, odstaw. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni. Wstaw mięso do gorącego piekarnika. Piecz przez 15-20 minut. Krok 2 W szerokim rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy, wsyp na nią posiekaną cebulę i czosnek. Jeśli używasz szalotki smaż 1-2 minuty, jeśli zwykłej cebuli, która

Niedzielny kucharz
Ciekawe restauracje w Krakowie – Gdzie warto zajrzeć ? 93

się pochwalić  wyróżnieniem ze strony Michelina. W bogatym menu nie brak dań mięsnych i rybnych, przy czym na liście firmowych specjałów królują najprostsze dania. Pielmieni z wiejską śmietaną, pieczona kiszka ziemniaczana oraz cepeliny (z farszem mięsnym, bryndzą lub grzybami) – oto najważniejsze rarytasy. Na uroczysty obiad można zamówić kaczkę z jabłkami po staropolsku lub Przysmak Jaremy (stek z sosem(...)różnymi farszami, sałaty z kozim serem lub wędzonym filetem z gęsi oraz pyszny żurek – oto propozycje na początek uczty. Na większy głód świetnie sprawdzi się filet z sandacza lub udko z gęsi, z kolei na jaroszy czekają gołąbki z kaszą gryczaną, grzybami i sosem truflowym. Miłośnicy deserów mogą z kolei sięgnąć po sernik krakowski lub… Kogel Mogel, podawany z sezonowymi

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak zapiekany z pieczarkami 923

robi się delikatne, dlatego ważne jest, aby leżało ono w marynacie kilka godzin. Natomiast miód nadaje potrawie odrobinę słodkości, a skórka podczas pieczenia staje się chrupiąca. Pieczarki zawierają w sobie dużo płynów, który podczas pieczenia uwalnia się, tworząc z dodatkiem cebuli pyszny sos. Kurczak zapiekany z pieczarkami smakuje z frytkami, ziemniakami, kaszą lub pieczywem. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na Kurczaka(...)łyżka oleju rzepakowego 1 łyżka musztardy francuskiej z całymi ziarnami gorczycy 2 ząbki czosnku sól, pieprz (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Kurczaka zapiekanego z pieczarkami: Ćwiartki z kurczaka podzielić na udka i pałki. Umyć. Osuszyć. Przełożyć do miski. Składniki marynaty (tj. olej rzepakowy, ocet balsamiczny, miód, musztardę francuską) przełożyć do miseczki i dokładnie ze sobą wymieszać. Dodać obrany i przeciśnięty przez

Danka Pichci