pieczone udka - 2203 przepisów (strona:100/147)

Pasztet drobiowy z żurawiną 84

pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 C. Pieczemy około 40-50 minut. Studzimy w temperaturze pokojowej, następnie wyjmujemy z keksówki i wkładamy do lodówki.   [caption id="attachment_8642" align="aligncenter" width="1024"] Pasztet drobiowy z żurawiną[/caption] Zobacz przepisy na pasztety wegetariańskie: Pasztet Jaglany Z Pieczonymi Warzywami (150 Kcal) Najlepszy Pasztet Jaglany Z Pieczarkami (Wegański) Pasztet

e-PrzepisyKulinarne
Pasztet z pieczarkami 101

udek, marchew, namoczoną bułkę, pieczarki z cebulą i czosnkiem, cebulę pokrojoną na mniejsze kawałki zmielić dwukrotnie maszynką do mielenia. Do masy mięsnej dodać jajko, wyrobić na jednolitą masę, następnie doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową i całość dokładnie wymieszać. Przełożyć do dwóch aluminiowych foremek o wymiarach 7 x 20 cm (lub większej keksówki) wysmarowanych oliwą i wysypanych bułką tartą. 3. Piec

Szalona Kuchnia Eweliny
Paszteciki porosołowe 150

udka z rosołu 2-3 łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich 1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach 1 jajko Przygotowanie: Oddzielamy mięso od kości i przepuszczamy wraz z warzywami przez maszynkę do mielenia. Następnie dodajemy pozostałe składniki i mieszamy dokładnie. Następnie przekładamy masę na paszteciki do 4 foremek aluminiowych na babeczki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy

słodkie i nie tylko historie kulinarne
Pieczone udka z kurczaka w marynacie czosnkowo paprykowej. 131

się nie ma co się lubi - to się lubi co się ma ;-) Propozycja obiadowa dziś - szybka i smaczna i co najważniejsze, robi się prawie sama. Składniki; 5 udek z kurczaka 1/3 szklanki oliwy z oliwek 1 łyżka papryki słodkiej odrobina papryki ostrej 4 ząbki czosnku (posiekany w plasterki) 2 łyżki suszonego oregano łyżeczka soli pół łyżeczki pieprzu   Przygotowanie(...)Wszystkie składniki marynaty należy ze sobą wymieszać a następnie zalać nią mięso tak aby było nią dokładnie pokryte. Odstawić na godz. lub dłużej. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec do miękkości około 45- 50 min w temp. 200 - 190C. Smacznego

Radość kipiąca uśmiechem.
Kurczak faszerowany kaszą jaglaną z kapustą białą i śliwkami 221

udek nie wycinałam, chociaż też to można zrobić. Tak przygotowane mięso oprószyć przyprawą do kurczaka i odrobiną soli. Nałożyć na środek farsz z kaszy jaglanej i zamknąć wszystko w środku kurczaka zabezpieczając wykałaczkami lub zszywając nicią bawełnianą. Przełożyć do naczynia do zapiekania wiązaniem do góry, obłożyć cząstkami jabłka i podlać cydrem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190*C i piec

https:KKuchniaMniam
Zapiekanka z kurczaka ,,Bij i Wiej" według Jamiego Olivera 421

udka do naczynia z pomidorami. Zmiażdż nieobrane ząbki czosnku tylną częścią noża i dodaj je do brytfanki. Posyp wszystko papryką i łyżką tymianku, polej 2 łyżkami oliwy z oliwek oraz 2 łyżkami octu balsamicznego i posyp solą i pieprzem. Przemieszaj całość, żeby składniki pokryły się przyprawami i rozłóż je równomiernie w brytfance tak, żeby kurczak nie był przykryty warzywami. Piecz

Kredowe Menu
Kurczak marynowany w jogurcie 168

Pyszny kurczak z marynaty jogurtowej..do jogurtu dodałam tylko przyprawę  z kurczaka i nic więcej..a mięso było pyszne..polecam.  kurczak - skrzydełka, udka lub podudzia   jogurt naturalny   przyprawa do kurczaka Knorr  Jogurt naturalny wymieszać z przyprawą.Kurczaka umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem, następnie wymieszać dokładnie z marynatą i odstawić na około 12 godzin do lodówki(...)mnie kurczak marynowany był w misce Tupperware].Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą, u mnie była to blaszka z siatką i oliwy nie dawałam.Ułożyć kurczaka i piec 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 190-200 stopni. W połowie pieczenia kurczaka obrócić i piec do zrumienienia

Moje domowe kucharzenie
Udka duszone z pieczarkami i żubrówką 464

Udka uduszone w pieczarkach, podlane aromatyczną żubrówką to bardzo smaczna propozycja na obiad. Mięso jest mięciutkie a alkohol wyparował podczas flambirowania więc dzieci też mogą takie danie zjeść. Potrawa nadaje się na rodzinny obiad, można ją przygotować wcześniej a potem tylko podgrzać i nie tracić czasu na stanie przy kuchni. Wolisz danie bez grzybów ? Zobacz przepis na pysznego kurczaka pieczonego

Smaczna Pyza
Meksykańska zapiekanka z quinoa i przepis miesiąca 408

sklepach, choć większość z Was pewnie nie wie jak ją wykorzystać. Zapraszam więc wszystkich wielbicieli i znawców komosy ryżowej na przepis miesiąca z quinoa. Zasada jest prosta, gotujemy czy pieczemy z quinoa jako jednym ze składników. Przepisy na quinoa powinny być opatrzone bannerem przepis miesiąca. Możecie je dodawać w komentarzach do tego wpisu. Zapiekanka z czarnej fasoli, białej quinoa(...)domyślacie, że taka zapiekanka jest niepowtarzalna w smaku Meksykańska zapiekanka z quinoa Składniki: 4 – 5 porcji 160 g białej quinoa (komosa ryżowa) 500 g kurczaka, u mnie odfiletowane udka 100 g czarnej fasoli 1 cebula 4 ząbki czosnku ½ l buljong z kurczaka 1 łyżka pomidorowego przecieru 1½ łyżeczki sambal oelek 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżki oleju 2 łyżeczki nasion

codojedzenia
Domowy schab parzony 261

Od jakiegoś czasu przygotowuję w domu świeżo wypiekane pieczywo . Można powiedzieć, że to jest już w miarę opanowane, teraz przyszła pora na przygotowanie domowej wędliny. Na

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Kurczak po koreańsku 62

jest kurczak po koreańsku? Soczyste mięso z udek kurczaka, piersi lub skrzydełka w panierce z mąki ziemniaczanej, podawane z sosem lub w sosie. Pierś z kurczaka po koreańsku czy mięso z udek? Dakgangjeong to smażony w głębokim tłuszczu kurczak podawany z sosem. Koreańczycy najczęściej sięgają po mięso z udek lub skrzydełka. Pierś z kurczaka po koreańsku jest jednak najpopularniejsza(...)żadnych wątpliwości. Kto jednak oglądał kurczaka po koreańsku Rączka Gotuje, wie że najlepiej kurczak smakuje sam z sosem. Kurczak po koreańsku z piekarnika czy smażony? Zdecydowanie smażony, kurczak pieczony nie odda już tego smaku. Panierka w kurczaku po koreańsku jest z mąki ziemniaczanej, a ta potrzebuje tłuszczu. Jak zrobić kurczaka po koreańsku? Zapraszam na przepis

Dieta moja pasja
Udka pieczone w marynacie keczupowo-musztardowej 110

Udka często goszczą u nas na stole. Można je przygotować na wiele sposobów.  Składniki: 3 udka 2 łyżki musztardy dijon 1 łyżka musztardy francuskiej 3 łyżki keczupu łagodnego 2 łyżeczki czosnku granulowanego olej sól, pieprz Sposób przygotowania: 1.  Mięso umyć, osuszyć. Oprószyć solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym. 2. Obie musztardy i keczup oraz(...)łyżki oleju wymieszać i mieszankę wyłożyć na mięso. Włożyć do lodówki na kilka godzin.  3. Piec w 180*C przez 70-80 minut. Piec pod przykryciem, a na kwadrans przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę i piec bez. Podawać mięso lekko polane sosem wytworzonym podczas pieczenia. Smacznego!!! Źródło: Kulinarne szaleństwa Evity

Kuchnia domowa Ani
Pieczony kurczak z pęczakiem, fasolą i cieciorką 94

dowolne składniki: kaszę zastąpić ryżem, udka, podudziami, w ogóle możesz zrezygnować z mięsa i zrobić zapiekankę z boczniakami – będzie pyszna. Jedna uwaga: wśród składników jest szklanka bulionu. Jeśli masz rosół w lodówce, albo zamrażalniku, koniecznie po niego sięgnij, bo zapiekanka nasączona aromatem bulionu ma wyjątkowy smak. Przepis inspirowany wpisem na Epicurious.com Składniki: 4 udka z kurczaka ½ szklanki pęczaku 1 mała(...)udka (wyjmij je na pół godziny przed gotowaniem z lodówki). Rozgrzej w żaroodpornym rondlu 3 łyżki oleju. Wyłóż na niego udka skórą do dołu. Smaż na dość mocnym ogniu przez 4-5 minut, aż skórka się zezloci. Przewróć na drugą stronę. Smaż kolejne 4-5 minut. Krok 2 Nastaw piekarnik na 200 stopni. Zmniejsz temperaturę pod rondlem, dodaj do udek

Niedzielny kucharz
Nadzionko 378

Nadzionko to rarytas dla wszystkich wyrafinowanych smakoszy. To idealna propozycja na obiad lub jako samodzielne danie. Taki samym nadzionkiem faszeruję udka. Składniki: 1 kg łopatki 1/2 kg wątróbki 1 i 1/2 bułki 1/2 szklanki bułki tartej masło roślinne 1 torebka kwaśnej śmietany 7 jajek sól pieprz dużo natki pietruszki Mięso, wątróbkę i wcześniej namoczoną bułkę mielimy. Dodajemy bułkę tartą, masło(...)roślinne, jajka, śmietanę, natkę pietruszki, sól, pieprz. Wąską blaszkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Do przygotowanej blaszki przekładamy nadzienie. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni. Smacznego

Salonik smaków
Pyszna rolada drobiowa z żurawiną 167

pozbawić kości, trochę to potrwa, ale nie jest takie trudne, należy przeciąć  wzdłuż piersi i następnie powoli oddzielać mięso od kości.  Chyba najtrudniej przy udkach, ale na pewno  poradzimy sobie . Jak już mamy płat mięska ze skórą, wyrównujemy, przyprawiamy sosem i przyprawą. Posypujemy natką zsiekanej pietruszki.  Następnie rozkładamy na płacie równomiernie(...)dokładnie owijamy bawełnianą nicią. Musi być dobrze zaciśnięte.  Wkładamy do żaroodpornego półmiska, jeszcze raz posypujemy przyprawą i sosem sojowym. Półmisek wysmarowany oczywiście tłuszczem.  Pieczemy  1,5 godziny, od czasu do czasu polewając płynem, który wytworzy się podczas pieczenia. SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej

W kuchennym oknie Ewy
Kurczak zapiekany z ryżem i warzywami 53

Kurczak zapiekany z ryżem i warzywami – i nie potrzebujesz nic więcej, aby przygotować pyszny obiad dla całej rodziny. Składniki 5 udek z kurczaka 2 szklanki ryżu mrożone warzywa 2 szklanki gorącej wody przecier pomidorowy 1 łyżka cukru 1 łyżka vegety czosnek bazylia Przygotowanie Do naczynia wsypać dwie szklanki suchego ryżu, dodać warzywa mrożone i zalać zalewą (2 szkl. gorącej(...)wody wymieszać z przecierem pomidorowym, dodać łyżkę cukru, łyżkę vegety, czosnek, bazylię i przyprawy jakie kto lubi). Na wierzch poukładać doprawionego kurczaka, piec ok. godzinę w 180 stopniach. Autor przepisu: Jolanta Gozdal Artykuł Kurczak zapiekany z ryżem i warzywami pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Udka z kurczaka nadziewane pieczarkami 166

życzliwość firmy Ole . Składniki: 4 udka z kurczaka 1 cebula 20 dag pieczarek 2 ząbki czosnku 2 łyżki farszu pieczarkowego Ole sól, pieprz 1 łyżka masła olej Sposób przygotowania: Udka z kurczaka myjemy, osuszamy, usuwamy kości. Następnie zbijamy tłuczkiem, nacieramy solą, zmiażdżonym czosnkiem, oprószamy pieprzem i odkładamy do lodówki przynajmniej na 1/2 godziny. Na patelni rozgrzewamy masło, szklimy posiekaną cebulkę(...)pokrojone pieczarki, oraz dwie łyżki gotowego farszu pieczarkowego, podsmażamy. Przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ostudzamy. Na przygotowane mięso nakładamy farsz z pieczarek, zwijamy, spinamy wykałaczkami, wkładamy do rękawa do pieczenia, skrapiamy olejem, spinamy rękaw układamy w brytfannie i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temp 190-200 stopni około 40-45 minut. 15 minut przed końcem pieczenia rozcinamy rękaw, mięso polewamy

Podróż w kulinaria
Kurczak w sosie bolońskim 361

udek drobiowych Przyprawa do kurczaka 1 sos boloński Amino 3 pomidory 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 250 ml wody 2 łyżki ostrej czerwonej papryki 2 łyżeczki oregano 1 łyżeczka lubczyku Udka z kurczaka dokładnie myjemy i nacieramy przyprawą do kurczaka, układamy w żaroodpornym naczyniu. Pomidory nacinamy w kilku miejscach i zalewamy wrzątkiem. Czekamy ok. 6 minut i zrywamy skórkę, środek wykrawamy(...)blendujemy na gładki krem w blenderze. Dolewamy wodę, koncentrat pomidorowy, sos boloński Amino i przyprawy: oregano i ostrą czerwoną paprykę. Przygotowaną masą zalewamy kurczaka. Wierzch posypujemy liściem lubczyka. Mięso pieczemy pod przykryciem przez 45 minut. Pod koniec pieczenia możemy odkryć, aby kurczak ładnie się przyrumienił

VioletoweKucharzenie
Egzotyczny kurczak pieczony 151

wyszło to cudo! Polecam bardzo - palce lizać! :) Kurczaka zamarynowałam dzień wcześniej i dałam mu przynajmniej 12 h, by przeszedł wszystkimi smakami. Wyjęłam go z lodówki na godzinę przed pieczeniem. Pieczony kurczak limonkowo-maślany: 1,5 kg kurczak 2 limonki - skórka otarta z obu, sok z 1,5 limonki spory pęczek świeżej kolendry 3-4 ząbki czosnku (u mnie także(...)niego sok z całej limonki i wrzucamy skórki do środka. Dodajemy ok. 1 łyżkę masła z przyprawami do środka. Następnie zabieramy się za "luzowanie" skóry kurczaka na piersiach i udkach. Robimy to delikatnie, by jej nie rozerwać, ale na tyle mocno, by do środka można było włożyć masło z przyprawami i rozprowadzić je pod skórą kurczaka. Wkładamy całe masło

Cooking Monster
Pasztet drobiowo - wieprzowy z żurawiną 157

Warzywa obrać, włożyć do garnka wraz z przyprawami (liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec)oraz mięso z łopatki umieszczamy w garnku, zalewamy wodą. Gotujemy do uzyskania miękkości mięsa. Dodajemy udka i gotujemy ok 20 minut aż mięso z kurczaka odejdzie od kości. Całość posolić. Po wystudzeniu zlewamy rosół. Oddzielamy mięso od kości. W rosole namaczamy czerstwą bułkę. Wszystko mielimy przez maszynkę(...)warzywami i przyprawami (liście laurowe wyrzucamy). Wbijamy jaja, dodajemy ok 2 szklanek rosołu, żurawinę, sól oraz pieprz. Całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę. Przełożyć do formy ok 20x30cm. Piec ok 60 minut w 180st C.  Smacznego

Słodki Zakątek
KURCZAK W CURRY ZAPIEKANY Z WARZYWAMI I SEZAMEM 134

kukurydziana tworzy się smaczna panierka. Kurczak jest soczysty i czuć sezam, który  z połączeniem z curry nadaje dość oryginalnego smaku.  Warzywa, które są zamrożone a potem podczas pieczenia puszczają soki tworzą smaczny sos, który można zagęścić lub nie i polać ziemniaki. Ja osobiście wolę nie zagęszczany, bo po co dodawać mu kalorii. Takie ćwiartki śmiało można podać jako(...)ciepło  np. imprezowych lub okolicznościowych. Takiej wersji nikt się nie powstydzi a goście będą się zajadać. Polecam z bukietem surówek :)  Składniki: 6 ćwiartek z kurczaka ( podzielone na udka i pałki ) 1 łyżka soli himalajskiej 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 2 łyżki sezamu 2 łyżki curry 2 łyżki oleju 3 łyżki mąki kukurydzianej 400 gram mrożonych warzyw (brokuł, marchew, kalafior

Kuchnia Paulettes
Indyk pieczony 128

pionowo w dół, wówczas masło nam nie wypłynie z piersi podczas pieczenia, a indyk będzie wspaniale soczysty. Resztą masła wysmarować indyka, skórki ułożyć na wierzchu. Do środka włożyć pomarańcze. Indyka ułożyć w brytfance. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Po 20 minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec aż temperatura wewnątrz piersi osiągnie 71 stopni. Wyłączyć piekarnik, indyka zostawić(...)odstawić na około 10 minut aby odpoczął. W trakcie pieczenia polewać wytworzonym sosem. Polecam stosowanie termometru do pieczenia. Jest to naprawdę wygodniejsze i zawsze mamy pewność, że mięso zostało upieczone. Wielokrotnie przekonałam się, że przeliczniki -waga indyka na godziny pieczenia, nie sprawdzają się. Polecam również inną wersję indyka pieczonego z pomarańczami

królestwo garów
Do agrestu podejście drugie 157

mąkę i wlać ekstrakt, połączyć. Na dnie tartaletek równomiernie wysypać kaszę, na to wyłożyć agrest - jedną warstwę, owoce powinny ciasno do siebie przylegać. Na wierzch wyłożyć pianę z białek. Piec w 140 st. C. przez 25-30 minut. Ostudzić. Podawać schłodzone. Smacznego! W czwartek, kiedy wróciłam do domu, rozebrałam się i poszłam do łóżka. Nie byłam w stanie kiwnąć nawet(...)stopy (a jeszcze nie był poważnie skrzywdzony przecież). Obudził mnie C. o wpół do dwunastej w nocy, kiedy wrócił do domu. Stwierdziwszy, że jestem głodna, wsadziłam do piekarnika udka kurczęce z poprzedniego obiadu. Jakież było moje zdziwienie, kiedy po godzinie były nadal zimne! Ale tak właśnie się dzieje, kiedy człowiek nie ustawi temperatury...  W piątek, żeby nieco sobie humor

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Roladki z udek kurczaków z pieczarkami. 218

Składniki: 5 udek z kurczaka wytrybowanych 20 dkg pieczarek 1 cebula 2 kromki chleba tostowego Sól, pieprz, przyprawa do kurczaka, Olej i masło do smażenia. Udka z kurczaka przeciąć wzdłuż i wytrybować kości, doprawić. Cebulę i pieczarki  pokroić w drobną kostkę. Przesmażyć  na maśle z dodatkiem oleju. Z chleba tostowego odciąć skórki i miąższ, rozdrobnić w malakserze. Przesmażone(...)pieczarki z cebulą, doprawić i połączyć z rozdrobnionymi okruchami chleba tostowego. Całość wymieszać . Farszem wypełnić udziec pozbawiony kości. Zrolować w ruloniki i każdy owinąć folią aluminiową. Zrobić tzw. cukiereczki. Piec w piekarniku 180 C -  20 minut.  Następnie odwinąć z foli i piec jeszcze 20 minut w tej samej temperaturze. W trakcie pieczenia,  roladki odwrócić na drugą stronę

Kulinarny karnet Christophera
OSTRO- SŁODKO- KWAŚNY = Kurczak w Meksyku! /kurczak 328

powiedzieć do łagodnych nie należy ;-). Świeży ananas, czosnek, cebulka, czarne oliwki i sos pomidorowy na bazie koncentratu pomidorowego Pudliszki. EXTRA! CZEGO POTRZEBUJEMY DLA 4 OSÓB: - koncentrat pomidorowy Pudliszki - 4 udka z kurczaka - 7-8 papryczek piri piri - świeży ananas 1/2 - 1 cebula - 5 ząbków czosnku - 150 g czarnych oliwek - 5 łyżek oliwy z oliwek - przyprawa do kurczaka + 5-7 łyżek(...)łyżek wody - zielone kapary (4 łyżki) - zielone oliwki około 10 sztuk WYKONANIE: 1. KURCZAK - kurczaka osusz, natrzyj przyprawą do kurczaka - w naczyniu do zapiekania ułóż mięso polej olejem - piecz 45 minut w temp 200 stopni C 2. POMIDOROWY SOS MEKSYKAŃSKI - w rondelku podsmaż na oliwie czosnek, cebulkę, papryczki - duś około 5-6 minut, - dodaj pozostałe warzywa, duś 8 minut

SMYKWKUCHNI