pieczone udka - 2203 przepisów (strona:102/147)

Mięso pieczone z warzywami 209

Tego dania nie da się zepsuć :) Jest bardzo proste a zarazem pyszne. Składa się z mięsa, warzyw i przypraw, ziół. Używam różnego rodzaju mięs. Można dodać

Olikowa kuchnia
PASZTET DROBIOWY Z CAŁYMI PIECZARKAMI 157

bulionu warzywnego dodajemy obrane marchewki i pietruszki, wkładamy też udka i pierś z kurczaka. Gotujemy ok 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z rosołu, po ostudzeniu obieramy udka od kości. Do rosołu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa wrzucamy całe oczyszczone pieczarki. Gotujemy ok 10 minut,po tym czasie wyjmujemy, osączamy.  Bułkę moczymy w rosole, odciskamy. Przez maszynkę(...)solą i pieprzem.Dolewamy szklankę bulionu w którym gotowaliśmy mięso i warzywa.Przekładamy do foremek.Na dno foremki wykładamy do połowy pasztet, układamy pieczarki jedna za drugą, przykrywamy masą mięsną.  Pieczemy w piekarniku w temp 170 st ok godziny. W piekarniku ustawiamy naczynko z wodą, dzięki temu pasztet nie będzie suchy

Z Majeczką w kuchni
PIKANTNE UDKA Z KURCZAKA Z PIEKARNIKA 1162

Mięciutkie, aromatyczne mięso z kurczaka, pieczone w piekarniku ...  niebo w gębie 💗 Dzięki wcześniejszemu zamarynowaniu mięsa, jest ono kruchutkie, i bardzo aromatyczne. Polecam gorąco!  Składniki na marynatę: 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/4 łyżeczki mielonego kminku 1/2 łyżeczki curry (jeśli lubimy, jeśli nie - pomijamy) 2 łyżeczki musztardy (ja użyłam grillowej, bo lubię jej smak(...)szczypta tymianku granulowany czosnek lub 2-3 ząbki świeżego majeranek sól mielony czarny pieprz 1/4 szkl. oleju i oczywiście: 4-5 udek (ćwiartek, pałek) z kurczaka. Wszystkie składniki na marynatę mieszamy ze sobą. Wykonanie: Udka myjemy, osuszamy papierowym ręczniczkiem. Obtaczamy dokładnie w marynacie. Wkładamy do lodówki na 2-3  godziny albo najlepiej na całą noc. Po wyjęciu z lodówki

Walijskie Pichcenie
Mięsne roladki w ziołach 147

wyczarowania rozmaitych dań. Można je łączyć z innym mięsem, nadziewać kaszą lub warzywami. Zapiekać, dusić oraz gotować na parze. Dzisiaj proponuję formę roladek. Składniki: -4 sztuki mięsa z udek kurczaka bez kości -4 plastry szynki lekko wędzonej lub gotowanej -4 plastry żółtego sera -4 małe korniszony -4 łyżeczki musztardy delikatesowej -mieszanka ziół suszonych: czosnek, bazylia, oregano, rozmaryn, zielona pietruszka, majeranek(...)inna podobna mieszanka ziół Każdy płat mięsa smarujemy łyżeczką musztardy, nakładamy plaster szynki, plaster sera, korniszon i zwijamy na pół, przekłuwając w trzech miejscach wykałaczką, aby w czasie pieczenia nam się nie rozeszły. Wierzch roladek obficie obsypujemy mieszanką ziołową. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. W żaroodpornym garnku układamy roladki, wkładamy do piekarnika i obniżamy temperaturę do 180 stopni. Pieczemy

Kulinarne przemyslenia
Cukinia z kalafiorem na ostro 170

Spójrzcie, jakie bogactwo barw w tej miseczce?!, a ile witamin, a tym samym zdrowia?! pełnia zbiorów cukinii i kalafiorów więc korzystajmy właśnie z ich bogactwa i

kgwjanczewo
Pieczony kurczak z cytryną i piwem 244

Składniki: udka kurczaka 3 ząbki czosnku kilka gałązek tymianku szczypta rozmarynu sól, pieprz, papryka słodka kilka ziarenek kolendry 3 listki laurowe 3 - 4 plasterki cytryny pół butelki jasnego piwa Przygotowanie: Mięso umyć i osuszyć,naciąć nożem, skropić łyżką oliwy. Włożyć do żaroodpornego naczynia. Dodać rozgnieciony nożem czosnek (nie obrany), kilka gałązek tymianku, szczyptę rozmarynu, posolić, popieprzyć, przyprawić słodką papryką(...)kilkoma ziarenkami kolendry. Listki laurowe zgnieść w palcach i dodać do mięsa. Włożyć do pieca nagrzanego do 180 st C. Po 15 min wlać troszkę piwa (jeżeli piwo odparuje to go uzupełnić). Pół godziny przed końcem dodać plastry cytryny, Piec do miękkości często podlewając.............. Smacznego

Gaździnka warzy
Wolnowar Crock-Pot – recenzja 212

metodą wolnego gotowania, a w zasadzie wolnego pieczenia zetknęłam się kilka lat temu, przy okazji “ Długo pieczonej karkówki w marynacie z wędzonej papryki z sosem majonezowo-paprykowym “. Pamiętam jakim zaskoczeniem dla wszystkich była informacja, iż pieczenie tej potrawy zajmuje 6-7 godzin (w piekarniku o temp. ok. 140°C). Jeszcze większym zaskoczeniem był efekt końcowy, czyli soczyste(...)głębokim oleju przez cały czas – były ciemne, z bardzo wysmażoną, chrupiącą, ale suchą wręcz skórką. Na dodatek wysoka temperatura usunęła całą wilgoć z mięsa i przez to udka sporo straciły na swej objętości i mocno wysuszyły się w środku. Nie było nawet po co wrzucać ich na patelnię. Ogromną zaletą confitu jest bowiem długie przechowywanie w oleju gotowego mięsa

Moja Delicja
Galantyna z kurczaka 189

piersi. Następnie usuwami kości ze środka. Skórę i mięso z kurczaka, dobrze obsypujemy przyprawą do kurczaka, odstawiamy na 10 godzin. Krok 2 FARSZ  Kości oddzielamy od udek, mielimy udka w maszynce, dodajemy do masy jajka, majeranek, czosnek, paprykę, sól i pieprz, oraz kasze manną, dokładnie mieszamy. Krok 3 Z kurczaka zrzynami trochę piersi i rozkładamy na skórze(...)przygotowany farsz rozsmarowując całą powierzchnię skóry. Na te piersi wykładamy przygotowany farsz rozsmarowując całą powierzchnię skóry Krok 4 Następnie tak przygotowane mięso ściśle rolujemy i wkładamy do siatki do pieczenia. Wierzch galantyny dobrze obsypać przyprawami, włożyć galantynę do rękawa. Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Do nagrzanego piekarnika włożyć galantynę na 65 minut.Gotową galantynę pokroić w grubsze plastry, ułożyć

Kuchnia Danusi
Chiński, klejący kurczak z sosem sweet chilli... 87

Przepis ze strony Erren's Kitchen . Składniki: (na 8 udek) 8 udek z kurczak a (z kością i skórą) - tylko tych górnych części bez pałek; do natarcia 2 łyżki chińskiej przyprawy 'pięć przypraw'; 1-2 łyżeczki proszkowanego czosnku 1-2 łyżeczki prozkowanej papryki na sos 5 łyżek sosu sweet chilli 1 łyżka miodu 1 łyżka sosu sojowego(...)ąbki czosnku, drobniutko posiekane, albo przeciśnięte przez praskę imbir - kwałek wielkości kciuka, starty na tarce, albo około 1/2 łyżeczki proszkowanego Rozgrzej piekarnik do 190stC. Wyłóż blaszkę do pieczenia foli ą  aluminiową, albo posmaruj olejem. W misce wymieszaj wszystkie składniki przyprawy do nacierania. Pokryj równomiernie kawałki kurczaka. Rozłóż na blaszce i piecz 30 minut. W osobnej misce wymieszaj

Lejdi of the house
uda kurczaka w musztardzie miodowej z piekarnika... 199

Składniki: udka kurczaka całe 4 duże, miód wielokwiatowy 4 łyżki, musztarda delikatesowa 3 łyżki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, kucharek 2 łyżeczki, papryka słodka mielona 1 łyżeczka, pieprz ziołowy 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżeczka, woda 1 szklanka z ud kurczaka odciąć kawałki tłustej skóry, kuperki, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym bez wody z podanych składników przygotować(...)marynatę, natrzeć nią uda i schować do woreczka do lodówki na całą noc w naczyniu żaroodpornym piec w piekarniku elektrycznym w 220 C, grzanie góra/dół bez przykrycia z 35 minut, następnie wlać wodę i pod przykryciem piec dalej 35 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu w 180C piec 10 minut kurczak jest pyszny, chrupiący............SMACZNEGO

W Mojej Kuchni Lubię
Kurczak w marynacie miodowo - cynamonowej 211

marynaty do drobiu wydawał mi się co najmniej dziwny, a wyszło naprawdę pyszne mięsko. Polecam serdecznie! Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Składniki: 4 udka z kurczaka Marynata: 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka cynamonu 3 pełne łyżki miodu 1/4 szklanki oleju / oliwy 1/4 szklanki białego octu winnego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka suszonego tymianku(...)Składniki marynaty dobrze wymieszać, natrzeć mięso marynatą, odstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą non. 3. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego wraz z marynatą, przykryć folią aluminiową, piec w 160-180 st. C przez ok 40 minut. Po tym czasie zdjąć folię i piec mięso jeszcze 20 minut. Smacznego!!! Źródło: Eksperymenty kuchenne

Kuchnia domowa Ani
Kurczak słodko- kwaśny z ananasem 312

Składniki: - 4  udka z kurczaka - puszka ananasów - koncentrat pomidorowy - 2 ząbki czosnku - przyprawa do kurczaka - olej i masło - chili czerwone - 2 łyżki ketchupu pikantnego Mięso marynujemy w przyprawie do kurczaka wcześniej wymieszaną z chili i ketchupem, nacieramy mięso i marynujemy nie mniej niż 3 godziny. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i olejem, układamy kurczaka, koncentrat pomidorowy mieszamy z 3 łyżkami(...)zalewy z ananasa, dodajemy przeciśnięty czosnek i pokrojonego w kostkę ananasa, doprawiamy solą; zalewamy tak przygotowanym sosem kurczaka. Pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni C.  Smacznego

SMYKWKUCHNI
Rożki gyros z placków do tortilli. Zrobiliśmy dla dzieciaków na przyjęcie, zajadały aż im się uszy trzęsły. PRZEPIS 553

rożki gyros z kurczakiem warzywami i serem. Wszystkim bardzo smakowały, a najbardziej zajadały się nimi dzieciaki. Przepis na rożku gyros Składniki: 4 placki do tortilli, 800 gramów mięsa z udek kurczaka lub piersi, 2 duże cebule, 1 papryka czerwona, 3 ogórki konserwowe, po 1 łyżeczce czosnku granulowanego, kuminu mielonego, kurkumy w proszku, papryki mielonej, soli. Możesz użyć też po prostu(...)drobną kostkę, oprósz wszystkimi przyprawami, skrop 4 łyżkami oleju, dokładnie wymieszaj, odstaw. Każdy placek tortilla pokrój na cztery trójkąty, zwiń w rożek, zepnij wykałaczką. Rożki ułóż na blaszce, piecz w temp. 180 stopni przez 12 minut, wyjmij, zostaw do ostudzenia, wyjmij wykałaczki – rożki zrobią się sztywne i zachowają formę. Kurczaka wrzuć na rozgrzaną patelnię, smaż bez ruszania przez kilka

Kulinarna Polska
Domowy pasztet wieprzowo - wołowy z odrobiną drobiu 134

Najlepszy pasztet, robiony w moim domu od pokoleń.    łopatka, karkówka wieprzowa 500 g szponder lub inne mięso wołowe 500 g podgardle lub surowy boczek 500 g 1 udko kurczaka wątróbka drobiowa 100 g 3 cebule 6 jajek 2 czerstwe bułki + mleko do moczenia po 1 marchewce i pietruszce kawałek selera ( ok. 1/4 lub 1/3 ) gałka muszkatołowa liście laurowe(...)Mięso wołowe i wieprzowe, włoszczyznę, przekładamy do dużego garnka, dodajemy listki laurowe, ziarna ziela angielskiego. Zalewamy wodą tak żeby przykryła mięso, solimy do smaku, gotujemy do miękkości mięsa. Udko z kurczak dodajemy nieco później. Cebulę obieramy, kroimy i przesmażamy na oleju, wątróbkę obsmażamy na oleju po smażeniu cebuli, nie solimy. Bułkę namaczamy w mleku odciskamy. Ostudzone mięso oddzielamy od skóry

Smaczne moje
Kurczak ze śliwkami 179

kurczaka 2 czerwone cebule 2 łyżeczki musztardy ziarnistej 2 łyżeczki miodu 400 g śliwek sól, pieprz, tymianek, słodka papryka - do mięsa oliwa, sól, tymianek - do śliwek i cebuli  Udka kurczaka przyprawić solą, pieprzem, słodką papryką i tymiankiem; odstawić na 2-3 godziny do lodówki. Cebulę obrać i pokroić w ósemki. Śliwki przekroić na połówki i usunąć z nich pestki(...)Mięso wyjąć z lodówki. Musztardę i miód wymieszać ze sobą. Kurczaka ułożyć na blasze i posmarować go musztardą z miodem. Danie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około godzinę

My simple kitchen
Warzywna sałatka do grilla-dodatki do grilla 244

pysznej sałatki? … Domowe pesto , szparagi , rzodkiewki , awokado …Wszystko co macie pod ręką i lubicie najbardziej pod słońcem! Sałatka do grilla już gotowa. Ja podałam ją do grillowanych udek z kurczaka . Przepyszny obiad, wspaniały grill…Smacznego kochani a ja idę się teraz opalać. Warzywna sałatka do grilla Składniki: na 4-6 porcji 1 kg ziemniaków 100 ml zielonego(...)smaku 2 łyżki oliwy z oliwek Ziemniaki obierz i przekrój na pół. Przełóż do żaroodpornego naczynia, posyp solą i wymieszaj z oliwą. Wstaw do piekarnika nastawionego na 175ºC i piecz przez 40 minut. W międzyczasie zmiksuj pesto. Możesz użyć dowolnie wybranego zielonego pesto . Odetnij końcówki szparagów na wysokości 2 cm. Pokrój szparagi na kawałki. Odłóż kłosy, a resztę obgotuj

codojedzenia
Odświętna gęś 218

inspiracji! A jeśli nie macie pomysłu na świąteczny obiad to tutaj mała podpowiedź :) Składniki (na 4 porcje): pół gęsi pokrojone na 4 kawałki (lub np. 4 piersi lub 4 udka) 3 ząbki czosnku sól, pieprz ziołowy 2 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki tymianku 1 łyżeczka rozmarynu ziele angielskie 2 liście laurowe łyżka oliwy lub oleju Przygotowanie: Kaczkę doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem(...)naczyniu żaroodpornym wysmarowanym olejem lub oliwą. Dokładamy kilka kulek ziela angielskiego i liście laurowe i odkładamy na noc do lodówki. Gęś wyjmujemy z lodówki na ok. 30 min przed pieczeniem. Umieszczamy w piekarniku nagrzanym do 180-190 stopni (termoobieg) na ok. 1,5-2 godzin . Pieczemy pod przykryciem , od czasu do czasu podlewając gęś tłuszczem, który będzie się wytwarzać

Zakręcony Widelec