pieczone udka - 2203 przepisów (strona:86/147)

Udka kurczaka w majonezie i musztardzie, pieczone na kapuście kiszonej 298

oczyścić, oprószyć solą oraz pieprzem. Majonez wymieszać z musztardą, przełożyć do miski z udkami, dokładnie wymieszać i odstawić na pół godziny. Kapustę przełożyć do dużego naczynia żaroodpornego, kolejno ułożyć mięso (wierzch mięsa posmarować sosem, który został w misce na dnie) i zakryć folią lub przykrywką. Piec w 200 stopniach (grzanie góra-dół) przez 1 godzinę, a następnie odkryć i piec

Kraina Miodem Płynąca
Kurczak pomidorowy z rozmarynem 114

łyżeczki          gorczycy, 1/4 łyżeczki kminku, majeranek. Wykonanie : Udka przyprawić solą, pieprzem i ziołową mieszanką. Włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać posiekaną cebulą, świeżym rozmarynem, wlać syrop imbirowy i pomidory z puszki. Wstawić do piekarnika, co jakiś czas polewać wytworzonym sosem. Piec do miękkości mięsa

Przepisy Mikołaja
Pasztet dla malucha 178

gotować do miękkości. Wątróbkę oczyścić, podsmażyć na patelni, ostudzić. Ugotowane i ostudzone udka, warzywa, wątróbkę, namoczoną i odciśniętą wcześniej bułkę przepuścić przez maszynkę. Do masy dodać jajko i przyprawić majerankiem solą i pieprzem. Dobrze wyrobić ręką i włożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około godzinę.  Przez pierwsze

Pysznie & Pięknie
miodowe uda kurczaka z piekarnika... 172

kurczaka 2 łyżki, przyprawa do zup i potraw w płynie 2 łyżeczki, udka kurczaka całe 4 duże, woda 1/2 szklanki wszystkie składniki oprócz wody dokładnie wymieszać i natrzeć dokładnie uda kurczaka, schować do lodówki na całą noc uda z marynatą przełożyć na blaszkę do pieczenia piec w 200 C bez przykrycia, grzanie góra/dół 40 minut, pod koniec pieczenia

W Mojej Kuchni Lubię
Hiszpańska zapiekanka z kurczaka 141

posiekaną drobno cebulę i pokrojoną w cienkie paski paprykę. I dodajemy to do udek wraz z liściem laurowym. Rosół mieszamy z koncentratem pomidorowym i namoczonym w łyżce wody szafranem i wlewamy do kurczaka. Całość przykrywamy ryżem (surowym). Nie mieszamy, tylko przykrywamy. Przykrywamy naczynie żaroodporne i pieczemy w piekarniku 30 minut w 180 stopniach. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę, posypujemy groszkiem

Marder&Marder Manufacture
Kurczak rozmarynowy z młodymi ziemniakami z cukinią z piekarnika 196

pracy. Kurczaka zamarynowałam wcześniej w oliwie z cytryną i rozmarynem, a do pieczenia na blachę dołożyłam młode ziemniaczki, czerwoną cebulę i cukinię. Cały sekret pysznego kurczaka to odpowiedni czas pieczenia, a ten zależy od wielkości kurczaka, od 45 do nawet 70 minut. Kompletny obiad za jednym zamachem - uczta gotowa! Składniki: 1 kurczak (u mnie 1,3 kg) 4-5 gałązek(...)udek usunąć nadmiary tłuszczu, z kuperka wyciąć "górkę" z odbytem  wymieszać sok z cytryny z oliwą i pociętymi gałązkami rozmarynu i skórką otartą z cytryny. Kurczaka natrzeć solą, oprószyć pieprzem, czerwoną papryką, obtoczyć w marynacie, następnie ułożyć w naczyniu, przykryć folią spożywczą i odstawić na noc do lodówki  kurczaka ułożyć na blaszcze wyłożonej papierem do pieczenia skórą

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
galantyna z pikantnym farszem z domowego ajwaru 195

smak gotowej potrawy z nawiązką zrekompensuje nam włożony w przygotowanie posiłku trud. Zwłaszcza kiedy, jako dodatku do farszu, użyjemy domowej pasty z pieczonych warzyw. Ajwar, bo to właśnie o tej paście mowa, doda  naszemu daniu  wprost niesamowitego aromatu i smaku, sprawiając że zniknie(...)lubczyku sól, pieprz folia do pieczenia nić z naturalnego włókna ewentualnie do sosu ( przy podawaniu galantyny na gorąco) 100 ml słodkiej śmietanki 30 % 1 łyżka wazowa dobrego drobiowego wywaru 2 łyżki masła sposób wykonania Tus zkę kurczaka luzujemy ( np  tym  sposobem), usuwając z niej również kości skrzydełek i udek. Teraz tuszkę rozcinamy ( najlepiej

Miód i pieprz
Aromatyczne pieczone bakłażany w sosem barbecue 91

goryczka. Musiałam znaleźć kompromis i tak ograć bakłażana, żebym chociaż raz na jakiś czas nie musiała robić drugiego obiadu specjalnie dla Miśka. Inspirację znalazłam u Gordona Ramsaya, który robił pieczeń z mięsa w podobny sposób, tj. pierwsze piecznie w suchych przyprawach, drugie z winem i sosem barbecue. Podejrzewam że czego bym nie upiekła w ten sposób będzie pyszne, bo jest(...)udko od kurczaka Składniki (1 bakłażan na osobę, w moim przypadku 3): 3 bakłażany łyżeczka papryki (wędzona najlepiej tu pasuje) łyżeczka kuminu mielonego łyżeczka suszonego czosnku łyżeczka tymianku szczypta soli około 50 ml oliwy/oleju (3-4 łyżki) 4 czubate łyżki sosu barbecue około 150 ml czerwonego wina   Przygotowanie: Ponakłuwaj bakłażany widelcem, przełóż je na blachę wyłożona papierem do pieczenie

greenscarf
Rolada drobiowo - wieprzowa na zimno 348

pomysłów. Tym razem pieczona rolada do chleba. Mięsa miałam takie same, nieco zmieniłam proporcje przypraw, ale niewiele. Warto upiec taką roladę, pracy przy niej mało, a efekt na prawdę świetny. Kroiła się znakomicie na cieniutkie plasterki - kapitalna wędlina, polecam, a Danusi dziękuję za przepis ! składniki ( na 1 kg mięsa) ok 1100 g udek drobiowych - po oczyszczeniu 650 g czystego(...)posiekanego drobno 3 płaskie łyżeczki żelatyny 2 kopiaste łyżki świeżego posiekanego koperku  i  pietruszki łyżka majeranku olej do posmarowania folii folia srebrna przygotowanie Mięsa umyć, osuszyć. Z udek pozdejmować skórę, usunąć  kości (wytrybować), pociąć na małe kawałki - moje miały mniej więcej 1,5 cm x 1,5cm. Wieprzowinę, jeżeli jest w kawałku, zmielić. Mięsa umieścić w jednej

Stare Gary
Pałki z kurczaka w chrupiącym cieście 136

czyli podudzia ) rosół około 1 litra lub woda i kostki bulionowe do sparzenia udek mąka pszenna do obtoczenia , jedna szklanka ciasto : 4 pełne łyżki mąki pszennej 2 łyżki przyprawy tandorii ( masala tandori , ostra ) 2 łyżeczki czosnku granulowanego 2 łyżki brązowego cukru trzcinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól do smaku woda gazowana dodatkowo : woreczek olej rzepakowy do smażenia Pałki

Ogrodnik w podróży
uda kurczaka w jogurtowych pomidorach i w przyprawie kurczak na dziko... 183

wymieszać, odciąć z ud nadmiar tłustej skóry, kuperki, uda przeciąć na dwie części: udko + podudzio i włożyć umyte i osuszone do marynaty, przykryć i schować do lodówki na 3 godziny piekarnik elektryczny, grzanie góra/dół, 2 poziom, temp. 200 C, wstawić naczynie i pod przykryciem piec 45-50 minut, następnie bez przykrycia na termoobiegu 160 C piec

W Mojej Kuchni Lubię
Udka w kurkach 199

jogurtem naturalnym, musztardą, kurkumą, solą, pieprzem. Dodajemy drobno posiekaną mięte. Dokładnie mieszamy. Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy z każdej strony. Wkładamy do marynaty i umieszczamy w lodówce na minimum godzinę. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą z oliwek. Układamy w nim mięso wraz z marynatą. Pieczemy przez 35 minut w piekarniku nagrzanym do 175 stopni a następnie 10 minut

Mango Papaja
Łosoś w słodkiej marynacie 156

Łosoś to ryba posiadająca wiele zdrowotnych właściwości. Zawiera w sobie przede wszystkim spore ilości kwasów tłuszczowych omega-3. Specjaliści radzą aby jeść ryby conajmniej 2-3

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Łosoś teriyaki z fasolką 179

Łosoś teriyaki z fasolką to propozycja dla osób, które lubią połączenie azjatyckich smaków ze zdrowymi produktami. Niewątpliwie łosoś uchodzi za niezwykle zdrową rybę. Wbrew pozorom jest

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zdrowy fastfood: Domowa shawarma z kurczaka 61

się szczegółami – co do zasady robiona bywa z mięsa drobiowego i jagnięciny, a w przyprawach sporo jest kurkumy. Shawarma (czytaj szawurma, albo szawerma) tak samo jak kebab jest pieczona na rożnie, a później krojona na cienkie kawałki. My proponujemy Wam nieco inny przepis, podpatrzony u Sama Siftona z New York Times. Mięso trzeba zamarynować, upiec, a potem porwać(...)kawałki. W takiej postaci można podać je z kuskusem, lub ryżem a la pilaf – według tego przepisu – lub w picie – próbujcie tej receptury. Polecamy! Składniki: 4 udka z kurczaka Marynata: Sok z jednej cytryny 1/3 szklanki oleju 3 zmiażdżone ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki

Niedzielny kucharz
Zdrowy fastfood: Domowa shawarma z kurczaka 210

się szczegółami – co do zasady robiona bywa z mięsa drobiowego i jagnięciny, a w przyprawach sporo jest kurkumy. Shawarma (czytaj szawurma, albo szawerma) tak samo jak kebab jest pieczona na rożnie, a później krojona na cienkie kawałki. My proponujemy Wam nieco inny przepis, podpatrzony u Sama Siftona z New York Times. Mięso trzeba zamarynować, upiec, a potem porwać(...)kawałki. W takiej postaci można podać je z kuskusem, lub ryżem a la pilaf – według tego przepisu – lub w picie – próbujcie tej receptury. Polecamy! Składniki: 4 udka z kurczaka Marynata: Sok z jednej cytryny 1/3 szklanki oleju 3 zmiażdżone ząbki czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki

Niedzielny kucharz
Skrzydełka z grilla w marynacie na ostro 76

marynaty. Miskę przykrywamy szczelnie folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Pozostałą marynatę zostawiamy do posmarowania skrzydełek podczas grillowania. My lubimy skrzydełka pieczone w całości, ale jeśli wolisz, możesz je przed marynowaniem podzielić. Skrzydełka grillujemy na średnio – wysokim poziomie bez przykrycia, co pewien czas obracając, aby stały się złocistobrązowe. Skrzydełka(...)ruszt nieco wyżej, dzięki czemu skrzydełka się nie przypalą. Podgotowane wcześniej skrzydełka pieką się bardzo szybko. To sprawia, że nie wysychają i są w środku bardzo soczyste, a mięso idealnie odchodzi od kości. Zapraszamy do sprawdzenia innych naszych pomysłów na grillowe menu. Polecamy przepis na pyszne udka z grilla w aromatycznej marynacie , chrupiące grillowane kanapki z mozzarellą i pomidorem oraz

Kuchnia Na Wypasie
Zapiekanka mięsno-pomidorowa 128

gałązek tymianku sól, pieprz 2 łyżki brązowego cukru Zapiekanka mięsno-pomidorowa Wykonanie: Udka przełamać w stawie i każde podzielić na 2 części. Filety przekroić na pół. Następnie mięso umyć i osuszyć. Pół łyżeczki soli wymieszać z 2 łyżkami oliwy. Posmarować tym mięso i ułożyć w brytfance. Piec ok 75 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (lub z termoobiegiem

Pomysłowa kuchnia
Kaczka w miodowej glazurze z sosem winnym i grzybami 203

KACZKA W MIODOWEJ GLAZURZE wymaga co najmniej doby, żeby dobrze... Artykuł Kaczka w miodowej glazurze z sosem winnym i grzybami pochodzi z serwisu CookMagazine .

COOKMAGAZINE
Udka kurczaka w porach 126

ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Udka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie polewamy olejem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i papryką. Odstawiamy do lodówki na minimum 60 min (najlepiej zostawić na całą noc). Po tym czasie obsmażamy na rumiano i pieczemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Pory kroimy w plastry. Kurczaka wyjmujemy

R'n'G Kitchen
Szaszłyki z kurczaka w sosie miodowo-sojowym 240

PRZYGOTOWANIE W misce mieszamy sos sojowy, miód, sezam i chili. Mięso z udek kroimy w paski i macerujemy w sosie przez pół godziny w lodówce. Nabijamy na 8 namoczonych wcześniej w wodzie patyczków. Grillujemy w piekarniku lub na grillu przez około 12 minut (przekręcając w połowie pieczenia). Podajemy z ulubionymi dodatkami na ciepło lub na zimno. Doskonałe do obgryzania prosto

Moje Kuchenne Rewelacje
Eintopf jesienny- z udkami kurczaka, marchewką i grzybami 145

suszoną włoszczyzną zalać wrzątkiem- odstawić na 30 minut. W naczyniu żaroodpornym ułożyć udka, pomiędzy ziemniaki pokrojone w kostkę i grzyby wyciągnięte z wywaru, następnie marchewkę, pomidorki, zalać wywarem grzybowym i przykryć. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 200 stopni (termoobieg), dusić 60 minut, a następnie odkryć i piec 15 minut- do lekkiego zarumienienia się mięsa. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Paprykowe udka z kurczaka 162

łyżki oleju lub oliwy z oliwek 1 łyżeczka pieprzu sól Przygotowanie: Udka umyć, oczyścić i podzielić na mniejsze kawałki. Każdy kawałek delikatnie oprószyć solą. Pozostałe składniki dokładnie wymieszać i powstałą marynatą posmarować kawałki kurczaka. Włożyć do brytfanki lub żaroodpornego naczynia, przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Piec 55 minut w 180 stopniach C. Po upieczeniu pozostawić na 5 - 10 minut

Kuchcik gotuje
Udka w ananasowej glazurze 207

minimum 15 minut. Przygotować glazurę z dżemu, reszty soku ananasowego oraz musztardy. Udka wyjąć z marynaty i ułożyć na rozgrzanym ruszcie lub w piekarniku z funkcją grillowania. Grillować około 30-35 minut, kilka razy odwracając i smarując glazurą. Gotowe danie wyśmienicie smakuje z sosem czosnkowym i pieczonymi ziemniaczkami. Smacznego :) Źródło: przepisy.pl linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin

Świat Domowej Kuchni

Proponowane wyszukiwania