suszonych 300g boczku wędzonego nieparzonego w cienkich plastrach (u mnie 200g szynki konserwowej w plastrach) 500g pieczarek (pominęłam) 375ml śmietanki UHT 30% (zastapiłam 18%) 700g ziemniaków obranych zestaw Kulinarne Inspiracje (czosnek, papryka, tymianek, rozmaryn, kolendra) Ziemniaki pokrój w kostkę 3cm. Dodaj łyżkę oleju, rozmaryn, 1/2 czosnku i wymieszaj. Piecz ok. 40 minut w 200st. Wzdłuż każdego fileta zrób kieszeń. Wsyp(...)plastrami boczku. Filety przełóż na patelnię i obsmaż. Następnie zalej śmietanką, dodaj pokrojone pieczarki (pomijam ten etap), przykryj i duś 10-15 minut. Posól do smaku. Podawaj z pieczonymi ziemniakami posypanymi kolendrą i sałatą z sosem winegret. Moja ocena: Przyznaję, że czuję mile zaskoczona. Zestaw przypraw i ziół został naprawdę dobrze skomponowany. Śliwki i śmietanka pasują. Całe danie
W kuchni Karmel-itkiKeczup wymieszać z musztardą i posmarować ciasto, potem rozłożyć plasty szynki. Posypać drobno pokrojoną cebulką i pomidorami suszonymi. Ciasto zwinąć w rulon i pokroić w plastry o grubości 1-1,5 cm. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem i znowu zostawić do wyrośnięcia na ok 30 minut. Potem piec ok 20-30 minut
Monia miesza i gotujenależy odkroić górną (zaokrągloną) część bułki i następnie wydrążyć środek. Szynkę i ser kroimy na cienkie paski, szatkujemy szczypiorek i wszystko dodajemy do środka bułki.Do każdej z przygotowanych bułek wbijamy po jednym jajku. Doprawiamy do smaku. Piekarnik rozgrzewamy do 175 stopni. Na blaszce rozkładamy papier do pieczenia, na którym układamy bułki. Pieczemy aż do ścięcia jajka. Bon Appetit
Pudełko rozmaitościkotletów panierowanych i smażonych. Bardzo smaczne, mogą być serwowane na ciepło jak i na zimno np z dodatkiem sosów, dipów. Ja u siebie podałam jako danie obiadowe z dodatkiem pieczonych ziemniaków i ukochaną przez wszystkich surówką z kapusty pekińskiej. Kilka zostało i zostały zjedzone jako przystawka na kolację. I jako przystawkę na różne okazje śmiało możemy serwować. Doskonale będzie(...)towarzystwie czerwonego wina, winogron z półmiskiem różnych serów pleśniowych. Szczerze polecam:) Składniki 2 serki pleśniowe camembert 200 g żółtego sera w plasterkach 100g białego sera, krajanki 8 plasterków szynki 2 jajka 100 ml mleka świeżego 2 łyżki posiekanych ziół świeżych lub suszonych sól, pieprz mąka i bułka tarta do panierowania olej do smażenia Ser camembert pokroić na plastry, z każdego
gotuj ze mnąNie wiem ja u was ale u mnie sałatki makaronowe są bardzo lubiane. Robię je z różnymi dodatkami i wykorzystuję tez makarony w różnych kształtach. Do
Ala piecze i gotujeSałatki to chyba każdy lubi. Przygotowujemy je często na rodzinne imprezy i cieszą się największym powodzeniem, przynajmniej u nas tak jest. Ta sałatka powstała w szybkim
Ala piecze i gotujenadzieję, że nie zanudzam Was moimi szparagowymi inspiracjami, ale teraz taki szparagowy czas, więc trudno się im oprzeć w sklepie i nie kupić :). Dzisiejszy przepis, czyli pieczone szparagi z cytryną i parmezanem nie jest żadnym specjalnym odkryciem, natomiast uważam, że w prostocie siła i taki właśnie jest ten przepis. Kilka dobrej jakości składników i pyszne danie gotowe. Tym razem(...)szynką parmeńską tartaletki ze szparagami ziołowa sałatka ze szparagami makaron pełnoziarnisty ze szparagami omlet z zielonymi szparagami i pieczarkami risotto z białymi szparagami pizza z zielonymi szparagami sałatka ze szparagami i mozzarellą makaron z sosem szparagowym tarta ze szparagami i pomidorami najprostsza tarta z zielonymi szparagami tarta z zielonymi szparagami wiosenna sałatka ze szparagami tagliatelle ze szparagami Pieczone szparagi
Kulinarne przygody Gatitykorkowaniem butelki! W tygodniu są tu podawane dwudaniowe lunche w przystępnej cenie. Można je zjeść na miejscu, lub zamówić na wynos. Tak samo można zamówić pizzę upieczoną w piecu opalanym drewnem z dostawą do domu. Warto też wspomnieć, że w niedzielę są tu organizowane animacje dla dzieci, podczas, których będą się one mogły bawić pod okiem wykwalifikowanego opiekuna. Wystrój restauracji(...)podane z szynką San Daniele, pysznym i aksamitnym puree z marchewki, przybrane rukola i posypane serem pecorino (36 zł). Danie nie dość, że jest wyśmienite, to na talerzu wygląda jak prawdzie kulinarne dzieło sztuki. Oczywiście na naszym stole nie może też zabraknąć pizzy. W końcu z otwartej kuchni zachęca nas do jej wypróbowania piękny biały piec do pizzy, opalany
Kulinarne przygody Gatityziemniaczana z kukurydzą i ogórkiem Carpaccio z buraków z serem pleśniowym Sałatka z kurczakiem, kukurydzą i winogronami Sałatka z fasolką szparagową Sałatka z zielonym kuskus i mozzarellą Sałatka z pieczonych buraków z fetą Młode ziemniaki w sosie jogurtowo-czosnkowym Jesienna sałatka warzywna Sałatka ziemniaczana z fasolką Salatka z fasolki szparagowej w miodowo-musztardowym sosie Sałatka z bazyliowym bulgurem(...)sałatka jarzynowa Sałatka z kurczakiem, selerem naciowym i winogronami Przekąski Pasta z bobu z białym serem Pasta łososiowa z kaparami Guacamole, pasta z awokado Pasta z łososia Wrapy z szynką Pasta z tuńczykiem i oliwkami Zimne nóżki Smalec do chleba Pate z wątróbki z dzika Jajka faszerowane pastą łososiową Pasztet z dzika Masło czosnkowo-ziołowe Pasztet mięsny Pasta rybna
Kulinarne przygody Gatityprostotę jeśli chodzi o ich gotowanie bądź pieczenie. Wydawać by się mogło, iż szparagi nie mają bardzo charakterystycznego smaku jednak połączone z odpowiednimi dodatkami lub odpowiednio przyprawione mogą być absolutnym hitem. Najczęściej sięgam po szparagi kiedy chcę zrobić zupę lub zapiec je w piekarniku. Ich smak fajnie komponuje się z boczkiem, szynką parmeńska czy serem mozzarella . Tym razem skomponowałam(...)tego dania będą oczywiście młode, świeże szparagi. Ja sięgnęłam po szparagi zielone. Jeśli macie białe szparagi to możecie także użyć ich zamiast tych zielonych. Nie przykrywajcie kurczaka kiedy go pieczecie. Alkohol z wina powinien zupełnie odparować. Lubisz szparagi zielone? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Szparagowe zawijasy z boczkiem i mozzarellą . The post Kurczak z fetą i szparagami appeared
mecookskapusty. 5. Szynkę drobno kroimy, dodajemy również do kapusty. 6. Doprawiamy pieprzem, solą oraz octem, prużymy 10 minut. 1. Mieszamy z startym na dużych oczkach serem. 2. Gotowym farszem napełniamy otwór mięsa. 3. Dokładnie zawijamy. 4. Układamy w woreczku do pieczenia. 5. Pieczemy 30 minut
Kulinarna Chwilapieprzem oraz posiekaną natką pietruszki. Całe ciasto francuskie posypujemy kolejno szynką oraz papryką pokrojoną w kosteczkę. Na koniec posypujemy startym żółtym serem. Ciasto zwijamy w rulon zaczynając od dłuższego boku a następnie kroimy na mniejsze kawałki. U mnie wyszło 18 sztuk. Gotowe przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Przed włożeniem do piekarnika smarujemy
Kulinarne przygodynaczynia żaroodpornego wsypać surowy makaron. 2. Na makaron wyłożyć szynkę, pokrojoną w kostkę. 3. Bulion zagotować ze śmietaną i z koncentratem pomidorowym, dodać sól, pieprz i zioła według uznania. 4. Mąkę wymieszać z małą ilością wody, i zagęścić nią sos. 5. Całość posypać startym serem żółtym. 6. Piec w temperaturze 200* około 40 minut pod przykryciem
Dziś Ja gotuje