Pieczeń z kurczaka 582Pieczeń z kurczaka, pomimo tego że kusiło mnie zrobić już ją dawno to czekałem aż do świąt bo czułem że to może być wyjątkowy smak i chciałem delektować się nim na święta. I nie myliłem się. Warto było czekać. Składniki : 60 dag mięsa mielonego drobiowego 30 dag boczku wędzonego w plastrach 15 dag pokrojonego w kostkę boczku (lub boczku(...)szynką) pół piersi z kurczaka 2 cebule 2 jaja 0,5 szklanki bułki tartej garść żurawiny suszonej garść słonecznika 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz papryczka chilli ( opcjonalnie ) Przygotowanie : Drobno pokrojoną cebulkę razem z chilli podsmażam lekko na oliwie. Plastrami boczku obkładam dosyć dokładnie formę "keksówkę". Mięso mielone razem z pozostałymi składnikami czyli pokrojonym w kosteczkę boczkiem z szynką
Mechanik w kuchni
Filety z kurczaka w jogurtowej marynacie na grilla 491Mięso z kurczaka ze względu na swoją dostępność oraz cenę jest najczęściej wybieranym mięsem przez Polaków. Wykorzystujemy go nie tylko do przygotowania obiadów, ale możemy stworzyć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Empanadillas: Post Scriptum 245podzieli z nami swoimi wrażeniami. Empanadillas przygotowane z ciasta według podanego przeze mnie przepisu (klik) można także piec w piekarniku - pieczemy je ok. 15-20 minut, w temperaturze 190-200 stopni, do momentu aż staną się złociste. Przed pieczeniem smarujemy jajkiem rozbełtanym z 1-2 łyżkami mleka. Smalec potrzebny do przygotowania ciasta można zastąpić masłem, ale w trakcie(...)EMPANADILLAS Z SZYNKĄ I OLIWKAMI 2 jajka ugotowane na twardo 40 g posiekanych zielonych oliwek 95 g drobno posiekanej szynki 30 g żółtego sera, startego Wszystkie składniki wymieszać, jeśli konieczne doprawić do smaku i nakładać na wycięte z ciasta pierogi. Ta wersja nie była przeze mnie testowana, ale wydaje mi się, że lepiej sprawdzi się w wersji pieczonej niż
KUCHARNIA
ŚWIĄTECZNY, DOMOWY PASZTET WIEPRZOWY, pieczony 326wyschnie i nie zrobi się twarda. Upieczony i wystudzony pasztet przechowujemy w lodówce do 10 dni. Pasztet mięsny. Pasztety przyrządzamy z najróżniejszych surowców : surowego, gotowanego lub pieczonego mięsa, podrobów, grzybów, warzyw, ryb, a nawet z dodatkiem owoców np. żurawiny lub śliwek. Najczęściej pasztet podajemy po schłodzeniu jako przystawkę np. z pieczywem i chrzanem. Kiedyś pasztety podawano(...)przepisu i ulepszajcie go! Polecam. Oto składniki i przyprawy na pasztet wieprzowy: Domowy pasztet fot. Moja Książka Kucharska Składniki na pasztet wieprzowy: ok. 1 kg mięsa wieprzowego (np. karkówka, szynka, podgardle) 300g wątróbki drobiowej 150g wędzonego boczku + dodatkowe plasterki do obłożenia formy 3 cebule 2 marchewki 1/2 selera 3 ząbki czosnku po kilka ziarenek ziela, pieprzu i goździków 3 listki
Moja Książka Kucharska
Najlepsze przepisy na szparagi 153zostaniecie przeniesieni bezpośrednio do strony z przepisem. Zielone szparagi zapiekane z szynką parmeńską Omlet ze szparagami i chili Szparagowa misa rozmaitości Prosta sałatka ze szparagami i jajkiem Zielona szakszuka ze szparagami i groszkiem Sałatka ze szparagami i burratą Pizza ze szparagami i jajkiem Focaccia ze szparagami Pieczone szparagi z cytryna i parmezanem Sałatka z kaszką kuskus i szparagami Zielone
Kulinarne przygody Gatity
PIZZOWE BUŁECZKI 179rozsmarowuje niewielką ilość sosu pomidorowego i układamy plasterki salami. Następnie posypujemy pokrojoną szynką, plasterkami oliwek oraz kukurydzą. Na wierzchu rozsypujemy połowę startej mozzarelli. Ciasto zwijamy w rulon i ostrym nożem kroimy w plastry o grubości około 3-3,5 cm. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch każdej bułeczki posypujemy pozostałą ilością tartej mozzarelli oraz oregano. Wkładamy
Kuchnia MagdaLeny
PIZZOWE BUŁECZKI 180rozsmarowuje niewielką ilość sosu pomidorowego i układamy plasterki salami. Następnie posypujemy pokrojoną szynką, plasterkami oliwek oraz kukurydzą. Na wierzchu rozsypujemy połowę startej mozzarelli. Ciasto zwijamy w rulon i ostrym nożem kroimy w plastry o grubości około 3-3,5 cm. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch każdej bułeczki posypujemy pozostałą ilością tartej mozzarelli oraz oregano. Wkładamy
Kuchnia MagdaLeny
BEEF WELLINGTON A'LA GORDON RAMSAY 246etap, rozłożyłam od razu plastry szynki na cieście francuskim, rozsmarowałam na szynce pieczarki i ułożyłam mięso. Wszystko razem dokładnie zawinęłam i umieściłam na kilka minut w lodówce. Po wyjęciu z lodówki mięso nacinamy delikatnie i smarujemy rozbełtanym żółtkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.30-35 minut na termoobiegu . Wyciągamy i odstawiamy na 15 minut, by potrawa odpoczęła
Smaczne Zdrowe
Kurczak w szynce i w sosie chrzanowym 150porcje) natrzeć solą, pieprzem oraz suszoną bazylią i zawinąć w plastry szynki szwarcwaldzkiej. Na patelni rozgrzać olej, ułożyć piersi i podsmażyć po 3-4 minuty z każdej strony. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni. Podsmażone piersi ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10-12 minut. Na tej samej patelni, z pozostawionym olejem po smażeniu mięsa
Kraina Miodem Płynąca
Galette z pieczarkami i porem 307paseczki pora. Zamykamy brzegi tarty do środka. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 30 minut. Podajemy z prostą sałatką np.: z rukoli, szpinaku lub roszponki. Uwaga: Tarta nie jest duża. Starcza dla 2-3 głodnych osób. Zobacz także: Wielkanocne roladki Wielkanocne roladki to urocze paczuszki z szynki w galarecie... Wegański twarożek z nerkowców i awokado Wegański twarożek znalazłam
Poezja smaku
Saltimbocca alla romana z indyka 217pospolić i oprószyć pieprzem na każdym plasterku mięsa ułożyć przycięty kawałek szynki i listek szałwii. Spiąć wykałaczką na patelni rozgrzać masło. Smażyć kotleciki z obu stron po kilka minut do zrumienienia. Na koniec podlać białym winem i dusić następne kilka minut do zagęszczenia sosu podałam z pieczonymi batatami (gratin z batatów w następnym poście) i brokułem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Imprezowe grzanki 191kromki chleba.Zdejmuję z patelni. Na każdej kromce układam plaster sera, plaster szynki. W pozostałych trzech kromkach wycinam otwory na jajko. Kromki składam, wbijam jajko we wgłębienia. Wstawiam kanapki do piekarnika nagrzanego temp 200 stopni góra dół na 15 minut. Parówki kroję na pół. Koniec każdej nacinam. Piekę razem z kanapkami. Podczas pieczenia parówki zaczną się otwierać tworząc ośmiorniczki
wesoła kuchnia
Paluchy a’la pizza 528innej postaci. Polecam też mój przepis na inne paluchy drożdżowe z szynką . Drożdżowe Paluchy a’la pizza: Składniki : 100 ml letniego mleka 1 łyżeczka cukru 7 g (ok. 2 łyżeczki) drożdży instant lub 40 g świeżych drożdży 500 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki soli 175 g jogurtu naturalnego lub greckiego 1 jajko Farsz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Faszerowana papryka wg Aleex 203Możecie je zmieniać dowolnie – tak, jak Wam się podoba. Natomiast papryka pieczona w piekarniku jest soczysta, jędrna, ale nie za twarda, taka w sam raz. W mojej kuchni danie sprawdziło się znakomicie. A u Was? Spróbujcie. Składniki: • 5 małych papryk podobnej wielkości • ½ kg mięsa mielonego (łopatka, szynka, mięso mieszane) • 1 jajko • 1 torebka ryżu • 5 łyżek bulionu • sól, pieprz
W mojej kuchni
Francuskie paczuszki 239paski i podsmażamy. Każdy kwadrat smarujemy koncentratem, układamy na nim plasterek szynki. Szczypiorek i bazylię drobno kroimy. Na wędlinę układamy podsmażone pieczarki, posypujemy zieleniną oraz startym żółtym serem. Całość zamykamy drugim kawałkiem ciasta. Po zamknięciu na każdy kwadracik kładziemy odrobinę masełka i posypujemy przyprawą do kurczaka. Pieczemy w 150 C przez około 30 minut na złoty kolor
Zainspirowana w kuchni
Ślimaczki szynkowe 284białko, 15dkg sera żółtego, pieprz i sól do smaku. Przygotowanie: Szynkę, ser żółty i cebulę pokroić w drobną kostkę. Jeżeli ma być dodany szczypiorek, również drobno go pokroić natomiast pietruszkę posiekać. Wszystko wymieszać razem z białkiem, śmietaną oraz przyprawami. Ciasto francuskie rozwinąć na papierze do pieczenia, wyłożyć farsz i zawinąć w rulon. Zawinięte ciasto pokroić w paski
W kuchni u Moniki
Omlet z kwiatami cukinii 184śmietany * sól, pieprz * 4 kwiaty cukinii * łyżka masła * opcjonalnie : szynka, czerwona papryka, cebula, ser żółty Przygotowanie : Jajka ubić na puszystą masę, dodać mąkę i śmietanę. Całość przyprawić. Ewentualnie dodać pokrojone w drobną kostkę dodatki. Rozgrzać masło,wlać masę z jajek. Ułożyć kwiaty cukinii i piec po przykryciem około 5 minut, przewrócić na drugą stronę, dopiec omlet. Podawać
Magiczne Życie Marty
Faszerowane pieczarki w sam raz na grilla 4204Pokrojone nóżki pieczarek, razem z posiekaną cebulą, oraz pokrojoną w kostkę szynką podsmażamy na oleju. Gdy już farsz będzie podsmażony ściągamy z ognia i dodajemy szpinak/roszponkę. Przyprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy twarożek i całość mieszamy. Tak przygotowany farsz nakładamy do pieczarek. Gotowe pieczarki pieczemy w temperaturze 160’C około 15-20 minut, aż się zarumienią
KasiaiKrzysiu.pl