pieczona szynka - 4961 przepisów (strona:187/331)

babka mięsna na bogato 1148

Taką pieczeń, nazywaną u nas "zajączkiem" (a w świecie pieczenią rzymską) często robiła moja Mama. Do środka dawała przeważnie polędwiczkę. Zwykle piekliśmy ją w keksówce ale ja z racji tego, że to przepis Wielkanocny upiekłam ją w foremce na babkę a do środka dałam jajka.  Można zjeść na ciepło, wtedy jest najbardziej aromatyczna albo na zimno włożyć do bułki(...)sałatą i ketchupem i mam coś na kształt domowego burgera. Polecam nie tylko na święta. Składniki: 1 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej 8 jajek bułka kajzerka 200 g pieczarek 3 łyżki startego żółtego sera 3 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki smalcu przyprawy według uznania: majeranek,słodka papryka, pieprz, mielony kminek,  sól  zielona cebulka Cebulę pokroić

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Chleb serowy z oliwkami i suszonymi pomidorami 121

łóżka w niedzielę? Bo ja wstałem o 5, hehe. Bo tak sobie policzyłem, że muszę tak wcześnie wstać, żeby się ze wszystkim wyrobić. Bo znowu mam mega zajawkę na pieczenie, znowu daje mi to frajdę. Więc dzisiaj zrobiłem 6 chlebów (w trzech rodzajach), 4 bagietki i 12 bułeczek - zdjęcie na dole wpisu. A teraz już mogę spokojnie zasiąść do komputera(...)dzisiejszym pieczywku. Teraz więc przepis na chleb z serem, oliwkami i suszonymi pomidorami. Na kolejne wypieki przepisy w kolejnych wpisach, bądźcie więc czujni. A wieczorem Madzia będzie robiła szynkę (w naszym nowym szynkowarze) więc przepis pewnie też niebawem się pojawi. Składniki na 2 bochenki: 800 g mąki pszennej 500 ml wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki suchych

Marder&Marder Manufacture
Hiszpańska galaretka z pigwy, dulce de membrillo 238

spróbować kombinacji z serami o wyrazistym smaku, np. z serem z niebieską pleśnią, oscypkiem lub z twarogiem czy serem korycińskim. Galaretka z pewnością polubi się także ze słoną, suszoną szynką czy z piersią kaczki. Jeżeli macie możliwość, kupcie duże owoce pigwy jabłkowej lub gruszkowej, a nie pigwowca, ponieważ będziecie mieli zdecydowanie mniej roboty z ich krojeniem i wydrążaniem (pamiętam(...)wyłożyłam papierem do pieczenia, który dobrze wysmarowałam masłem. Następnie przełożyłam do niej galaretkę i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C. Galaretkę suszyłam jeszcze przez ok. 30 min., aż na powierzchni powstała zastygnięta warstwa. Galaretkę wyjęłam z piekarnika i zostawiłam do wystygnięcia.  Gotową galaretkę pokrój na kwadraty i podaj do deski serów, suszonej szynki, mięsa kaczki lub zjedź

Chilli Czosnek i Oliwa
Wiosenna zielona pizza z pesto i szparagami 189

pomidorowy sosy i całe bogactwo dodatków. To świetny sposób na podkreślenie charakteru sezonowych składników i wydobycie z nich tego, co najlepsze. Chrupkie zielone szparagi, słodki zielony groszek, surowa suszona szynka i rozkosznie ciągnący się ser… Przyznajcie sami – tej wiosennej pizzy ciężko się oprzeć! Na ogniu szykujemy sobie szeroki garnek z gotującą się wodą, a w kuchennym zlewie – miskę z lodowato(...)Pizzę pieczemy na drugim od dołu poziomie piekarnika przez 10 minut. Następnie na około 2-3 minuty przenosimy ją pod górną grzałkę, żeby ser i ranty ciasta lekko się zarumieniły (pilnujcie, żeby ich nie przypalić! czasami wystarcza na to minuta, wszystko zależy od mocy i wydajności Waszego piekarnika, sprawdzajcie). Podajemy zieloną pizzę z plasterkami surowej szynki, mocno skropioną sokiem

Karo in the Kitchen
Colnago, Plavac Mali, Sv. Klment, Hvar, 2015 131

kontaktu z powietrzem pojawiają się nuty eukaliptusa i mięty czekoladowej. Podniebienie: wino o wysokiej intensywności aromatów pokrywających się z nosem, więc poza świeżymi truskawkami i wiśniami znajdziemy pełną gamę pieczonych i gotowanych czarnych oraz czerwonych owców – czarnej porzeczki, wiśni, czereśni, oraz słodkich truskawek bardzo miło kojarzących się z babcinym kompotem albo zapachem jeszcze ciepłego ciacha drożdżowego z owocami(...)pełnej budowie i długim finiszu, nadający się zarówno do spożycia od razu, jak i do starzenia. Do czego: świetnie radzi sobie samodzielnie jak i do znakomitych chorwackich serów i szynki. Znakomicie odnajdzie się jako towarzystwo do grillowanej jagnięciny i baraniny. Ode mnie: wino wyjątkowo udane, harmonijne i spójne, bardzo wysokiej jakości. Dodatkowo winiarnia i winebar położone w przepięknym ogrodzie wśród

Kate's Kitchen
Colnago, Plavac Mali, Sv. Klment, Hvar, 2015 134

kontaktu z powietrzem pojawiają się nuty eukaliptusa i mięty czekoladowej. Podniebienie: wino o wysokiej intensywności aromatów pokrywających się z nosem, więc poza świeżymi truskawkami i wiśniami znajdziemy pełną gamę pieczonych i gotowanych czarnych oraz czerwonych owców – czarnej porzeczki, wiśni, czereśni, oraz słodkich truskawek bardzo miło kojarzących się z babcinym kompotem albo zapachem jeszcze ciepłego ciacha drożdżowego z owocami(...)pełnej budowie i długim finiszu, nadający się zarówno do spożycia od razu, jak i do starzenia. Do czego: świetnie radzi sobie samodzielnie jak i do znakomitych chorwackich serów i szynki. Znakomicie odnajdzie się jako towarzystwo do grillowanej jagnięciny i baraniny. Ode mnie: wino wyjątkowo udane, harmonijne i spójne, bardzo wysokiej jakości. Dodatkowo winiarnia i winebar położone w przepięknym ogrodzie wśród

Kate's Kitchen
Przekąski z ciasta ptysiowego 92

przygotujemy go w wersji wytrawnej. Ponieważ jestem wielbicielem kuchni włoskiej, więc pokażę Wam jak zrobić kanapeczki na cieście parzonym. Możecie wykorzystać do ich przygotowania Wasze ulubione składniki. Ja użyję szynki parmeńskiej, mozzarelli i świeżych listków bazylii. Oczywiście podstawą tej wytrawnej przekąski na cieście ptysiowym jest samo ciasto. W dalszej części wpisu pokażę Wam jak przygotować ciasto ptysiowe w wersji wytrawnej(...)zupy. Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne z odrobiną wody, nagrzewamy piekarnik do 220 st. C i wkładamy ptysie. Ja piekę w opcji góra- dół. Ptysie pieczemy w zależności od ich wielkości 25-30 minut. Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika, aby ptysie nie opadły. Po opieczeniu wyjmujemy i studzimy. Jeśli robicie ptysie z nadzieniem to kroimy je na pół

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Zapiekanka ziemniaczana w kapuście – rodzinny przepis na „wiejski” obiad 105

wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy pod przykryciem przez około 45 minut. Po wyjęciu z piekarnika można posypać szczypiorkiem. Zapiekanka ziemniaczana w kapuście – rodzinny przepis na „wiejski” obiad   Zobacz inne przepisy na zapiekanki ziemniaczane: Zapiekanka ziemniaczana z rybą i boczkiem Prosta zapiekanka z ziemniaków Zapiekanka ziemniaczana z szynką w sosie beszamelowym Zapiekanka ziemniaczana z białą kiełbasą

e-PrzepisyKulinarne
Mini croissanty z szynką i serem 169

każdy trójkątny kawałek układamy po plasterku szynki i kawałek sera żółtego Następnie zwijamy w rulon zaczynając od szerszego brzegu Końcówki po bokach delikatnie  zakleić Żółtko wymieszać z olejem i za pomocą pędzelka smarujemy każdy rogalik. Można dodatkowo posypać ulubionymi ziarnami. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 190/200 stopni i pieczemy ok. 10 minut do przyrumienienia. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Smacznego

Andzia Pichci
Jajeczne muffinki na śniadanie lub kolację – prosty przepis krok po kroku 158

chwilę mieszamy. 4. Następnie dodajemy pozostałe składniki, czyli szynkę, ser oraz warzywa i dokładnie mieszamy. 5. Otrzymaną w ten sposób masę, wlewamy do foremek na muffinki, mniej więcej do 2/3 ich wysokości. Jeśli używacie formy metalowej, trzeba ją najpierw posmarować odrobiną tłuszczu. 6. Tak przygotowane muffinki, wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 20 minut. 7. Po tym czasie, wyciągamy

Okiem Blondynki by McBlondi
Lasagne z naleśników, dla leniwych 353

trochę sera żółtego (warstwy: naleśnik-beszamel-szynka-ser-szynka-ser). Naleśnika składamy jak sakiewkę i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Z kolejnymi naleśnikami robimy tak samo. Umieszczamy warstwowo gotowe sakiewki, pomiędzy warstwami rozsmarowujemy beszamel i sypiemy startym serem. Na wierzch naszej lasagne z naleśników wykładamy pozostały beszamel i sypiemy startym serem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180C przez 30 minut

CookYourself
TWISTERKI CZYLI PIZZA TWIST :) 206

układamy nasze dodatki:kiełbasę pokrojoną w kostkę lub szynkę pokrojoną w paseczki,może być cebulka,na to dajemy starty żółty ser,przyprawy i zaginamy tak jak na zdjęciu i zalepiamy brzegi. Kroimy na pionowe paski Następnie zawijamy okręcając jeden i drugi koniec. Nasze twisterki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy na złoty kolor w temp.180C. Gotowe :) SMACZNEGO

Mała w garnku miesza
Mini pizza 168

Całe ciasto posmarować sosem pomidorowym, obłożyć szynką i obłożyć podpieczonymi pieczarkami. Obsypać serem. Zostawić trochę sera na koniec do obsypania. Zawinąć ciasto. Zawinąć ciasto w wałek. Pociąć na 4 cm kawałki. Położyć na blaszkę obsypaną mąką. Lekko spłaszczyć każdą małą pizzę. To samo zrobić z drugą porcją ciasta. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 180 C i piec 20 minut, teraz

Kuchnia Pokoleń
Polędwiczki wieprzowe a’la Wellington 186

szynce z pieczarkami, następnie ściśle zawijamy w szynkę oraz w folię spożywczą. Wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Rozkładamy ciasto francuskie, smarujemy roztrzepanym jajkiem, kładziemy polędwiczkę wypakowaną z folii i szczelnie zawijamy. Tak samo postępujemy z drugą. Wierzch ciasta smarujemy pozostałym jajkiem. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego

mojewypiekiinietylko