oleju rzepakowego, ponadto: tłuszcz do wysmarowania formy, bułka tarta do podsypania formy, świeża zielona pietruszka, pieprz czarny świeżo mielony do smaku. Przygotowanie: Babka: Kurczaka dzielimy na porcję, z piersi i udek ściągamy skórę, mięso myjemy i gotujemy na nim ulubiony rosół. Ugotowanego i ostudzonego kurczaka oddzielamy od kości i skóry, kroimy drobno, będziemy potrzebować ok. 400 g czystego mięsa(...)pieprz, cząber, dokładnie mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Jajka dokładnie roztrzepujemy z dodatkiem musztardy i dodajemy do kaszy z mięsem. Całość mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, który smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Do formy przekładamy przygotowaną masę, którą dociskamy by dokładnie wypełniła formę. Tak przygotowaną babkę pieczemy 190°C ok. 35 min. Po upieczeniu babkę
Moniki Smakołykiprosty pyszny, obiad, na dziś i jutro ;) Składniki (na około 2 porcje)/całość około 1275 kcal/: paczka włoskiej mieszanki warzyw (450g) 100g makaronu niskowęlowodanowego 400g piersi z kurczaka 200g koncentratu pomidorowego 200g serka wiejskiego jajko sól, pieprz wg. smaku Sposób przygotowania: Kurczaka kroimy w kostkę, obsypujemy solą i pieprzem rozgrzewamy teflonową patelnię, wrzucamy kurczaka, smażymy(...)opakowaniu do warzyw i kurczaka dodajemy makaron, mieszamy i jeszcze chwilę smażymy tak przygotowany mix przekładamy do żaroodpornego naczynia serek blendujemy z jajkiem i powstałą mieszanką polewamy naszą zapiekankę pieczemy w temp. 180 stopni, aż góra się wypiecze i zbrązowi (około 30 minut), żeby powstała fajna skorupka, pod koniec możecie włączyć termoobieg, ja niestety takim automatem nie dysponuję ;p SMACZNEGO
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćcebula biała 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej 1 łyżeczka szałwii 1 płaska łyżeczka pieprzu mielonego 3 łyżki oleju do smażenia świeża natka pietruszki do dekoracji Sposób przygotowania: Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy z błon i kroimy w dość duże kawałki - dużą kostkę. Cebulę obieramy, siekamy, czosnek obieramy, ale nie kroimy. Na patelni rozgrzewamy olej - musi być bardzo gorący! Wrzucamy(...)patelni oleju złocimy cebulę, dorzucamy czosnek, dodajemy keczup, dżem i przyprawy. Dusimy razem pod przykryciem około 5 minut, co chwila mieszając. Ugotowanym sosem polewamy kurczaka i przykrywamy naczynie. Całość pieczemy około 60-70minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Kaszę gryczaną przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu. Kąski podajemy z kaszą, polewamy sosem. Dekorujemy świeżą natką pietruszki
Kolorowy Przepisownikłyżeczki suszonej papryki 1,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki suszonego czosnku 3 łyżeczki soli 3/4 szklanki białego wina oliwa (do smażenia) Piersi z kurczaka oczyścić i naciąć wzdłuż. Każdą pierś rozbić tłuczkiem do mięsa uważając aby nie rozdzielić przekrojonych części. Mięso natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem oraz papryką. Ser pokroić w paski a rozmaryn drobno posiekać. Żurawinę zalać gorącą wodą(...)rozejść”. Smażyć na rozgrzanej oliwie, chwilę z każdej strony (do zarumienienia). Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać winem, tłuszczem z patelni oraz dodać posiekany rozmaryn (pozostałą 1 gałązkę). Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia (około 8 minut przed końcem) dodać pozostałą żurawinę (około 1/2 szklanki). Podawać np. z opiekanymi ziemniakami. Przed podaniem wyjąć wykałaczki
Bulliomąki, rozpuszczone i przestudzone masło, roztrzepane żółtka i sól. Ciasto wyrabiam aż będzie elastyczne i lśniące. Ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. W tym czasie mięso z piersi kroję w kostkę, posypuję przyprawą kebab-gyros. Na patelni podgrzewam dwie łyżki oleju i smażę mięso na rumiano.Zestawiam na bok. Pieczarki kroję w plastry, podsmażam na łyżce masła(...)uderzam kilkakrotnie dłonią w celu jego odgazowania, następnie wyjmuję na blat, robię wałek i dzielę na 12 części . Każdą rozwałkowuję bardzo cieniutko. Piekarnik rozgrzewam do 180'C i piekę chlebki przez 10-12 minut na samym dole piekarnika. Zrumienione przekręcam na drugą stronę i uderzam w nie łyżką by wypuścić nagromadzone, podczas pieczenia, powietrze. Wyjmuję na talerz, smaruję sosem
Bea(u)ty kitchenłyżeczki suszonej papryki 1,5 łyżeczki pieprzu 2 łyżeczki suszonego czosnku 3 łyżeczki soli 3/4 szklanki białego wina oliwa (do smażenia) Piersi z kurczaka oczyścić i naciąć wzdłuż. Każdą pierś rozbić tłuczkiem do mięsa uważając aby nie rozdzielić przekrojonych części. Mięso natrzeć czosnkiem, solą, pieprzem oraz papryką. Ser pokroić w paski a rozmaryn drobno posiekać. Żurawinę zalać gorącą wodą(...)rozejść”. Smażyć na rozgrzanej oliwie, chwilę z każdej strony (do zarumienienia). Przełożyć do naczynia żaroodpornego. Zalać winem, tłuszczem z patelni oraz dodać posiekany rozmaryn (pozostałą 1 gałązkę). Piec około 20 minut w temperaturze 180°C. Pod koniec pieczenia (około 8 minut przed końcem) dodać pozostałą żurawinę (około 1/2 szklanki). Podawać np. z opiekanymi ziemniakami. Przed podaniem wyjąć wykałaczki
Bullioduża pierś z kurczaka 1 płat ciasta francuskiego 2 plastry sera żółtego 25 dag pieczarek 1 mała cebulka 1 jajko pieprz oregano przyprawa do kurczaka olej Sposób przygotowania: 1. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i przekroić na cztery porcje. Mięso posypać przyprawą do kurczaka, oregano, pieprzem. 2. Cebulkę posiekać, a obrane pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju(...)ostudzone pieczarki i plaster sera żółtego. Zapleść paski ciasta na zmianę (raz prawy, raz lewy). 4. Gotowe porcje włożyć na 10-15 minut do lodówki, potem posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec na blaszce wyłożonej papierem w 200 st. C. Piec 30-50 minut (w zależności od piekarnika - u mnie piekły się 50 minut). Ciasto powinno być złociste i chrupiące. 5. Podawać
Kuchnia domowa Anipyszna i ten kurczak soczysty, zamarynowany w jogurcie greckim z przyprawami ... Mmmm po prostu niebo w gębie :-) Składniki: 2 bułki (ja użyłam ciemnego pieczywa z ziarnami) 1 pierś z kurczaka 2 łyżki jogurtu greckiego 1 ogórek kiszony 1 pomidor 1 mała cebula 2 płaskie łyżki majonezu 1 płaska łyżka ketchupu curry sól, piperz vegeta zioła (np. prowansalskie) Wykonanie: Kurczaka(...)minut. Po tym czasie kładziemy kurczaka na rozgrzanego grila elektrycznego lub patelnię grilową lub po prostu na zwykłą patelnię, tylko w tym ostatnim przypadku należy uprzednio skropić ją olejem. Pieczemy kurczaka aż się lekko zarumieni. Pomidora i ogórka kroimy na plastry, cebulę na cienkie krążki. W kubeczku łączymy ketchup z majonezem. Bułki przekrawamy na dwie połowy. Kładziemy pomidora, ogórka
Anielska Kuchnia Anisera, startego (polecam Cheddar) 1 szklanka parmezanu, startego 9 tortilli, przeciętych w pół (najlepiej kukurydziane) 2 puszki fasoli czerwonej, przepłukanej 1 puszka kukurydzy, opłukanej 5 szalotek ze szczypiorem 2 piersi kurczaka, ugotowane w rosołku warzywnym bio (świetne są w Rossmanie) i pokrojone drobno 1 awokado szczypior do posypania folia aluminiowa duże naczynie żaroodporne Przygotowanie: Wymieszaj sosy. Wymieszaj sery. Naczynie(...)warstwę : tortille, sos, fasola, kukurydza, szczypiorek, kurczak, ser. Dodaj trzecia warstwę : j.w. Zakończ ostatnią warstwą tortilli, posmaruj sosem i przykryj folią aluminiową. Rozgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza, piecz ok. pół godziny, zdejmij folię, posyp pozostałym serem i piecz (bez przykrycia) kolejne 10-15 minut. Wyjmij zapiekankę, posyp pokrojonym w kostkę awokado i szczypiorkiem. Smacznego! Paulina MOGĄ
Gotowanie to kochaniewarzywno-drobiowe robi się szybko i przyjemnie. Danie jest smaczne, dietetyczne i u mnie w domu wszyscy zjadamy je przyjemnością Polecam na niedzielny obiad. Składniki: 3 podwójne piersi z kurczaka 2 żólte papryki 2 czerwone cebule Marynata: 4 łyż ki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez(...)paprykę w plasterkii. Na zwilżone patyczki nadziewamy na przemian warzywa i mięso.Wszystko smarujemy marynatą i odstawiamy na 2 godziny do lodówki. Pieczemy przez 25 minut na grillu z termoobiegiem (w moim przypadku elektrycznym) w temperaturze 16 0°C. Z podanych proporcji wyszło mi 7 kolorowych szpadek, które podałam
Gosia gotujemnie to odtworzenia przepisu w domu. Tak jak przewidziałam sałatka jest świetna. Bardzo pożywna, może z powodzeniem zastąpić Wam obiad. Sałatka z serem wędzonym, kurczakiem i żurawiną Składniki: 1 pierś z kurczaka 80 g szynki dojrzewającej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich ½ łyżeczki słodkiej papryki 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę niecałe pół główki sałaty lodowej około(...)Kurczaka kroimy w kostkę. Przyprawiamy sosem sojowym, ziołami prowansalskimi, słodką papryką oraz czosnkiem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ser kroimy do grubsze plasterki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy żurawiną. Pieczemy ser około 10 minut. Kurczaka smażymy na złoty kolor. Szynkę również podsmażamy. Sałatę siekamy, pomidory koktajlowe kroimy na ćwiartki. Dymkę siekamy. Składniki sosu łączymy ze sobą
Mania Gotowaniasoli i czosnku, na patelni do czasu aż straci znaczną ilość wody. Chłodzimy. Mleko przelewamy do rondelka grzejemy, dodajemy szpinak. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy sól i proszek do pieczenia. Zalewamy oliwą, mieszamy. Przelewamy mleko ze szpinakiem. Wyrabiamy ręką przez około 5 minut. Ciasto powinno być dość suche i odchodzić swobodnie od ręki, w przeciwnym razie podsypujemy mąką. Owijamy(...)czas zależny od grubości ciasta). Placki można przechowywać w lodówce pod przykryciem nawet kilka dni. Propozycja podania: -> Mieszanka sałat -> 1 papryka czerwona -> 2 piersi z kurczaka -> 1 szalotka -> Pomidorki cherry -> Oliwa z oliwek Wykonanie: Sól, pieprz, curry, chilli, kurkuma, imbir Pierś kroimy na paski grubości około 1-2 cm. Przekładamy
Jedz zdrowo żyj zdrowo!zrobi! Składniki: (na 8 pierożków) -opakowanie warzyw na patelnię (moje to warzywka po włosku z Biedronki) -400g pieczarek -150g startego sera mozzarella (z Biedronki) -ok. 400g piersi z kurczaka -2 opak. ciasta francuskiego (z Biedronki oczywiście ;p) -sól, pieprz, czosnek w przyprawie -oliwa/olej Wykonanie: Warzywka dusimy na patelni do momentu, aż zmiękną. Dodajemy przyprawę z opakowania, dokładnie mieszamy(...)kawałki kurczaka i pieczarki. Całość posypujemy mozzarellą. Składamy ciasto i sklejamy jak pierożka. Wierzch nakłuwamy widelcem, można też posmarować rozbełtanym jajkiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do momentu, aż ciasto się zrumieni- ok 30 minut. Do tych pyszności idealnie pasuje sos koperkowo-czosnkowy: jogurt grecki+garść koperku+2 wyciśnięte ząbki czosnku+łyżka majonezu. Smaczego
KasiekGotujełososiem, wędliną czy warzywami. Składniki na ok. 3 porcje obiadowe Pancakes owsiano - żołędziowe: - 100 g mąki owsianej - 15 g mąki żołędziowej - 1 jajko - pół płaskiej łyżeczki sody/proszku do pieczenia - 2 łyżeczki oleju z awokado - przyprawy: sól, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, imbir, zioła prowansalskie - 100-120 ml mleka Wszystkie składniki łączymy ze sobą (pozostawiamy jedynie 1 łyżeczkę oleju z awokado(...)usmażeniu swoich pancake'ów miałam jeszcze ślady tłuszczu na patelni, a użyłam 1 łyżeczki! :) Składniki na sos: - 300 ml wody - 150 g marchewki - 45 g pora - 150 g piersi z kurczaka - przyprawy: sól, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, imbir (wg uznania) Do zagęszczenia: - 15 g mąki owsianej (czubata łyżka) - 30 g jogurtu naturalnego - 2 łyżki zimnej wody Warzywa kroimy w talarki
Zdrowie na języku :Pszklanki ciepłej wody 30 g drożdży 1 łyżeczka cukru szczypta soli 3 łyżki oleju Sos: 2 łyżki koncentratu pomidorowego zioła prowansalskie 1 zmiażdżony ząbek czosnku Farsz: 1 mała pierś z kurczaka pokrojona w kostkę (ugotowana w dowolnych przyprawach) 1/2 czerwonej cebuli 1/2 czerwonej papryki kilka suszonych pomidorów pokrojonych w paseczki duża garść zielonych oliwek przyprawa do pizzy ser żółty Dodatkowo(...)przygotowaną blaszkę. Smarujemy sosem, dodajemy pozostałe składniki: cebulę, paprykę, pokrojone drobniej oliwki, suszone pomidory, kurczaka, całość posypujemy przyprawą do pizzy i żółtym serem startym na tarce jarzynowej. 4. Pizzę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st. C przez 15-20 minut. 5. Podajemy z sosem czosnkowym lub ketchupem. Smacznego
Kuchnia domowa Anipiersi z kurczaka przyprawa do gyrosa puszka kukurydzy z puszki 1 papryka czerwona 1 czerwona cebula zioła prowansalskie 1 opakowanie sera tartego mozzarella Mlekovita 150 g Wykonanie: Piersi z kurczaka kroję w paski, oprószam przyprawą do gyrosa. Obsmażam na rozgrzanym oleju. Przygotować zaczyn: do miski wsypac cukier, sól, wkruszyć drożdże,dodać połowę wody i 3 łyżki mąki. Pomieszać, odstawić(...)wysypuję połowę tartej mozzarelli, rozkładam połowę kurczaka, połowę puszki kukurydzy, połowę pokrojonej w piórka cebuli oraz połowę pokrojonej w paski papryki. Wstawiam do nagrzanego do 180 st piekarnika, piekę ok 15 minut. Tak samo postępuję z drugą porcją ciasta. Do wykonania użyłam sera tartego mozzarella Mlekovity. Polecam bo ser przepyszny i super ciągnący. Całą gamę produktów znajdziecie tutaj: http://www.mlekovita.com.pl
Z Majeczką w kuchnispodniej części dzioba. Dziób lekko zgięty powinien się łamać, a tłustość powinna być zupełnie biała i przezroczysta. Z gęsi można przyrządzić dużo wyśmienitych dań. Najbardziej polskie to, gąska z pieca nadziana kaszą lub renetami, a nie gorsza to z kwaszoną kapustą, a może z makaronem (domowym ) ,grzybami i cebulą ,a nadzienie z wątróbek z pietruszką , suszonymi owocami to też(...)jabłuszkiem, czosnkiem , majerankiem. Okrasa kaszubska to ewenement kulinarny, pisałem już o tym. A słynne pasztety z gęsich wątróbek i można wyliczać długo, długo… Całej gęsi nie kupiłem ,ale piersi i nogi. Powycinałem tłuszczyk i mam smaczny smalec. Czy gęsina jest zdrowa ? Gęsina jest zdrowa, smaczna i ekologiczna. Zawiera dużo nienasyconych kwasów tłuszczowych, podobnie jak oliwa z oliwek
Kulinarny karnet Christopherawodzie, dodać cukier. Wszystko dokładnie wymieszać. Odstawić na 15 minut. Mąkę wymieszać z solą. Dodać drożdże, oliwę i jogurt. Zagnieść ciasto. Pozostawić pod przykryciem do wyrośnięcia na około godzinę. Piersi kurczaka pokroić w dość drobną kostkę. Cebulę, czosnek i papryczkę chili drobno posiekać. Paprykę pokroić w kostkę. Ziarna kolendry rozgnieść. Kurczaka przyprawić kolendrą, papryką, i ziołami. Podsmażyć kurczaka na patelni(...)cynamonem, gałką muszkatołową, sosem worcestershire. Na koniec dodać fasolę i kukurydzę. Gotować jeszcze przez około 5 minut. Odstawić do przestudzenia. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Wyrośnięte ciasto podzielić na cztery części. Z każdej z nich uformować kulę i rozwałkować ją na okrągły placek. Placuszki ułożyć na blasze. Na środek każdego z nich wyłożyć farsz. Następnie
Mania GotowaniaPomysł na nietypowy i smaczny obiad? Sprawdź zapiekankę z makaronem i kurczakiem. Składniki: 60 dag pieczarek 2 piersi z kurczaka 2 sosy pieczarkowe 1 duży jogurt naturalny lub śmietana 25 dag sera żółtego duży makaron rurki przyprawa do gyrosa cebula Makaron ugotować. Mięso pokroić w kostkę, przyprawić przyprawą do gyrosa, podsmażyć na patelni. Następnie pieczarki i cebulę pokroić(...)Rozpuszczone sosy dodajemy do garnka i następnie zagęszczamy jogurtem lub śmietaną. Makaron przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem z mięsem i pieczarkami. Następnie posypujemy startym serem. Wkładamy do piekarnika, pieczemy 15-20 minut do rozpuszczenia sera. Smacznego
Jak u mamyzatopione w żółtym serze i jajku idealnie sprawdzą się jako imprezowa przekąska. Jako dodatek polecam sos czosnkowy. 6 gniazdek makaronu Capellini Nidi (Nr 51) Malma 150 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Czosnek granulowany Słodka czerwona papryka 1/2 średniej cukinii 2 jajka 1/2 szklanki żółtego sera 3 małe różyczki brokułu Sól Pieprz Makaron gotujemy w delikatnie osolonej(...)średnich oczkach. Brokuł gotujemy do miękkości. Kurczaka, cukinię oraz ser mieszamy z jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy do gniazdek. Na wierzchu każdego gniazdka wciskamy połówkę brokułu. Gniazdka pieczemy w nagrzanym do 190*C piekarniku przez 20-25 minut
VioletoweKucharzeniePiersi kurczaka nadamy nowy kształt. Składniki: -podwójny filet z piersi kurczaka -2 ząbki czosnku -5 dkg masła -1/2 czerwonej papryki -natka pietruszki -sól, pieprz, słodka papryka -olej Drobno pokrojony czosnek mieszamy z masłem. Filety dzielimy na cieńsze płaty i rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Drobno siekamy natkę pietruszki. Paprykę kroimy w wąskie paski. Na mięso nakładamy porcję(...)słodką papryką. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość oleju i ustawiamy różyczki. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na ok. 25 minut. Gotowe. Do tego pieczony naleśnik i sałatka z białym serem i rzodkiewką i obiad wyśmienity. Smacznego
Maminek kulinarny