więc właśnie taki zmieniony przepis Wam przedstawiam. Składniki /1-2 porcje/: 100 g wędzonej piersi z gęsi 1 burak 1 pomarańcza 1 gałązka rozmarynu 1 cm korzeń imbiru 1 gwiazdka anyżu 50 g śliwek kalifornijskich 100 ml czerwonego wytrawnego wina Wykonanie: Buraka zawinąć w folię aluminiową i piec przez 2 godziny w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Z pomarańczy wycisnąć(...)pomarańczowego. Suszone śliwki kalifornijskie ugotować w winie, dodać anyż i imbir. Następnie zmiksować na mus. Pozostałości z buraka zmiksować na gładkie purée z dodatkiem 3-4 łyżek musu śliwkowego . Pierś z gęsi pokroić na cienkie plastry, podawać z kuleczką buraczaną, purée buraczanym i musem śliwkowym. Skropić oliwą i ozdobić miętą. mat. promocyjne 800x600 Normal 0 21 false false false
Pasja Smakuzdrowo, a przecież o to chodziło :) Polecam wszystkim amatorom domowych burgerów! Aromatyczne burgery z kurczaka z pieczonymi frytkami warzywnymi przepis na 7 sporych kotletów i warzywa dla dwóch osób Do przygotowania burgerów będziemy potrzebować: ok. 700 g oczyszczonego mięsa z piersi kurczaka 4 małe ząbki czosnku 1 papryczkę piri-piri ok. 2 cm świeżego imbiru mały pęczek kolendry(...)strony (burgery nie mogą być w środku surowe, ale trzeba uważać, by ich nie przesuszyć). Po zdjęciu z patelni odstawiamy na przynajmniej minutę i dopiero wtedy podajemy w towarzystwie pieczonych warzyw. Smacznego! PS. A do takiego obiadu koktajl marchewka-pomarańcza :) PPS. Następnym razem zrobię jeszcze domowy sos ziołowo-czosnkowy! Że też ja wcześniej na to nie wpadłam, a dopiero
Ratunku obiadprzy pięknie zastawionym stole. Robiliśmy między innymi tatara ze śledzia na grzankach, proziaki, bardzo aromatyczną zupę grzybową z pieczonym dorszem, tatara z jelenia, tatara z sandacza , tatara wołowego w omlecie, tatara z łososia, carpaccio z podwędzanej polędwicy wołowej czy opalaną pierś z kaczki. Ja z moją najlepszą drużyną stworzyłyśmy pyszne placuszki z gotowanych ziemniaków z suszonymi pomidorami. Pycha
karmelowyułóż na niej kaczkę skórą do dołu, smaż 3 minuty z jednej i 2 z drugiej strony. Przenieś piersi do naczynia żaroodpornego, wstaw na 10 minut do piekarnika, na ostatnią minutę możesz włączyć funkcję grilla. Ja posiadam patelnię przystosowaną do pieczenia w piekarniku (polecam!), w przepisach takich jak ten jest to bardzo wygodne rozwiązanie. Wyjmij mięso z piekarnika i odstaw
karmelowyniej Tokaji Leonis Selection Aszu 3 Puttonyos 2008. Przyszedł czas na rybę i tu pojawił się pieczony filet z dorsza atlantyckiego, czarna soczewica, seler i sos kawiorowy, w kieliszkach Esporao Reserva 2011. Po dorszu sorbet rabarbarowy, po którym pierś kaczki w buraczkach, komosa ryżowa, sos z wiśni i czarnego pieprzu i Emiliana Signos De Origen Syrah
królestwo garówcayenne Opcjonalnie pół kulki mozzarelli Przygotowanie: Bataty pokroić w kostkę, pieczarki i cebulę w półtalarki, a czosnek posiekać. Pierś z kurczaka pokroić w plastry. Polać odrobiną oleju. Posypać solą, pieprzem, cayenne i tymiankiem. Wszystko wymieszać. Odstawić na 20 minut. Potem piec 180 stopniach do miękkości ziemniaków ok. 30 minut. Pod koniec pieczenia możecie posypać zapiekankę odrobiną sera. Smacznego
Fabryka pomysłówtarty wykładamy ciasto francuskie prosto z lodówki. 5. Na cieście układamy po kolei plaster cukinii, bakłażana, piersi z kurczaka, suszonego pomidora. Proces powtarzamy do wykończenia składników. Polecam układać je po okręgu. 6. Całość zalać masą śmietanowo jajeczną. 7. Piec w temp. 190 stopni przez pierwsze 20 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 200 stopni i zapiekać jeszcze 10 minut
Mój Smak na Życiewśród niego gęś. Gęś to kaszubska „obona” , zupa z „zełtech wreków ” na gęsinie, gęsina gotowana, pieczona i wędzona. Na Liście Produktów Tradycyjnych znajduje się okrasa czyli po kaszubsku obona. Składniki. Surowe mięso z gęsi, najlepiej udo lub pierś. Przyprawy: sól, pieprz, majeranek, czosnek ,może być też cząber. Wykonanie. Mięso umyć, osuszyć , zemleć ze skórą, dodać przyprawy
Kulinarny karnet Christopherakoncentratu pomidorowego Do tej zupy bulion najlepiej przygotować na pieczonym kurczaku, ale nie zaszkodzi także użyć, jak u mnie, zwykłych porcji rosołowych, które wcześniej można posypać przyprawą do kurczaka i upiec w piekarniku przy okazji tworzenia innego dania. Następnie zalewamy je około 3 litrami wody, wrzucamy do niej także piersi i gotujemy całość z łyżką soli, jak rosół przez
Kuchenna KontrrewolucyaDanie mojej mamy (indyk po meksykańsku z patelni) w innej formie, czyli klopsiki :) Składniki (porcja - zdjęcie): 250 g zmielonej piersi indyka 0,5 jajka (25 g) 20 g (2 łyżki) bułki tartej 60 g (ok. 4 łyżki) kukurydzy z puszki (odsączonej) 50 g papryki czerwonej (1/4 dużej papryki) przyprawy: sól, pieprz, kolendra mielona (pół łyżeczki), oregano (0,5 - 1 łyżeczki(...)wkładamy do piekarnika (zimnego). Ustawiamy termoobieg i 200 stopni, od tej chwili pieczemy 25 min. 2. Gdy papryka się upiecze, ściągamy z niej skórkę i kroimy na cieniutkie, małe kawałki (jak na zdjęciu; klopsiki mają w przekroju ok 4 cm) 3. Do mielonego mięsa z piersi indyka dodajemy połówkę jajka, bułkę tartą, kukurydzę, paprykę i przyprawy. Dokładnie mieszamy, żeby przyprawy
Malowane smakiemdrugie danie obiadowe. Wykonanie? Proste! Mięso marynuję, zapominam o nim na dzień lub dwa, a potem piekę. To wszystko, żadnej filozofii, żadnych skomplikowanych składników. No to co? Do dzieła Kochani! Ps. Mięso fotografowałam znowu na tej małej desce i tak to jest pierś z kurczaka, normalnej wielkości ;) Zainteresowani wiedzą o co chodzi ;) Buziaczki Kochani! Każdy czerwony wyraz w tym poście(...)czasie mięso zawinięte w folię umieściłam w teflonowej formie, podlałam wodą, tak by ta pokrywała dno i wstawiłam do piekarnika nagrzanego na 175-200 stopni i piekłam około 45 minut. Czas pieczenia zależy od wielkości filetów. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka GotujeKurczak ze smażonymi pomidorami. Składniki: ok 400g filetu z piersi kurczaka 500g pomidorków cherry puszka białej fasoli konserwowej 4 ząbki czosnku świerzo mielony pieprz, sól 1
Gotuj z RumcajsemTego dania nie da się zepsuć :) Jest bardzo proste a zarazem pyszne. Składa się z mięsa, warzyw i przypraw, ziół. Używam różnego rodzaju mięs. Można dodać
Olikowa kuchniaSzukacie pomysłu na lekki obiad albo przekąskę? Coś co będzie łatwe, kolorowe i smaczne? To ten przepis powinien wam przypaść do gustu, szczególnie kobietom, które mogą
Bernika - moj kulinarny pamietnikobiad! Pieczone w mundurkach młode ziemniaki, kurczak w sosie z chili i różowym pieprzem, podane z jędrnymi zielonymi szparagami! Jestem w raju! Do ziemniaczków zrobiłam sos czosnkowy to połączenie może i banalne, ale jednak najlepsze ;-). Życzę smacznego! SKŁADNIKI: - pęczek szparagów zielonych - młode ziemniaczki około 1,5 kg - masło - oliwa z oliwek - sól morska - 2 piersi z kurczaka(...)masła i 2 łyżki oliwy z oliwek, dodaj pokrojoną pierś z kurczaka zamarynowaną w przyprawie harissa, obsmaż dwustronnie; dodaj nitki chili (może być świeże), pieprz różowy, podlej śmietanką, gotuj 10 minut, dodaj 150 ml wody. Zagęść mąką. - szparagi obierz i gotuj 10-11 minut we wrzątku. - Ziemniaki wyjmij z pieca przekrój na pół, posól, polej sosem, wyłóż szparagi, polej
SMYKWKUCHNI