Soczyste i aromatyczne piersi z kurczaka w marynacie na bazie oleju kokosowego okazały się świetnym pomysłem na szybki, zdrowszy obiad. Przygotowanie nie przysparza żadnych problemów, a
Słodkie okruszkiskrócić czas pieczenia, a tym samym zachować soczyste mięso i wytworzyć na nim chrupiącą skórkę. Polega na wycięciu z mięsa całego kręgosłupa i spłaszczeniu kurczaka na poziomie mostka. W ten sposób można również kurczaka z powodzeniem na płasko zamarynować, a później upiec na grillu, usmażyć na patelni czy nawet ugotować na parze. Kładziemy sobie kurczaka na desce, piersiami do dołu(...)przerwać, oddzielamy dłonią skórkę od mięsa na piersiach. W powstałą kieszonkę wkładamy na płasko naszykowane wcześniej plastry pomarańczy i cebuli, solimy. Skórkę z wierzchu smarujemy masłem z dodatkami, solimy, pieprzymy. Pokrojone w segmenty pomarańcze i cebule rozkładamy wokół kurczaka, lekko smarujemy je masłem. Reszta masła przyda się na później. PIECZENIE Piekarnik rozgrzewamy do 210⁰C. Gdy już się zagrzeje
Karo in the Kitchencały w niej się zanurzył (mi wyszło ok. 7l wody). Pozostawiłam przez 24h w chłodnym miejscu. Pieczenie Z racji swoich gabarytów indyk potrzebuje sporo czasu na pieczenie. Źródła podają iż na każdy 1kg mięsa (z nadzieniem) potrzeba 35- 40min. pieczenia. Ważne jest także dobre rozgrzanie piekarnika przed umieszczenie tam ptaszora. Rozpiętość czasowa jest różna, jedni piszą, że potrzeba(...)Przygotowanie nadzienia W dniu pieczenia przygotowałam nadzienie. Apropos, czytając te wszystkie blogi dowiedziałam się, że błędem jest nadziewanie dupki indyka. Nadzienie powinno umieszczać się w "kieszonce" pod skórą na piersiach. Z jednego prostego powodu- piersi upiekłyby nam się za wcześnie w porównaniu z resztą ciałka, np. udkami. Właśnie, aby zrównać ten czas, nadzienie upychamy w piersi, dzięki czemu nie będą
bastalenaosób, które dbają o linię. Składniki: co najmniej 1 kg dynia 1 duża pierś z kurczaka 2 średniej wielkości marchewki 2 małe cebule sól, pieprz suszony imbir ewentualnie jogurt grecki lub śmietana Dynię umyć, przekroić na 4 części i wstawić do piekarnika rozgrzanego d 180. Piec tak długo, aż dynia będzie miękka (ja piekłam około 45 minut). W międzyczasie
Ugotowaćsłodki. Żeby nie rozdrabniać się na przygotowywanie dwóch różnych dań spełniających te zachcianki postanowiłam oba smaki zakląć w formę babeczek. Trochę zabawy, małe zamieszanie aż w końcu jedno pieczenie i przekąska z deserem gotowe za jednym zamachem. Zamysł był prosty: ta sama podstawa do ciasta przyprawiona na dwa sposoby. A efekt tej działalności na dwa fronty? Sami oceńcie i wybierzcie(...)całe 300 gram) z proszkiem do pieczenia. Dzielę na dwie równe części. W drugim naczyniu mieszam łyżką 2 jajka z 3 łyżkami jogurtu, mlekiem oraz 1/2 puszki ananasa wraz z odrobiną soku. Dzielę na dwie równe części. babeczki chili: do mąki z proszkiem dodaję: sól, chili, zioła, pokrojony ser żółty i podsmażoną, wystudzoną pierś kurczaka (przyprawioną solą, kurkumą, majonezem
Kuchnia po mojemususzonych, Dodajemy dwie, trzy łyżki oliwy i sprasowany ząbek czosnku. Piersi z kaczki dokładnie nacieramy i odstawiamy na pewien czas do lodówki, najlepiej na całą noc. Po wyjęciu przyprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Używamy termoobiegu, jeśli nie ma takiej funkcji – ustawmy nieco wyższą temperaturę. Kaczkę pieczemy w rękawie do pieczenia, lub pod przykryciem razem z marynatą(...)minutach rozcinamy na górze rękaw lub odkrywamy kaczkę i pieczemy jeszcze ok 10 minut do zarumienienia skórki. Możemy przygotować ją również na inny, szybsz sposób. Obsmażamy z obu stron – stronę ze skórą 5-6 minut, drugą stronę ok. 3 minuty i razem z patelnią, jeśli jest do tego przystosowana, lub na ciepłym naczyniu żaroodpornym wkłądamy do piekarnika nagrzanego
MarcinChefsama kruszyłam -pomidorki koktajlowe -czerwona cebula -mozzarella -oliwki – moje przywędrowały z Monfalcone -świeża bazylia -chleb pieczony w domu -wino opcjonalnie A po obiedzie? Kawa, u mnie Magnifico -Gusto italiano, ze sklepu PRZYJACIELE KAWY , ale o niej innym razem Zabieramy się za szybki obiad. Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ściereczką. Kroimy w kotlety. Do dziś dnia nie opanowałam sztuki
Z Kuchni Do Kuchnirukoli. Jej orzechowy aromat, doskonale komponuje się z mięsem drobiowym. P aprykę zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez około 20 minut. Wystudzić i obrać ze skóry, oczyścić z pestek i pokroić na małe kawałki. Piersi z kurczaka pokroić w plastry o grubości 1 cm, a następnie rozbić delikatnie tłuczkiem. Mięso posolić
Świat Domowej Kuchnidodatkami daje wiele radości i nie należy się tego bać! No to zrobimy wobec tego farmerską pizzę.. Dlaczego farmerska ta pizza? Bo składniki typowo farmerskie są. -ogórek kiszony -pierś z kurczaka wędzona, mielona -soczyste pomidory pokrojone w talarki -ketchup -oliwa z oliwek -cebula -oscypek wędzony lub inny ser wędzony -prażone ziarna od Ziarenkowo Słoneczne Pola -250 g mąki -sól(...)stopni, uformuj rekami pizzę, lub zrób ją w formie do tarty po prostu. Uprzednio wyłoż formę papierem do pieczenia. Podziub ciasto widelcem, posmaruj oliwą z oliwek, i połłóż na wierzch pokrojone w plastry pomidory, a na nie mieloną pierś z kurczaka, cebulę pokrojona w pióra i ogórek w talarki.Na wierzch trochę ketchupu, ser zmielony lub starty i do piekarnika
Z Kuchni Do KuchniPIECZONY KURCZAK / ROASTED CHICKEN Kurczak pieczony w całości. Bardzo efektowne i wbrew pozorom niewymagające danie. Czasochłonne – owszem, ale niewymagające. Warzywa mogą być dowolne – Twoje ulubione albo wcale, też można. Marynata też ma pełną dowolność, rodzaj ziół też można zmienić, kurczak na pewno wyjdzie pyszny. To mogę zagwarantować! Miłego gotowania! Roasted chicken. Very glamorous dish which doesn(...)Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza. Na dno dość sporego naczynia żaroodpornego wysyp wszystkie warzywa, na wierzchu połóż kurczaka, najpierw piersiami do dołu. Zalej go resztą marynaty pozostałą w misce, podlej odrobiną wody i wstaw do rozgrzanego piekarnika. Piecz w wysokiej temperaturze przez 20 minut, potem przewróc kurczaka na drugą stronę i zmniejsz temperaturę do 160-180 stopni (w zależnośc
Martyna Cooksprzygotowane ziemniaki wkładamy porcjami w szpryce i formujemy ślimaczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy gruboziarnistą solą morską i pieczemy w 180 stopniach do uzyskania złotego koloru - około 40minut. Jako kolejną część dania przygotuj dość duże piersi z kurczaka , tak by się dobrze zwijały w roladki. Pokrój w cienkie plastry, lekko ubij i przypraw wedle uznania (ja użyłam
Gotuj z Natkąpianę. Mieszamy delikatnie z ciastem. Dodajemy przyprawę do pizzy. Wylewamy na rozgrzaną gofrownicę i pieczemy ok. 7 minut. ( W połowie czasu pieczenia gofrownicę lekko uchylamy na 3 sekundy ) Przed każdym kolejnym gofrem gofrownicę ponownie rozgrzewamy do maksymalnej temperatury. Pierś z kurczaka tniemy w paseczki , posypujemy przyprawą gyros. Pieczarki kroimy w półtalarki , cebulkę drobno siekamy. Rozgrzewamy olej, smażymy cebulkę. Dodajemy mięso
Ostra na Słodkosmakowe ze względu na dietę na której jestem od jakiegoś czasu:). Następnie dotarły do nas dania główne. Na początku chciałam pierś z gęsi, jednak okazało się, że nie było jej na stanie więc zmieniłam zamówienie na kaczkę pieczoną w miodzie z jabłkami, podaną z kluskami śląskimi, czerwoną kapustą w sosie pomarańczowym (49 zł) . Kaczka była obłędna, sos do niej
karmelowymarchewkę obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w kostkę. Wymieszać z połową twarogu i piersią kurczaka. Doprawić do smaku. Tortille smarować resztą twarogu, nakładać farsz, zrolować. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym i piec ok. 10 min w temp. 180st. Następnie pokroić w wąskie paski, owinąć pokrojonymi wzdłuż cienkimi plastrami ogórka, spiąć wykałaczką. Podawać
Z miłości do słodkości