pieczona pierś - 1883 przepisów (strona:49/126)

Kurczak po polsku 297

Powiem szczerze, że bałam się strasznie nadziewać i piec całego kurczaka. Robiłam to pierwszy raz i strasznie bałam się, że skóra popęka, bo włożę za dużo farszu lub, że kurczak w środku się nie dopiecze, lub, że cały farsz mi wyleci. Na szczęście kurczak wyszedł pyszny i na prawdę soczysty. Już nie będę się bała faszerować, ale przyznam szczerze(...)koperek. Doprawić solą i pieprzem. Ubite białka wymieszać z nadzieniem i nałożyć na piersi, unosząc nad nimi skórę (nie wypełniać całkowicie, bo farsz spuchnie, żeby nie rozerwał skóry) oraz do jamy brzusznej. Zaszyć otwory, lub złączyć wykałaczkami. Przywiązać nicią nogi do korpusu. Posmarować masłem i piec około 45-60 min jeżeli mamy ruszt. Ja piekłam 80 min w temperaturze

dom-agi.pl
Pierś pieczona w marynacie jogurtowej 167

żaroodpornego Piersi kroimy na mniejsze części Jogurt grecki łączymy z przyprawami, dokładnie mieszamy, wrzucamy pokrojone piersi i bardzo starannie obtaczamy je w marynacie. Odstawiamy do lodówki na minimum godzinę, ale im dłużej tym lepiej :)  Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą /olejem, układamy mięso ( ja piekłam partiami, tak by mąż później miał prosto  z pieca:))  Pieczemy w temp. 200 stopni

Mamuśka wraca do formy
Bulion drobiowy na pieczonych skrzydełkach. Kryształowe consomme 311

bulion będzie zawiesisty. Nie da Wam tego smaku żaden kurzęcy korpus, tłuste udka czy chude piersi. Tylko i wyłącznie skrzydełka.   Drugi komponent może wydać się dość dziwny – używamy bowiem mleka w proszku. Już kilka łyżek mocno podniesie i wydobędzie smak kurczaka. Kiedy pieczemy kurczaka, białko i cukry wchodzą ze sobą w reakcję i stąd tworzy się chrupiąca, brązowa skórka

Karo in the Kitchen
Makaron "po chińsku". 253

ziołach i przyprawach, ale równie dobrze możemy użyć każdego innego gotowanego mięsa, albo podsmażoną wcześniej pierś z kurczaka. Danie jest sycące, aromatyczne i pyszne!!! Składniki na makaron "po chińsku" 100 g makaronu ryżowego typ: wstążki około 30 dkg gotowanego lub smażonego, lub pieczonego mięsa 2 cebule pokrojone w kostkę 1 marchewka starta na tarce o średnich oczkach

Rozpustne gotowanie
Karkówka w sosie chrzanowym 283

Szybkie skrzydełka , Klopsiki z indyka w sosie pomidorowym , Klopsiki z indyka w sosie jogurtowym ,   Grillowana pierś z kurczaka z melonem i serem Lazur , Kurczak w jabłkach z rodzynkami , Żeberka w sosie żurawinowo-ketchupowym , Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym , Kurczak z warzywami pieczony w rękawie , Kurczak z warzywami pieczony w rękawie wersja II ,  Gulasz z kaszą . Karkówka

Moje Qulinaria
Szaszłyki z sosem jogurtowym 196

mięsno warzywne szaszłyki z sosem jogurtowo koperkowym, podane z kawałkami cytryny :) Do przygotowania dania potrzebujesz: pierś z kurczaka zamarynowana w  pieprzu cytrynowym, soli, skorpina oliwą pomidorki koktaljowe cukinia papryka jogurt naturalny przyprawy kaperek Na patyki od szaszłyków nabijamy po kolei wszystkie składniki. Pieczemy w piekarniku 200 stopni przez 25 minut. Sos: Do jogurtu dodajemy sól, pieprz, posiekany koperek, może

Mój Smak na Życie
Mięsne kąski obtoczone słonecznikiem :) 150

kaszy manny do zagęszczenia dodałam wartościowe siemię lniane :) Składniki (ok. 20 kuleczek): - 300 g mielonej piersi z kurczaka - 1 małe jajko - 2 łyżeczki mielonego siemienia lnianego - sól, pieprz, ulubione zioła (bazylia, oregano, zioła prowansalskie), curry, pieprz cayenne - 100 g mieszanki ziarenek "Piekło-Niebo" Wszystkie składniki (oprócz ziarenek) wyrobić na jednolitą masę. Formować malutkie kulki i obtaczać w ziarenkach. Piec

Zdrowie na języku :P
Kotlecikowe zapasy :) 184

sól himalajska , pieprz cayenne, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, curry , zioła prowansalskie , estragon - 1 łyżka siekanego kopru Pierś z kurczaka zmielić. Dodać pozostałe składniki i wyrabiać masę przez kilka minut, aż stanie się jednolita. Formować małe kulki, które ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym na 180*C piekarniku przez 15-20 minut. Z podanych składników wychodzi

Zdrowie na języku :P
Potrawka z kurczaka z kiełkami rzodkiewki. 184

nadmiar czasu. Zajmują nas miłe sprawy związane ze świętami. Nie myślę o porządkach, ale o upominkach, pieczeniu łakoci, kosmetyczkach, fryzjerach, SPA i ciuszkach. W przerwach wypada coś zjeść. Proponuję 1001 wersję potrawki z kurczaka. Przygotowanie zajmie nam nie więcej niż 30 min. 2 piersi z kurczaka 2 łyżki masła 1 mała cebulka  200 ml śmietany 30% 1 garść rodzynek

Kulinarny karnet Christophera
Sałatka warzywna z tortellini 4704

Sałatkę z tortellini możemy robić z różnymi dodatkami, zarówno z świeżymi warzywami jak i z marynowanymi. Dzisiaj proponuję Wam moją wersję. Ja podałam do niej kotlet

Ala piecze i gotuje
Roladki drobiowe 269

Bardzo lubimy mięso drobiowe. Więc dzisiaj serwuję roladki drobiowe z schabem z linii Nove-Natura . Z dodatkiem papryki żółtego sera i doprawione suszonymi pomidorami z czosnkiem

Ala piecze i gotuje
Filety z kurczaka zapiekane w zupie cebulowej 569

śmietany o zawartości tłuszczu 30 lub 36 %; 500 g pieczarek; Przyprawa do kurczaka; Sól; Pieprz.  Sposób przygotowania: Filety z kurczaka umyć, osuszyć i oczyścić z błon. Każdą z piersi przekroić wzdłuż na pół. W efekcie końcowym mają powstać 4 cienkie kotlety. Każdy kotlet obtoczyć w przyprawie do kurczaka i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Śmietanę wlać do miseczki, dodać(...)zupy są słone. Naczynie żaroodporne przykryć (ja przykryłam folią) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie z ryżem i surówką z marchewki, selera i jabłka ). SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 4 dorosłych osób. Ilość piersi można zwiększyć do 1 kg (około 4 sztuk), bez potrzeby

Gospodyni Miejska
pasztet z selerem 294

Lekki, delikatny i pyszny! Zdecydowanie powinien powędrować na listę: do przetestowania SKŁADNIKI 2 duże piersi z kurczaka (ok. 0,5 kg) 35 dag wątróbki drobiowej 2 średnie selery 3 cebule 1 margaryna (np. PALMA) 1,5 szkl. bułki tartej 4 jajka sól pieprz 6-8 liści laurowych 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej pęczek natki pietruszki PRZYGOTOWANIE Wątróbkę sparzyć wrzątkiem. Selery umyć(...)ubić na sztywną pianę. Całość wymieszać delikatnie z białkami i drobno pokrojoną natką, doprawić pieprzem, solą i gałką. Blaszkę o wymiarach ok. 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim liście laurowe (w mniej więcej równych odległościach). Piec w rozgrzanym do 180º piekarniku przez

zabawa smakiem
Pieczona kaczka z pszennymi placuszkami 197

Cały czas pieczenia średniej kaczki to około 3 godziny. Ja, żeby być pewna, że  kaczka jest upieczona nakłuwam ją patykiem od szaszłyka. Jeśli patyk wchodzi lekko i wypływa bezbarwny sok, wtedy kaczka jest gotowa. Po wyjęciu jej z piecyka daję jej "odpocząć" przez około 5 minut i dopiero wtedy ją kroję. noga, kawałek piersi, placuszki i buraczki(...)Ciasto pod  przykryciem odstawić do przestygnięcia. Chłodne ciasto wyłożyć na stolnicę i podsypując mąką wyrobić do konsystencji ciasta pierogowego. Wykrawać lub kroić dowolne kształty i piec na lekko natłuszczonej patelni na średnim ogniu. Upieczone placuszki trzymać pod przykryciem, żeby nie wystygły. Lubicie kaczkę? może macie swoje sposoby na nią

Codzienna kuchnia niecodzienna