desce piersiami do góry. Odcinamy szyję i skrzydełka. Zawsze przecinałam korpus na pół, dzisiaj skórę z mięsem delikatnie podcinałam nożem i zsuwałam ku górze. Nadcięłam udka i skrzydełka, aby wyjąć z nich kości. Na koniec sprawdziłam, czy nie zostały małe kostki. Całego kurczaka posypałam solą i pieprzem. Do środka włożyłam wcześniej przygotowane nadzionko. Aby zachować ładny kształt kurczaka obwiązałam(...)nićmi. Galantynę ułożyłam na brytfannie i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni. Piekłam ok. 1 godziny co jakiś czas podlewając wywarem warzywnym. Smacznego
Salonik smakówjest rewelacyjny, są sałatka szybko znika ze stołu. Polecam ją na przyjęcia, większe imprezy itp. SKŁADNIKI : 2 zupki chińskie ostre ( zostawiamy 1 przyprawę ) 500 g piersi z kurczaka 3 łyżki oleju 1 pomidor 4 ogórki konserwowe mały kawałek pora 100 g żółtego sera 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasolki 1 słoik selera sałatkowego(...)PRZYGOTOWANIE : Makaron kruszymy, dodajemy przyprawę i zalewamy 2 szklankami wrzątku, nakrywamy talerzykiem i odkładamy na 15 minut aby napęczniał. Następnie odcedzamy na durszlaku i studzimy. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy dowolnie i pieczemy na oleju. Fasolkę, seler i kukurydzę należy dokładnie odcedzić a seler wycisnąć. Ogórki, ser i pomidor kroimy w kostkę ( ogórki wyciskamy ) a por w talarki
Kulinarne Fantazje Marioliniedawna jestem szczęśliwą posiadaczką formy do mufinek postanowiłam spróbować. Opłacało się – mufinki są pyszne, mięsko z kurczaka soczyste, takie jak lubię. Zdecydowanie polecam :)). Mufinki z kurczaka Składniki piersi z kurczaka żółty ser papryka pieczarki cebula natka pietruszki majonez przyprawy wg uznania Pieczarki z cebulą pokroić, usmażyć no i oczywiście przyprawić. Paprykę i ser pokroić w kostkę a natkę pietruszki(...)cieńsze a środek grubszy. Doprawić i powkładać do foremek mufinkowych. Nafaszerować usmażonymi pieczarkami z cebulką, papryką, serem i natką pietruszki. Pozakładać brzegi mięsa na siebie i posmarować wierzch majonezem. Piec w temp 180 stopni przez 30-40 minut. Najfajniejsze w tym daniu jest to, że tak naprawdę jako farsz posłużyć nam może wszystko co nam przyjdzie do głowy. Smacznego. Artykuł
Pieguskowa Kuchniapieprz * przyprawa do kurczaka Skworcu * jajko, mąka i bułka tarta do panierki * olej do smażenia, użyłam oleju kokosowego Wykonanie: Pierś z kurczaka rozkroić na dwie połówki. Rozbić tłuczkiem na cienki kotlet. Posypać solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Posmarować cienką warstwę pasty z suszonych pomidorów z czosnkiem , zawinąć w roladkę. Do jednej miseczki wsypać mąkę, do drugiej bułkę(...)obtoczyć w mące następnie w jajku i bułce tartej. Następnie obsmażyć lekko na rozgrzanym oleju. Piekarnik nagrzać do 170'C. Podsmażone roladki przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku około 30 minut co jakiś czas je obracając
Zrób to smaczniePiersi z kaczki, obłędnie chrupiące, mięciutkie i smaczne! Wyszły mi idealne, chociaż z kaczką mam wiele przygód, i za nim nauczyłam się ją przyrządzać troszkę mi
SMYKWKUCHNIpasują na spotkania w gronie znajomych. Składniki: pół kilo piersi z indyka (można również z kurczaka) papryka czerwona papryka zielona trzy czerwone cebule cukinia pieczarki Przyprawy: czosnek sól pasta curry pieprz mięta oregano,bazylia oliwa oliwa z czosnkiem i ostrą papryczką Warzywa i piersi z indyka pokroiłam w kostkę i nieduże kawałki, zależy od wielkości jakiej będą szaszłyki. Przyprawiłam(...)polałam oliwą. Odstawiłam na około 2-3 godziny aby mięso i warzywa się zamarynowały i przeszły smakiem przypraw. Następnie naprzemiennie nadziewałam składniki na patyczki do szaszłyków. Można je piec na grillu bądź na patelni grillowej. Gotowe do jedzenia wyglądają jak poniżej. Idealnie pasuje do nich kasza kus kus Składniki: pomidory oliwki kapary świeża, pokrojona pietruszka cebula czosnek bulion Składniki pokroiłam
potrawyregionalnebułka namoczona w mleku 1 jajko duże lub 2 małe bułka tarta masło klarowane Przygotowanie: Pierś z kurczaka kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Cebulę kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Dwa żółtka ucieramy z masłem. Do posiekanego mięsa dodajemy żółtka utarte z masłem, majonez, masło, odciśniętą bułkę(...)pianę i dodajemy do masy mięsnej, delikatnie mieszamy aby piana nie opadła. Jajka wbijamy do miseczki solimy i widelcem roztrzepujemy. Formujemy kotleciki, maczamy w jajku i w bułce tartej. Pieczemy na złoty kolor
Amatorka kuchennaparmeńskiej nadziewane suszonymi pomidorami i czosnkowym serkiem. Super pomysł na obiad :) SKŁADNIKI 4 pojedyncze piersi z kurczaka 4 duże plastry szynki parmeńskiej serek o smaku czosnkowym typu Almette mały słoiczek pomidorów suszonych w oleju sól,pieprz papryka tymianek PRZYGOTOWANIE Piersi myjemy i obcinamy tłuszcz i błony. Nacinamy każdą wzdłuż tworząc kieszonki. Solimy, pieprzymy(...)doprawiamy papryką Obsmażamy po 2-3 minuty z każdej strony na patelni. Wnętrze kieszonek smarujemy serkiem i nadziewamy suszonymi pomidorami. Obwijamy każdą pierś plasterkiem szynki. Posypujemy tymiankiem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i polewamy olejem z pomidorów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 50 minut. Możemy polewać kilkakrotnie tworzącym się sosem, by nie były suche. Piersi bardzo
Moje Kuchenne Rewelacjepiekarniku. Szaszłyki z piersi kurczaka z ananasem Składniki: duża pierś z kurczaka około 7 plastrów ananasa z puszki Marynata: pół szklanki jogurtu greckiego 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2 łyżeczki curry ½ łyżeczki kurkumy 1 łyżka sosu sojowego 1/4 łyżeczki pieprzy cayenne pieprz Przygotowanie: Pierś kroimy w dość dużą kostkę. Składniki marynaty łączymy ze sobą i łączymy(...)mięsem. Mieszamy dokładnie i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Plastry ananasa kroimy na 4 części. Na patyki szaszłykowe nabijamy mięso i przekładamy ananasem. Pieczemy na grillu około 15 minut lub w piekarniku przez około 20 minut
Mania Gotowaniamąki - szklanka mleka - sól, pieprz, gałka muszkatołowa Pozostałe składniki: - 1 duża pierś z kurczaka - 250g zielonych szparagów (pół pęczka) - 3 duże młode ziemniaki (opcjonalnie) Kurczaka pokroić na 2-3 kotlety, lekko rozbić tłuczkiem, doprawić solą i pieprzem a następnie zamarynować i odstawić do lodówki na minimum 2h. Gdy kurczak się zamarynuje, przesmażyć go przez chwilę na patelni i włożyć(...)łódeczki, doprawić solą oraz tymiankiem, zalać odrobiną oliwy z oliwek i piec ok 40 min w temperaturze 200 stopni. Szparagi zagotować w osolonej wodzie z dodatkiem szczypty cukru i ułożyć na kurczaku. Zalać sosem beszamelowym, piec w temperaturze 180 stopni przez około 30 min. Podawać z pieczonymi ziemniaczkami
Zgrabne Gotowanieśmietanie i ketchupie Składniki: 2 pojedyncze piersi z kurczaka 100 g sera żółtego 3 łyżki śmietany 18% 4 łyżki ketchupu (u mnie Kotlin ) 1 łyżka przyprawy do kurczaka 1 jajko sól Dodatkowo: drobno posiekany koperek olej do wysmarowania formy Kurczaka oczyszczamy i kroimy w małą kosteczkę. Doprawiamy go przyprawą do kurczaka i mieszamy. W drugiej miseczce rozkłócamy jajko. Dodajemy śmietanę(...)ketchup, szczyptę soli i starty na dużych oczkach ser. Dokładnie mieszamy. Dodajemy kurczaka, mieszamy i nakładamy po dużej łyżce do wysmarowanych form na muffinki. Pieczemy w 180°C około 25-30 minut, aż się zarumienią. Gotowe przekładamy do papilotek na muffinki, posypujemy posiekanym koperkiem i podajemy ciepłe. Smacznego #kotlin #iloveketchup #smaknr1 #BEZograniczen Artykuł Babeczki z kurczaka w śmietanie i ketchupie
PatiGotujeSkładniki: 4-5 szt. filetów z piersi kurczaka 500g pieczarek łyżka oleju kokosowego do posmarowania naczynia żaroodpornego przyprawy ulubione do filetów-u mnie tylko sól i pieprz 3-4 łyżki majonezu 2 szkl. startego sera żółtego keczup Wykonanie Filety doprawić solą i pieprzem i odłożyć do lodówki na 2-3 godziny ,lub dzień wcześniej na noc w woreczku(...)zamknięte. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem kokosowym. Pieczarki umyć , pokroić na plastry i podsmażyć na patelni. Gotowe filety poukładać w naczyniu do pieczenia,następnie posmarować , każdy kawałek majonezem. Na to ułożyć podsmażone pieczarki. Wszystko posypać startym serem. Wierzch posmarować keczupem. Wstawić do piekarnika .Piec w 180 ° C ,około 30-40 minut pod przykryciem. Ostatnie 10 minut piec w 200 ° C.:)) przepis
w mojej kuchnifilety z piersi kurczaka 1 bakłażan 2 pomidory 50-60 g sera pleśniowego 8-10 szt pieczarek sól pieprz lubczyk oregano oliwa bazylia świeża Filet lekko przecinamy w miejscu gdzie jest zbyt gruby i rozkładamy, skrapiamy oliwą i posypujemy przyprawami, odstawiamy na ok 1 godzinę. Bakłażan kroimy na plastry i solimy, również odstawiamy na godzinę. Bakłażan płuczemy i osuszamy . skrapiamy(...)oliwą i posypujemy przyprawami. Rozgrzewamy grilla lub patelnię grillową i smażymy bakłażan a obu stron. Następnie pieczemy mięso na grillu lub patelni grillowej i obok pieczarki przyrumieniamy z kazdej strony . Bakłażan układamy na przemian z plastrami pomidora i posypujemy serem pokrojonym w kosteczkę, Skrapiamy całość oliwą i posypujemy posiekaną bazylią
Gotowanie jest łatweKruche, delikatne i soczyste drobiowe mięso. Składniki: -duży, podwójny filet z piersi kurczaka (u nas ok. 1 kg) -solanka: 1,5 l wody 7 dkg soli po kilka ziaren ziela angielskiego, pieprzu, kolendry (stłuczone(...)mieszamy i na 24 godziny wkładamy do niej filety. Mięso płuczemy bieżącą, zimna wodą i osuszamy. Miód, olej i paprykę mieszamy i smarujemy filety. Wkładamy do rękawów do pieczenia, zawiązujemy, nakłuwamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 40 minut. Na 10 minut przed upływem czasu rozcinamy rękawy i zapiekamy. Smacznego
Maminek kulinarny