pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:93/417)

Karotenoidowa zupa z soczewicą 175

warzyw sól i pieprz do smaku Do podania: roślinna śmietanka (ryżowa, migdałowa, sojowa) i natka pietruszki Piekarnik rozgrzej do 200 °C. Papryki umyj, przekrój na pół i wyrzuć gniazda nasienne. Przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika na 30 minut. Wyjmij i zawiń je w folię aluminiową. Po 10 minutach otwórz i zdejmij skórkę, która

Roślinna - blog wegański
Baba ghanoush 152

Arabska pasta na bazie pieczonego bakłażana i masła sezamowego, podawana na zimno do chlebków pita, grillowanego mięsa lub warzyw.Składniki:bakłażan1 łyżka pasty tahini1 łyżeczka oliwyząbek czosnkusok z 1/2 cytrynysólgarść natki pietruszkimielona paprykaPiekarnik nastawić na 250 stopni C. Bakłażana nakłuć widelcem, ułożyć na blaszce pokrytej folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 40 minut kilka razy obracając(...)miąższ. Przełożyć go do blendera, dodać pastę tahini, czosnek, oliwę, sok z cytryny i szczyptę soli. Zmiksować na gładką pastę i ewentualnie doprawić. Pastę podawać posypaną pietruszką i mieloną papryką

wyzwania kuchenne
"Upiorrrne Papryki" czyli makaron spaghetti z kurczakiem, warzywami i sosem pomidorowym ;) 127

fasolką szparagową (może być dowolna mieszanka lub możecie kupić świeże warzywa) makaron spaghetti sól, pieprz oregano, bazylia czosnek granulowany tabasco lub papryka chili Papryki wydrążamy, wycinamy w nich buźki, ustawiamy w blaszce, przykrywamy folią i pieczemy około godziny w 200 stopniach. Można do nich zaglądać od czasu do czasu- powinny być po prostu miękkie. Po upieczeniu wyjmujemy i studzimy. Mieszankę(...)podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Kurczaka kroimy w kostkę, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem granulowanym. Smażymy na rumiano. Do kurczaka dodajemy wszystkie warzywa i passatę pomidorową. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką chili lub tabasco oraz ziołami. Dusimy razem około 20-25 minut, aż sos trochę zgęstnieje. Następnie gotujemy makaron al dente i mieszamy go sosem. Do każdej papryki nakładamy porcje sosu

Czerwona Porzeczka
Szynka peklowana 189

zbędnych dodatków ulepszających. Wymaga trochę cierpliwości i czekania, ale zapewniam Was, że warto. Wcześniej pokazywałam Wam pieczeń z mięsa mielonego z porem, która jest równie pyszna i idealna na kanapki (przepis) Składniki 1 kg szynki 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/4 ostrej papryki 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego Zalewa: 2 litry zimnej  wody 3 liście laurowe 3 ząbki(...)czasie wyciągnąć szynkę z wody, osuszyć, a następnie natrzeć mięso mieszanką majeranku, pieprzu i słodkiej i ostrej papryki. papryki. Odstawić do lodówki na około 1-2 godziny. Po upływie tego czasu włożyć mięso do rękawa do pieczenia, zawiązać szczelnie z obu stron i widelcem nakłuć w worku  trzy dziurki. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C około

O kuchni z uczuciem
Kurczak zapieczony w warzywnym musie 190

Kurczak o smaku wielu pieczonych warzyw. Mięso jest bardzo aromatyczne i mięciutkie. 1 kg udek z kurczaka Przyprawa do kurczaka Ostra czerwona papryka Majeranek 1 czerwona papryka 3 łyżki natki pietruszki 5 pieczarek 1,5 cebuli 30 ml oleju Udka z kurczaka myjemy i dzielimy na części. Dokładnie nacieramy przyprawą do kurczaka, ostrą papryką i majerankiem. Mięso układamy(...)żaroodpornym naczyniu. Wszystkie warzywa (papryka, pieczarki, cebula i natka pietruszki) kroimy w kosteczkę. 2/3 warzyw miksujemy na gładki krem w blenderze. Mieszamy z resztą warzyw. Wykładamy na mięsie. Kurczaka pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę 10 minut w 190*C. Pod koniec na kilka minut możemy odkryć naczynie, po to aby mięso się zarumieniło

VioletoweKucharzenie
Gulasz z dyni i fasoli z wędzoną papryką 154

stopni C. Dynię pokrój na duże kawałki (nie trzeba jej obierać) i ułóż na blasze lub w naczyniu żaroodpornym. Posyp kuminem, wędzoną papryką oraz solą. Polej ok. 1 łyżką oliwy, wymieszaj  i wstaw do piekarnika. Piecz przez 20-30 minut, aż dynia będzie miękka. W tym czasie pokrój w kostkę cebulę. Na dużej głębokiej patelni lub w garnku

Chilli Czosnek i Oliwa
Przepyszny ajvar 134

góry, to ważne, bakłażany- również przekrojoną stroną do góry, cebulę i czosnek) układamy  na blasze w piekarniku i pieczemy ok. 30 minut w temperaturze 200st, z funkcją grilla, o ile jest dostępna. . Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki. Gdy papryka przypiecze się z wierzchu, układamy  gorącą w misce, przykrywamy woreczkiem foliowym i czekamy pół godziny- po tym czasie

Aromatyczne Podróże
Weekend z grillem #2 162

wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószamy mąką, nacinamy ostrym nożem lub żyletką z wierzchu i zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na jakieś 40 minut. Pieczemy 25 minut w 200 stopniach. FASZEROWANA CUKINIA 4 cukinie 2 czerwone papryki 4 dymki kilka pieczarek suszone pomidory kilkanaście czarnych oliwek 1/2 opakowania sera feta kilka gałązek świeżego oregano oliwa z oliwek sól, pieprz Cukinie kroimy(...)wzdłuż i łyżeczką wydrążamy środek. Solimy, pieprzymy, skrapiamy z obu stron oliwą. I chowamy do lodówki. Robimy farsz: paprykę, pieczarki i dymkę kroimy w kostkę, taką nie za małą. Wrzucamy do miski, solimy, dajemy troszkę oliwy, sosu sojowego, mieszamy i wykładamy na tackę do grillowania. Grillujemy. Suszone pomidory kroimy na niewielkie kawałki, oliwki na ćwiartki, ser feta w małą kostkę

Marder&Marder Manufacture
Moja karkówka 190

Składniki; karkówka o wadze 1 kg. (ważne by wybrać taka która ma więcej mięsa niż tłustego), 2 łyzki oliwy majeranek, tymianek, ostra papryka, sól, pieprz Wykonanie: Karkówkę nacieramy wszystkimi składnikami i zostawiamy na noc w lodówce. Pieczmy w 180 stopniach około 2 godzin

Anioły w kuchni
Dorsz pod orzechową kruszonką 214

ryby podaję właśnie pieczoną. Tym razem ryba pokryta jest chrupiącą, orzechowo - ziołową skorupką. Rodzinka stwierdziła, że to chyba najlepsza wersja jaką jedli:)Składniki:700g filetu z dorsza, 3 czubate łyżki bułki tartej, 3 gałązki rozmarynu, 250g orzechów włoskich, 1/2 pęczka natki pietruszki, ząbek czosnku, szczypta ostrej papryki, 1/2 cytryny, 50ml(...)dodać do bułki tartej. Dodać posiekaną natkę pietruszki, rozmaryn, skórkę startą z 1/2 cytryny oraz oliwę z oliwek. Doprawić solą, pieprzem i papryką, wymieszać. Kawałki ryby ułożyć w naczyniu do zapiekania, na wierzchu rozłożyć orzechową masę.Piec około 25 minut w temp. 180st.Inspiracja: Czasopismo "Gotuj krok po kroku

Z miłości do słodkości
Muffinki z kabanosami 180

stopionego masła 4 kabanosy Nove kilka czarnych oliwek pokrojonych w plasterki 120 g żółtego sera startego na małych oczkach sól, pieprz, papryka słodka lub ostra, przyprawa do pizzy W jednej misce wymieszać składniki suche: mąkę i proszek do pieczenia, a w drugiej składniki mokre: jajka, mleko i masło. Mokre połączyć z suchymi i wymieszać. Dodać pokrojone w małe kawałki kabanosy

My simple kitchen
Pieczone ziemniaczki 360

Złote pieczone ziemniaczki z rozmarynem i czosnkiem.  Składniki: kilka ziemniaków oliwa 2 ząbki czosnku rozmaryn suszony papryka suszona - ewentualnie sól Piekarnik nastawić na 200 stopni C. Ziemniaki obrać i pokroić na kawałki.  Przełożyć do miski, skropić oliwą i dodać czosnek oraz łyżeczke rozmarynu. Całość wymieszać i przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika

wyzwania kuchenne
Węgierska zupa pomidorowa 159

jesiennej okazji polecam Wam piosenkę, którą znajdziecie pod etykietami. I trzymajcie się ciepło! :) Składniki: 0,5 litra dowolnego bulionu 100 g pieczonej fasolki chili w pomidorach (można wziąć zwykłą) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 nieduża papryka zielona 2 kiełbaski debreczyńskie (lub inne małe węgierskie) lub chili lub frankfurterek 50 g wędzonego surowego boczku 2 pomidory świeże

Kuchnia Prezydentowej
Mozaika drobiowa z pieprzem syczuańskim 131

łyżki żelatyny w proszku - 2 łyżeczki mielonego pieprzu syczuańskiego - 2 łyżeczki pieprzu czerwonego (całe ziarna) - 1 łyżeczka słodkiej papryki - szczypta chilli - 2 łyżeczki czosnku granulowanego - 1 łyżeczka cukru pudru - kilka suszonych pomidorów - 100ml zimnej wody Dodatkowo: - folia spożywcza - 1 worek do pieczenia indyka (jest duży) - siatka masarska Umyte, osuszone, pozbawione ścięgien (udka) i tłuszczu mięso kroimy. Filety w kostkę(...)słodką paprykę, chilli, czosnek granulowany, cukier puder, całe ziarna pieprzu czerwonego. Wlewamy wodę i dokładnie wyrabiamy masę mięsną, aż stanie się kleista. Przekładamy na rozłożoną folię spożywczą, zawijamy formując baton. Końce folii zawijamy (jak papierki cukierków) jednocześnie starając się wypchać jak najwięcej powietrza. Folii spożywczej dajemy 2 warstwy, po zawinięciu w pierwszą, zawijamy w kolejną. Worek do pieczenia rozcinamy

mojewypiekiinietylko
Cukinia faszerowana kaszą jaglaną 251

sztywną pianę i dodajemy do kaszy, mieszamy. Tak przygotowanym farszem napełniamy cukinie i pieczemy 30 minut  w 200 stopniach. Pod koniec pieczenia wierzch farszu można posypać żółtym serem. Gotowe! ;) Rozliczenie: cukinie- 7zł kasza- 1zł papryka-4zł szczypiorek- 1,50zł jajko- 0,50zł przyprawy- 1zł wędlina- 3zł Z podanych składników otrzymamy 4 połówki faszerowanych cukinii (4 porcje)- koszt

Czerwona Porzeczka