dusimy aż grzyby będa miękkie. Następnie podlewamy jedną szklanką bulionu i wsypujemy kuskus. Odstawiamy na około 10 minut aż bulion całkowicie się wchłonie. Papryki układamy w żaroodpornym naczyniu i wypełniamy farszem. Naczynie zalewamy szklanką bulionu. Pieczemy w 180 C przez 40 minut. W międzyczasie przygotowujemy sos: - 3 łyżki keczupu- 1 ząbek czosnku- 2 łyżki jogurtu naturalnego- 1/2 łyżki majonezu
Zainspirowana w kuchniczosnku łyżka suszonego czosnku 2 łyżki suszonej włoszczyzny pół pęczka natki pietruszki lub lubczyku 3-4 suszone grzyby 1,5 łyżki soli peklowej Do pieczenia szynki: łyżka zmielonego kminku łyżka majeranku łyżka słodkiej czerwonej papryki łyżka suszonego czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka mielonego pieprzu Składniki marynaty (oprócz soli peklowej) zagotować z 2,5 l wody. Po 15 minutach wyłączyć(...)przepłukać, odsączyć, natrzeć przyprawami, dodając liście laurowe, ziele, kminek, grzyby, pieprz i czosnek razem z mięsem do rękawa piekarniczego i szczelnie zamknąć. Ułożyć w brytfannie lub głębokiej blasze i piec 1,5-2 godziny aż szynka będzie miękka i krucha. Szynkę można podawać jako wędlinę lub podgrzane w sosie jako mięso do obiadu
Czerwień i błękitchciała, ale to co zdążyłam poznać bardzo lubię:)! Zresztą te najbardziej znane potrawy jak np. hummus, falafel, chlebki pita czy właśnie dip baba ganoush, czyli pyszny dip z pieczonego bakłażana, można znaleźć i w kuchni arabskiej i w kuchni śródziemnomorskiej.Często – jak wpadają znajomi – to hummus i baba ganoush podaję jako dipy do krojonych warzyw zamiast chipsów(...)naturalnego (60 ml)2 łyżki soku z cytryny1-2 ząbki czosnku, wyciśnięte1/4 szklanki tahini (60 ml) – pasta sezamowa2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiegosól, pieprz, papryka świeże liści kolendry/pietruszki Bakłażany ponakłuwać w kilku miejscach i piec w gorącym – 180stopni – piekarniku, aż skórka sczernieje i zrobią się miękkie. Zostawić do ostygnięcia a następnie przekroić i łyżką wyjąć miąższ, który
UgotujmyTo.plziela angielskie · 1 lisc laurowy -folia aluminiowa do pieczenia lub rekaw SPOSÓB PRZYGOTOWANIA : Piersi myjemy i osuszamy, czosnek obieramy . Do miseczki wlewamy kilka lyzek oliwy/oleju , sypiemy po 1 lyzce ziol, łyżeczkę papryki w proszku, dodajemy przeciśnięty przez praske czosnek, sol, ziele angielskie i lisc laurowy,mieszamy. Piersi zanuzamy,obtaczamy w marynacie(...)aluminiowa (blyszczaca strona do gory), układamy piersi i przykrywamy druga czescia foli ( blyszczaca strona do piersi), formujemy „koperte” zwijając szczelnie brzegi . Na kopercie nacinamy dziurki , wkladamy do piekarnika i pieczemy około 1 godziny . Do tak przyzadzonej piersi pasuja nie tylko ziemniaki ale i rozne kasze, czy tez ryz . Ja dzisiaj zjadlam taka bez ziemniakow czy kaszy, ale jako dodatek
PychaDaniamoich pomysłów, dał się namówić na wspólne zrobienie i przetestowanie chipsów z jarmużu, które podbijają internet :) Składniki: opakowanie umytego i pokrojonego w duże cząstki jarmużu oliwa sól, pieprz sezam papryka słodka / ostra czosnek granulowany Wykonanie: Liście jarmużu myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze części pozbywając się przy okazji grubych łodyg. Następnie obtaczamy je w oliwie. Proponuję przełożyć jarmuż do miski, polać(...)chodzi o to, by w nim pływały :) Tak przygotowane warzywo rozkładamy równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i doprawiamy. U nas każdy miał swoją blaszkę i przyprawiał ją wg własnego gustu - mój Wybranek solą, pieprzem, słodką papryką i czosnkiem granulowanym, ja solą, pieprzem i sezamem, jednak możecie popuścić wodze wyobraźni i wykorzystać inne przyprawy, np. curry, kminek, zioła
Taste Of My Daychleb jest tak dobry, że koty porwały kawałek i zjadły..:) Przyjmuję to jako komplement :)! Zapraszam na domową roladę z boczku…Boczek pieczony – składniki:1 kg boczku2-3 ząbki czosnkusól, pieprz, papryka, majeranek 1. Mięso – bez skóry – opłukuję i osuszam. Czosnek obieram i przeciskam przez praskę. Wcieram w mięso z obu stron. Posypuję solą, pieprzem(...)nagrzanego piekarnika do temperatury 180 stopni na ponad godzinę. Kilka razy w trakcie pieczenia odwracam mięso, żeby się równo piekło. Przed wyjęciem sprawdzam patyczniem od szaszłyków czy jest miękkie. Po upieczeniu przykrywam folią i zostawiam do ostygnięcia. Smacznego Post Boczek pieczony pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plgotowy. Uwielbiam takie delikatne i lekkie ciasta! Na obiad w tym roku przygotowuję cytrusową pieczoną kaczkę z suszonymi pomidorami i czosnkiem niedźwiedzim. Rozpływającą się w ustach kaczkę poddaje z pieczonymi warzywami: niezastąpionymi ziemniaki hasselback i młodą marchewką, całość przygotowuję na jednej formie do pieczenia z grillem KONCIS, dzięki czemu oszczędzam masę czasu! Do przygotowania obiadu zawsze angażuje domowników(...)czosnek. Mięso najlepiej zamarynować rano, a upiec na obiad. Warzywa układam na grillu i całość piekę 2 godziny w temp. 180 stopni C, pierwsza godzina grzanie dół + góra, druga godzina pieczenia: grzanie dół. Mięso podaję z surówką z warzyw : ulubione sałaty np. rukola, roszponka, papryka, cebula, ogórek, pomidor, szczypiorek, świeża bazylia, marynowany imbir, kapary lub oliwki. Dressing do sałatki
SMYKWKUCHNIJeśli znudziły się już Wam kiełbaski, kaszaneczka, czy karkóweczka z grilla, to zapraszam na hamburgery pieczone na grillu. Tym razem po amerykańsku, czyli porządny kawał mięsa, podany w pszennej bułeczce, bez zbędnych dodatków. Ależ mój mąż był szczęśliwy! Soczyste mięsko, które sam upiekł, do tego jeszcze ciepła bułeczka, trochę keczupu i żadnej zieleniny! Ja wsunęłam pod kotleta kawałek sałaty(...)posiekane 1 jajko sól pieprz papryka ostra oliwa Mięso przekładamy do sporej miski, dodajemy jajko, cebule, doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną papryki, dokładnie wyrabiamy. Masę dzielimy na 8 części. Papier do pieczenia tniemy na 8 kwadratów nieco większych niż kotlety. Dłonie smarujemy oliwą i formujemy z mięsa dość sporego hamburgera, układamy na papierze, z resztą kotletów postępujemy
Rozpustne gotowanieKochani, zapraszam na przepyszny obiad- kurczaka w marynacie czosnkowej I makaron z pesto bazyliowo pietruszkowym z grillowaną papryka. Jest trochę pracy przy obiedzie , ale smak wynagrodzi Wam wszystko. Jestem pewna że obiad zostanie na stałe w Waszym menu :)Zaczynamy: Składniki:udka-ilość według potrzebyok 50-70 ml oliwy z oliweksól, pieprz, paprika, natka pietruszki, cayenne5 ząbków czosnku2 paprykiSkładniki(...)mieszamy. Mieszamy do połączenia składników. Myjemy udka. Nacieramy oliwą z przyprawami. Wkładamy do nagrzanego piekarnika na 200 C I pieczemy łącznie 45 min, co 15 min zmieniając strony.Kurczak gotowy:) Pesto bazyliowo - pietruszkoweWszystkie składniki mieszamy blenderem- mikserem- do całkowitego połączenia.Paprykę myjemy, kroimy na pół. Wkładamy do piekarnika na maksymalną temperature- I grillujemy na górnej grzałce ok 10 min.Po tym czasie
Smaki Edytypieczenia - 2 jajka - 5 łyżek roztopionego masła - 1 szklanka wody/mleka - 10 czarnych oliwek - 2 ząbki czosnku - sól, pieprz, bazylia, oregano, papryka słodka, chili cayenne Serek topiony rozgnieść widelcem, dodać mozzarellę bardzo drobno pokrojoną. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, przyprawy i czosnek przepuszczony przez praskę. Wymieszać. W osobnej misce zmiksować jajka, dodać masło, zmiksować. Dodać wodę/mleko znowu zmiksować. Do suchych
Corner With Recipeskurczaka. Jest też przepyszna, więc ciężko skończyć na jednej porcji! Składniki : * szklanka świeżego szpinaku * szklanka listków młodych buraczków * 2 pieczarki * papryka czerwona* 3 ogórki małosolne * pół pęczka koperku * pół pęczka szczypiorku * łyżka suszonej żurawiny * pierś z kurczaka pieczona w ulubionych ziołach Dressing : * saszetka oleju kujawskiego z dodatkiem czosnku * łyżeczka miodu * łyżeczka soku z limonki * łyżka sezamu Przygotowanie : Paprykę pokroić
Magiczne Życie Martyzamiast ryby po grecku? Może szybka, lekka i aromatyczna ryba pieczona pod warzywną salsą? Duża oszczędność czasu :)Czas przygotowania:25 minutPorcje: 2 Składniki:filet z czarniaka ok. 500 g,2 pomidory bez skóry i gniazd nasiennych,1 papryka,2 papryczki chili,sok i skórka z 1 limonki,½ cebuli,ząbek czosnku,po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki
SzczyptaSmaQWypróbujcie sami, polecam. Składniki: 2 kurczaki ( po ok.1.5 kg ) Delikat czerwony Sól Słodka papryka Wykonanie: Kurczaki przyprawiamy solą ( 1 łyżeczka na 1 ), papryką i czerwonym delikatem. Pozostawiamy do zamarynowania na ok 1 godzinę. Po tym czasie pieczemy w piekarniku w temp. 190 o C ( pieczenie z góry i z dołu ) przez ponad 2 godziny. Najpierw pieczemy z góry stronę piersi
Smaki Ewywersji smakowej (paprykowo-pomidorowy, ziołowy).Pizzę wkładamy do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i pieczemy ją około 15 -20 minut. Jeszcze tylko walentynkowe dekoracje (serca wycięte z czerwonej papryki) i pizza jest gotowa do podania
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaziołowe Knorr, 1 łyżka masła, 400 g ciasta na pizz ę, 400 g pomidorów z puszki, 1 por, 1/2 cukinii, 1 papryka czerwona, 200 g sera feta, 250 g startego sera mozzarella, 1 łyżka oliwek czarnych, 1 łyżka oliwek zielonych. Przygotowanie: 1. Białą część(...)cienki placek, a następnie ułóż go na blasze wyłożonej papierem do pieczeni a . Surowe ciasto posmaruj pomidorowym sosem. 3. Na sosie pomidorowym rozsyp równomiernie startą mozzarellę. 4. Umytą cukinię i paprykę oraz zielone i czarne oliwki pokrój w paseczki. Ułóż je na pizzy
SzczyptaSmaQ