pieczarki wraz z cebulą na warstwie makaronu. Następnie kładziemy drugą warstwę makaronu i zalewamy śmietaną wymieszaną z jajkiem, solą, pieprzem, słodką papryką i odrobiną ostrej papryki. Ser zetrzeć na tarce i przykryć naszą zapiekankę. Piec w 180 stopniach C około 40 min do momentu aż ser będzie w kolorze złota. Podawać ma gorąco
O kuchni z uczuciemnastępnie kroimy w słupki czyli nasze frytki. Moim zdaniem lepsze są grubsze niż cieńsze ale wielkość wg uznania. Na głębokim talerzu łączymy olej z papryką i solą ziołową, następnie w marynacie obtaczamy frytki. Pieczemy na papierze do pieczenia w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez około 30 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki"Zanim całkowicie rozpocznę przedświąteczny szał na blogu mam dla Was jeden świetny przepis na pizzę na grubym cieście. Przygotowałam ją jakiś czas temu, potem zrobiłam powtórkę
Słodkie PrzyjemnościPierś w papirusie wykonana domowym sposobem bez zbędnych ulepszaczy. Pomysł zaczerpnęłam od Margarytki.Składniki:2 małe piersi z kurczaka1 mała łyżeczka oleju rzepakowegodowolne przyprawy (u mnie
Kuchnia domowa Aninoża lub specjalnej tarki do robienia plasterków. Przy użyciu pędzelka nanieść olej na każdy plasterek z dwóch stron a następnie posypać solą oraz ulubionymi przyprawami (papryką, pieprzem, suszonym czosnkiem). Plasterki rozłożyć na papier do pieczenia i wstawić ma 5 minut do mikrofalówka ustawiając najwyższą moc grzania. Po tym czasie sprawdzić czy chipsy są chrupiące, jeśli nie, wstawić na kolejne
Złote przepisysałatka. Idealna na każdą imprezę. U mnie sprawdziła się świetnie i bardzo szybko znikała z miseczki. Znaczy się, że smakowała! Składniki :* jedna, około 200g pieczona pierś z kurczaka* pół brokuła ugotowanego al dente* papryka czerwona * 2 szklanki ugotowanego tortellini o dowolnym nadzieniu* sól, pieprz do smaku* dwie łyżki majonezu Przygotowanie :Brokuł oddzielić na mniejsze różyczki, kurczaka pokroić
Magiczne Życie Martynastępnie na połowę horyzontalnie. Zrumienić z obu stron na rumiano i posmarować koncentratem pomidorowym. Na każdym kawałku chlebka położyć bakłażan, plaster cebuli, paski papryki, posypać świeżą kolendrą i wymieszanymi serami. Wstawić do pieca na umiarkowanie gorący grill ,aż sery się stopią
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: płat ciasta francuskiego czerwona, ostra papryka- mielona drobno i grubo, cukier kryształ Przygotowanie: Rozmrożony płat osypujemy papryką i cukrem, lekko wciskamy w ciasto by podczas pieczenia nie spadły z ciasta Kroimy płat w dowolnej szerokości prostokąty lub inne figury :), według uznania Pieczemy w 220 stopniach C . do zrumienienia. Te oryginalne ciasteczka są świetne np. do piwa, ale nie tylko.Przepis
Proste Potrawyząbki czosnu 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka papryki słodkiej w proszku 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku (można dać więcej, jeśli lubicie) 1 łyżka suszonych ziół prowansalskich sól, pieprz do smaku Sos pomidorowy możemy przygotować nawet dzień wcześniej i dodać go do ryby podczas pieczenia. Można też zrobić go na bieżąco i jeszcze ciepły dodać do filetów. Cebulę(...)obieramy, kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Dodajemy pomidory z puszki, obie papryki, zioła prownsalskie, sól i pieprz. Zmniejszamy ogień i dusimy ok 15 minut, aż sos zgęstnieje. Dodajemy do ryby podczas pieczenia (przepis poniżej) ryba: 400 g filetów z mintaja 1-2 ząbki czosnku ulubione przyprawy (u mnie zioła prowansalskie) sól, pieprz
Zawsze głodna!Ziemniaki obrałam i pokroiłam w większe kawałki jak na frytki które wrzuciłam do garnka i lekko podgotowałam. Potem ziemniaki przerzuciłam do brytfanki, przyprawiłam curry, papryką, gałązkami tymianku i dorzuciłam masła. Wsadziłam do piekarnika i piekłam w temperaturze 200 stopni ok. 30 min aż ziemniaki się zrumieniły. W kolejnym garnku ugotowałam brokuły w lekko osolonej wodzie. W między czasie przygotowałam(...)łyżkę masła i 2 łyżki jogurtu i dokładnie mieszamy. Gdy już mamy wszystko gotowe nakładamy wszystko na talerz – nakładamy kurczaka i polewamy go sosem, wokół rozkładamy brokuły a obok pieczone ziemniaki. Smacznego
Kuchenne Wariacjeprzez praskę 1 puszka rozdrobnionych pomidorów (400 g) sól himalajska, świeżo zmielony pieprz, 1 łyżeczka cukru, szczypta słodkiej mielonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek Składniki – dodatki: kiełbasa chorizo mascarpone Wykonanie: Ciasto: Przygotuj je na około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj ze sobą w misce, nakryj ściereczką i odstaw. Sos: W rondelku rozgrzej oliwę(...)pieprzem, cukrem i słodką papryką. Całość gotuj na małym ogniu 5 – 10 minut. Odstaw do przestygnięcia, następnie zblenduj. Ciasto: Gdy będzie gotowe – nastaw piekarnik na 250 C. Ciasto podziel na 2 części, każdą z nich rozwałkuj na stolnicy, podsypując mąką w razie potrzeby. Gdy ciasto będzie cienkie – ułóż je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz spód w piekarniku przez
Moja pasja smakuJedna z lepszych tart jakie jadłam. Taka polska wersja francuskiego dzieła kulinarnego. Zawiera ziemniaki, paprykę i pyszną cukinię. W dodatku pięknie wygląda po upieczeniu i wyśmienicie smakuje z lampką wina! Uwielbiana szczególnie przez wegetarian!:) Składniki na ciasto: 200g mąki pszennej 100g schłodzonego masła 1 jajko 3 łyżek zimnej wody sól Sposób wykonania: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy masło, jajko(...)wałkujemy ciasto i wykładamy do okrągłej formy na tartę. Za pomocą widelca równomiernie nakłuwamy spód. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza, pieczemy ok. 15 minut, aż ciasto się zrumieni. Składniki na nadzienie: 3 duże ziemniaki, 1 czerwona papryka 1 średnia cukinia 250ml śmietany 18% 1 jajko sezam sól pieprz Sposób wykonania: Ziemniaki, paprykę i cukinię kroimy w plastry. Solimy
Kuchnia Pani Wiosnymięso jest niezwykle soczyste. Naprawdę nie potrzeba do niej wielu dodatków - możemy ją zjeść z ulubionymi warzywami (u nas grillowana cukinia, papryka i pomidorki) lub po prostu z kromką chleba :) Polecam Wam bardzo takie pieczenie ryb. Jeśli raz spróbujecie - zachwycicie się na pewno! SKŁADNIKI (dla 2 osób) 2 dorady - po ok. 350 g każda (wypatroszone) 1 cytryna
Moje Kuchenne Rewelacjeprzekładamy do brytfanki. Do ziemniaków dodajemy kilka kawałków masła i doprawiamy do smaku czerwoną papryką, curry i solą. Możemy użyć dowolne przyprawy. Ziemniaki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok. 20 minut do momentu kiedy ziemniaki nam się lekko zrumienią. W trakcie pieczenia ja mieszam ziemniaki żeby się zrumieniły z obu stron. Teraz przygotowujemy łososia. Myjemy, czyścimy, usuwamy łuski jeżeli(...)wkładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy 2 łyżki oliwy, łyżeczkę soku z cytryny i trochę solimy. Łososia wkładamy do piekarnika pieczemy ok. 25 minut aż się lekko zrumieni. Zarówno ziemniaki jak i łososia możemy piec równocześnie w piekarniku. W między czasie przygotowujemy sobie sos z zielonego pieprzu. Do rondelka wlewamy wino i gotujemy aż się zredukuje o połowę. Następnie dodajemy śmietanę
Kuchenne Wariacje