pora 3 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego 1 lampka czerwonego wina 1/2 szklanki bulionu sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru trzcinowego łyżeczka słodkiej papryki liść laurowy ziele angielskie szczypta gałki muszkatołowej natka pietruszki do dekoracji Pieczona ryba Filet pozbawiam skóry i ości, doprawiam szczyptą soli i pieprzu i układam w naczyniu żaroodpornym. Całość polewam sokiem z cytryny, obkładam koprem(...)minuty. Dodaję koncentrat pomidorowy i gotuję warzywa jeszcze 8-10 minut. Po tym czasie doprawiam cukrem, szczyptą soli oraz pieprzu, gałką muszkatołową oraz sokiem z cytryny i papryką. Sos powinien mieć delikatnyt, słodko- kwaśny smak. Ciepłą rybę podajemy z porcją sosu z dodatkiem chleba/ ziemniaków lub ryżu. Drugą opcją jest podanie ryby na zimno. W tym celu należy przygotować szklane
Mango Papajamasła + 1 łyżka do wysmarowania formy 1/2 łyżeczki soli 2 żółtka 50 ml wody Dodatkowo: *fasola "Jaś" do obciążenia ciasta przy pieczeniu *folia spożywcza *folia aluminiowa SKŁADNIKI na masę do tarty: 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 cukinia 200 g boczku parzonego 200 g sera ricotta 200 g sera mozzarella (wiórki) 3 jajka 3 łyżki śmietany(...)masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 min. PRZYGOTOWANIE farszu do tarty: Cukinię i paprykę myjemy, kroimy w kostkę i smażymy z odrobiną oliwy. Warzywa przesmażamy tak długo, aż znaczna część wody odparuje. Na drugiej patelni przesmażamy pokrojony w paseczki boczek. Zrumieniony boczek przekładamy
kulinarnyJamasę: 500 g sera białego 3 krotnie mielonego (twaróg wiejski Mlekovita) 180 ml śmietany 18% (Polska Mlekovita) 150 g wędzonego łososia łyżka posiekanych kaparów pół pokrojonej w kostkę papryki pęczek koperku łyżka soku z cytryny i otarta skóra z połowy 2 jajka 3 łyżeczki skrobi ziemniaczanej sól, biały pieprz do smaku Polewa śmietankowa: 180 ml śmietany(...)Doprawiamy do smaku białym pieprzem i solą. Następnie dodajemy jajka i mąkę ziemniaczaną, dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy łososia i paprykę mieszamy. Gotową masę wylewamy na przestudzony podpieczony spód i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni i pieczemy ok 50 min. Następnie doprawiamy delikatnie śmietanę solą i sokiem z cytryny i rozprowadzamy ją na górze sernika i pieczemy kolejne
Malinowe Pocałunkibardzo smaczny sposób. składniki dla trzech osób 3 dorsze (600 g) 1 cebula 1 marchewka 1 niewielka cukinia 2 papryki 1 cytryna 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 1/2 pęczka naci pietruszki pieprz, sól dodatkowo papier do pieczenia wykałaczki sposób wykonania Tuszki dorsza myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, nacieramy solą, oraz pieprzem i odstawiamy(...)godzinę, w chłodne miejsce. Marchew i cebulę obieramy i kroimy w plastry, myjemy cukinie i papryki, a następnie kroimy je w niewielką kostkę. Warzywa wrzucamy do miski dodajemy do nich połowę oliwy, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Dorsze wyciągamy z lodówki, smarujemy je z każdej strony pozostałą oliwą, a do ich środka wkładamy nać pietruszki i z gruba
Miód i pieprzdorsz w pergaminie składniki dla trzech osób 3 dorsze (600 g) 1 cebula 1 marchewka 1 niewielka cukinia 2 papryki 1 cytryna 1 ząbek czosnku 3 łyżki oliwy 1/2 pęczka naci pietruszki pieprz, sól dodatkowo papier do pieczenia wykałaczki sposób wykonania tuszki dorsza myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem, skrapiamy sokiem z połowy cytryny, nacieramy solą oraz pieprzem i odstawiamy(...)godzinę w chłodne miejsce. Marchew i cebulę obieramy i kroimy w plastry, myjemy cukinie i papryki, a następnie kroimy je w niewielką kostkę. Warzywa wrzucamy do miski dodajemy do nich połowę oliwy, doprawiamy solą oraz pieprzem i mieszamy. Dorsze wyciągamy z lodówki, smarujemy je z każdej strony pozostałą oliwą, a do ich środka wkładamy nać pietruszki i z gruba
Miód i pieprzchleba ;) Ba taka własnej roboty jest najlepsza, bez konserwantów, ulepszaczy i czego tam jeszcze, wiem co jem po prostu. Dzisiaj proponuję pieczoną roladę z brzuszka wieprzowego. Składniki: 1 kg brzuszka wieprzowego 3 ząbki czosnku słodka papryka mielona sól, pieprz 3 listki laurowe 1 łyżka masła klarowanego Przygotowanie : Brzuszek natrzeć z obu stron solą pieprzem i słodką papryką, odstawić
W kuchennej krainiezmodyfikowałam. Polecam gorąco!Scroll down for recipe in EnglishPolędwiczka wieprzowa z pieczoną dynią i dressingiem miodowym(4 porcje)Składniki:1½ kg dyni, obranej i pokrojonej w 1 cm paski2 płaskie łyżeczki curry1 łyżka miodu6 łyżek oleju1 łyżeczka octu balsamicznego500-600 g polędwiczki wieprzowejsól morskaszczypta słodkiej papryki w proszku2 łyżki mielonego pieprzu czarnego2 łyżki oliwyDressing miodowo-cytrynowy:4 łyżki oliwy1(...)olejem i octem. Wyłóż ją na wyłożoną papierem do pieczenia blachę i włóż do nagrzanego do 200 oC piekarnika. Piecz do miękkości, przez około 15 minut.Umytą i osuszoną polędwiczkę pokrój w 1 cm plastry i natrzyj dokładnie solą, papryką i pieprzem, po czym skrop oliwą.Rozgrzej na dużej patelni 2 łyżki oleju i włóż polędwiczkę. Podsmaż z każdej strony
karmelowyząbkiem czosnku. Boczek kroimy w plastry. Paprykę w drobna kostkę. Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na pół. Wydrążamy część środka, robiąc miejsce na farsz. Do ziemniaków wkładamy przygotowany filet z kurczaka i kostki papryki, przykrywamy plastrem boczku i plastrem żółtego sera. Wkładamy do lekko nagrzanego piekarnika, nastawiamy temp. na 180 stopni i pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałanasiennych, pokrojone w drobną kosteczkę lub ½ szklanki passaty pomidorowej lub sosu pomidorowego 1 mała papryka pokrojona w drobną kosteczkę 150g pieczarek pokrojonych w plasterki świeża bazylia do podania Najpierw przygotuj sos (możesz to zrobić z wyprzedzeniem). Piekarnik rozgrzej do 180 °C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Kalafior umyj, osusz i podziel na małe różyczki, a następnie przełóż je na blachę(...)Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Umyte bakłażany pokrój wzdłuż w 1cm plastry. Za pomocą pędzelka zwilż je delikatną warstwą oliwy i układaj na blasze. Oprósz solą i suszonym oregano. Wstaw do piekarnika i piecz 20 minut. Po wyjęciu każdy plaster wyłóż delikatną warstwą pokrojonych pomidorów lub sosu pomidorowego, posyp pokrojoną papryką i porozkładaj plasterki pieczarek. Na koniec
Roślinna - blog wegańskigyros. Pod koniec smażenia dodać do kurczaka pokrojona w piórka cebulę i chwile dusić. Arkusz ciasta wykładam do formy z papierem do pieczenia. Ciasto smaruję delikatnie sosem, zachowując wolną przestrzeń do sklejenia. Na sos wykładam ser, paprykę, pokrojone na połówki oliwki, oraz pokrojoną w paseczki paprykę. Na to wszystko wykładamy lekko przestudzonego kurczaka z cebulą i zawijamy ciasto
ChilliJemySKŁADNIKI: bakłażan duży pomidor awokado szklanka bobu łyżka nasion chia przyprawy: czosnek granulowany, curry, majeranek, suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim i czarnuszką, słodka papryka WYKONANIE: bakłażana kroimy na pół, wyciągamy środek - tworzymy łódki bakłażana pieczemy ok 20 min w 200 stopniach pomidora obieramy, awokado obieramy- blendujemy razem, po czym mieszamy z przyprawami i chia szałwią bób parujemy
healthy dreamsinnych bogach, ale nie będę już się bawiła w stawianie linków. Składniki: 1 podwójn y filet z kurczaka sól pieprz ziołowy tymianek słodka papryka pieprz ziołowy olej lub oliwa z oliwek Dodatkowo: papier do pieczenia Przygotowanie: Filet kroimy pół wzdłuż, otrzymując dwa płaty piersi. Przygotowujemy sobie 2 kawałki papieru do pieczenia tak duże, abyśmy mogli bez problemu zawinąć
Walijskie Pichceniezostawić do namoczenia przez całą noc lub zamoczyć na 1 godzinę w gorącej wodzie mięsa umyć, osuszyć natrzeć solą i pieprzem, część natrzeć papryką, pozostałe majerankiem. Ułożyć na blaszce z piekarnika, podlać bulionem i piec około 1,5 godziny do zrumienienia. W czasie pieczenia mięsa obrócić. Upieczone odstawić do przestygnięcia. Obrać z kości i pokroić na małe kawałki w międzyczasie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!szerokość indyka. Paprykę też pokroić w paski. Rulon ciasta francuskiego pokroić w krążki szerokości ok. 1 cm. Na paskach indyka kłaść paski sera i papryki. Zawijać na okrętkę paskami ciasta francuskiego. Ułożyć na blasze i piec w piekarniku nagrzanym do ok. 180 stopni C. przez 30-35 minut. Podawać ciepłe w całości lub pokrojone na mniejsze kawałki, które można nabierać
Weekendy w domu i ogrodziekażdym zdjęciem znajduje się opis, klikając w niego zostaniecie przeniesieni do posta z przepisem :) #1 Brokuły w cieście __________________________________ #2 Pieczywo czosnkowe __________________________________ #3 Pieczone ziemniaczki __________________________________ #4 Szaszłyki z kurczaka i indyka z pieczarkami i papryką __________________________________ #5 Pieczarki faszerowane __________________________________ #6 Mini tortille __________________________________ #7 Sałatka z brokułem i kalafiorem __________________________________ #8 Muffinki z serem i szynką __________________________________ #9 Sałatka gyros __________________________________ #10 Warkocz z ciasta
Kolejny blog o gotowaniu