pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:282/417)

Wegańskie burgery z batatów 221

suchej to będzie jakieś 200 g) 1 duży batat (mój miał 500 g) 3 łyżki ciemnego sosu sojowego 100 ml oleju roślinnego po pół łyżeczki: soli, pieprzu, czosnku granulowanego, papryki wędzonej 50 g ziaren słonecznika 50 g ziaren sezamu 1 cebula 30 g mąki (duża łyżka, u mnie była to pełnoziarnista) 100 g bułki tartej Przygotowanie: Batata obrać ze skórki(...)przez 2-3 minuty. Wszystkie składniki wymieszać razem, nie ma co się czarować, najlepiej zrobić to ręcznie Przygotowaną masę formować w kotleciki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Na blachę zmieściło mi się 6 szt, pozostałe 2 usmażyłam na patelni i też dały radę. Piec w piekarniku w 200 C przez 15 minut z jednej strony

greenscarf
Roladki z kurczaka z tofu, pieczarkami i natką pietruszki zawijane w szynce szwarcwaldzkiej. 334

Filety oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozbijamy tłuczkiem ( tłuczek do mięsa Hendi )na cienkie kotlety (uważając, aby nie przedziurawić mięsa). Następnie piersi z kurczaka przyprawiamy solą (delikatnie), pieprzem oraz papryką z dwóch stron.  Na każdym filecie rozsmarowujemy musztardę, nakładamy natkę pietruszki i pieczarki, kładziemy pasek tofu o szerokości około 1 cm i dokładnie zawijamy roladki. Każdą dodatkowo zawijamy(...)naczynia żaroodpornego, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę.  Piekarnik ( opiekacz 390 Hendi ) rozgrzewamy do 200ºC. Roladki polewamy rozpuszczonym masłem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy przez ok. 30 minut.  Smacznego

Symfonia smakowa
Pizza wiejska na grubym cieście 230

wody - 2 łyżki oleju rzepakowego - 45g drożdży - 1 łyżeczka cukru dodatki do pizzy:  - ketchup - ser żółty - cienka kiełbasa wiejska - 2 jajka na twardo - 1/4 cebuli - 4-5 pieczarek - papryka marynowana Forma: blacha od piekarnika Przygotowanie: Do kubka z letnim mlekiem dodaję drożdże z cukrem. Do miski wsypuję mąkę i mieszam z solą. Dodaję drożdże, wodę i olej. Wyrabiam ręką(...)rozwałkowuję na stolnicy na grubość około 1 cm. Układam na blasze obsypanej mąką. Ciasto smaruję ketchupem. Układam na to ser i resztę pokrojonych dodatków. Temperatura piekarnika : 190 °C Czas pieczenia: około 40 minut Można podać z domowym sosem czosnkowym

Kuchnia co dnia
Otrębowe krakersy cebulowe 212

dostępnych w sklepie Centrum Sylwetki 1/3 łyżeczki sody 3 łyżki siemienia lnianego 5 łyżek wody 1 łyżka suszonej cebuli (NIE prażonej) 1 łyżeczka słodkiej papryki 0,5 łyżeczki ostrej papryki (chyba że nie lubicie aż tak pikantnych) 1/3 łyżeczki soli morskiej inne nasze ulubione przyprawy Sposób przygotowania: Otręby oraz len mielimy na mąkę dodajmy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy(...)cienko wałkujemy, najlepiej pomiędzy dwoma kawałkami foli spożywczej, wtedy nie będziemy mieć problemu z klejącym się ciastem kroimy ciasto na prostokąty układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy (grzałka góra-dół) przez około 5 minut, następnie 3 minuty (termoobieg) i ponownie około 2 minut (grzałka góra-dół) / jednak piekarnik piekarnikowi

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Kaczka z jabłkami i pomarańczami 178

Nareszcie..była okazja ją zrobić :D  Kaczka z jabłkami i pomarańczami SKŁADNIKI: kaczka 1,5kg 4 jabłka 2 pomarańcze marynata:sól, pieprz, rozmaryn, majeranek, papryka słodka, chilli, lubczyk,  oliwa kluski śląskie Kaczkę rozmrozić, umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Przygotować marynatę z ulubionych przypraw (ja dodaję: papryke, majeranek,  rozmaryn, sól, pieprz,chilli) przyprawy mieszamy z 3 łyżkami oliwy(...)godzin. 2-3 Jabłka obieramy ze skórki i kroimy w  ósemki, przyprawiamy majerankiem i sokiem z połowy pomarańczy. Faszerujemy kaczkę i zszywamy wykałaczką.   Kaczkę pieczemy w brytfance ok 2  godzin. w temp. 180 stopni (pieczemy pól godziny bez przykrycia , pól godziny z - żeby nabrała rumieńców - i tak na zmianę). Co około 20 minut oblewamy wytapiającym się

MarciochaKucharzy
Robię sałatki w weekend 235

piekę w weekend tak staram się by na kolację w sobotę była sałatka. Jest to sposób na wykorzystanie warzyw, zjedzenie czegoś innego niż kanapki i zapełnienie brzucha mojego smakosza :) Ulubiona sałatka z tuńczykiem.Często jemy sałatkę z ryżu i tuńczyka. Tym razem wykorzystałam makaron conchigliette, czyli malutkie muszelki.Mmm pycha!Składniki:puszka tuńczyka w sosie własnympuszka kukurydzy1 cebula czerwona2 jajka200(...)makaronu 2 łyżki majonezu4 łyżki jogurtu naturalnego2 ząbki czosnku2 papryki3 ogórki kiszonepieprz, sól, papryka ostraNastawiamy makaron i jajka, a w tym czasie kroimy paprykę, ogórki, cebulę. Ugotowany makaron przelewamy zimną wodą i przekładamy do miski. Kroimy jajka ugotowane na twardo. Do miseczki przekładamy majonez, jogurt i starty na tarce czosnek, przyprawiamy i mieszamy. Do makaronu dodajemy tuńczyk, kukurydzę

NA MOIM TALERZU
Pasztet z cukinii 346

cukinii 2 małe marchewki cebula 175g sera żółtego 2 jajka 2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki oleju 1 i 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej 1 łyżeczka ziół prowansalskich  Wykonanie:Cukinię ścieramy na tarce o dużych oczkach, zasypujemy solą i odstawiamy na 15 minut. Marchew ścieramy na drobnej tarce(...)pozostałymi warzywami i serem. Dodajemy jajka, bułkę tartą, olej oraz przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Masę wyrabiamy, aż składniki dokładnie się połączą. Przekładamy do formy keksowej przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w 180 stopniach przez 1 godzinę. Następnie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez pół godziny tak aby wierzch się ładnie zarumienił.SMACZNEGO

Czerwona Porzeczka
Udka Pieczone w Miodowej Marynacie z Pieczonymi Ziemniakami 197

jest mnóstwo, proporcje zależą od tego ile macie tego drobiu do zamarynowania. Dziś dodatkowo znowu bawiłam się tą sprytną silikonową miską, a raczej hmmm..... oj tam, miska wielofunkcyjna, do pieczenia i nie tylko, czyli Steam Roaster firmy Lekue, ale o niej napiszę już wkrótce i pokażę kilka możliwości zastosowania tego produktu. Tymczasem, zapraszam Was do odwiedzenia sklepu, który znam już(...)łyżki sosu Worcester (Worcestershire) 2 łyżki miodu (użyłam akacjowego ) 2- 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju 3-4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę czosnek niedźwiedzi zioła prowansalskie papryka mielona ostra Ziemniaki: kilka ziemniaków (wyszorowanych i pokrojonych w ćwiartki, ze skórką) olej majeranek czosnek niedźwiedzi sól Wykonanie: Udka umyłam pod bieżącą zimną wodą, osuszyłam ręcznikiem papierowym. Oprószyłam pieprzem, solą

Blondynka Gotuje
Ryba w warzywach 179

Bardzo polecamy tę wersję smażonej ryby, z warzywami smakuje wspaniale, nadaje się na ciepło z ryżem na obiadowe danie i na zimno jako przystawka, zwarto wpisać

kgwjanczewo
Pieczeń w chlebie schowana 172

Nie lubię marnować jedzenia. Nawet chleba, więc gdy został mi cały bochenek "z przed dwóch dni" postanowiłam nafaszerować go mięskiem i zapiec. Taka kanapka to smaczne

Kuchnia w czekoladzie
Conchiglioni z łopatką pod beszamelem 243

Muszle nadziane mięsem mielonym z łopatki, z warzywami, doprawione aromatycznym pieprzem syczuańskim i przyprawą z aromatycznych pomidorów z czosnkiem niedźwiedzim,firmy SKWORCU , które miałam przyjemność testować

Wanilia i Kardamon
Domowe krakersy - szybkie i proste w wykonaniu 425

Kto nie lubi przekąsek .... bo ja tak :) zwłaszcza wieczorami, gdy dzieci już śpią organizm zaczyna się już regenerować odzywa się żołądek ...chcę jeść. No cóż może

Basia w kuchni
Kurczak tikka 163

zachęciło Was do zrobienia takich udek? Polecam, bo warto! 5 udek z kurczaka 2 łyżeczki imbiru 2 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka kminu rzymskiego 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki płatków chilli 5 zmielonych goździków 1 łyżeczka cynamonu 1 liść laurowy 1/4 łyżeczki pieprzu 3 ziarenka kardamonu 400 g naturalnego jogurtu 2 cebule Z udek zdjąć skórę(...)zmiksować blenderem. Najlepiej stopniowo dodawać jogurt miksując. Powstałą pastą bardzo dokładnie wysmarować mięso, przykryć i odstawić w chłodne miejsce na całą noc. Przełożyć całość do naczynia żaroodpornego i piec w 180 stopniach C około 1 godzinę i 15 minut. kurczak tikka

O kuchni z uczuciem
Pieczony dorsz z warzywami 275

papryki czerwonej sól, pieprz cayenne papryka słodka rozmaryn czarnuszka (opcjonalnie)   Przygotowanie: Piekarnik rozgrzej do temperatury 200ºC w funkcji termoobiegu. Gdy piekarnik się nagrzewa umyj warzywa i je pokrój: paprykę w paski, cukinię w grubą kostkę. Filet w zależności od wielkości może pozostać w całości lub można przeciąć go na pół. W naczyniu żaroodpornym ułóż rybkę, na nią wysyp pokrojone(...)doprawione). Teraz wystarczy już tylko wlać do naczynia trochę wody – tak, by przykryć spód naczynia, przykryć naczynie pokrywką bądź folią aluminiową i koniec roboty, danie wędruje do piekarnika ;) Piec w 200ºC około 15-20 minut, zdjąć pokrywkę i piec jeszcze przez 5 minut bez przykrycia. Smacznego

Jak gotować i nie zwariować
‚Klejący kurczak’ – pałki z kurczaka bardzo po chińsku 322

pieczenia albo –co dużo lepsze – na ruszcie. Z mięsa na pewno wytopi się tłuszcz i z blaszki w trakcie pieczenia będzie go trzeba odlać. Na ruszcie – wszystko skapie w dół. Mięso smarujemy glazurą przy użyciu pędzelka najpierw z wierzchu i wkładamy do rozgrzanego już piekarnika. Pieczemy 20 minut, pałki odwracamy, smarujemy je glazurą z drugiej strony, pieczemy 15 minut(...)minutach znowu odwracamy i znowu smarujemy marynatą. Pieczemy kolejne 15 minut, odwracamy, ostatni raz smarujemy glazurą i pieczemy jeszcze 15-20 minut. Łączny czas pieczenia to około 1h10m, w trakcie których kurczaka odwracamy i smarujemy glazurą czterokrotnie. Podajemy pałki posypane podprażonym cynamonem i grubym szczypiorem, z gotowanym jaśminowym ryżem i ewentualnie szybkimi piklami . Naszykowane w ten sposób mięso jest bardzo

Karo in the Kitchen