pieczona papryka - 6246 przepisów (strona:291/417)

Pełnoziarnista pizza z kurczakiem i dużą ilością warzyw, bez tłuszczu :) 144

curry , zioła prowansalskie , pieprz: prawdziwy, ziołowy, cayenne, bazylia, oregano, chilli Przygotowanie: Na rozgrzaną patelnię wrzuć posiekaną cebulę, podlej wodą, a następnie duś przez ok. 7 minut. Pieczarki pokrój, umyj, paprykę również pokrój i dodaj wszystko do cebuli. Przykryj i duś ok. 25 minut. Następnie dodaj pokrojoną w kostkę pierś, a także pomidory z puszki, przypraw. Smaż be przykrycia (zredukuje(...)które powinno już podwoić swoją objętość. Stolnicę posyp odrobiną mąki, wyłóż ciasto i rozwałkuj średnio cienki placek, w kształcie prostokąta i nakłuj widelcem. Połóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Brzegi ciasta zawiń. Wstaw do nagrzanego na 180*C piekarnika i piecz 20 minut. Po upieczeniu wyciągnij, posmaruj koncentratem pomidorowym, wyłóż farsz i posyp tartym serem bądź mozzarellą. Wstaw ponownie

Zdrowie na języku :P
Roladki z indyka z borówkami 198

Zrobiłam na obiad w pierwszy dzień Świąt – zachwytom nie było końca! Reszta rodziny zajadała z pieczonymi w piekarniku ziemniaczkami … ja zadowoliłam się makaronem pełnoziarnistym. Roladki robi się błyskawicznie … a do tego pięknie wyglądają. Jako farsz wykorzystałam Borówki w słoiku,  które dostałam na spróbowanie od BDSklep oraz czerwoną cebulkę – połączenie na 5 z plusem!   SKŁADNIKI(...)białe wino – 0,5 szklanki- olej – 100 ml- bulion – 120 ml- śmietana słodka 18% – 125 ml- sól – 1 łyżeczka- pieprz – 1 szczypta- papryka – 1 szczypta SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Filet czyścimy , rozcinamy na 4 płaty. Rozbijamy ( przez folię ) na niezbyt grube kotlety , oprószamy solą i pieprzem. Cebulkę drobno siekamy , podsmażamy na oleju. Po kilku minutach

Ostra na Słodko
AROMATYCZNA KARKÓWKA Z KAMISEM 177

zawsze wkładam w marynatę na całą noc, wtedy naprawdę fajnie przejdzie smakiem i aromatem. Dzis wypróbowałam gotową mieszankę do karkówki ,, GRILL KARKÓWKA" KAMIS. W składzie znajdziemy czosnek, słodką paprykę,kolendrę, rozmaryn, czarny pieprz matke pietruszki i liście laurowe. Wszystko to razem sprawia ze mięsko jest bardzo aromatyczne. A mi dodatkowo podoba się ze przyprawy nie są pomielone, tylko gruboziarniste(...)Składniki:6 plastrów karkówki5 łyżek olejuoapkowanie ,,Grill Karkówka" KamisWykonanie:Plastry karkówki delikatnie rozbijamy. Przyprawę dobrze mieszamy z olejem, wkładamy do przygotowanej marynaty mięso, odstawiamy najlepiej na noc do lodówki. Pieczemy na grilu po ok 10 minut z każdej strony

Z Majeczką w kuchni
Gęś po polsku w kapuście 180

majerankiem. Odstawić na 1 godzinę, najlepiej na noc.Kapustę pokroić, przełożyć do  rondla,  zalać gorącą wodą, dodać kminek  i gotować do miękkości. Czosnek, cebulę, paprykę i pomidor (bez skórki ) pokroić w kostkę. Boczek w paseczki.Nogi gęsi obsmażyć na smalcu. Zdjąć z patelni i przesmażyć warzywa  i boczek, dusić parę minut.Do naczynia z pokrywką, przełożyć warzywa(...)koniec gotowania, mąkę wymieszać ze śmietaną i połączyć z kapustą, doprawić do smaku. Kapustę wyłożyć na półmisek, na niej ułożyć upieczone gęsie nogi. Polać wytworzonym podczas pieczenia sosem.Gęsinę podać z  ziemniakami z wody ,posypaną  natką pietruszki

Kulinarny karnet Christophera
FANTASTYCZNY CHLEBEK JAGLANY, BEZGLUTENOWY, WEGAŃSKI 272

łyżce kopiastej)- zioła dowolne (u mnie oregano i rozmaryn- po ok.1/2 łyżeczki; takie włoskie klimaty)- 2 łyżeczki kurkumy (nie dałam gdyż nie miałam)Można także dodać: kmin rzymski, paprykę, itp.Kaszę ugotowaną na sypko (można z tego przepisu) i przestudzoną umieszczamy w misce. Dodajemy do niej mąkę, skrobię, oliwę, sól oraz przyprawy (z wyjątkiem sezamu) i dodając sok lub mleko(...)niż 1 szklanka. Masa ma być dość gęsta, jednak musi się dać rozsmarować, nie może być sucha. Na samym końcu dodajemy sezam i mieszamy. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy naszą masę i równo rozsmarowujemy, najlepiej pomóc sobie łyżką maczaną w zimnej wodzie. Masę wyrównać i ponacinać nożem na kawałki (ułatwi nam to późniejsze krojenie), ja dodatkowo każdy kawałek

Smaczne Zdrowe
Orzechy wytrawnie 202

udka kurczaka 0,5 szklanki orzechow wloskich 2 cebule 1 zabek czosnku sol, pieprz ostra papryka w proszku oliwa z oliwek wykonanie:Z 2 lyzek oliwy, 0,5 lyzeczki papryki i posiekanego czosnku robimy marynate, ktora nacieramy oczyszczonego wczesniej kurczaka.Na patelni rozgrzewamy oliwe i ukladamy na niej mieso skorka do dolu. Kurczaka nalezy przyrumienic, ale trzeba uwazac(...)chwili podlewamy mieso woda i dusimy do miekkosci, uzupelniajac w razie potrzeby plyn.Gotowego kurczaka wycigamy z patelni i odkladamy w cieple miejsce.Orzechy miksujemy, dolewamy do nich odrobine sosu z pieczenia miesa i znow miksujemy by uzyskac gladka emulsje. Orzechy dokladamy do reszty sosu, ktory pozostal na patelni i gotujemy okolo 5 minut. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem.Kurczaka mozemy ponownie

Przysmaki Karolki
Smoliste żeberka w mielonej kawie 216

łyżki mielonej kawy 1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu 1 łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendra 1 łyżka czerwonej papryki (pomieszana ostra ze słodką) 2 łyżki pikantnego keczupu  1 łyżka miodu 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu chilli lub Tabasco 2 ząbki(...)lodówki. Następnego dnia rozgrzej piekarnik do 160 C.  Umieść żeberka na blasze lub w naczyniu żaroodpornym, dolej 1/3 szklanki wody, przykryj folią i umieść w piekarniku. Piec około 2 godziny na ciemny, prawie czarny kolor lub do momentu aż mięso będzie miękkie. Jeśli chcemy je zrobić na grillu to wystarczy, umieścić na rozgrzanym grillu, do marynaty, która została

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Faszerowany udziec z indyka 191

już soli, papryka słodka, pieprz)  i posiekanymi 3 ząbkami czosnku. Zalewamy olejem i mieszamy, przykrywamy folią i odstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.Odcięte 200g mięsa mielimy. Paprykę i pieczarki kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju lub maśle, a gdy zmiękną dodajemy do mięsa. Mieszamy razem, dodając natkę, jajko i bułkę tartą. Doprawiamy do smaku, Vegetą, pieprzem(...)rozpada możemy zszyć igłą i nitką niesforne mięsko ;)Naszą roladę układamy w naczyniu żaroodpornym "szwem" do dołu, nacieramy pozostałymi przyprawami z marynaty. Następnie obkładamy mięso kawałkami  masła i pieczemy, w 180 stopniach, najpierw 1,5 godziny pod przykryciem, następnie pół godziny bez przykrycia, aż mięso na zewnątrz będzie dobrze zarumienione.Jeżeli mamy opcję termoobiegu możemy wykorzystać ją podczas pieczenia

Czerwona Porzeczka
Naleśniki z awokado i serkiem twarogowym 172

Naleśniki z ciekawym farszem, a to powinno skłonić, by je przyrządzić!, awokado należy do wartościowych owoców, wspaniale się komponuje z twarożkiem i smakowo i kolorystycznie, a

kgwjanczewo
Żeberka w Marynacie z Miodem – Pieczone w Piekarniku 352

marynatę: 3/4 szklanki ketchupu łagodnego 2 łyżki sosu sojowego 3 łyżki miodu 80 ml oleju 1 średnia cebula 3-4 ząbki czosnku przyprawy: 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki tymianku 1/3 łyżeczki papryki ostrej 1/3 łyżeczki pieprzu 1/3 łyżeczki rozmarynu 1/3 łyżeczki mielonego imbiru sól do smaku Link do filmu z przygotowania: Żeberka w marynacie z miodem Przygotowanie: Najpierw przygotuję(...)oraz przyprawy i całość dokładnie mieszam – marynata jest gotowa. Przygotowanie żeberek i marynowanie: Umyte i osuszone żeberka dzielę na mniejsze kawałki i daję do naczynia w którym będę je piekła. Do żeberek dodaję marynatę i dokładnie mieszam tak aby żeberka były całe pokryte marynatą. Naczynie wstawiam do lodówki (lub odstawiam w chłodne miejsce) na około 4 godziny,w międzyczasie mieszam

Uwaga Babcia Gotuje
Tarta na cieście francuskim ze szpinakiem i dwoma serami 188

ciasto francuskie 4 duże garści świeżego szpinaku czosnek 100 dag sera feta 100 dag serka kremowego typu Philadelphia 2 plasterki szynki parmeńskiej 2 plasterki pomidora jajko sól, pieprz, czerwona papryka, gałka muszkatołowa wykonanie: Szpinak zagotować, aż stanie się miękki, odcedzić i ostudzić. Sery wymieszać łyżką w misce, dodać jajko, przyprawić intensywnie i dołożyć szpinak. Tak przygotowane nadzienie wrzucić na patelnię(...)razem malutka wersja, wystarczy zwiększyć dwukrotnie składniki aby zrobić większą porcję dania), dodać i rozprowadzić nadzienie z masy szpinakowej. Na wierzchu ułożyć szynkę parmeńską oraz plasterki pomidorów. Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez około 25 minut ☺ Smacznego Ania

Ania i Marcin gotują
rolada drobiowa ze szpinakiem i boczkiem 639

duże podwójne piersi z kurczaka 8-9 długich plastrów boczku 400 g mrożonego szpinaku 2 ząbki czosnku 2 łyżki kwaśnej gęstej śmietany sól, pieprz 3 łyżki oleju łyżka słodkiej papryki łyżka masła majeranek Mięso pokroić na płaty i lekko rozbić tak, żeby się nie potargało. Olej wymieszać z przyprawami i solą, natrzeć kawałki mięsa. Ułożyć je na folii spożywczej formując(...)śmietanę. Przestudzić. Wyłożyć na mięso i rozsmarować. Całość zwinąć w roladę. Wierzch obłożyć boczkiem i posmarować olejem z przyprawami. Posypać majerankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec około godziny. Po upieczeniu odczekać kilka minut zanim zacznie się kroić, wtedy mięso nie będzie się targać

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
ZAPIEKANKI Z SZYNKĄ PARMEŃSKĄ I PIECZONYM CZOSNKIEM 184

Chrupiące bułeczki ,delikatna i cieniutka szynka parmeńska, smak suszonych pomidorów a do tego maślany i miękki pieczony czosnek. Przepis na pieczony czosnek w oliwie z ziołami znajdziecie TU Do dzisiejszych zapiekanek przyrządziłam go prościej. Poprostu zawinęłam całą główkę czosnku w folię aluminiową i upiekłam na kratce w piekarniku. Po około 15-20 minutach był mięciutki(...)pomidory . i nałożyłam je na bułki. Kolej na szynkę parmeńską. Jest bardzo cieniutka i delikatna. Użyłam do zapiekanek dwóch serów:  mozzarelli i sera koziego. Na wierzch posypałam słodką papryką. Wstawiłam zapiekanki do rozgrzanego piekarnika na około 10 minut.   Smacznego

potrawyregionalne
Pikantna zupa dyniowa z zielonym groszkiem 241

marchewki, 1 korzeń pietruszki z natką, por, cebula) Dynia hokkaido (ok. 1,5 kg ze skórką) Zielony groszek z puszki Pół łyżeczki soli (albo wcale:)) Łyżeczka pieprzu Łyżeczka ostrej papryki lub mielonego chilli Łyżeczka czosnku granulowanego Duża szczypta kurkumy Duża szczypta imbiru Szczypta cynamonu Łyżka sosu sojowego Olej Dodatkowo: grzanki lub groszek ptysiowy  Przygotowanie Cebulę kroję w piórka(...)bulion aż warzywa zmiękną. Nastawiam piekarnik bez termoobiegu na 180 stopni Celsjusza (góra-dół). Myję dynię i kroję ją na pół aby wybrać miąższ*. Kroję na mniejsze kawałki i piekę do miękkości przez ok godzinę. Po ostygnięciu obieram ze skórki i robię puree za pomocą blendera. Po ugotowaniu bulionu wyjmuję z niego warzywa i blenderuję na gładką masę. Wszystkie warzywa

VegUlka
Rondel burgundzki 174

Mops i Jutinka . Składniki : 1,2-1,5kg ziemniaków (w zależności od wielkości naczynia) 150g boczku 2 parówki pół laski kiełbasy 150ml śmietany 1 jajko sól, pieprz zioła prowansalskie papryka słodka i ostra tymianek masło Przygotowanie : Ziamniaki obrać, pokroić w plasterki i obgotować przez kilka minut. Naczynie żaroodpone wyłożyć boczkiem pokrojonym w plastry, następnie ułożyć na nim warstwę ziemniaków, posypać(...)nich plasterki kiełbasy i ponownie warstwę ziemniaków. Na każdej wartswie ziemniaków można ułożyć kilka cienkich płatków masła. Całość zalać śmiataną wymieszaną z jajkiem, posypać ziołami i przyprawami. Pod koniec pieczenia  wierzch zapiekanki posypać żółtym serem. Zapiekać w temperaturze 180 stopni przez 45 minut do godziny, lub do czasu aż ziemniaki będą miękkie. Smacznego

Codzienne Gotowanie