dodatkowo ładnie wygląda. Polecam SKŁADNIKI 1/2 kg mięsa mielonego 1 płat ciasta francuskiego ok 10 oliwek sól pieprz do smaku 2 ząbki czosnku 2 jajka 1 łyżeczka słodkiej papryki majeranek jedna sucha bułka jedno jajko do smarowania WYKONANIE Do zmielonego mięsa dodajemy namoczoną i wyciśniętą bułkę, jajka, przyprawy oraz wyciśnięty przez praskę czosnek. Wyrabiamy masę mięsną. Z masy zmoczona dłonią(...)spłaszczamy. W środek każdej wkładamy oliwkę. Z ciasta francuskiego wycinamy pasy i owijamy nimi kotlety .Wzór owijania dowolny.Ja robiłam na rożne sposoby. Płaty ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem i pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewypieprz- chilli w płatkach- świeże liście szpinaku Piersi drobiowe nacięłam, rozbiłam tłuczkiem na dosyć cienkie płaty. Przygotowałam marynatę z: ciemnego sosu sojowego, oleju sezamowego, soku z cytryny, papryki wędzonej, płatków chilli, suszonego czosnku i świeżo zmielonego pieprzu. Mięso dokładnie pokryłam marynatą i wstawiłam do lodówki na godzinę (można przygotować wieczorem i zostawić w marynacie na noc). Umyte banany(...)odcięłam ogonki. Osączyłam na sicie. Porcje mięsa rozłożyłam na desce i obłożyłam liśćmi szpinaku. Banany położyłam na brzegu każdej porcji i zrolowałam. Gotowe roladki ułożyłam na papierze do pieczenia, zawinęłam i pozszywałam, używając zwykłego zszywacza biurowego. Patelnię rozgrzałam, bez dodatku tłuszczu i na gorącej ułożyłam zapakowane roladki. Przykryłam pokrywką i smażyłam, łącznie przez 15minut ( w połowie tego czasu przełożyłam
mojewypiekiinietylkoczosnek obrać zmiksować w blenderze bardzo drobno.Kiedy kasza jest już gotowa szykujemy farsz: połączyć baraninę z na wpół miękkim bulgurem, dodać cebulę z czosnkiem, pietruszkę, miętę, paprykę, sól, pieprz. Dokładnie wymieszać.Kapustę opłukać, obrać z wierzchnich liści, liście umyć i zachować. Z główki oddzielamy maksymalnie dużo liści, a główkę z której już nic nie możemy oderwać należy(...)zmiękły. Jeżeli jest to konieczne, przycinąć wzdłuż gruby nerw liściowy. Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. Dno naczynia, w którym będziemy piekli, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Wymieszać w garnku bulion z pomidorami, doprawić pieprzem, solą i chili ( wg smaku). Gołąbki ułożyć ciasno w garnku, jeden obok drugiego, zalać wrzącym bulionem z pomidorami, przykryć.Gotować
Stare GaryCiekawy przepis na przystawkę na ciepło? Może zapiekana cebula? Każdy może skomponować dla siebie dowolny farsz w zależności od upodobań i zawartości lodówki… Moja propozycja
UgotujmyTo.plComiesięczna akcja pod nazwą Wyzwanie Blogerek i Blogerów, w tym miesiącu przyniosła ciekawy temat: piknik. Uczestnicy mieli zaproponować dowolną potrawę, którą można zabrać
Codzienna kuchnia niecodziennapomidory100ml oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki przyprawy do bruschetty(lub mieszamy szczyptę soli, pieprzu, po pół łyżeczki bazylii, oregano,trochę czosnku i papryki słodkiej)PRZYGOTOWANIEBagietkę kroimy na 16 kromek, każdą z kulek mozzarelli na 6 plastrów, pomidory na 12 grubych plastrów. Oliwę wlewamy do głębokiego talerza, dodajemy sok z cytryny i przyprawę.Mieszamy. Każdą(...)kolejności- bagietka, ser, pomidor - 4 bagietki i po 3 sery i pomidory na szaszłyk. Rozgrzewamy piekarnik do 220 stopni.Układamy szaszłyki na blasze i polewamy pozostałą oliwą.Pieczemy przez około 8 minut, kilkukrotnie przekręcając. Gdy bagietka się przyrumieni, a ser zacznie się topić nasza przystawka jest gotowa :)SMACZNEGO
Moje Kuchenne RewelacjeZłociste i chrupiące placki ziemniaczane z lekko pikantnym gulaszem drobiowym. Danie pożywne, kaloryczne ale też i bardzo smaczne. Ja bym mogła jeść co najmniej
Ala piecze i gotujemłode ziemniaczki ze złocistą ciecierzycą! Typowe barwy dla tej ukochanej pory roku! Kalendarzowa wiosna już za 6 dni, więc starajmy się przyjemnie ją zwabić naszymi kolorowymi posiłkami! Pieczone ziemniaczki są rewelacyjne już same w sobie, ugotowane i polane masłem i posypane koperkiem.. My rzucając sobie wyzwanie z ciecierzycą postanowiłyśmy połączyć te dwa świetne surowce(...)jogurtu naturalnego lub kwaśnej śmietany 2-3 średnie ząbki czosnku pół natki pietruszki garść ulubionych świeżych ziół pół łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej pół łyżeczki słodkiej i ostrej papryki pół łyżeczki startej skórki z limonki (opcjonalnie) pół łyżeczki ziół prowansalskich lub innych ulubionych pół łyżeczki przyprawy curry szczypta cukru odrobina oliwy lub oleju do posmarowania ziemniaków świeżo
Symfonia SmakówWolnopieczona, szarpana wieprzowina, czyli amerykański „pulled pork” to danie u nas mało znane, a zdecydowanie warte uwagi. Jest to (zazwyczaj) łopatka, którą piecze się (najczęściej długo, w niskiej temperaturze) do momentu, aż mięso będzie rozdzielać się na pojedyncze włókna. Całe upieczone mięso należy „poszarpać” widelcem, a następnie zanurzyć w sosie barbecue (BBQ) i wymieszać. Można użyć(...)theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 - 1,5 kg chudej łopatki wieprzowej 1 łyżka musztardy (np. ostrej dijon lub angielskiej) 2 duże cebule ½ łyżki soli ½ łyżki cukru trzcinowego ½ łyżki słodkiej, wędzonej papryki w proszku ½ łyżki czosnku granulowanego ½ łyżki suszonego tymianku ½ łyżki nasion kolendry ½ łyżki nasion kminu rzymskiego (kuminu) ½ łyżeczki nasion kopru włoskiego* ½ średniej cebuli 2 duże ząbki czosnku 1 łyżka oliwy
Poezja smakuMożna ją zrobić na święta lub na sylwestra. Najlepsza jest na drugi, trzeci dzień jak smaki się dobrze przegryzą a rybka nabierze smaków i aromatów z
Ala piecze i gotujeprzygotowałam obiad wcześniej i trzeba było go odgrzać. Świetny plan!Składniki:200g wieprzowiny2 duże cebule2 łyżki oleju rzepakowegobulion: 250ml wody, obrana marchewka, ziemniak, przyprawy: kurkuma, sól, pieprz, papryka słodka, pietruszkasól, pieprz, łyżka mąkiopcjonalnie: gotowane ziemniaki, sałatka "meksykańska" z czerwoną fasolą i kukurydząPrzygotowanie:Do wody wrzucamy umyte i obrane warzywa, dodajemy przyprawy i zagotowujemy. Zostawiamy na średnim ogniu.Mięso myjemy(...)lekko złocista. Jeśli oleju jest zbyt mało, dodajemy kolejną łyżkę.Nagrzewamy piekarnik do 180'C.Przekładamy mięso do naczynia żaroodpornego, przykrywamy cebulką z tłuszczem. Dodałam również 1/2 szklanki bulionu. Pieczemy przez ok. 15 minut.Mięso bajecznie rozpływa się w ustach! To była świetna decyzja i fajna alternatywa
Kitchens Alphabetszklanki bułki tartej 1/3 szklanki oleju 2 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka majeranku 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1/4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku Umytą cukinię (ze skórką) zetrzeć na grubych oczkach tarki (starszą obrać i pozbawić gniazd nasiennych). Odstawić na około 30 minut i odsączyć z wytworzonego się soku (lekko odcisnąć). Cukinię(...)jajka, bułkę tartą, olej i przyprawy. Całość dokładnie wyrobić (najlepiej dłońmi) na jednolitą masę i przełożysz do formy (u mnie około 8,5 x 27 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię. Piec 60-75 minut (w zależności od piekarnika) w 180 stopniach. Kroić po ostudzeniu a najlepiej po kilku godzinach odstania pasztetu w lodówce
Di gotujesokiem z cytryny, imbirem i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość dusimy 10 minut. W międzyczasie umytego i osuszonego kurczaka kroimy w drobną kostkę i doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką oraz gałką muszkatołową, mieszamy. Tak przygotowanego kurczaka dusimy przez 5-10 minut, aż będzie soczysty i miękki. Ser pleśniowy kroimy w kostkę. Możemy przejść do klejenia sakiewek! :) W tym celu(...)łyżkę szpinaku, łyżeczkę ketchupu, kilka kawałków kurczaka oraz sera pleśniowego. Z tak przygotowanego farszu na cieście francuskiego składamy kopertkę - sakiewkę, mocno dociskając środek i brzegi, aby ciasto podczas pieczenia nie rozkleiło się. Na koniec rozbijamy widelcem dwa żółtka i smarujemy pędzelkiem każdą sakiewkę z góry - dzięki temu nasze sakiewki będą miały piękny kolor :) Układamy je blaszce w dość dużych
aa-kuku - czyli jak żyć zdrowo i pysznie!żółtego sera (najlepiej o ostrym smaku, użyłam havarti) 1/2 szklanki mąki 30g masła/margaryny 30g smalcu (można zastąpić masłem/margaryną) 5 łyżek prażonej cebulki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1 szczypta soli (duża) Mąkę połączyć z solą i przyprawami. Dodać starty (na średnich oczkach tarki) ser i wszystko razem dokładnie wymieszać. Dołączyć masło/margarynę oraz smalec(...)minut). Po tym czasie z ciasta formować kulki (nie co mniejsze od wielkości orzecha włoskiego). Każdą z nich mocno spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. (Odstęp nie musi być zachowany.) Piec (w rozgrzanym piekarniku) 20-25 minut w 180 stopniach. Ciastka studzić w piekarniku przy zamkniętych drzwiczkach. Diablotki przed pieczeniem można posmarować mlekiem i dodatkowo posypać startym
Di gotujePrzygotowanie: Na patelni rozpuszczamy masło i smażymy cebulę pokrojoną w drobna kostkę, dodajemy sprasowany czosnek i wszystko podsmażany, następnie dodajemy mięso - wszystko razem obsmażamy. Dodajemy wodę, sos węgierski, paprykę, pomidory i bazylię porwaną na mniejsze części smażymy ok 15-20 minut na małym ogniu aby woda wyparowała. Dodajemy kapary i doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Sos beszamelowy przygotowanie(...)pojawią się żadne grudki) następnie powoli dodajemy mleko i sól, cały czas mieszając, smażymy na małym ogniu ok 5 minut aż sos pięknie zgęstnieje. W naczyniu przeznaczonym do pieczenia dno smaruję oliwą, układam warstwę makaronu, sosu, połowę sosu beszamelowego - następnie przekładam makaronem, sosem i posypuje serem. Czynność powtarzamy i na sam koniec zalewamy wszystko beszamelem. Naczynie odstawiam
Niezły Młynek