pyszną pastę, która "w try miga" zniknęła w przepastnych żołądkach moich domowych testerów. Drobiowa pasta do chleba A było to tak: kawałki pieczonego kurczaka cebula majonez musztarda chrzan (opcjonalnie - dla amatorów ostrzejszych smaków) pieprz, mielona papryka ulubione zioła Mięso oddzieliłam od kości, cebulę posiekałam. Połączyłam wszystkie składniki (proporcje zależą od ilości mięsa i własnych upodobań) i potraktowałam thermomixem (może
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaDziś polecam zachwalaną już od dawna Zupę - krem z pieczonych warzyw . Patrząc za okno i na termometr (niestety) mogę powiedzieć, że to świetne danie na te paskudne jeszcze nie wiosenne, a już po-zimowe szare dni ;) Swoją drogą Łódź jest mistrzem przytłaczająco ponurych dni - dlatego potrzebujemy kolorów! :) Pomysł na ten bardzo aromatyczny krem zakręcił(...)kremu zajmuje trochę czasu - ale przecież nie ma nic piękniejszego niż Slow Food ;) Intensywny aromat pieczonych warzyw jest zniewalający, co potwierdzić może cała moja kamienica! :) Składniki: 250ml bulionu Mozzarella Light (u mnie 10% fat firmy Saputo )* 4 pomidory 3 czerwone papryki 2-3 czerwone cebule 2 główki czosnku oliwa z oliwek extra virgin przyprawy: świeżo mielony pieprz, oregano
Spektrum Smakulodówce.) W zasadzie takiego mięsa nie trzeba już specjalnie doprawiać. Jeśli ktoś lubi bardziej słone mięsa, wtedy przed pieczeniem można je lekko posolić. Szaszłyki:marynowana przez 48 godzin wołowina,cebula,świeża czerwona papryka,wędzony parzony boczek.Wszystkie składniki pokroić: mięso w średniej grubości kawałki, cebule w krążki, boczek w plasterki, paprykę w odpowiedniej wielkości kawałki. Nadziewać naprzemiennie
Codzienna kuchnia niecodziennaużyłąm ajvar z tego przepisu i sos czosnkowy. Do sosu czosnkowego odkroiłam górę z główki czosnku posmarowałam z góry masłem i wrzuciłam do pieca z bułkami. Po upieczeniu wycisnęłam go do miseczki dodając łyżkę gęstego jogurtu (lepszy by był majonez ale dieta....) pieprz sól i pół łyżeczki musztardy. Wyszedł dobry choć chcę jeszcze nad nim popracować. Wywalić musztardę(...)wierzch ser aby miał czas się roztopić. Ja oprócz żółtego dałam jeszcze po plasterku koziego. 4. Kompozycja. W piecu grilujemu lekko bułki, każda przekrojona i posmarowana oliwą. Po wyjęciu smarujemy je sosami (każdą połowę innym). Nakładamy sałatę pomidora, paprykę i kiszonego ogórka. na to kotlet i druga połówka bułki. I już. Burgery gotowe! PS. Na 2 zdjęciu
Lubczyk i Waniliazanurz w osolonej zimnej wodzie na minimum 2 godziny, a najlepiej na noc. Po tym czasie kaczkę osusz i natrzyj majerankiem, pieprzem, papryką i odrobiną soli. Do środka włóż obraną marchew, seler i nacięty od góry czosnek. Piecz 2,5 do 3 godzin w 170°C termo obieg pod przykryciem lub w worku do pieczenia. Ugotuj 3 ziemniaki. Gdy kaczka
Pasje Jolkiziarenek nasion kolendry 3 marchewki 2 buraki 1 korzeń pietruszki 250 gr puree z pieczonej dyni lub 400 gr świeżej dyni 1/4 korzenia selera 50 gr pasty z kolendry można zastąpić pęczkiem żywej kolendry drobno posiekanym 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka papryki chili 1/2 łyżeczki imbiru (proszku) 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka kurkumy Dodatkowo(...)ziarenek nasion kolendry 3 marchewki 2 buraki 1 korzeń pietruszki 250 gr puree z pieczonej dyni lub 400 gr świeżej dyni 1/4 korzenia selera 50 gr pasty z kolendry można zastąpić pęczkiem żywej kolendry drobno posiekanym 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka papryki chili 1/2 łyżeczki imbiru (proszku) 1 i 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka kurkumy Dodatkowo
moj przepis napomylilam sie :-)Do tego cudowny aromat pieczonej dyni, a potem przypiekanego parmezanu rozchodzil sie po domu i sprawial, ze Viki juz nie mogla doczekac sie obiadu.Lasagne z dyniaskladniki: 12 platkow lasagne (na 3 warstwy) 0,5 kg miaszu z dyni 1 serek typu Almette 3 lyzki smietany 50g tartego parmezanu papryka w proszku (ja mam mieszanke slodkiej i ostrej(...)papryki w stosunku 1:1) sol, pieprz galka muszkatalowa oliwa z oliwek 150g wedzonego boczku sos beszamelowy: 75g masla 50g maki 0,5 litra mleka 70g tartego parmezanu sol, pieprz wykonanie:Dynie obieramy i pozbawiamy pestek, kroimy na dosc spore kawalki, ktore obtaczamy w 1 lyzce oliwy z oliwek i wykladamy na blache do pieczenia. Wkladamy do piekarnika nagrzanego
Przysmaki Karolkiłyżeczka czarnego pieprzu / 1/2 teaspoon of black pepper 1/2 łyżeczka ostrej papryki / 1/2 teaspoon of hot pepper 1 łyżeczka natki pietruszki / 1 teaspoon parsley 2 łyżeczki kurkumy / 2 teaspoons turmeric zielony groszek / green peas Sposób przygotowania / Preparation: Przygotowanie: ok. 30 min, pieczenie: 30 min, ilość porcji: 6 Najpierw przygotowujemy produkty według instrukcji na opakowaniu, chodzi o kaszę(...)czosnek, pieprz, paprykę i sos sojowy. Gdy mięso już się podsmaży i nie będzie miało czerwonego koloru, dodajemy wino i dusimy mięso na wolnym ogniu około 20 minut aż wino się zredukuje i wyparuje. Na koniec dodajemy koncentrat, majeranek i pietruszkę i dokładnie mieszamy tak by pokrył całe mięso. Powstaje nam pasta z mięsa. Przygotowujemy formę do pieczenia. Ja wybrałam
Projekty ze smakiemplasterek na spód. Kładziemy pieczarki (wcześniej usmażone na małej ilości masła), tarty ser i wbijamy jajko, dodajemy przypraw do smaku. Pieczemy w piekarniku aż białko się zetnie a żółtko nadal pozostanie płynne. Dekorujemy świeżym rozmarynem i posypujemy odrobiną czerwonej papryki Podajemy na talerzu wyściełanym rukolą Smacznego
KreatywnePinywybieram to drugie. Wtedy wiem co jem i czym karmie moją rodzinę. Oczywiście nie zawsze mamy czas na domowe pieczenie, ale przynajmniej starajmy się. Polecam dzisiaj schab pieczony, który można jeść na gorąco i później na zimno do kanapek. Miękki, jednak się nie kruszy. Polecam.SKŁADNIKI1,5- 2 kg. schabu bez kości po łyżce ziół typu: majeranek(...)dnia wyjmujemy mięso z marynaty i chwilę obsmażamy na gorącym tłuszczu. Do miski, w której mieliśmy marynatę wsypujemy papryką i część wyciśniętego czosnku. Obtaczamy jeszcze raz mięso i wkładamy do piekarnika nagrzanego, do 200 stopni. Pieczemy ok. 30 min w takiej temperaturze. Następne 30 min w 180 stopniach. Po tym czasie posypujemy pieczeń resztą czosnku i pieczemy
W kuchennym oknie Ewyczapeczkami” z odkrojonej części i spryskujemy delikatnie oliwą. Wlewamy do środka naczynia pół szklanki wody. Pieczemy w 180°C (170°C z termoobiegiem) przez 45 minut bez przykrycia. Podajemy same – bez dodatków, z sosem pieczarkowym lub z sałatą skropioną winegretem. Papryki możemy nadziać wcześniej, a upiec przed podaniem. Post Papryka faszerowana mięsem mielonym i ryżem pochodzi z bloga
Poezja smakunatki pietruszki garsć liści bazyli skórka otarta z 1/2 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku sól morska do smaku 1/2 szklanki oliwy z oliwek Dodatkowo: 1 czrwona papryka 100 g rukoli 2 łyżki kaparów 4 plasterki cytryny Sposób przygotowania: Rybę umyć i oczyscić skórę z łusek, wytrzeć do sucha ręcznikiem papierowym. W miseczce przygotować marynatę z oliwy(...)rybę marynatą pozostałą w naczyniu. Na każdym kawałku położyć plaster cytryny, wstawić na pólkę drugą od góry i piec przez około 20 minut. W międzyczasie umyć i osuszyć rukolę i rozłozyć na talerzu, paprykę pokroić w paseczki i ułożyć na sałacie. Polać całosć pozostawioną wcześniej marynatą. Łososia wyjać z piekarnika i ułożyć na sałacie. Całość przed
Gosia gotujeSkładniki: 30 skrzydełek z kurczaka; 1 szklanka mąki pszennej; 1/2 łyżeczki słodkiej papryki; 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne; 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego; 1/2 łyżeczki sproszkowanej, suszonej cebuli ; 1/2 łyżeczki soli. Sos do smarowania skrzydełek w trakcie pieczenia: 1/2 szklanki masła; 1/2 szklanki ostrego sosu np. Tabasco, Sriracha czy pikantnego ketchupu. Dip do skrzydełek: 1 szklanka majonezu; 1/2 szklanki kwaśnej, gęstej śmietany(...)wymieszać z przyprawami tj. papryką, czosnkiem, cebulą, pieprzem cayenne, pieprzem i solą. Kawałki skrzydełek przełożyć do miski. Obsypać mąką z przyprawami i dokładnie wymieszać, tak aby każda część skrzydełek była pokryta mąką z przyprawami. Przykryć folią alumniową/spożywczą i wstawić do lodówki na 1 godzinę 30 minut. Przygotować sos do smarowania skrzydełek podczas pieczenia w piekarniku. Masło rozpuścić
Gospodyni Miejskasię pikantnym karmelem. Dodatek coli sprawił, że mięso było soczyste i szybciej się upiekło. O tym jak pachniało w domu podczas pieczenia to chyba nie muszę wspominać. Składniki: kilogram skrzydełek z kurczaka łyżeczka ziół prowansalskich 2 łyżeczki słodkiej papryki łyżeczka przyprawy do kurczaka chilli (według gustu) świeżo zmielony pieprz sól szklanka coli 2 łyżki oleju 2 ząbki czosnku Skrzydełka(...)praskę, wymieszać z olejem, solą i przyprawami. Natrzeć mięso i odstawić do lodówki. Po 2-3 godzinach zalać colą i odstawić na kolejne kilka godzin, najlepiej do następnego dnia. Piec w piekarniku w 200 *C około godziny
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniapieczenia, pozostawiamy do wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy ziarnami sezamu, wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 10-15 minut. Mięso z piersi kurczaka mielimy, dodajemy majonez, doprawiamy do smaku przyprawą do kurczaka, słodka i ostrą papryką oraz solą. Masę dokładnie mieszamy, formujemy małe płaskie okrągłe kotleciki, obtaczamy w bułce tartej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty
Bajeczna Kuchnia