piekarnik do 200 stopni C Zrobić sos: wymieszać śmietanę z jogurtem, wlać sok pomidorowy i wodę, dodać majonez, mąkę i przyprawić Vegetą Sosem zalać klopsiki... ... i przykryć folią aluminiową Piec 40 minut, a po tym czasie zdjąć folię i podpiec jeszcze ok. 10 minut Podawać z ziemniakami i z surówką Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comowsiane, rozbełtane jajko, cynamon, mąkę i jabłko przełożyć do malaksera i zmiksować (ewentualnie wymieszać wszystkie składniki łyżką) Przelać masę do foremek na babeczki (u mnie wyszło 6 sztuk) i piec 15 minut Można jeść ciepłe. Ja takie właśnie zjadłam :) Na zdrowie
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comdrugiej nacinamy prostokąt w paski... ... i zwijamy tworząc ozdobny pasztecik Każdy z pasztecików smarujemy jajkiem lub mlekiem (ja mlekiem) i posypujemy kminkiem lub ziarenkami sezamu (ja kminkiem) Pieczemy 20 minut, a potem podajemy ciepłe lub zimne z czerwonym barszczem :) Smacznego i na zdrowie! :) W myśl akacji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.complasterki warstwowo ale w pionie tak, żeby powstała różyczka Nagrzać piecyk do 180 stopni C Różyczki skropić oliwą z oliwek, przyprawić ziołami prowansalskimi, Vegetą i dodać przyprawę do ziemniaków Piec ok. 20-30 minut do zarumienienia się ziemniaków Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comCały czas mieszając dodawać po 1 jajku, miód, oliwę, sodę i przyprawę Następnie dodać śmietanę i ewentualnie bakalie Piekarnik nagrzać do 175 stopni Blachę wyłożyć papierem, wlać masę i piec 40 minut. Ja masę przelałam do dużej blachy, ponieważ potrzebowałam minimum 25 kawałków ciasta. Ciasto było więc niskie, a nie takie jak klasyczny piernik. Jeśli chcemy, aby piernik miał duże
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comKażdą foremkę owijałam jednym paskiem... Te paski, które były trochę krótsze, nawijałam po dwie sztuki na jedną foremkę ... a następnie obtaczałam w posypce Foremki ustawić pionowo na blasze i piec 8 minut UWAGA! Jeśli nie macie foremek do rurek to nic nie szkodzi. Rozwałkowane ciasto kroicie na szerokie pasy, ok. 4 cm, folię aluminiową wycinacie na szerokość
www.szczesliwakuchnia.blogspot.compłasko w tortownicy, dookoła, a następnie wyłożyć środek Odstawić na ok. 30 minut do wyrośnięcia Nastawić piecyk na 180 stopni C Rozbełtać jajko i posmarować nim wierzch ciasta Piec 25 minut Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem Ciasto przybiera nietypowy kształt. Moim gościom się podobało:) I smakowało! Smacznego! :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comWycinamy szerokie paski i nakładamy na połowę paska farsz, a następnie składamy pasztecik na pół i sklejamy widelcem Układamy na blasze i smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem Pieczemy 25-30 minut, do zarumienienia Smacznego:) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwszystko mieszamy sprężynką do dokładnego połączenia składników Sosem zalewamy mięso i warzywa Przykrywamy naczynie pokrywką i wkładamy do piecyka na jedną godzinę Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę i pieczemy jeszcze 1/2 godziny bez przykrycia Można podać z ulubioną sałatką. U mnie sałata lodowa z sosem Vinegrette (coś nie mogę ustąpić tej sałacie) :D Smacznego :) W myśl akcji
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comcukier - mieszamy do rozpuszczenia cukru Do miseczki przekładamy pozostałe składniki i dodajemy masło wymieszane z cukrem - ma powstać lepka masa Masę przekładamy do formy, wyrównując powierzchnię i lekko dociskając Piec 40 minut do uzyskania złotego koloru Po upieczeniu pozostawiamy do wystudzenia w formie, a następnie wstawiamy na pół godziny do lodówki. Dopiero potem kroimy w kwadraty Ja zrobiłam błąd
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comwedle uznania sól pieprz Piecyk nastawić na 180 stopni C Łososia skropić sokiem z cytryny, posypać siekanym koperkiem Doprawić odrobiną soli i pieprzu Zawinąć w folię aluminiową i piec w piekarniku rozgrzanym przez około 15-20 minut Podałam z kaszą i zieloną sałatą z jogurtem naturalnym. Rybę można także ugotować na parze lub usmażyć na patelni. Smacznego :) W myśl
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzrobiłam Nafaszerowaną pierś smarujemy marynatą i odstawiamy na 15 minut Nastawiamy piecyk na 190-200 stopni C Pierś owijamy w folię aluminiową, układamy w naczyniu żaroodpornym i pieczemy ok 25-30 minut Jeśli chcemy użyć tak przygotowanej piersi jako mięso do obiadu, to można podać od razu Natomiast jeśli chcemy ułożyć na kanapki to odwijamy mięso z folii i kroimy
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzmiksować do połączenia składników Piecyk nagrzać na 180 stopni C Pasztetową masę przełożyć do keksówki (moja miała wymiary 18x11 cm) i posypać ulubionymi przyprawami - ja tym razem nie posypałam Piec ok. 50 minut. Gdy pasztet przestygnie - włożyć go do lodówki i pokroić po bardzo dokładnym schłodzeniu (nawet po kilku godzinach trzymania w lodówce) Pasztet najlepiej kroić w plastry grubości
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comewentualnie posypujemy startym). Można pominąć jogurt na wierzchu i dać sam ser Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piecyka na 30 minut. Po tym czasie folię zdejmujemy i pieczemy jeszcze 10 minut Zjadamy posypane szczypiorkiem :) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comkażdym razem prawy rulon idzie pod spód Pleciemy tak wszystkie ruloniki aż do końca i sklejamy je Łączymy jajko z dwiema łyżkami mleka i smarujemy wierzch chałki Pieczemy 25 minut Podajemy z dżemem domowej roboty (mój jest malinowy) Smacznego
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com