Słodkie środy - Pluszki - czyli rosyjskie bułeczki drożdżowe z makiem lub kremem kasztanowym 241przecinając do końca. Końce wywinąć pod spód i włożyć do środka przed rozcięcie. Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce i odstawić na 20 minut, po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni ok 20 minut. Do przygotowania babeczek - bułeczek użyłam majonezu Kieleckiego - który dostałyśmy w paczce do przetestowania od WSP "SPOŁEM" . Ja myślę, że tego majonezu
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Rogaliki z kandyzowanym aloesem, gruszką i suszonymi śliwkami 203być całkiem gładka. Na każdy trójkąt ciasta nakładamy łyżeczkę farszu i zwijamy w rogalika. Układamy na blaszce, z wierzchu smarujemy żółtkiem jajka. Pieczemy ok 15 minut w piekarniku w 190 stopniach. Z cukru pudru i soku wyciśniętego z cytryny robimy lukier, dodajemy do niego drobno posiekane orzechy. Lukrem polewamy ostudzone rogaliki. Do przygotowania
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Świąteczne bułeczki drożdżowe z masą makową z bakaliami 534bułeczki, zamykając masę makową z bakaliami w środku. Układamy na blaszce, połączeniem do dołu, w niewielkich odstępach. Smarujemy z wierzchu mlekiem lub rozmąconym żółtkiem. Pieczemy ok 20 minut w piekarniku w 190 stopniach. Z cytryny wyciskamy sok i mieszamy z cukrem pudrem. Lukrem polewamy wystudzone babeczki. Posypujemy dekoracjami. Do przygotowania bułeczek wykorzystałam
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Konczi i Szpileczka w programie Ewy Wachowicz 241Wachowicz jeden przepis. Jeden dosłownie! A dlaczego właśnie ten? Już się tłumaczymy, tym przepisem były "piernikowe choinki" i jest to jedyny na blogu Nasz wspólny przepis. Pierniczki razem piekłyśmy, sklejałyśmy i razem opisałyśmy przepis. Ku Naszemu zaskoczeniu, bo już zupełnie o fakcie wysłania przepisu zapomniałyśmy zadzwoniła do Nas sympatyczna Pani Ania i poinformowała, że Nasz
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Słodkie środy - Drożdżówki z serem, żurawiną i jabłkiem 160około układamy żurawinę i pokrojone jabłka i zawijamy ciasto do środka. W powstały dołek nakładamy ser. Ciasto naokoło sera smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni 20 minut
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Mussels in tomato sauce 316covered for 5 - 7 minutes. 4. Then season with salt, pepper and chopped parsley. 5. Thicken the sauce with 1 tablespoon of cold butter. Serve with warm baguette, a piece of lemon and a glass of white wine. Happy Valentine
W kuchni Katie
Łosoś z piekarnika w ziołowej oprawie 269tymiankiem. Łososia przełożyć do naczynia żaroodpornego, przyprawić lekko solą, pieprzem cytrynowym, oprószyć tymiankiem i przyprawą do ryby. Na koniec posypać dosyć mocno ziołami prowansalskimi. Nałożyć pokrywę naczynia żaroodpornego i piec 15-20 minut. Jeżeli macie w lodówce brokuła lub inne warzywa, to można ułożyć kilka różyczek wraz z łososiem. Jeżeli chcecie robić równocześnie łososia i frytki, to nie stanowi
Passions hobbies life
Ciasto na pizzę z majerankiem. 184blaszkę posmarowaną tłuszczem lub olejem. Zostawiamy na parę minut do wyrośnięcia a następnie smarujemy sosem pomidorowym i posypujemy warzywami ,pieczarkami w zależności jaką chcemy pizzę. Wkładamy do piekarnika i pieczemy około 25 minut. Jest to przepis na bardzo dobre ciasto,nie jest ono twarde,jest bardzo mięciutkie i pulchne. Nie robi się z niego zakalec. Polecam ten przepis,jest
Przepisy i porady kulinarne
Przepis na ciasto kruche z amoniakiem. 292dwie przed wyrabianiem.Następnie zagnieść na jednolitą masę i wstawić na kilkanaście minut do lodówki. Po schłodzeniu możemy je wałkować na blaty,ciasteczka i wygniatać z niego babeczki. Piec na złoty kolor w temperaturze 200 C. Ciasto to jest bardzo kruche
Przepisy i porady kulinarne